Prima pagină Ediția din: 10.4.2003
Știri
Audienţe prefecturale la Câmpeni
      Azi, 10 aprilie a.c., orele 13.00, d-l prefect av. Ioan Rus va acorda audienţe la sediul Oficiului prefectural din localitate. Devenite o practică curentă, audienţele prefectului la Cîmpeni se constituie într-un dialog viu, fertil cu cetăţenii din zonă privind rezolvarea unor multiple probleme atât de interes comunitar cât şi personal. (R.J.)
Prietenii matematicii
      Conducerea Şcolii generale cu clasele I-VIII Câmpeni, în colaborare cu prof. dr. Giurgiu Ioachim, redactor coordonator al publicaţiei "Prietenii matematicii", organizează în data de 16 mai a.c., orele 12.00, o sesiune de comunicări a elevilor din clasele IV - VIII. Cei care doresc să participe sunt rugaţi să anunţe la secretariatul şcolii până la sfârşitul lunii aprilie numele şi prenumele, precum şi tema comunicării. Se vor acorda diplome şi premii în cărţi tuturor elevilor participanţi. (Dir. prof. Gheorghe DRĂGOI)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sebeş - un oraş în plină expansiune economică
Holzindustrie Schweighofer - lider european în prelucrarea lemnului va demara producţia la începutul lunii august 2003
      În urmă cu aproape un an de zile, în municipiul Sebeş se puneau bazele unei noi investiţii externe de mare anvergură, care urma să fie realizată de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, unul dintre liderii europeni în prelucrarea lemnului cu o bogată activitate de peste 350 de ani. În prezent societatea a investit la Sebeş mai mult de jumătate din suma de 70 milioane Euro, iar platforma industrială amplasată în imediata vecinătate a MDF Frati, se află într-o fază avansată de construcţie, fiind aduse deja cele mai moderne utilaje de producţie din ţări precum Canada, Finlanda, Italia sau SUA. Holzindustrie Schweighofer, nu va produce în această performantă fabrică de cherestea, ca în majoritatea unităţilor tradiţionale, exclusiv cherestea neuscată, ci produse finite, prelucrate costisitor, cum ar fi de exemplu pentru construcţiile de case din Japonia.
     Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer împreună cu senatorul Cornel Filipescu - unul dintre marii susţinători ai acestei investiţii şi primarul Mugurel Sârbu au prezentat ieri reprezentanţilor presei pe teren stadiul lucrărilor, iar ulterior a fost programată o conferinţă de presă unde au fost oferite detalii legate de ampla investiţie. Astfel, în cursul lunii iunie a.c. vor începe probele tehnologice şi achiziţia de buşteni de esenţă moale cu precădere brad şi molid. Apoi, în luna august a.c. va demara procesul de producţie, iar o lună mai târziu se va trece la faza de prelucrare superioară a lemnului. Odată cu începerea exploatării la întreaga capacitate, cu toată tehnologia de ultimă oră utilizată, vor fi angajaţi 350 de muncitori calificaţi din zonă, care vor prelucra anual peste 800.000 mc. lemn. Acest lucru va deveni certitudine în cursul anului 2004.
     De menţionat că, Holzindustrie Scheweighofer va acorda o importanţă deosebită şi protecţiei mediului. Pentru instalaţia de ardere a scoarţei vor fi montate cele mai moderne electrofiltre, vor fi luate cele mai costisitoare măsuri de protecţie contra incendiilor, în sumă de 2 milioane Euro, o mare parte din transporturi vor fi realizate pe calea ferată şi 50% din volumul prelucrat, sub formă de talaş sau aşchii de la cioplirea lemnului, va ajunge prin benzi transportoare închise la fabrica învecinată Frati. Materia primă va proveni cu precădere din România, iar în caz de necesitate se va apela şi la importuri de buşteni din Ucraina. 95% din producţie va fi exportată în cel puţin 30 de ţări din lume.
Răzvan JURCĂ

ADR Centru întinde o mână de 3 milioane de euro IMM-urilor
Interviu cu domnul Simion CREŢU, director ADR CENTRU
           Crețu- Domnule director Simion Creţu, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a lansat un nou program PHARE pentru IMM. Ce ne puteţi spune despre acest eveniment?
