Ultima oră
Știri
Centrul de primire a minorului a fost mutat la Complexul "Arnsberg"
      Potrivit unui comunicat din partea DGPDC Alba, Centrul de primire a minorului în regim de urgenţă a fost transferat în cadrul Complexului pentru Protecţia Copilului "Arnsberg", din Alba Iulia, realizându-se astfel, cităm, "un alt obiectiv din agenda de lucru a directorului general al DGPDC Alba, d-na Bucur Lenica, stabilită la început de mandat." În acelaşi comunicat se arată că "transferul s-a efectuat operativ, ca urmare a bunei colaborări dintre conducerea DGPDC şi cea a instituţiilor din subordine, în vederea aplicării strategiei judeţene în domeniul protecţiei copilului. O primă rezultantă a acestei acţiuni a fost îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru copiii intraţi în regim de urgenţă în sistemul de protecţie. În acelaşi timp se asigură şi accesul la servicii de consiliere şi educaţie pentru copii, precum şi reducerea costurilor antrenate de acest serviciu." (I.H.)
Centru pentru afaceri
      Joi, 17 aprilie 2003, ora 17.00, va avea loc deschiderea oficială a Centrului de Informare şi Formare Profesională pentru Dezvoltarea Afacerilor în zona Munţilor Apuseni "Avram Iancu" - Abrud. Acest centru a fost înfiinţat de Primăria oraşului Abrud în colaborare cu Fundaţia PAEM Alba prin programul PHARE 2000 - coeziune economică şi socială. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Schimbări la nivelul conducerii Roşia Montană Gold Corporation
Modificările vizează o nouă impulsionare a activităţii din Apuseni
      Noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources Ltd., Oyvind Hushovd, a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că la nivelul SC Roşia Montană Gold Corporation SA au avut loc modificări în structura de conducere. Aşa cum se ştie, Gabriel Resources deţine 80 la sută din proiectul minier privat de la Roşia Montană. Directorul general al RMGC, Andrew Kaczmarek şi preşedintele şi şeful de operaţiuni, Robin J. Hickson au demisionat din motive personale, la fel ca vicepreşedintele pe probleme de mediu, Bruce Marsh. Acesta din urmă va continua să asigure consultanţă şi asistenţă până la sfârşitul lunii mai 2003. Un alt vicepreşedinte care va pleca din motive personale este Mike Steyn, cel care a răspuns de programul de relocare şi strămutare. El îşi va desfăşura activitatea până în 2 august 2003.
     Preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources Ltd., Oyvind Hushovd, a declarat:" Gabriel a făcut progrese importante în dezvoltarea proiectului Roşia Montană în cursul anului trecut, care permit avansarea programului de relocare a comunităţii.
     Boardul director apreciază cu sinceritate contribuţiile pe care le-au avut foştii directori în activitatea lor din cursul anului trecut şi le urează succes în continuare".(C.P.)
PSD nu este de acord cu închiderea minelor din Apuseni
      Pentru a nu exista nici un fel de speculaţii pe marginea poziţiei exprimate în conferinţa de presă a PSD Alba în legătură cu situaţia minelor din Apuseni facem următoarea precizare: PSD Alba susţine politica guvernului de eficientizare a activităţilor nerentabile şi este convins că vor fi găsite soluţii alternative pentru menţinerea exploatărilor din Munţii Apuseni. La consfătuirea de la Abrud, care a reunit factorii de decizie implicaţi mijlocit sau nemijlocit în minerit s-au analizat cu responsabilitate greutăţile cu care se confruntă mineritul în zonă. S-a căzut de acord că trebuie găsiţi investitori capabili să susţină această activitate tradiţională în Apuseni, pentru ca lucrătorii din mine să-şi păstreze şansele de a obţine venituri corespunzătoare.
