Prima pagină Ediția din: 11.4.2003
Știri
CAS Alba a plătit farmaciilor restanţa de 81 de miliarde de lei pe anul trecut
      Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, ne-a informat că în cursul zilei de ieri a fost plătită ultima tranşă din restanţa pe anul trecut către farmacii. Practic, CAS Alba a achitat în total 81 de miliarde de lei, sumă care re­pre­zin­tă contravaloarea re­ţe­te­lor gratuite şi compensate eliberate peste contractele încheiate anul trecut cu CAS. Dl. Ştef speră ca plata acestor sume să ducă la deblocarea crizei medicamentelor, iar cetăţenii să nu mai aibă de suferit din acest motiv.(F.R.)
Astăzi la Alba Iulia, Câmpeni şi Sebeş
Ofertă bogată de locuri de muncă
      În foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, precum şi la Casa de Cultură "Avram Iancu" - Câmpeni şi Casa de Cultură "Lucian Blaga" - Sebeş are loc azi Bursa generală a locurilor de muncă. În vederea derulării acestei acţiuni, la nivelul judeţului au fost contactaţi 248 de agenţi economici, din aceştia exprimându-şi dorinţa de a participa la bursă doar 57 - care oferă 634 de locuri de muncă (381 la Alba Iulia, 155 la Câmpeni, 98 la Sebeş). Acţiunea organizată de AJOFM Alba şi agenţiile locale din Câmpeni şi Sebeş va începe la ora 9,00, iar după cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Emilia Suciu, sunt aşteptate să participe la bursă un număr mare de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Principalele sectoare în care se solicită forţă de muncă sunt: hoteluri şi restaurante, ceramică, industrie, asigurări, agricultură, construcţii, asistenţă socială, administraţie publică şi apărare. (A.D.T.)
La Roşia Montană
Investiţii străine de anvergură în... sufletele moaţelor
      Sosirea investitorilor canadieni în comuna Roşia Montană a condus, pe lângă o vădită prosperitate generală a zonei, şi la reuşite de ordin personal, mai exact, de ordin familial. De la sosirea străinilor în zonă, patru tinere din comuna Roşia Montană şi-au pus pirostriile, căsătorindu-se cu cetăţeni canadieni sau australieni. De asemenea, încă două tinere au prieteni străini, trăind în uniune consensuală. (N.T.)
Păgubiţii FNI se reorganizează
      În vederea continuării procesului civil aflat pe rol la Tribunalul Municipiului Bucureşti, investitorii FNI, membri ai ANI-FNI, se vor întâlni miercuri, 16 aprilie a.c., între orele 17,00 şi 18,00, la Primăria municipiului Alba Iulia. Ei trebuie să-şi achite cotizaţia de membri ai Asociaţiei Investitorilor FNI şi să com­ple­te­ze o cerere de retragere a plângerii prin care s-au constituit parte civilă în procesul penal de redobândire a banilor depuşi la FNI. Păgubiţii FNI trebuie să aibă, pentru a prezenta la nevoie, buletinul de identitate şi carnetul de investitor. (A.D.T.)
Reclamaţii numeroase împotriva taxelor de radio şi televiziune
      Aşa cum era de aşteptat, numeroşi cetăţeni ai judeţului au înaintat reclamaţii în legătură cu obligativitatea încasării taxelor de radio şi televiziune de către SC Electrica SA. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al SC SDFEE Alba, ing. Mihaela Buda, la nivel judeţean au fost depuse 29 de reclamaţii, singulare şi colective. De exemplu, una dintre acestea este trimisă de 11 cetăţeni din Câmpeni. Totodată, la sediul SC Electrica SA, au fost depuse zeci de cereri de scutire de la plata acestor taxe, ne-a mai informat ing. Mihaela Buda. Acestea vor fi înaintate celor două societăţi de radio şi televiziune, care vor stabili dacă ele se încadrează în excepţiile de la aplicarea legii.(F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Oiejdea va fi construit
Cel mai mare abator de carne de pasăre din Europa centrală şi de est
Investiţia realizată de SC TRANSAVIA va fi dată în folosinţă în acest an, de 1 decembrie
      Foarte mulţi albaiulieni care se deplasează pe DN1 , la ieşirea din Alba Iulia, au observat în zona Oiejdea unele lucrări de construcţii de mare amploare. Curiozitatea lor a fost dezlegată de patronul firmei SC TRANSAVIA, dr.ing. Ioan Popa, care ne-a informat că societatea pe care o conduce a demarat lucrările la construcţia celui mai mare abator de carne de pasăre din Europa centrală şi de est, ce va fi amplasat la Oiejdea, la doar câţiva kilometri de Alba Iulia, pe DN 1. Noul abator va avea o suprafaţă construită de circa 1 ha şi o capacitate de tăiere de 8000 de capete pe oră. "Vom construi din temelii cel mai mare şi modern abator din Europa centrală şi de est. El va fi complet automatizat şi va funcţiona după cele mai mari exigenţe ale Uniunii Europene. Întreaga producţie va putea fi prelucrată până la cele mai mici piese, atât în stare proaspătă, cât şi congelată. Dublarea producţiei şi realizarea programului investiţional în industrializare ne dă posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2004 să putem exporta o mare parte din carnea produsă. Prin realizarea acestei investiţii vom deveni, totodată, cel mai important producător de carne de pasăre din România. Lucrările la noul abator au demarat de circa două săptămâni şi vor fi finalizate la 1 decembrie a.c., de Ziua Naţională a ţării noastre". Managerul firmei TRANSAVIA, Ioan Popa, ne-a mai informat că tot în acest an vor mai fi derulate şi alte investiţii importante. " Ne vom dubla capacitatea de producţie şi vom extinde cu 50 la sută staţia de incubaţie şi ferma de reproducţie. Se va dubla producţia de carne, iar acest lucru ne va conduce la circa 15.000 - 16.000 tone de carne pe an. Investiţii masive avem în vedere şi la complexele de la Pâclişa şi Galda, unde retehnologizarea se va face de la zero. Practic, de la înfiinţarea noastră din 1991, acest an reprezintă vârful din punct de vedere investiţional", a mai declarat pentru ziarul UNIREA, managerul firmei TRANSAVIA, dr. ing. Ioan Popa.
Florin ROMAN

