Ultima oră
Știri
Perspective favorabile pentru SC PISA SA
      Ieri, la Sebeş a avut loc şedinţa Consiliului de Administraţie al SC PISA - (Parcul Industrial Sebeş - Alba SA), prezidată de către preşedintele acestui organism, primarul Mugurel Sârbu. Printre altele au fost discutate raportul de activitate pe anul 2002, bugetul de venituri şi cheltuieli pe semestrul I al anului 2003, precum şi programul de măsuri pe aceeaşi perioadă de timp.
     De asemenea, a fost prezentat şi Planul Urbanistic Zonal al PISA. Se preconizează ca în cursul lunii iunie a.c., odată cu obţinerea titlului de parc industrial din partea Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, să aibă loc o ceremonie oficială de lansare la care să participe şi preşedintele României, Ion Iliescu. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un licean din Baia de Arieş a spart un bar din localitate
Cu banii furaţi el s-a îmbrăcat şi s-a dotat cu telefon mobil
      Poliţia Baia de Arieş a fost sesizată marţi, 8 aprilie, de administratorul unei societăţi comerciale din localitate despre faptul că în noaptea precedentă i-a fost spart localul pe care îl avea în administrare şi i-a fost furată suma de 13,5 milioane de lei. În urma investigaţiilor efectuate, a fost descoperit miercuri, 9 aprilie, autorul furtului comis prin spargere: Paul Alexandru G. (de 16 ani, elev la un liceu din Baia de Arieş). Acesta reuşise să valorifice deja aproape jumătate din suma furată: şi-a cumpărat un telefon mobil, o geacă de piele şi o pereche de pantofi, rămânând cu suma de 6,6 milioane de lei. Prejudiciul a fost recuperat şi predat unităţii păgubite. (N.T.)
Medicii de familie din Alba sub "lupa" autorităţilor
      La iniţiativa prefectului Ioan Rus, o comisie constituită din reprezentanţi ai Prefecturii Alba, Casei judeţene de Sănătate, Direcţiei de Sănătate Publică, Consiliului judeţean al medicilor, Asociaţiei Medicilor de Familie şi Sindicatului judeţean Sanitas a verificat în perioada 27 ianuarie - 27 martie a.c. respectarea prevederilor legale în vigoare de către furnizorii de servicii medicale primare din judeţul nostru (226 medici de familie). Au fost urmărite cu precădere 10 obiective, iar rezultatele au fost prezentate în cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferinţe de presă de către cei implicaţi în desfăşurarea acestei acţiuni. Vom reveni pe larg cu amănunte într-unul dintre numerele viitoare ale ziarului.(R.J.)
Ţărăniştii dau în judecată Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări şi Guvernul!
La toate sediile PNŢCD din ţară se strâng liste cu semnăturile cetăţenilor afectaţi de criza din sănătate!
      Sâmbătă, 5 martie a.c., aflat în vizită la Cluj Napoca, preşedintele PNŢCD, Victor Ciorbea, a afirmat că ţărăniştii vor declanşa o acţiune în justiţie împotriva Ministerului Sănătăţii şi Familiei, Casei Naţionale de Asigurări şi Guvernului României. Principalele capete de acuzare ale PNŢCD împotriva celor trei organisme se referă la înregistrarea unui deficit de peste 13.000 de miliarde de lei, pe anul 2002, în "contabilitatea" sănătăţii româneşti şi impunerea "plafonului" nejustificat pentru femeile gravide şi mamele aflate în concediu de îngrijire a copilului. "În anul 2000, a declarat Victor Ciorbea, bugetul alocat pentru sănătate a fost de 4,3% din PIB, iar în anul 2003 procentul alocat sănătăţii a scăzut la numai 3,8% din PIB, pe lângă faptul că PIB-ul însuşi este din ce în ce mai nesemnificativ...". Prin acest demers, iniţiatorii speră, dacă nu redresarea sistemului de sănătate, atunci măcar condamnarea celor vinovaţi de starea acestuia. Conştient de faptul că acţiunea în instanţă împotriva actualei puteri are şanse mici de reuşită, preşedintele PNŢCD a mai adăugat că juriştii ţărănişti vor analiza inclusiv posibilitatea de a se adresa forurilor internaţionale de resort (Curtea Europeană a Drepturilor Omului- CEDO- Strasbourg).