     PSD Alba nu este de acord cu închiderea minelor din judeţ şi va susţine orice demers de relansare a acestei activităţi. (Biroul de presă al PSD)
În urma mitingului PNL-PD de la Aiud
PSD dă explicaţii "fără zâmbete pe buze"
      Recentul miting şi concursul "Zâmbet de copii" organizate la Aiud de către filialele PNL şi PD nu au fost primite cu ... zâmbetul pe buze de către reprezentanţii PSD, care şi-au exprimat în acest sens poziţia ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Au participat vicepreşedintele Mihai Babiţchi, inspectorul-şef al ISJ Alba, Dorin Sandea şi primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, care au prezentat această acţiune drept o minicampanie electorală a opoziţiei încercând totodată să explice ştiinţific obligativitatea începerii şcolarizării la vârsta de 6 ani, de fapt unul dintre subiectele supuse protestului de către cele două partide. "Din punct de vedere politic încerc să-i înţeleg deoarece sunt într-o criză accentuată, dar în rest acţiunea lor nu are nici un temei. De la doamna Mona Muscă, cu vechi state de servicii în Parlamentul României aş fi avut alte pretenţii. Această aşa-zisă problemă a fost numai clamată fară a se încerca interpretarea ei din punct de vedere ştiinţific.
     Începutul şcolii la vârsta de 6 ani se înscrie în contextul general european, România aflându-se printre puţinele state care îşi mai trimit copiii la şcoală la vârsta de 7 ani. Totul trebuie privit prin prisma modului social, cultural de înţelegere care are la bază un fundament psihologic, pedagogic şi metodic. Majoritatea copiilor noştri de 6 ani sunt perfect sănătoşi, dispunem de cadre didactice calificate iar clasa I va fi practic una de adaptare în care se va îmbina învăţătura cu joaca. În prezent, conceptul de joacă are cu totul alte valenţe, nu mai suntem pe vremea găletuşii, lopeţicii şi a cuburilor colorate. Aproape toţi copiii de la cele mai fragede vârste sunt interesaţi de cunoaştere oferită prin diversele fluxuri informaţionale cum sunt de exemplu Internetul, emisiunile TV sau pur şi simplu călătoriile alături de părinţi. Primul an şcolar va reprezenta practic o clasă a competenţelor pe calculator şi a competenţelor lingvistice. Mai mult decât atât în cadrul noilor prevederi legale va exista posibilitatea ca părinţii, la cerere, să-şi poată înscrie copii la şcoală doar la vârsta de 7 ani. Efectiv nu pot să găsesc nici un rost al acestor acţiuni liberalo-pediste cu excepţia celui politic pe care l-am menţionat la început", a spus Dorin Sandea. Mihai Babiţchi a precizat în continuare faptul că Mona Muscă s-a lansat într-un domeniu la care nu se pricepe, menţionând totodată că românii reprezintă un popor foarte inteligent încă de la cele mai mici vârste. "Probabil că liberalii vor mai ajunge la guvernare atunci când acei copii, cărora le-au dat diverse cadouri, vor avea drept de vot", a mai "săgetat" purtătorul de cuvânt al PSD Alba. Primarul Aiudului s-a mărginit să spună că nu a fost invitat să participe la această acţiune şi că nu se sperie de copii, el însuşi având de crescut doi. Domnia-sa a mai arătat că a sprijinit consistent învăţământul aiudean, primăria investind miliarde de lei în reabilitarea unor unităţi şcolare locale.
     Au deranjat în schimb afirmaţiile d-nului primar cu privire la faptul că majoritatea copiilor prezenţi la concursul de la Aiud au fost romi, aceştia îmbulzindu-se, chipurile, la cadourile oferite de organizatori. Din informaţiile noastre certe, cu una două excepţii, majoritatea micuţilor au fost români get-beget, fără nici un fel de interpretare etnică. Şi chiar dacă ar fi fost cu toţii romi, şi ei sunt cetăţenii acestei ţări şi au aceleaşi drepturi ca şi noi toţi, de altfel, nu-i aşa d-le Liviu Octavian Rusu!?
