Ultima oră
Știri
Lansare de carte
      Astăzi, Casa de cultură "Liviu Rebreanu" din municipiul Aiud găzduieşte lansarea volumului scriitorului Eugen Curta - "Iubita din vis".Evenimentul va avea loc la ora 17.00, iar prezentarea cărţii va fi făcută de criticul literar Aurel Pantea. (A.D.)
850 de ziarişti au ajuns la puşcărie
      Cu toate că 185 de state sunt semnatare ale "Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului", care conferă dreptul la libertatea de opinie, potrivit unor date publicate de ONU în prezent peste 850 de ziarişti, scriitori şi editori se află în detenţie. Motivul? Pentru că aceşti mânuitori ai condeiului cred în dreptul lor de a scrie ceea ce gândesc. Din păcate, în multe ţări cenzura mai este încă un mijloc de oprimare a celor care scriu. Cei care se tem de cuvântul scris, se tem de adevăr, de schimbare şi democraţie. (S.T.)
La Roşia Montană
A început curăţenia de primăvară
      Cu toate că temperaturile incredibil de scăzute pentru această perioadă prevestesc mai mult un început de iarnă, Primăria Roşia Montană a declanşat deja o amplă curăţenie de primăvară pentru ca moţii să întâmpine, aşa cum se cuvine, sărbătoarea Învierii Domnului. Primarul localităţii, Virgil Nariţa, ne-a declarat că operaţiunea de înfrumuseţare a centrului de comună s-a extins şi în satele componente Cărpiniş, Gura Roşiei, Ignăţeşti şi Iacobeşti. Pe lângă cetăţenii din centrul de comună Roşia Montană, care au fost dotaţi deja cu europubele, şi cetăţenii din satele aparţinătoare au primit recipiente asemănătoare, pentru păstrarea curăţeniei. În acest mod, deşeurile nu vor mai fi aruncate anapoda, poluând cursurile râurilor şi şoselele. (N.T.)
Creşte productivitatea muncii
      În cursul lunii februarie, indicele productivităţii muncii a fost cu 20,2 la sută mai mare comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. De asemenea, potrivit datelor statistice comunicate de directorul general al Direcţiei Generale de Statistică Regională Alba, ec. Ana Topârceanu, indicele productivităţii muncii înregistrat de la începutul anului a crescut cu 15,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. (A.D.T.)
Efectivele de animale - în creştere
      De la începutul anului, situaţia efectivelor de animale existente la nivelul judeţului se prezintă astfel: sunt înregistrate peste 81.000 de bovine, 109.000 porcine, peste 288.000 de ovine şi caprine şi aproape 2.000 de capete de păsări. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat creşteri ale efectivelor: cu 3,3 la sută la bovine, cu 5,9 la sută la porcine şi cu 2,4 la sută la ovine şi caprine, iar numărul păsărilor a scăzut cu 4,6 la sută. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tragedie la Vinţu de Jos
Mamă şi fiu decedaţi din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon
      O tragedie s-a consumat marţi seara la Vinţu de Jos, soldată cu decesul a două persoane, mamă şi fiu. Cele două victime sunt Maria Simina, de 55 de ani şi Marcel Simina, de 31 de ani, care era doctorand în istorie şi muzeograf în cadrul Muzeului din Sebeş. Potrivit informaţiilor noastre, femeia a fost găsită în baie, aşezată pe burtă, iar fiul ei pe hol. În casa în care s-a consumat tragedia, gazul ardea într-o sobă, aşa că primele indicii duceau spre o moarte cauzată de monoxidul de carbon. Din informaţiile furnizate de legişti s-a stabilit că Maria Simina a decedat într-adevăr din cauza intoxicaţiei cu monoxid. Despre moartea lui Marcel se vor şti mai multe de abia după analiza sângelui, însă este foarte posibil ca şi acesta să fi murit din acelaşi motiv. Se pare că tânărul urma să se căsătorească în perioada următoare, aşa că el a lăsat în urma lui şi mai multă jale.(F.R.)
