Prima pagină Ediția din: 8.4.2003
Știri
Zăpadă la munte
      Aşa cum au anunţat meteorologii, la sfârşitul săp­tă­mâ­nii trecute a nins în zonele montane din judeţ, iar vremea a devenit deosebit de rece pentru această perioadă a anului, mai ales noaptea şi dimineaţa. Cel mai consistent strat de zăpadă se înregistrează la Oaşa - 30 de cm şi în zona Şugagului. La Arieşeni, stratul de zăpadă care măsoară 20 cm a atras numeroşi turişti, iar iubitorii acestui sport speră că vor putea practica sportul lor favorit şi de 1 mai. Pe drumurile judeţului nu sunt probleme şi se circulă normal, după ce e­chi­pa­je­le de deszăpezire au intervenit cu promptitudine.(F.R.)
La Roşia Montană
Televiziunea prin cablu se extinde
      Aproape 50% dintre gospodăriile aparţinând comunei Roşia Montană au acum te­le­vi­zi­une prin cablu, ne-a informat primarul Virgil Nariţa. În prezent se efectuează lucrări de cablare în satele Dăroaia şi Ignăţeşti, urmând ca în viitorul apropiat să beneficieze de televiziune prin cablu şi moţii din Corna Vale. (N.T.)
De vânzare la Ziarul "Unirea"
REGISTRUL GENERAL DE EVIDENȚĂ A SALARIAȚILOR
      În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 164/14.03.2003, a fost publicată Hotărârea nr. 247 din 4 martie 2003 privind întocmirea şi completarea Registrului general de evidenţă a salariaţilor. Toţi angajatorii (şi persoanele fizice) sunt obligaţi ca în termen de 60 de zile să înfiinţeze asemenea registre. Registrele de evidenţă a salariaţilor se vor ridica de la ITM Alba (Alba Iulia, str. Primăverii nr. 12) şi de la sediul ziarului UNIREA pe baza chitanţei eliberate de casieria SC Unirea Pres SRL Alba Iulia, str. Decebal nr. 27. Costul unui registru este de 190.000 de lei.

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Stare explozivă la SC Arieşmin Baia de Arieş
Peste 200 de mineri au protestat în faţa primăriei * Ei solicită intervenţia Corpului de control al premierului şi 20.000 de dolari pentru disponibilizaţi
      În cursul dimineţii de ieri, circa 200 de mineri de la Arieşmin Baia de Arieş au ieşit în stradă, protestând timp de o oră în faţa primăriei din localitate. Din cauza gravelor probleme financiare cu care se confruntă societatea, unitatea minieră a fost decuplată în ultimele trei săptămâni de la reţeaua de electricitate. Din acest motiv oamenii nu mai au de lucru cerându-se afară în număr foarte mare. Minerii şi-au primit restanţa de 40 la sută de pe luna februarie, dar se tem că nu vor mai primi alţi bani întrucât nu au avut de lucru. Ei şi familiile lor trăiesc în condiţii precare iar banii nu le ajung pentru a se întreţine. Pe lista de revendicări a minerilor de la Baia de Arieş se regăsesc următoarele puncte: * recuplarea de urgenţă la reţeaua de electricitate; * realimentarea cianuraţiei cu materie primă; * plata salarială pe perioada stagnării; * trimiterea Corpului de control al primului ministru pentru depistarea şi tragerea la răspundere a celor care au prejudiciat Arieşmin Baia de Arieş; * găsirea de noi locuri de muncă pentru reintegrarea şomerilor; * implicarea tuturor factorilor de decizie în rezolvarea crizei de la Baia de Arieş. În acelaşi material, minerii solicită ca, în cazul în care nu se vor găsi soluţii, ei să primească sume compensatorii în valoare de 20.000 de dolari. Din informaţiile noastre rezultă că, în cursul zilei de ieri, o parte dintre protestatari s-au îmbarcat în patru autobuze cu direcţia Deva pentru a protesta în faţa sediului Minvest, deşi li s-a promis că de miercuri vor avea din nou curent electric la mină şi deci vor putea reîncepe lucrul.
Florin ROMAN
Ultima oră!
