Curier județean
Rugăciunea de azi
    Slăbeşte, lasă, iartă, Dumnezeule, greşelile noastre, cele de voie şi cele fără de voie, cele cu lucrul şi cu cuvântul, cele cu ştiinţa şi cu neştiinţa, cele din noapte şi din zi, cele cu mintea şi cu gândul; toate le iartă nouă, ca un Bun şi Iubitor de oameni. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Muceniţe Fecioare Agapia, Irina şi Hionia
Catolic: Sf. Benedict - Iosif Labre
Greco-catolic: Ss. femei mc. Agapia, Irina şi Hionia
Meteo
     * ASTĂZI: Vremea va fi în general frumoasă, cu cerul variabil, mai mult senin. Temperatura se va situa între valorile de +15, +16 grade C. Vântul va sufla slab, până la moderat, cu intensificări la deal şi la munte. Noaptea va fi răcoroasă.
     * MÂINE: Atmosfera va prezenta o nebulozitate accentuată, cerul va fi noros şi ne aşteptăm la ploi, pe alocuri însemnate cantitativ. Temperatura va marca o scădere faţă de ziua precedentă.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
A fost identificat incendiatorul din Ocnişoara
      În urma cercetărilor întreprinse de poliţiştii din Lopadea Nouă a fost identificată persoana din cauza căreia au ars 10,4 ha plantaţie de pin şi 60 ha de păşune, în după-amiaza zilei de 10 aprilie, în satul Ocnişoara. Acesta se numeşte Valentin Coşercariu, are 20 de ani şi este născut în satul Bucerdea Grânoasă. Fiind îngrijitor la oile unui cetăţean din Lopadea Nouă, Coşercariu a păşunat oile în zona cu pricina şi a făcut foc pe păşune, ca să se încălzească.
     Observând că focul a scăpat de sub control, din cauza vântului, tânărul s-a înspăimântat şi a dat bir cu fugiţii. În incendiu a fost distrus şi un cablu telefonic ce deservea satul Ocnişoara. Prejudiciul total a fost estimat la circa 65 milioane de lei. Paguba va fi recuperată de la autorul faptei, dacă se va stabili că acesta este solvabil. (N.T.)

Un cărturar de seamă al Blajului
      BuzașiO personalitate cu o mare anvergură cărturărească, care-şi ocupă locul binemeritat în galeria marilor profesori şi cărturari blăjeni, este fără îndoială profesorul şi istoricul literar Ioan Buzaşi, un neobosit şi persuasiv căutător în fondul bogat al filologiei şi istoriei literare atât blăjene cât şi naţionale. Ne-a dăruit până acum o sumedenie de cărţi, studii de istorie literară şi critică, domnia sa nelipsind din paginile celor mai prestigioase reviste literare din România: "România literară", "Steaua", "Tribuna", "Familia", "Vatra", "Discobolul" şi altele. Disponibilitatea sa pentru readucerea în circuitul valorilor a unor personalităţi culturale pe nedrept uitate, idei şi mişcări literar-artistice semnificative pentru spiritul românesc, dar mai ales aplecarea sa asupra uneia din perioadele cele mai fertile din bibliografia marelui poet naţional - Mihai Eminescu şi anume popasul său blăjean merită stima şi consideraţia cititorilor, a celor pentru care cultura şi arta sunt creatoare de simboluri, valori şi idealuri, fără de care o naţiune şi-ar pierde identitatea. Aflăm că zilele acestea distinsul cărturar blăjean a împlinit frumoasa vârstă de 60 de ani şi că recent a fost investit cu titlul de cetăţean de onoare al oraşului de pe Târnave. Redacţia ziarului "Unirea" al cărui colaborator preţios a fost şi este, îi doreşte multă sănătate, putere de muncă pentru a izvodi sau mai bine zis pentru a-şi continua munca de cercetător asiduu al fenomenului literar - istoric românesc, aceea de profesor şi pedagog, de luminator al conştiinţei şi reverberator al spiritului tinerelor generaţii de elevi şi studenţi. La mulţi ani, domnule profesor! (UNIREA)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.