La Roşia Montană, plăţile decurg normal
837 de proprietăţi sunt acoperite de precontracte şi contracte finale
      Potrivit informaţiilor noastre, de la 31 ianuarie a.c., de când la Roşia Montană s-au reluat plăţile pentru localnicii care îşi vând casele şi terenurile către SC Roşia Montană Gold Corporation SA, au fost parafate 278 de contracte finale. Din 2002 şi până în prezent au fost încheiate 451 de precontracte. În aceeaşi perioadă, cele două părţi au semnat 386 de contracte finale de vânzare - cumpărare, ceea ce înseamnă că tot atâtea familii şi-au încasat banii, optând pentru relocare sau strămutare. Demn de reţinut este faptul că la Roşia Montană nu mai puţin de 837 de proprietăţi sunt acoperite de precontracte şi contracte finale. Plăţile totale către populaţie se cifrează la peste 5,5 milioane USD.(P.E.)
Primăria Sebeş lansează o nouă serie de obligaţiuni
      În cadrul ultimei şedinţe, Consiliul local al municipiului Sebeş a aprobat lansarea unei noi serii de obligaţiuni municipale, a doua în mai puţin de un an de zile, în valoare totală de 15 miliarde de lei. Conform hotărârii, se are în vedere atragerea fondurilor necesare pentru concretizarea unui amplu proiect care va avea trei componente majore şi anume: lucrări pentru reamenajarea cartierelor Aleea Parc şi Valea Frumoasei; modernizarea sistemului stradal; lucrări de reabilitare şi întreţinere a spaţiilor verzi.
     Intermedierea financiară va fi realizată de o firmă din Bucureşti, care a tranzacţionat de altfel şi obligaţiunile din prima emisiune lansată de municipalitatea din Sebeş. (R.J.)
PSD Alba se pregăteşte de alegeri
      Sâmbătă, 5 aprilie, în sala mare a Casei de cultură a sindicatelor a avut loc o extrem de importantă întrunire a Consiliului judeţean Alba al PSD. Au fost luate în discuţie strategia politică a PSD în anul preelectoral, organizarea adunărilor generale de alegeri în organizaţiile locale constituite pe structura secţiilor de votare, a conferinţelor municipale, orăşeneşti şi comunale ale partidului. Un punct fierbinte pe ordinea de zi l-a constituit acţiunea de selecţionare a candidaţilor pentru funcţiile de primari, viceprimari şi consilieri, acţiune ce va trebui încheiată până la 20 mai 2003.
     Atât Codrin Ştefănescu, secretar executiv al PSD, deputat de Alba, cât şi av. Ioan Rus, preşedintele organizaţiei locale a partidului de guvernământ şi prefect de Alba, după ce au făcut o analiză critică a situaţiei politice şi economice la nivel naţional şi local, au insistat în cuvântul lor asupra criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească viitorii candidaţi pe listele PSD la alegerile locale. Principalele criterii avute în vedere sunt profesionalismul şi competenţa candidaţilor, imaginea acestora în rândul cetăţenilor, maniera în care şi-au îndeplinit responsabilităţile privind rezolvarea problemelor comunităţii, loialitatea faţă de PSD, modul în care candidaţii s-au implicat în activitatea de partid, inclusiv în respectarea obligaţiei statutare privind plata cotizaţiei de membru - principala sursă de finanţare a campaniei electorale.
     Propunerile făcute de organizaţii vor trebui să ţină seama de noile incompatibilităţi prevăzute de Legea privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, incompatibilităţi privind aleşii locali. În spirit democratic şi pentru stimularea competiţiei politice, pentru funcţiile de primari şi viceprimari vor fi formulate 1-3 propuneri, cu indicaţia ca ele să cuprindă şi tineri şi femei. Iar pentru evitarea oricăror discuţii în legătură cu ordinea finală, care va fi operată abia în preajma expirării datei de depunere a listelor, candidaţii vor fi aşezaţi pe liste în ordine alfabetică.
