Ultima oră
Știri
Medicii albaiulieni au salvat mâna secţionată a unui pacient
      Miercuri noaptea, la Spitalui judeţean Alba, a fost adus în stare gravă un bărbat de circa 60 de ani care avea plagă prin tăiere la o mână, cauzată de o agresiune în familie. În urma acestui incident, pacientul risca să-i fie amputat braţul întrucât au fost afectate artera, vena şi ţesutul muscular. Medicii din cadrul spitalului Alba au reuşit cu succes "repararea" vaselor de sânge, intervenţia chirurgicală durând mai bine de două ore. Imediat după operaţie, pacientul a fost trimis cu o ambulanţă la chirurgie plastică la Cluj Napoca, unde medicii clujeni au continuat ce au început colegii lor din Alba.(F.R.)
Acţiune sindicală româno-suedeză
"Caravana ofensivei" la Alba Iulia
      În perioada 6-8 aprilie a.c. se va desfăşura la Alba Iulia o acţiune comună a CNSRL Frăţia Alba, reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale din Suedia şi ai Partidului Social Democrat din ţara scandinavă. Această activitate se desfăşoară în cadrul programului "Caravana ofensivei" şi are drept scop parteneriate între sindicate precum şi cu reprezentanţii puterii locale şi alte organizaţii social-democrate. Luni, 7 aprilie a.c. este programată şi o întâlnire cu prefectul Ioan Rus.(R.J.)
Spectacolul de la Câmpeni se contramandează!
      În ediţia cotidianului nostru de vineri, 4 aprilie a.c., anunţam că la Câmpeni va avea loc în acest sfârşit de săptămână (5-6 aprilie), un spectacol folcloric din seria iniţiată de Centrul judeţean de creaţie populară Alba sub genericul "La izvoarele tradiţiei şi creaţiei populare". Ulterior am fost anunţaţi de organizatori că, deşi acest spectacol era trecut în calendarul de activităţi al Centrului, a fost amânat până după sărbătorirea Sfintelor Paşti, pentru că astfel de manifestări nu sunt prea potrivite în Postul Mare. Aşadar, cântec, joc şi voie bună, dar după ce ne vom pleca genunchii şi ne vom purifica prin post, şi mai ales după ce vom lua lumină, creştineşte, în noaptea Învierii! (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ruşinică, ruşinică!
      Sâmbătă, 29 martie 2003, cu o oră înaintea partidei de fotbal cu echipa Danemarcei, cinci cetăţeni îmbrăcaţi în costum şi care purtau cravată, au ţinut o conferinţă de presă în sediul Prefecturii Alba. După îmbrăcăminte puteau fi uşor confundaţi cu cinci domni, dar după limbajul folosit era clar că numai domni nu erau, lipsindu-le evident, cei şapte ani de acasă.
     De ce au organizat cei cinci membri ai PSD o conferinţă de presă la Prefectură? Pentru a insulta, cu tot ce le-a venit la gură, un parlamentar de Alba. De ce îl insultau? Pentru că parlamentarul a atras atenţia opiniei publice, deci şi lor personal, că judeţul Alba este în pericol de a fi desfiinţat odată cu reîmpărţirea administrativă pe care ministrul Cozmâncă o pregăteşte. Cu ce le-a greşit parlamentarul celor cinci? Probabil că nu le-a convenit faptul că le-a deconspirat laşitatea de a nu lua poziţie împotriva proiectului Cozmâncă, proiect ce afectează grav cetăţenii judeţului Alba.
     Cine sunt cei cinci "domni"? Unul este prefectul Rus, subalternul domnului Cozmâncă, care strânge din... dinţi să nu fie remaniat. Altul este cel care îi aduce zilnic osanale prefectului şi care va dispărea odată cu acesta, fără să-l regrete prea mulţi, mândria PSD, Babiţchi. Al treilea e subalternul prefectului, cel mai şters demnitar al judeţului, subprefectul Maier. Al patrulea este preşedintele Consiliului judeţean, Popa, sprijinit de prefect pentru a ocupa un post care se dovedeşte a-i fi o pălărie prea mare. Ultimul... nu mai contează.
     În concluzie, dacă Rus va reprezenta interesul judeţului, va fi demis de Cozmâncă. Dacă Rus va dispărea, ceilalţi vor fi îndepărtaţi din funcţiile pe care le ocupă doar cu sprijinul prefectului. De aceea şi-au dat arama pe faţă şi l-au calomniat pe domnul deputat Dan Simedru. Să le fie ruşine! (Biroul Permanent Teritorial Alba al PNL)
Finanţare UE pentru birourile de consiliere
      Delegaţia CE şi guvernul român au lansat ultimele două apeluri pentru propuneri de proiecte în valoare de 1,5 milioane euro, în cadrul Fondului pentru Societatea Civilă, finanţat prin programul PHARE. Apelurile vizează înfiinţarea şi dezvoltarea de noi Birouri de Consiliere pentru Cetăţeni (BBC) care vor oferi servicii în sănătate, asistenţă socială, relaţii de muncă, taxe şi alte servicii publice, birouri de acest tip funcţionând în 30 de oraşe din ţară, între care şi Alba Iulia. Valoarea finanţării nerambursabile oferite de UE variază între 15 şi 48 de mii de euro, în funcţie de numărul de locuitori, iar solicitanţii eligibili sunt organizaţiile ne­gu­ver­na­men­tale şi non-profit în parteneriat cu cel puţin o autoritate locală. Termenul limită pentru primirea cererilor de finanţare este 2 iunie pentru birourile înfiinţate în prima rundă şi 21 iulie pentru cele înfiinţate în cea de-a doua rundă. (T.I.)
