Prima pagină Ediția din: 15.4.2003
Știri
De Paşti, la Cărpiniş - Roşia Montană
Tombolă cu câştiguri în aur!
      La iniţiativa primarului comunei Roşia Montană, Virgil Nariţa, a doua zi de Paşti se va organiza în localitatea Cărpiniş o mare sărbătoare câmpenească. Pe lângă tradiţionala petrecere cu lăutari, mâncare şi voie bună, pentru femeile din Roşia Montană se va organiza o tombolă cu câştiguri, evident, în... aur! Femeile participante vor putea intra în posesia unor bijuterii din aur, puse în joc de organizatori. (N.T.)
În primele 3 luni ale anului, în judeţul Alba
21 de persoane dispărute de la domiciliu
      Potrivit unui bilanţ dat publicităţii de IPJ Alba, în primele trei luni ale anului 2003 au dispărut de la domiciliul lor din judeţ 21 de persoane, de cele mai diferite vârste. Până în prezent există indicii cu privire la patru persoane, poliţiştii încercând depistarea şi aducerea lor acasă. (N.T.)
Cardiacii afectaţi de schimbările de temperatură
      Tot mai mulţi albaiulieni se prezintă în ultimele zile la serviciul de urgenţă al Spitalului judeţean Alba, prezentând simptome ale unor boli de natură cardiacă. Medicii susţin că de vină sunt variaţiile de temperatură şi de presiune atmosferică. Cei mai afectaţi de vremea capricioasă sunt bătrânii cu probleme cardiace. (F.R.)
Burse pentru tinerii profesori din mediul rural
      Tinerii din mediul urban absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior şi care acceptă să lucreze la ţară o durată de timp egală cu cea a studiilor universitare vor beneficia de o bursă lunară în valoare de 1,5 milioane de lei. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că aceste burse vor fi acordate în baza unui contract, iar pentru acordarea celor o mie de burse pentru tinerii profesori de limbi străine, istorie, geografie, limba română, dar şi alte domenii, MEC va primi de la bugetul de stat un fond suplimentar. (T.I.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tragedie la Lupşa
O femeie s-a autoincendiat încercând să aprindă focul din sobă cu benzină
Victima a decedat ieri dimineaţă la Spitalul judeţean Alba
      O tragedie s-a consumat duminică după-amiază în localitatea Lupşa, soldată, din nefericire, cu moartea unei femei. Totul a plecat de la un accident stupid, care în cele din urmă s-a dovedit a fi fatal pentru moaţă. Victima se numeşte Elena Măcăieţ, de 39 de ani. Din cauza temperaturilor scăzute, femeia a dorit să aprindă focul în sobă, pentru a încălzi casa. A folosit benzină dintr-un flacon de 2 litri dar nu a reuşit să pornească focul. Din păcate pentru ea, a încercat şi a doua oară, iar acest lucru a dus la tragedie. Focul puternic s-a declanşat iar victima a fost cuprinsă de flăcări aproape instantaneu. Prea multe nu mai erau de făcut întrucât biata femeie s-a transformat într-o torţă vie.
     Elena Măcăieţ a fost transportată în stare foarte gravă la spitalul judeţean Alba cu o ambulanţă, unde imediat a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Medicii i-au acordat îngrijirile medicale necesare, însă şansele de supravieţuire erau puţine pentru că arsurile grave au cuprins aproape toată suprafaţa corpului. În cele din urmă toate eforturile s-au dovedit a fi zadarnice. Elena Măcăieţ a decedat ieri dimineaţă, în jurul orei 4.00, la Spitalul judeţean Alba. Corpul defunctei a fost transportat apoi la morga unităţii spitaliceşti pentru efectuarea autopsiei.
Florin ROMAN

Oile din Şibot mor pe capete
      Mai mulţi ciobani din zona Şibot au reclamat că în ultima perioadă oile lor mor pe capete. După ce săptămâna trecută au murit trei oi, la începutul acestei săptămâni un cioban a reclamat faptul că i-au murit nouă oi. Având în vedere faptul că oile respective au păşunat într-un loc care a fost erbicidat, lângă groapa de gunoi din localitate, se bănuieşte că moartea acestora se datorează substanţelor chimice folosite în agricultură. Mai multe se vor şti doar după ce analizele de laborator efectuate de specialiştii DSV Alba vor stabili despre ce este vorba.(F.R.)
În Sfântul Post al Paştelui
Comuniune spirituală a celor două biserici surori
      Într-un articol mai vechi militam pentru apropierea celor două biserici surori, ortodoxă şi greco-catolică care, în marile momente istorice ale poporului român au fost alături.
     Am făcut primul pas de apropiere la nivelul spitalului municipal Blaj, începând construcţia a două bisericuţe păstorite de doi preoţi tineri care, umăr lângă umăr, vor isprăvi lucrarea domnului alinând suferinţa bolnavilor.
     Dar iată că, din nou, la un eveniment important desfăşurat la Primăria municipiului Blaj, cele două biserici sunt împreună. La iniţiativa d-lui primar Ioan Şolea, într-un cadru festiv s-au înmânat diplome de "cetăţean de onoare" al municipiului Blaj unor personalităţi ale "micii Rome". Printre aceste personalităţi se numără doi reprezentanţi de seamă ai bisericilor surori: pr. Bernard Ştef, pr. Ioan Cărpinişan. Cele două personalităţi au fost prezentate de cei doi prototopi - pr. Vasile Brumaru din partea Bisericii ortodoxe şi pr. Ioan Farcaş din partea Bisericii greco-catolice. Iată deci că d-l primar Ioan Şolea dar şi preşedinte PSD Blaj a reuşit să evidenţieze în mod strălucit contribuţia celor două biserici surori prin reprezentanţii ei la bunăstarea morală şi spirituală a municipiului Blaj. (dr. Mircea FRENŢIU, medic primar chirurg, vicepreşedinte PSD Blaj)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.