Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce în toată vremea şi în tot ceasul eşti închinat şi mărit, auzi-ne şi ascultă rugăciunea noastră a păcătoşilor, în acest ceas de grea cumpănă. Ocroteşte cu sfinţii Tăi îngeri pe conducătorii noştri. Ţara şi pe noi, înarmează-ne cu puterea crucii Tale, ca oarecând pe oştirea Sfântului şi marelui împărat Constantin, împotriva lui Maxentie şi a lui Licinie, spre a învinge pe toţi vrăjmaşii ţării noastre, care încearcă a ne călca drepturile şi pământul strămoşesc. Ajută-ne cu puterea Crucii Tale a pune pe fugă pe toţi potrivnicii noştri, ca întotdeauna să-L lăudăm şi bine să cuvântăm Preasfânt Numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim
Catolic: Ss. Basilissa şi Anastasia
Greco-catolic: Sf. mc. Crescent din Mira Liciei
Meteo
     Astăzi: Vremea se încălzeşte, cerul este degajat, iar temperaturile sunt cuprinse între 3gC şi 15gC.
     Mâine: Vremea se va păstra frumoasă, cerul va fi senin în continuare, iar temperaturile vor atinge maximum de 1gC noaptea şi 15gC ziua.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Carantină de gradul III la Şugag
      Purtătorul de cuvânt al DSV Alba, dr. Ioan Tătucu, ne-a informat că în comuna Şugag a fost confirmat un caz de rabie la vulpe, motiv pentru care s-a instituit carantina de gradul III. Din acelaşi motiv a mai fost declarată carantină la Mihalţ, Lupşa, Sântimbru şi Berghin. DSV Alba a distribuit în fondurile silvatice 1000 de momeli pentru combaterea rabiei la vulpe. (F.R.)

Cu sprijinul Ligii Studenţilor PSD Alba
Promovarea Universităţii 1 Decembrie 1918
      De curând, Liga Studenţilor PSD Alba şi-a început turneul de promovare a Universităţii 1 Decembrie 1918. Primul oraş vizitat a fost Cugirul, colegiile "David Prodan" şi "I.D. Lăzărescu", unde studenţii social-democraţi au prezentat cele 5 secţiuni ale universităţii; elevii au adresat întrebări cu privire la avantajele pe care le au în cazul în care optează pentru această instituţie de învăţământ şi au solicitat amănunte despre viaţa studenţească din Cetatea Marii Uniri.
     În cadrul întâlnirilor pe care le-au avut, studenţii PSD au evidenţiat realizarea primei biblioteci virtuale din ţară, care va funcţiona din data de 1 mai a.c. în cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918". Acest proiect a fost realizat de Liga Studenţilor PSD, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Până la jumătatea lunii iunie, studenţii social-democraţi doresc să viziteze toate colegiile din judeţ. (A.D.T.)
În Ţara Vinurilor, "intruşii" nu prea au căutare
      Mizând pe un segment de piaţă mai puţin ocupat, o societate româno-franceză ce derulează afaceri pe piaţa românească de vinuri a încercat marea cu degetul. Serve Societe Euro-România des Vins d'Exception, căci aşa îşi spune, a organizat la Hanul Sf. Gheorghe, din Ighiu, o tentativă de-a cuceri piaţa Albei cu câteva soiuri de vinuri aduse de la Ceptura Dealul Mare: Merlot, Fetească Neagră, Cabernet, Sauvignon Blanc şi Cabernet Sauvignon. A fost invitată toată protipendada Albei la o degustare aranjată cu mult dichis. Vip-urile prezente s-au înfruptat pe cinste din alesele gustări ale bufetului suedez, au sporovăit niţel şi apoi au degustat soiurile prezentate, regretând că nu pot să-şi respecte plăcerea de a savura un vin de Jidvei. Un sondaj ad-hoc mi-a întărit convingerea că în Ţara Vinurilor consumatorii ştiu că vinul de Târnave n-are asemănare şi nu sunt dispuşi să scoată din buzunar 250.000 de lei pentru o butelie de vin negru, chiar dacă acesta se cheamă "Milenium". (O.B.)
Înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc" nu e susţinută de PSD
"Hoţul" liberal strigă cel mai tare... "hoţii!
      De câteva zile opoziţia din Alba, îndeosebi PNL provoacă o nouă agitaţie menită să-i aducă ceva capital politic. De data aceasta nu mai e vorba de desfiinţarea judeţului Alba - o trăsneală coaptă în mintea fecundă a deputatului Dan Coriolan Simedru - ci de înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc", care să înglobeze judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi, mai nou "pentru echilibrare etnică", Braşov. Pe un grăunte de adevăr - aleşii UDMR au propus la Tg. Mureş înfiinţarea numitei regiuni de dezvoltare economică - s-a încropit un întreg complot al guvernanţilor menit să scadă influenţa şi importanţa judeţului Alba în România. Idee sensibilă, cu mare audienţă în zonă au decis strategii de trei parale ai PNL şi ai defunctului PNŢCD. Ne surprinde totuşi - de fapt nu ne surprinde, nu-i aşa! - că PNL evită să spună opiniei publice că tocmai liberalii din Braşov (atât primarul cât şi preşedintele Consiliului judeţean sunt fruntaşi liberali), cu sprijinul discret al directorului Simion Creţu (cel care a organizat întâlnirea preşedinţilor de judeţe... la Braşov) sunt cei care fac presiuni ca sediul ADR 7 Centru să fie mutat din reşedinţa noastră de judeţ. Un exemplu îl reprezintă vocea vehementă a parlamentarului PNL de Braşov, Vlad Nicolaie Popa, supărat că deciziile privind acordarea fondurilor primite de la Uniunea Europeană se iau la Alba Iulia şi nu în oraşul de sub Tâmpa.
     Pe de altă parte trebuie să spunem că ceea ce s-a oferit presei, respectiv opiniei publice, sunt doar speculaţii politicianiste. Pentru credibilitate se vântură ca artizani ai ideii alături de UDMR, ba numele lui Viorel Hrebenciuc, ba cel al ministrului Octav Cozmâncă, "în laboratoarele" căruia s-ar moşi ideea noii regionalizări. Nimic mai fals. Într-un comunicat al Consiliului Naţional al PSD se apreciază că "liderii UDMR s-au grăbit atunci când au vorbit despre crearea unei regiuni economico-administrative Harghita-Covasna-Mureş. Chiar dacă UDMR susţine că o astfel de regiune are la bază criteriul economic, primordial în discuţia publică rămâne criteriul etnic. În accepţiunea dată abordarea este una nepotrivită... Integrarea europeană nu mai este doar o problemă a ministerelor, a structurilor centrale, ea devine în mare măsură o problemă a administraţiei locale... Aceasta este adevărata temă a dezbaterii în legătură cu descentralizarea administrativă. Sperăm ca în cadrul noilor discuţii, conducerea UDMR să-şi schimbe poziţia şi să ia în considerare criterii moderne de dezvoltare regională, nu o viziune etnicistă, care aparţine unei alte perioade".
     Iată deci o precizare foarte clară a poziţiei PSD faţă de intenţiile UDMR. Dacă nu înţeleg de prima dată, le sugerăm liderilor PNL să citească de două ori, înainte de a mai scorni alte fumigene naţionaliste. (Biroul de presă al PSD)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.