     Mai dur decât preşedintele Ciorbea, vicepreşedintele Constantin Ticu Dumitrescu a avertizat că prin neacordarea medicamentelor compensate sau gratuite, actuala putere "săvârşeşte o adevărată crimă împotriva umanităţii". Dânsul a adăugat că PNŢCD va întocmi liste cu persoanele care au avut de suferit de pe urma crizei din sănătate şi va strânge semnăturile acestora. Astfel, la toate sediile PNŢCD din ţară sunt deschise liste care aşteaptă semnăturile tuturor cetăţenilor nemulţumiţi de actuala stare de lucruri din sănătate. În acest context, redăm apelul făcut către cetăţeni de Organizaţia Judeţeană Alba a PNŢCD, de a se prezenta la sediul partidului, în Alba Iulia, str. Vasile Alecsandri, nr.2, (tel. 811074), pentru a semna pe listele contestatarilor politicii sanitare a PSD! (I.H.)
Taxa radio-tv criticată de opoziţie
      După principiul "Vrei, nu vrei, bea Grigore aghiasmă", cetăţenii trebuie să plătească taxa de radio şi televiziune. Taxe ce se percep mai nou în factura de electricitate pentru ca nu cumva vreun amărât să scape de plata birului. Obligativitatea acestei taxe, sub ameninţarea că neplata duce la debranşarea de la reţeaua de electricitate, a fost introdusă prin Ordonanţa 18/2003. Banii colectaţi se varsă în bugetele Societăţii Române de Radio (SRR) şi Societăţii Române Televiziunea Română (SRTVR). Că este normal să plăteşti un serviciu de care beneficiezi nu pune nimeni la îndoială, numai că există gospodării care nu-şi permit luxul unui radio, darmite al unui televizor. Altele nu au timp de delectare în faţa televizorului sau a radioului. Ce se va întâmpla în aceste cazuri? Vor plăti ca toţi ceilalţi pentru servicii de care nu beneficiază! Ştim asta pentru că mai marii Radioului şi ai Televiziunii publice au anunţat că pentru nevoiaşi vor fi distribuite aparate de radio şi televizoare gratis. Dar poate că acei oameni nu au nevoie de ele, sau, odată primite, nu-şi pot permite să plătească cei 55 de mii/lună. Mai bine cumpără o pâine. Dar le pasă legiuitorilor? Unora da! Reprezentanţii Partidului Democrat şi ai Partidului Naţional Liberal în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor au criticat din aceste motive ordonanţa. Liberalii au atras atenţia că prin ordonanţa 18/2003 se introduce dubla taxare pentru aceste servicii, o dată direct din buzunarul cetăţeanului prin taxele de care vorbim şi a doua oară prin plata serviciilor tehnice de la buget conform legilor în vigoare. Or "de la buget" înseamnă tot din banii contribuabililor. PNL şi PD au arătat că aceste taxe încurajează concurenţa neloială faţă de operatorii privaţi de radio şi televiziune subminând piaţa liberă din domeniu. Parlamentarii ambelor partide se vor opune adoptării ordonanţei.
Anca DINICĂ

Războiul din Irak
      Libertate pentru irakieni
Printr-un post de televiziune ce a emis dintr-un avion Hercules C130, Bush şi Blair s-au adresat irakienilor
      Premierul britanic Tony Blair şi preşedintele american George W. Bush s-au adresat, joi, la ora 17.00, poporului irakian. Alocuţiunile celor doi lideri au fost transmise de un nou post de televiziune, înfiinţat de coaliţie în Irak şi denumit Towards Freedom/ Spre libertate. Deşi toată lumea se aştepta ca alocuţiunile celor doi oficiali să fie rostite în direct, ele au fost înregistrate în timpul summit-ului pe care l-au avut în Irlanda de Nord, la Belfast. Se pare, însă, că întreg conţinutul mesajelor nu a fost afectat de cursul evenimentelor de pe front, astfel încât acestea au putut fi difuzate şi cu întârziere. Despre postul de televiziune, se ştie deocamdată că emite dintr-un avion Hercules C 130, care a fost echipat cu toată tehnica necesară unei televiziuni obişnuite şi că aeronava survolează Irakul în timpul transmisiilor. Coaliţia a anunţat că intenţionează să mai înfiinţeze şi un post de radio şi un ziar în capitala irakiană. (T.I.)
SUA pregătesc reuniunea "irakienilor liberi"
      Washingtonul a anunţat organizarea în curând a primei reuniuni a irakienilor "liberi" care să pregătească viitoarea administraţie civilă interimară a Irakului. Reuniunea este prevăzută pentru sâmbătă, 12 aprilie, la Nassiryah, deşi Departamentul de Stat american nu este de acord ca ea să aibă loc în acest oraş unde s-a instalat controversatul lider al Congresului Naţional Irakian, Ahmad Chalabi. Departamentul american a indicat că reuniunea va fi prima dintr-o serie care va culmina cu o conferinţă la Bagdad în cursul căreia se va forma autoritatea interimară a Irakului. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.