Curier județean
Rugăciunea de azi
     Din somn sculându-mă, mulţumesc Ţie, Preasfântă Treime, că pentru multă bunătatea Ta şi pentru îndelungă-răbdarea Ta nu te-ai mâniat pe mine, leneşul şi păcătosul, nici nu m-ai pierdut cu fărădelegile mele; ci ai făcut iubire de oameni după obicei; şi întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat ca să slăvesc puterea Ta. Deci, acum luminează-mi ochii gândului, deschide-mi gura ca să învăţ cuvintele Tale, să înţeleg poruncile Tale, să fac voia Ta, să-Ţi cânt întru mărturisirea inimii şi să laud Preasfânt Numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc Terentie, Pompie, Maxim, African
Catolic: Sf. Mechtilda
Greco-catolic: Marele canon de umilinţă a lui Andrei Cretanul; Ss. mc. Terentie, Pompei, Maxim, Macarie, African şi alţi 36
Meteo
     *ASTĂZI: Deşi temperatura se menţine în continuare foarte scăzută pentru acest interval, cu valori între +5, +8 grade C, totuşi procesul de încălzire se va simţi. Cerul va fi variabil, seara fiind condiţii de precipitaţii slabe, mixte. Vântul va sufla în rafale, cu intensificări la munte.
     *MÂINE: Încălzirea se va simţi tot mai pronunţat, la orele amiezii mercurul termometrelor pot atinge +13, +15 grade C. Cerul va fi variabil.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Curăţenie cu deţinuţi
      Directorul magistrat al Penitenciarului de maximă siguranţă Aiud, Viorel Comăniţă, ne-a informat că pe baza unui contract cu Primăria Alba Iulia, 30 de deţinuţi vor munci pe perioadă nedeterminată la curăţenia şi igienizarea unor zone din municipiul reşedinţă de judeţ. Deţinuţii selectaţi pentru astfel de activităţi au pedepse mici şi nu prezintă pericol pentru siguranţa cetăţenilor. În cursul zilei de ieri, aceştia puteau fi văzuţi muncind pe strada Vasile Goldiş. Magistratul Comăniţă ne-a declarat că deţinuţii vor lucra atât timp cât Primăria Alba Iulia va dori ca acest contract să se deruleze. De altfel, se poartă discuţii şi cu municipalitatea din Aiud pentru ca deţinuţii să participe la salubrizarea localităţii.(F.R.)
Mulţumiri
      Primăria Vadu Moţilor prin doamna primar Hristea Eugenia mulţumeşte domnului dr. Hans J. Jakob pentru donaţia celor 100 de pubele plastic care au fost repartizate la unităţi comerciale, instituţii şi familiilor care au locuinţele amplasate lângă DN 75.
     Încă o dată mulţumim acestui domn pentru ce-a făcut pentru comuna Vadu Moţilor.
Resurse locale valorificate la Livezile
      Exploatarea calcarului de la Poiana Aiudului, necesar firmei Bega UPSOM din Ocna Mureş, a lăsat în urmă un peisaj dezolant. Munţii de piatră de granulaţie mică sunt ca o rană deschisă în halda de la marginea drumului ce face legătura cu localităţile de pe Valea Arieşului. Consiliul local a luat de curând hotărârea de a livra acest pietriş persoanelor fizice şi juridice interesate, la un preţ convenabil. În felul acesta se strâng banii necesari primăriei pentru realizarea proiectelor aflate pe agenda administraţiei locale. (S.T.)

Amneziile vicepreşedintelui PD Alba - Ion Dumitrel
      În efortul de-a dreptul bezmetic de a dobândi o cât de mică credibilitate şi eventual o cotă electorală ceva mai ridicată, liderii opoziţiei judeţene se dedau la afirmaţii care, atunci când nu îi descalifică, îi pun în situaţii dintre cele mai jenante. Ultima ieşire la rampă a domnului consilier - Ion Dumitrel, vicepreşedintele PD, este un exemplu foarte edificator de cum poate un "om politic" să-şi dea singur cu stângul în dreptul. În marea sa înţelepciune - domnia sa este omul "ştie tot" al PD, de la administraţie la conjuncturi politice mondiale - domnul Ion Dumitrel a găsit în sfârşit vinovatul pentru declinul activităţii miniere din Apuseni. Este - sper că aţi ghicit - nimeni altul decât prefectul judeţului.
     Domnul consilier - vicepreşedinte, purtător de vorbe şi eminenţa cenuşie a unui partid aflat în faza de sucombare pe motive de impotenţă politică - cuprins de o amnezie care, sperăm să fie de scurtă durată pentru viitorul său politic, "uită" câteva lucruri esenţiale. Prima ar fi că etapa fatală în istoria mineritului în Apuseni o constituie guvernarea de tristă amintire 1996-2000 în care PD a deţinut portofoliul industriei. Sub ministeriatul domnului Berceanu în toate unităţile miniere din Apuseni s-au înregistrat căderi masive ale producţiei datorită lipsei investiţiilor în modernizare tehnică şi tehnologică, reducerii drastice a subvenţiilor şi mai ales întârzierilor şi repartizării acestora preferenţial de către MINVEST DEVA, acumulării datoriilor şi reducerii personalului.