     Consiliul judeţean a împuternicit Delegaţia Permanentă Alba a PSD să poarte discuţii finale cu toţi candidaţii la funcţiile de primari şi viceprimari, înainte de a se nominaliza efectiv cel care va reprezenta partidul la alegerile locale. Observaţiile privind candidaturile şi propunerile finale vor fi discutate în Biroul Executiv al organizaţiei judeţene.
     Rezultatele economice remarcabile obţinute în primii doi ani de guvernare, recunoaşterea internaţională a acestor rezultate, concretizată în anularea vizelor pentru spaţiul Schengen, intrarea României în NATO şi stabilirea datei ţintă, 2007, pentru admiterea în UE justifică - dat fiind şi rezultatele sondajelor de opinie efectuate până în prezent - încrederea că PSD va câştiga detaşat alegerile din anul 2004. (Biroul de presă al PSD)
Rata şomajului - 11,4 la sută
      La finele lunii martie, în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba existau 6.129 de şomeri aflaţi în plata ajutorului de şomaj, peste 4.000 dintre aceştia fiind femei. Din totalul şomerilor, 3.545 de persoane erau muncitori, 2.255 aveau studii medii, iar 230 studii superioare. Beneficiarii de ajutor de integrare profesională erau, la sfârşitul lunii trecute, în număr de 785, ponderea deţinând-o muncitorii - 429 de persoane. Tot în aceeaşi perioadă, în evidenţa AJOFM Alba erau cuprinşi 2.116 şomeri care primesc alocaţie de sprijin, doar 7 dintre aceştia având studii superioare. Până la sfârşitul lunii martie, numărul şomerilor neindemnizaţi luaţi în evidenţă de AJOFM Alba era de 12.871 de persoane, femeile reprezentând 61,5 la sută dintre aceştia. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al agenţiei, Emilia Suciu, rata şomajului în perioada amintită anterior era de 11,4 la sută. (A.D.T.)
La Bursa locurilor de muncă pentru femei
Jumătate dintre participante şi-au găsit un loc de muncă
      Potrivit rezultatelor finale comunicate de AJOFM Alba la o lună de la desfăşurarea Bursei locurilor de muncă pentru femei, la Alba Iulia şi Sebeş au fost prezenţi la această acţiune 51 de agenţi economici (10 la Sebeş) din cei 196 contactaţi. Au fost oferite 358 de locuri de muncă, 256 din acestea în Alba Iulia, iar numărul persoanelor care au participat la bursă s-a ridicat la 490; la final, au fost încadrate în muncă 198 de femei, 139 la Alba Iulia şi 59 la Sebeş. Doar 5 persoane ce şi-au găsit un loc de muncă au studii superioare, 77 au absolvit învăţământul liceal şi postliceal, 106 sunt absolvente ale şcolilor profesionale şi de ucenici, iar 6 au doar studii gimnaziale. Majoritatea femeilor încadrate în muncă au vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani sau peste 45. Din totalul celor 198 de femei integrate în muncă, 145 erau şomere indemnizate, 49 neindemnizate, iar restul aparţineau altor categorii. În ceea ce priveşte principalele meserii în care au fost încadrate persoanele participante la bursa destinată femeilor, 20 sunt în domeniul comerţului, 16 - în cel al ceramicii, 43 în confecţii, 2 - asistenţă socială, 21 - asigurări, 18 - hoteluri şi restaurante, 51 - în industria pielăriei, 21 - în alte sectoare ale industriei. (A.D.T.)
Flexibilitate şi retehnologizare
      Statistica confirmă că, după 1989, unităţile din industria textilă a judeţului au fost primele care s-au adaptat din mers nevoilor şi cerinţelor pieţei externe. Neavând de ales, conducerile şi specialiştii societăţilor de profil au decis să aplice lohn-ul. Efectul a fost benefic. Fabricile şi atelierele existente sau cele nou înfiinţate au fost retehnologizate în scurt timp. În prezent, circa 90 la sută din producţia acestei ramuri este destinată exportului în ţările din UE. Odată cu intrarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), sectorul textil va trebui să facă faţă unei concurenţe masive a produselor ieftine, provenite în general din Asia. (S.T.)