Răzvan JURCĂ

Nu mor caii când vrea PD-ul
      Am aflat cu surprindere că unii lideri ai Partidului Democrat din judeţul nostru şi purtători de grijă partizani, manifestă un interes cel puţin suspect privind soarta şi viitorul partidului nostru. Această manieră de abordare este inelegantă şi lipsită de francheţe politică. În vederea corectei informări a opiniei publice şi pentru a spulbera odată pentru totdeauna confuziile tendenţioase exprimate în presă în ultima perioadă, prezentăm câteva argumente credibile din activitatea PUR-Social Liberal Alba: *În doar doi ani de zile, filiala judeţeană PUR - Social Liberal Alba a ajuns să numere peste 5000 de membri, cu organizaţii puternice în 55 de localităţi din cele 76 ale judeţului, având în structură peste 80 de consilieri locali, primari şi viceprimari. În ultimele sondaje de opinie Filiala judeţeană Alba a fost creditată cu 9,1% din opţiunile electoratului, acelaşi scor obţinându-l şi PD-ul. *Strategia PUR - Social Liberal Alba la alegerile locale din anul 2004 a fost bătută în cuie, respectiv ne vom prezenta cu candidaţi şi liste proprii fără o alianţă, iar obiectivul nostru este de a obţine 10-15% din voturile alegătorilor din judeţ. *Politica nu se poate face fără un minim de respect şi onoare. În ceea ce ne priveşte, am dovedit de fiecare dată că suntem parteneri serioşi aşa cum am demonstrat-o: prin protocolul de colaborare politică încheiat cu PSD Alba pe care îl vom respecta atâta timp cât obiectivele convenite de comun acord vor fi atinse, dar şi în relaţiile cu alte partide şi societatea civilă.
     Ne îngrijorează stresul şi neliniştea unora dintre liderii PD Alba, care în lipsă de alte strategii politice constructive s-au lansat în speculaţii ieftine la adresa activităţii PUR. Vrem să-i asigurăm pe colegii noştri democraţi de faptul că vom purta bătălia politică în spiritul fair-play-ului, fără a răspunde unor bârfe şi cârcoteli de mahala, care oricum nu le fac cinste.
     Cu convingerea că mesajul nostru va fi receptat pozitiv, vă aşteptăm la alegeri, stimaţi PD-işti! (Biroul de presă Filiala PUR - Social Liberal Alba)
Politică şi superficialitate
      De multe ori m-am întrebat dacă naţiunea română poate muri în această lume globalizată, unde se naşte chiar acum o nouă ordine mondială.
     Fiecare ţară trăieşte prin mormintele strămoşilor şi memoria eroilor şi martirilor neamului. Nu am crezut că strămoşii şi martirii neamului românesc mai pot coborî din "lespezi vechi de biserici şi din icoane sfinte în inima poporului român". Din 1989 au coborât din nou şi tineri nevinovaţi şi cu suflet curat au căzut sub gloanţe devenind "Eroii Revoluţiei" şi lăsând în urma lor o Românie liberă şi democratică. Şi sunt convins că sângele celor căzuţi nu cere răzbunare ci împăcare şi pace socială.
     Naţiunea română mai are după 14 ani de la revoluţie încredere în Dumnezeu, în libertate şi democraţie şi mai ales în viitor.
     Naţiunea română mai are în suflet şi generozitate, dar nu mai are răbdare şi încredere în politicieni.
     În politică în general şi în politica judeţeană în special există o mare superficialitate şi calomnia este la mare modă.
     Cei care calomniază din prostie şi ignoranţă pot fi iertaţi, dar cei care calomniază din răutate şi invidie, având inima şi sufletul otrăvite, pot fi iertaţi?
     O însuşire de averi, vile, maşini, acţiuni la diferite firme, amante frumoase, oare fac bine inimii şi sufletului omului de rând? O însuşire de cuvinte triviale ca "javră după tufe de trandafiri"; "gargară..."; "delirul baronilor..."; "handicap cultural"; fac cinste nevinovăţiei şi dulcelui grai românesc sau numelui dumneavoastră? Cu siguranţă nu!