     Domnul Ion Dumitrel "uită" că în 2001 toate minele se aflau într-o situaţie dramatică, iar faptul că au funcţionat şi oamenii încă au locuri de muncă se datorează tocmai eforturilor constante ale administraţiei judeţene, a domnului prefect Ioan Rus care pur şi simplu s-a bătut pentru păstrarea şi revigorarea mineritului. Atât cât s-a putut în condiţiile situaţiei dezastruoase în care se aflau, a conjuncturii economice şi mai ales a strategiei adoptate de conducerea Companiei MINVEST, absolut nefavorabilă judeţului nostru. Vicepreşedintele - consilier acuză prefectul de intervenţii în numirea conducerii exploatărilor pe criterii politice. Intervenţii au fost, dar din păcate fără rezultat sau cu întârzieri care au costat enorm în planul producţiei. Să exemplificăm: la Baia de Arieş în ciuda opoziţiei exprimată public de prefect a fost numit director liderul sindical Viorel Oniga care, după doar câteva luni, ajunge în puşcărie pentru luare de mită. Există însă şi grave abateri în gestionarea economică a filialei făcută cu ştiinţa conducerii companiei pe care PD Alba o apără, şi care au agravat situaţia unităţii. Aşa că, actualul director nu numai că a preluat un pasiv păgubos, dar "s-a bucurat" şi de lipsă de sprijin din partea MINVEST DEVA.
     În ce priveşte Roşia Poieni, din nou domnul Ion Dumitrel o dă în bară. Fostul director - susţinut de PD - a avut rezultate notabile, dar "secretul" nu stă atât într-o pricepere managerială deosebită, cât în faptul că, la intervenţia domnului Rus, unitatea a fost alimentată un an - fără bani - cu energie electrică. Din momentul în care a încetat "binefacerea" a căzut şi producţia. Actualul director d-l ing. dr. Sorin Vătăjelu a reuşit în condiţii extrem de vitrege să ridice, în timp foarte scurt, performanţele economice ale unităţii şi să-i dea o perspectivă viabilă. În rest, directorii au rămas aceiaşi, doar rezultatele la filiala Zlatna au căzut continuu şi asta cu sprijinul nemijlocit al aceleiaşi conduceri a companiei MINVEST DEVA, care şi-a găsit în domnul Ion Dumitrel un devotat avocat. În altă ordine de idei, d-l Ion Dumitrel are dreptate când spune că mineritul în Apuseni poate avea încă un viitor. Numai că această şansă înseamnă tehnologie modernă, utilaje superperformante, responsabilitate pentru protecţia mediului ceea ce, în ultimă instanţă, înseamnă bani pentru investiţii.
     Iar aceştia, din nefericire, nu sunt. Şi nu sunt fiindcă în patru ani de guvernare în care PD-iştii şi liberalii au administrat economia şi finanţele ţării, PIB a scăzut cu circa 16 la sută, iar mineritul adus în stare de colaps. În termeni economici, asta înseamnă că, timp de aproape 3 ani, eforturile vizibil profitabile ale actualei guvernări vor fi destinate pentru a salva ce se mai poate după acţiunea dezastruoasă a celor 15.000 de specialişti dintre care o bună parte erau "calificaţi" nu doar în a eticheta drept fier vechi unităţi efectiv viabile ci a le şi "valorifica" - în folosul cui? - de la vapoare la vagoane CFR şi de la capacităţi metalurgice la complexele zootehnice.
     Nu este locul şi prilejul acum să demonstrăm cu cifre, cu date statistice sau cu argumente de ordin financiar această constatare la îndemâna oricui - cu excepţia domnului consilier Ion Dumitrel. Este suficient să analizăm modul în care se fac acum disponibilizările la ARIEŞMIN Baia de Arieş - sau cifrele cuprinse în Programul Companiei de reducere de personal. În timp ce pe total companie procentul este de circa 11%, la unităţile din judeţul Hunedoara este de circa 10,2% pe când în Alba de peste 24%, iar după modul ilegal în care s-a demarat acţiunea, în final vor trece de 30-35 la sută.
     Evident, s-au făcut demersuri pentru a stăvili aceste acţiuni dar, cu avocaţi - din oficiu? - de felul domnului Ion Dumitrel, efectul acestora poate fi diminuat.
     În final, trebuie să spunem că noi înţelegem efortul domnului consilier Dumitrel de a adăuga cât de puţină credibilitate demersului politic al partidului în numele căruia vorbeşte.
     Numai că, acest lucru nu se poate face denaturând realitatea, denigrând valoarea, folosind minciunile drept argument şi luând apărarea adevăraţilor responsabili de situaţia actuală a mineritului în Apuseni aşa cum o face vicepreşedintele judeţean al PD.
     Sunt lucruri pe care moralitatea politică le refuză chiar şi celor aflaţi în opoziţie.
Biroul de presă al Prefecturii judeţului Alba

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.