IRAK - HAOS ŞI JAF
Unde este Saddam?
      Soarta preşedintelui irakian Saddam Hussein rămâne învăluită în mister, iar speculaţiile sunt la ordinea zilei, pe măsură ce informaţiile efective sunt contradictorii. Agenţi din cadrul serviciilor de securitate americane susţin că liderul irakian nu a părăsit imobilul bombardat intens de aviaţia americană, iar analiştii sunt convinşi că dictatorul irakian a murit. Operaţiunea de căutare a preşedintelui irakian s-a intensificat după difuzarea, acum câteva zile, de către postul irakian de televiziune, a unei înregistrări care-l prezenta pe Saddam Hussein plimbându-se, în mijlocul mulţimii, prin cartierul al-Mansur, aflat sub controlul Partidului Baas. CIA a analizat înregistrarea şi a ajuns la concluzia că imaginile respective sunt cu Saddam Hussein şi nu cu una dintre sosiile sale, fapt ce demonstrează că liderul irakian a supravieţuit bombardamentelor de la 19 martie.
Irakienii abandonează lupta
      Cea mai mare parte a forţelor irakiene din Bagdad abandonează lupta, în vreme ce forţele americane îşi întăresc poziţiile în capitala irakiană unde Brigada a 2-a a celei de a 3-a Divizii de Infanterie americană a ocupat centrul Bagdadului, iar Divizia Aeropurtată 101 înaintează venind din sud. Trupele irakiene au abandonat numeroase echipamente militare, inclusiv tancuri T-72 de fabricaţie rusă, însă, deşi irakienii şi-au abandonat uniformele, ei continuă să fie înarmaţi şi s-au amestecat cu populaţia civilă. În Bagdad, potrivit rapoartelor serviciilor americane, au mai rămas numai 28.000 de combatanţi din cadrul Fedaiynilor lui Saddam, după ce Garda Republicană a fost spulberată de asaltul coaliţiei.
Civilii irakieni la furat în palatele şi clădirile regimului
      În oraşul irakian Basra, la fel ca în toate zonele invadate de aliaţi, nimic nu-i mai poate opri pe localnicii porniţi împotriva simbolurilor fostului regim politic şi sute de oameni fură tot ceea ce se poate fura din bunurile administraţiei irakiene. Din fostele clădiri oficiale oamenii fură piese de mobilier, covoare, chiar şi ferestrele de termopan, în vreme ce militarii britanici se declară depăşiţi de evenimente. La Bagdad, forţele coaliţiei au fost alertate că localnicii jefuiesc depozitele de armament, în capitala irakiană figurând pe o listă neoficială a celor mai "solicitate" obiecte din clădirile regimului instalaţiile de climatizare, televizoarele şi mobilierul.
Populaţia salută sosirea trupelor aliate
      Posturile britanice de televiziune din întreaga lume au transmis, miercuri, imagini în direct sau înregistrări în care populaţia irakiană din estul şi nord-estul Bagdadului îşi manifestă bucuria prilejuită de intrarea trupelor americane în capitală. Nu a existat nimeni care să-i împiedice să-şi manifeste bucuria la vederea trupelor americane care au pătruns în capitală, iar poliţia irakiană nu a apărut pentru a opri haosul şi jafurile în capitală. Trupele americane au avansat după ce forţele irakiene şi-au abandonat poziţiile ocupate în cartierele din estul oraşului şi au fost alungate din Saddam City, periferia şiită a oraşului, unde au fost semnalate jafuri. În Saddam City, locuitorii au intrat în locuinţe şi în centrele comerciale, de unde au furat obiecte de mobilier şi hrană. Conform martorilor, locuitorii suburbiei au urmărit forţele loiale regimului înainte ca trupele americane să intre, în noaptea de marţi spre miercuri, în acest sector.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.