     - Lansarea Schemei de finanţare nerambursabilă "A­sis­ten­ţa pentru întreprinderi mici şi mijlocii" din cadrul Programului PHARE 2001, Coeziune economică şi socială, s-a realizat în premieră naţională la Braşov, în data de 8 aprilie 2003 de către reprezentanţi ai MDP, Delegaţia Comisiei Europene şi ADR Centru. Evenimentul a avut astfel o dublă semnificaţie. Pe de o parte a avut loc prima acţiune de informare publică privind această linie de granturi la nivelul Regiunii Centru, realizându-se, pe de altă parte, şi primul pas în campania naţională de popularizare a acestei componente de program PHARE.
     -Care sunt sumele la care vor avea acces întreprinzătorii?
     -De această dată, întreprinzătorii din Regiunea Centru au la dispoziţie un total de 3.026.500 Euro. Ei pot solicita credite nerambursabile cuprinse între 10.000 şi 100.000 Euro, ceea ce reprezintă maxim 60% din valoarea cheltuielilor eligibile. Este de menţionat faptul că nu se admite contribuţia în natură, solicitantul fiind obligat să îşi acopere contribuţia de minim 40% în numerar.
     -Aţi menţionat cheltuielile eligibile. Care sunt acestea?
     -Conform Ghidului Solicitantului, sunt luate în considerare la finanţare următoarele: costuri de achiziţie pentru echipamente, ale serviciilor de consultanţă, cele privind reabilitarea şi amenajarea clădirilor necesare proiectului, pentru materii prime, costuri derivate din anumite cerinţe ale Contractantului, anumite taxe precum şi alte costuri legate direct de investiţie.
     -Şi care ar fi activităţile pentru care se pot cere aceste sume?
     -Proiectele trebuie să urmărească realizarea de activităţi în industria prelucrătoare, cu excepţia industriei tutunului, alcoolului şi armamentului, în construcţii, servicii de turism şi industria IT. De reţinut este faptul că aceste activităţi trebuie realizate într-una din localităţile cuprinse în zonele de restructurare industrială, aşa cum au fost definite prin HG 399/2001. Pe teritoriul Regiunii Centru sunt două astfel de zone de restructurare, respectiv Zona IX industrial extractivă Apuseni, care cuprinde toate localităţile urbane din judeţul Alba şi Zona XI de industrie complexă a Transilvaniei centrale, care cuprinde 24 de oraşe din celelalte judeţe care intră în componenţa Regiunii Centru, respectiv Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. -Până când trebuie depuse cererile de finanţare şi unde?
     -Proiectele şi cererile de finanţare pentru această componentă pot fi depuse la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia până în data de 8 iunie 2003. Noi suntem la dispoziţia celor interesaţi cu toată documentaţia de care au nevoie precum şi cu lămuriri privitoare la orice aspect al Programului.
     -Ce alte oportunităţi de finanţare se mai derulează prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru?
     -Pe baza colaborării cu Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, Agenţia noastră mai derulează la această oră două programe guvernamentale de finanţare nerambursabilă. Este vorba de subprogramele "Investiţii în servicii sociale" şi "Întărirea capacităţii consiliilor locale de a implementa proiecte pentru dezvoltarea locală". Până la sfârşitul acestei luni, se va lansa un alt program guvernamental, adresat IMM-urilor din oraşele care sunt cuprinse în cele două zone de restructurare industrială, ca instrument complementar Programului PHARE. Nu trebuie uitat nici Proiectul FIDA "Dezvoltarea rurală a Munţilor Apuseni", prin care se acordă credite avantajoase pentru dezvoltarea zonei rurale montane. După cum se poate observa, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru încearcă, şi noi spunem că şi reuşeşte, să lucreze în interesul cetăţenilor din Regiunea Centru. Este de menţionat şi faptul că, în cadrul acestui Program PHARE, Regiunii noastre i-a fost alocată o sumă care o situează pe locul trei între regiunile din România, ceea ce nu este deloc de neglijat.
A consemnat Dana MOTREANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.