      SC Electrica Alba a dispus de ieri 7 aprilie a.c., în jurul orei 11,47, realimentarea cu energie electrică a unităţii miniere de la Baia de Arieş. Datoriile totale ale Arieşmin la 31 martie a.c. se cifrează la 190,4 miliarde de lei, reprezentând restanţe şi penalităţi. Tot ieri, SDFEE Alba a preavizat din nou mina de la Baia de Arieş pentru 10 aprilie, aşa că dacă până la această dată nu vor fi achitate facturile restante de pe lunile ianuarie şi februarie, în valoare de 4,3 miliarde de lei, energia electrică va fi din nou limitată la putere minimă tehnologică.(F.R.)
Caravana ofensivei
O delegaţie din Suedia participă la Alba Iulia la un program menit să "europenizeze" mişcarea sindicală autohtonă *Prefectul Ioan Rus s-a arătat satisfăcut de această colaborare
      În cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus a primit, la Alba Iulia, prima delegaţie din Suedia, care vizitează judeţul Alba după anul 1990. Compusă din domnii Tommy Setman - lider sindicat agricultură, Arne Lundberg - consilier regional pe probleme de mediu şi sănătate şi Rune Holmstrom - politician (membru PSD - Suedia) - reprezentant al partidului pe relaţia cu sindicatele, delegaţia din ţara scandinavă împreună cu C.N.S.L.R. - Frăţia desfăşoară în judeţul Alba un program intitulat "Caravana ofensivei" prin care se doreşte împărtăşirea experienţei suedeze sindicaliştilor români, fiind în acest sens programate mai multe întâlniri cu liderii de sindicat din judeţ. Tommy Setman a precizat că în Suedia, relaţia PSD - ului cu sindicatele este foarte puternică şi din pricina faptului că bazele acestui partid au fost puse de organizaţiile sindicale. Suedezii se află în România din 1996 şi derulează două proiecte, unul dintre ele referindu-se la întărirea mişcării sindicale autohtone. "Cunoaştem realităţile României de astăzi, aceleaşi probleme le-am avut şi noi în ... secolul XIX! Actualmente piaţa muncii suedeze funcţionează după principii vechi de peste 50 de ani, un rol determinant avându-l parteneriatele dintre sindicate şi reprezentanţii puterii" a mai punctat oaspetele suedez.
     Prefectul de Alba a remarcat la rându-i că românii au urmărit în general cu multă atenţie modelul suedez atât în ceea ce priveşte dezvoltarea economică dar şi modul în care sindicatele se implică în politică şi rezolvă problemele sociale. La întâlnirea de la Prefectură au mai participat Ianoş Georgescu - preşedinte Federaţia Sindicatelor AgroFrăţia, Marius Sepi - preşedinte U.J. C.N.S.L.R. - Frăţia, filiala Alba, Iacob Druguş - primvicepreşedinte, Floare Vraciu - vicepreşedinte, Ovidiu Sârbu - vicepreşedinte, Lucia Luha - secretar, toţi din cadrul aceluiaşi sindicat. La final prefectul Ioan Rus şi ce trei membri ai delegaţiei suedeze au făcut schimburi reciproce de suveniruri.
Răzvan JURCĂ

Fonduri Phare pentru şcoli
      Astăzi, de la ora 11,00, la sediul Fundaţiei PAEM din Alba Iulia va avea loc o întâlnire între reprezentanţii şcolilor selectate, ai inspectoratelor judeţene şi cei ai echipei de asistenţă tehnică care vor realiza evaluarea unităţilor de învăţământ ce vor beneficia de fonduri Phare, în cadrul programului "Formare profesională - Învăţământ profesional şi tehnic". Directorul ADR Centru, Simion Creţu, ne-a informat că raportul privind procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor depuse în cadrul acestui program, înaintate de Comitetul regional de Selecţie al Regiunii Centru a fost aprobat de Delegaţia Comisiei Europene, la sfârşitul lunii martie. De acest program vor beneficia 25 de şcoli din regiunea Centru, bazate pe învăţământ profesional şi tehnic. Finanţările vor fi axate pe lucrări de reabilitare a infrastructurii şcolilor şi pentru procurarea de echipamente, tehnică de calcul şi birotică. Bugetul alocat este de 4,7 milioane Euro.(F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.