Curier județean
Rugăciunea de azi
     Şi acum ne rugăm Ţie, Doamne Dumnezeul nostru, auzi-ne pe noi care ne rugăm Ţie şi deschide nouă vistieriile Tale cele mari, bune şi cereşti, şi revarsă binecuvântarea Ta, ca să ne facem vrednici de făgăduinţele Tale cele nemincinoase şi opreşte de la noi toate cele ce strică rodul pământului nostru şi toată pedeapsa cea pe dreptate adusă asupra noastră, pentru păcatele noastre şi trimite îndurările Tale spre tot poporul Tău, cu Darul şi cu iubirea de oameni a Unuia - Născut Fiului Tău, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap.; Irodion, Agav şi Ruf
Catolic: Sf. Iulia
Greco-catolic: Ss. ap. Irodion, Agab, Ruf, Asincrit, Flegon şi Erma, dintre cei 70
Meteo
     * ASTĂZI: Cerul va fi variabil. Spre seară pot apărea nori şi precipitaţii sub formă de ploaie, care la munte se pot transforma în lapoviţă şi chiar ninsoare. Temperatura aerului va fi scăzută pentru această lună, maximele oscilând în jurul valorii de +2, +4 grade C, iar în cursul nopţii vor coborî până la -3 grade C, local chiar mai scăzute. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări în zonele înalte.
     * MÂINE: Deşi mercurul termometrelor se menţine destul de jos, totuşi se va simţi o uşoară încălzire a vremii.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Au lăsat catedra pentru căpşuni
      Lefurile mici pe care le primeau la catedră i-a îndemnat pe soţii F.I. şi F.A., din Alba Iulia, să-şi găsească alte mijloace de suplimentare a veniturilor. De doi ani ei se află în Spania, unde efectuează diverse munci, inclusiv culesul căpşunilor. În acest răstimp ei şi-au rotunjit bugetul familial aşa de mult încât aici nu le erau suficienţi nici 10 ani, rezumă soţul nu prea entuziast de agoniseala dobândită. "Material, spune profesorul F.I., m-am împlinit puţin. Ce mă nemulţumeşte cel mai mult este că dacă am câştiga în ţară numai jumătate din ce primim acolo, mâine ne-am întoarce acasă". (S.T.)
Atribuirea grajdurilor de la Rădeşti
      Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 102 din 29 august 2002 privind punerea în valoare a construcţiilor zootehnice dezafectate, destinate creşterii, îngrăşării şi exploatării animalelor, precum şi a fabricilor de nutreţuri combinate dez­a­fec­ta­te, Direcţia Generală pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Alba doreşte să aducă la cunoştinţa celor interesaţi că pot depune cereri pentru atribuirea a­dă­pos­tu­ri­lor aparţinând SC Suinbov Rădeşti, compuse din cinci grajduri pentru vaci cu lapte. Pentru relaţii suplimentare vă puteţi adresa DGAIA Alba, Calea Moţilor, numărul 110, camera 404. (director general, ing. Gheorghe LAZEA)
Pentru prevenirea alunecărilor de teren
La Ocna Mureş vor fi sădiţi 100 de arbuşti
      La Ocna Mureş, curăţenia de primăvară este în plină des­fă­şu­ra­re, ne-a informat primarul Vasile Bugnar. În oraş au fost curăţate spaţiile verzi şi a demarat o campanie de sădire a 300 de arbuşti ornamentali, aduşi de la Pepiniera Aiud. Pentru pre­ve­ni­rea alunecărilor de teren, respectiv în cartierul de est al oraşului - Uioara de Sus - la sfârşitul acestei săptămâni vor fi sădiţi în jur de 100 de puieţi. Acţiunea de împădurire va fi efectuată de Asociaţia Asmeea din Ocna Mureş. (N.T.)

Între raiul grădinilor şi austeritatea blocurilor
Români bogaţi, români săraci
      Institutul Naţional de Statistică a făcut ieri publice o serie de date pe care românul le trăieşte, le simte pe propria lui piele, o realitate care nu prea are nici o legătură cu confortul mileniului trei din ţările civilizate. Astfel, potrivit datelor oficiale, aproape 10 milioane de români se spală la lighean şi folosesc WC-urile din spatele grădinii şi puţin peste 10% din gospodăriile din mediul rural sunt racordate la o reţea de canalizare, în condiţiile în care aproape jumătate din locuinţele din ţara noastră au instalaţiile de canalizare racordate la sistemul public, 22% din gospodării au ca sursă de apă fântâna din curte, 14% - din puţuri, izvoare sau fântâni aflate în afara curţii.
     Despre modul de relaxare al românilor pe lângă casă, Institutul Naţional de Statistică susţine că 54% dintre gospodării au o bucăţică de teren pe lângă casă. Bineînţeles că cele mai multe dintre aceste locuinţe sunt la ţară, în timp ce orăşenii se "bucură" de austeritatea blocurilor şi de "confortul" ieşitului pe balcon. Cei mai mulţi români locuiesc în imobile cu două camere. Numai 12% dintre români sunt proprietarii unei case cu terase şi doar 7% au un garaj, deşi acesta este o necesitate. Ponderea gospodăriilor cu grădină este mult mai mare în mediu rural, 89% dintre acestea având "accesoriul" respectiv.
Dana MOTREANU

PD Alba se pregăteşte pentru anul electoral
      De câteva luni organizaţiile locale ale Partidului Democrat din judeţul Alba trec printr-o etapă de reorganizare şi de alegere a birourilor de conducere, astfel încât să poată intra cu forţă în bătălia electorală a anului viitor. Tot în această perioadă se desemnează şi candidaţii PD pentru funcţiile de primari şi de consilieri. Printre ultimele organizaţii care au trecut prin reorganizare se află cea din Ohaba unde preşedinte a fost ales Ioan Pascu (fost membru ApR), Blandiana - preşedinte Ioan Bălşan şi Sohodol - preşedinte Nicolae Trif (fost la ApR). Vicepreşedintele PD Alba - Ion Dumitrel ne-a informat că PD a reuşit "racolarea" mai multor oameni de la alte partide, pe primele locuri situându-se ApR, ai cărui membri n-au trecut toţi la PSD, şi PNL-Cîmpeanu. Se pare că surprizele vor continua, mai ales că mai există partide în dezagregare. (A.D.)
La Bursa locurilor de muncă
Angajatorii oferă 537 de locuri de muncă
      La Bursa generală a locurilor de muncă ce va avea loc în data de 11 aprilie a.c. şi-au anunţat deocamdată participarea 51 de agenţi economici din judeţ, din cei 175 contactaţi de echipele agenţiilor locale din Alba Iulia, Câmpeni şi Sebeş, unde urmează a avea loc această acţiune. Din totalul locurilor de muncă oferite, de 537, 520 sunt destinate persoanelor fără studii superioare. Principalele meserii solicitate de angajatori sunt cele de vânzător, ceramist, tâmplar, ospătar, croitor, agenţi de asigurare, maiştri militari aviaţie şi radiolocaţie etc. În ceea ce priveşte locurile de muncă oferite persoanelor cu studii superioare, cele mai importante posturi sunt cele de inginer electromecanic sau chimist, inspector asigurare, inginer automatist, programator, farmacist, economist. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.