În detrimentul Alba Iuliei
Braşovul ţinteşte şefia "Regiunii 7 CENTRU"
      Intenţia declarată recent de UDMR de a înfiinţa "Ţinutul Secuiesc" drept o regiune de dezvoltare economică, în componenţa căreia ar urma să fie incluse judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a declanşat vii dispute mai ales la nivelul parlamentarilor, dar şi la nivelul conducerilor administrative ale judeţelor ce compun "Regiunea 7 CENTRU". Astfel, parlamentarii de Braşov, Constantin Niţă - PSD şi Vlad Nicolae Popa - PNL, au declarat în aceste zile presei că, deşi nu pot fi de acord cu înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc", ar putea sprijini înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare care să includă judeţele Braşov, Harghita şi Mureş, cu sediul la Braşov. Asta, deoarece, cităm: "Nici nouă nu ne convine ca deciziile care ne privesc să fie luate la Alba Iulia, "capitala" actuală a "Regiunii 7 Centru".
Tinu MATEŞ

UDMR vrea să ne ia autostrada!
      La recenta şedinţă a UDMR de la Târgu Mureş, preşedintele Marko Béla a declarat, printre altele, că Uniunea îşi va folosi influenţa pe care o are la Bucureşti şi Budapesta pentru ca lucrările la autostrada ce va lega cele două capitale să înceapă cât mai curând posibil (2005-2006). Totodată, vorbind în numele Uniunii, el a spus că, în spaţiul românesc, cel mai potrivit traseu ar fi Oradea - Cluj Napoca - Târgu Mureş - Sighişoara - Braşov - Bucureşti.
     Chiar dacă în final a mai îndulcit-o, spunând că acest lucru nu ar echivala cu anularea culoarului de sud Arad - Deva - Sebeş - Sibiu - Braşov - Bucureşti, se poate deduce destul de clar faptul că UDMR va face tot ce-i va sta în putere pentru a trage focul la oala sa. Adică, dacă va fi autostradă Budapesta - Bucureşti, aceasta va trebui neapărat să facă joncţiunea cu... "Ţinutul secuiesc!"...
Tinu MATEŞ

Un miliardar saudit va investi în turismul românesc
      Prinţul saudit Al Walleed Al Said intenţionează să investească din acest an în câteva proiecte de investiţii în turismul românesc precum "Super Schi Carpaţi", "Dracula Parc", "Quintă Roială", dar şi în unele locaţii hoteliere. Prinţul saudit a fost plasat de revista "Forbes" pe locul 5 în topul celor mai bogaţi oameni din lume şi pe locul 25 în clasamentul celor mai mari întreprinzători mondiali şi până în prezent a investit sute de milioane de dolari într-o serie de proiecte turistice şi mari unităţi hoteliere din SUA, Europa şi Arabia Saudită. (T.I.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.