Antena ARE la Alba Iulia
      Vineri, 4 aprilie 2003, au avut loc la Bruxelles lucrările Biroului ARE, România fiind reprezentată de d-l Eugen Popa, preşedintele Consiliului judeţean Alba. Şedinţa Biroului ARE, prezidată de d-na Liese Prokop (preşedinta ARE), a avut o importanţă deosebită, mai ales pentru judeţele româneşti, pentru că a fost prezentat raportul final asupra înfiinţării ANTENEI ARE la Alba Iulia.
     După cum ne-a informat d-l Popa, toţi membrii Biroului ARE au apreciat eforturile făcute de judeţul nostru pentru stabilirea acestui oficiu la Alba Iulia şi aşteaptă cu nerăbdare debutul activităţii, cât mai curând posibil. Cei doi tineri care vor lucra în cadrul Antenei ARE de la Alba Iulia vor fi aleşi în cel mai scurt timp, instruirea acestora urmând a avea loc la Strasbourg sub directa îndrumare a personalului Secretariatului general al Ansamblului Regiunilor Europei.
     În funcţie de programul doamnei Liese Prokop, va fi stabilită data deschiderii oficiale a Biroului ARE de la Alba Iulia, domnia sa manifestându-şi dorinţa de a participa personal la acest eveniment. (F.R.)
Războiul din Irak
Bătălia pentru Bagdad
Americanii au cucerit Aeroportul Internaţional Saddam
      Trupele americane au cucerit Aeroportul Internaţional Saddam aflat la 20 de kilometri sud- est de Bagdad. Potrivit unui prim bilanţ al acestei acţiuni militare, 320 de irakieni şi-au pierdut viaţa, iar divizia 3 de infanterie americană a ocupat deja poziţii în sud-estul şi vestul aeroportului. Explozii uriaşe au zguduit centrul Bagdadului în vreme ce focurile trase de artilerie de la aeroportul internaţional au putut fi văzute şi auzite în oraşul aparent gol. Militarii americani au confiscat echipamente, inclusiv 31 de piese de artilerie antiaeriană, trei transportoare blindate şi 23 de camioane, şi au găsit o reţea de tunele sub aeroport, care pare a se întinde până la fluviul Tigru. Oficialii irakieni au cerut populaţiei să ajute trupele şi au solicitat tuturor locuitorilor Bagdadului să se adune în centrul oraşului. De asemenea, irakienii au prezentat la televiziune cinci tancuri americane şi un elicopter capturate în timpul luptelor de la aeroport.
Bagdad fără lumină, Allah fără rugăciuni!
      Pana de curent care a cufundat în beznă capitala irakiană a avut un important efect secundar pentru irakieni: difuzoarele care amplifică strigătele muezinilor ce îi cheamă pe musulmani la rugăciune înainte de răsăritul soarelui au amuţit, după ce toată noaptea în Bagdad nu s-a auzit decât zgomotul avioanelor şi al exploziilor. Curentul s-a întrerupt în Bagdad pentru prima dată de la începerea războiului, iar tăcerea difuzoarelor care îi cheamă pe credincioşii musulmani la slujbă de cinci ori în 24 de ore este o mare lovitură dată cetăţenilor irakieni.
România - privilegiată pentru reconstrucţia Irakului
      Numeroase companii, din SUA până în Australia, se îngrămădesc să semneze contracte profitabile prin care să participe la reconstrucţia Irakului după terminarea războiului şi zeci de miliarde de dolari vor fi aruncaţi în joc pentru o perioadă de reconstrucţie de aproximativ 18 luni. Dintre statele europene pro-război, cele mai interesate de Irak sunt: Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi România. Ambasadorul SUA în România, Michael Guest, a declarat la Târgu Mureş că ţara noastră are un loc privilegiat în reconstrucţia Irakului. Şi Rusia, Franţa vor să ia parte la proiecte de reconstrucţie, însă Europa a făcut presiuni ca ONU să preia conducerea operaţiunilor din Irakul post-război.
Rusia vrea să coopereze cu SUA
      Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat intenţia de a coopera cu SUA pentru reglementarea tuturor problemelor şi mai ales a celor de criză precum războiul irakian. Pentru prima oară de la debutul crizei irakiene şi Germania şi-a exprimat dorinţa ca Saddam Hussein să fie îndepărtat de la putere, deşi ambele state cheamă din nou la rezolvarea problemei irakiene în cadrul ONU.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.