     Stimaţi politicieni, nu duceţi o politică de provocare care constă în a răspunde la atacuri cu atacuri, fiindcă intraţi în cercul sinucigaş al violenţei verbale iar alegătorii vă vor condamna la "uitare".
     Stimaţi politicieni, duceţi o politică de construire nonviolentă în care spiritul pozitiv şi inteligenţa creatoare să o puneţi în slujba omului de rând.
     Numai aşa cei care v-au ales pot să aibă încredere în dumneavoastră şi în viitor. (dr. Mircea FRENŢIU, director Spital Municipal Blaj, vicepreşedinte PSD Blaj)
Summitul împăcării europene
      Aproape de sfârşitul unui război nedorit, Europa caută să-şi recupereze echilibrul pierdut. Liderii celor "15", împreună cu cele 10 state invitate la aderare în 2004, vor semna tratatele de aderare într-un cadru deosebit conferit de preşedinţia greacă a UE: o ceremonie simbolică lângă templul de la Acropole unde s-a născut conceptul democraţiei în antichitate. Faptul că Europa face paşi noi într-o direcţie neaşteptată a fost demonstrat deja prin reuniunea de la Sankt-Petesburg dintre liderii Franţei, Germaniei şi Rusiei; acum 50 de ani era un scenariu ireal ca aceste trei puteri să-şi dea mâna pentru a pune bazele împreună a unei noi lumi occidentale. La summitul din 16-17 aprilie de la Atena însă, preşedintele rus Vladimir Putin păşeşte alături de ceilalţi şefi de stat pe ruinele antichităţii, reconstruind împreună o lume nebănuită după ruptura de proporţii cauzată de războiul din Irak. Europa mai are o misiune de îndeplinit la Atena: la acest adevărat summit al împăcării europene este invitat şi Kofi Annan, secretarul general al ONU şi se va încerca astfel să se stabilească locul şi importanţa acestui organism internaţional în lume.
     În mod normal, reuniunea europeană de la Atena trebuia să fie o ceremonie formală prin care UE recunoştea oficial că 10 state din "noua Europă" vor deveni membri cu drepturi depline din 2004, însă contextul internaţional a convertit acest moment firesc într-o reprezentaţie de forţă a Europei referitoare la securitatea şi relaţiile externe în noua ordine internaţională în care SUA au demonstrat că rămân cel mai competitiv combatant în lupta pentru supremaţia globală. "Mai devreme sau mai târziu, Europa trebuie să ia serios în discuţie doctrina atacurilor preventive" consideră un înalt oficial european, statuând ceea ce o întreagă lume ştie: "vechea Europă" încearcă să se adapteze noului mod de gestionare a pericolelor şi a crizelor mondiale. Adică să devină mai activă. Iar, dacă perioada anterioară declanşării ostilităţilor în Irak a divizat statele europene , epoca post- Saddam trebuie să le unească. Steaua comună sub care vor naviga în ape liniştite destinele statelor europene poartă acum numele reconstrucţiei Irakului şi reprezintă singurul limbaj recunoscut de toţi cei care fac front comun sub drapelul european: factorul financiar.
     Prima exigenţă ce va fi subliniată la Atena este rolul principal conferit ONU în Irakul post-Saddam, idee cu care este de acord chiar şi Marea Britanie. Implicarea ONU va determina UE să participe generos la reconstrucţie, o dată ce va deveni activ arbitrajul internaţional în problema petrolieră şi SUA va înceta a fi singura prezenţă occidentală şi definitivă în zonă.
     După summitul din capitala Greciei, Europa este conştientă că va trebui să vorbească net cu o singură voce în ceea ce priveşte politica externă, pentru a putea fi auzită clar de către statul care deţine, după momentul decisiv Irak, puterea de a acţiona:SUA. Pentru ca, odată rezolvate problemele care încă există la Bruxelles, în forurile vechiului continent, Europa să poată fi luată în serios şi să devină un partener de discuţie, de afaceri şi de luat în seamă pentru americani.
Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.