Prima pagină Ediția din: 17.4.2003
Știri
Carnea de miel se vinde cu 100.000 de lei
      Apropierea sărbătorilor îi face pe cei mai mulţi dintre noi să se gândească la achiziţionarea mielului pentru masa de Paşti. Oferta este destul de generoasă şi se aşteaptă ca pieţele să fie pline cu ciobani care vor vinde miei. Preţul unui kilogram de carne de miel în viu este de circa 100.000 de lei. (F.R.)
Scutiri la taxa radio-TV
      Bisericile şi instituţiile de cult, precum şi pensionarii fostelor CAP-uri vor fi încadraţi pe lista celor scutiţi de la plata taxei pentru serviciile publice de radio şi TV, după cum au hotărât recent deputaţii din Comisia de Cultură, Arte şi Mass-Media. De scutire mai beneficiază unităţile publice sanitare, de asistenţă socială şi de învăţământ preşcolar şi preuniversitar, precum şi unităţile militare, asociaţiile şi fundaţiile non-profit, misiunile diplomatice străine şi membrii acestora şi persoanele care beneficiază de ajutor social lunar. (T.I.)
Laptele mai scump cu 5 la sută
      Majoritatea agenţilor e­co­no­mici din industria laptelui au anunţat că, de la 1 mai a.c., laptele se va scumpi în medie cu 5 la sută. Decizia se datorează creşterii preţului la carburanţi, care se regăseşte în preţul de cost. Cheltuielile cresc din cauza distanţelor mari la punctele de colectare a cisternelor, care vrem, nu vrem, merg încă pe motorină sau benzină. (F.R.)
Două noi focare de pestă porcină
      Directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, ne-a informat că în judeţul Alba au fost depistate două noi cazuri de pestă porcină clasică. În comuna Lopadea Nouă, în satul Lopadea, a fost identificată o curte cu 11 porci infectaţi, iar într-o gospodărie din Beţa au fost găsiţi 5 porci infestaţi. Inspectorii DSV Alba au luat măsura declarării carantinei de gradul II în aceste localităţi, iar cadavrele porcilor au fost distruse prin ardere şi îngropare. Introducerea şi scoaterea de porci din aceste localităţi este interzisă, la fel şi activitatea târgului din Aiud. Porcii sănătoşi din aceste localităţi vor fi vaccinaţi cu un vaccin marcat. Proprietarii ai căror porci au murit şi au fost sacrificaţi în urma pestei porcine vor fi despăgubiţi.(F.R.)
Alertă hidrologică!
Vin ploile!
SGA, în colaborare cu primăriile, a trecut la curăţarea albiilor
      IPC Alba a primit o avertizare hidrologică pentru intervalul 15-21 aprilie a.c., din care rezultă că în această perioadă va ploua pe arii extinse iar vremea va fi mai mult instabilă. Ploile abundente în special din zona de munte şi cu topirea zăpezii pot duce la creşterea debitelor pe râurile mici şi chiar la atingerea cotelor de atenţie. SGA Alba a demarat, în colaborare cu primăriile, curăţarea albiilor râurilor, munca fiind prestată de beneficiarii Legii venitului minim garantat. Acolo unde este cazul se intervine cu buldozere pentru corectarea albiilor râurilor. Şi temperaturile vor scădea uşor, astfel încât noaptea se va înregistra o temperatură de chiar zero grade Celsius.(F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pentru pază şi autoapărare
Arme pentru fiecare cetăţean
      În conformitate cu normele recomandate de Uniunea Europeană, Ministerul de Interne a iniţiat o nouă lege a armelor şi muniţiilor, prin care se vor abroga prevederile Legii 17/1996, privind Regimul armelor de foc şi al muniţiilor şi ale H.G. nr. 679, privind aprobarea Regulamentului armelor de foc şi al muniţiilor. Noul act normativ stabileşte atât modalităţile prin care o persoană fizică sau juridică poate achiziţiona arme precum şi condiţiile în care acestea pot fi comercializate. Foarte curând, orice persoană peste 21 de ani va putea intra, contra sumei de 4 milioane de lei, în posesia unei arme de autoapărare şi pază (un pistol sau un revolver cu gaz, glonte din cauciuc sau aer comprimat). Noul proiect de lege propune şi înfiinţarea Agenţiei Române pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor, ca organ de specialitate al administraţiei publice locale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului.
     Potrivit proiectului de lege, cetăţenii care au dreptul să deţină arme la domiciliu le pot folosi în caz de legitimă apărare sau stare de necesitate. Pentru a procura o armă în legalitate, cetăţeanul trebuie să obţină o autorizaţie din partea poliţiei, în termen de 45 de zile. Autorizaţia poate fi solicitată atât de demnitari, magistraţi, militari şi poliţişti, personalul Gărzii financiare şi al Gărzii de mediu, şefii instituţiilor financiar-bancare, liderii sindicatelor naţionale cât şi de persoanele care vor fi înscrise în programele de protecţie a martorilor, de vânători şi colecţionarii de arme. Pentru a primi autorizaţie "persoanele argumentează organelor competente necesitatea procurării, portului şi folosirii armelor prin faptul că sunt expuse unui pericol iminent". Mai mult, viitorul deţinător de armă trebuie să nu fie urmărit penal, să nu reprezinte un pericol pentru ordinea publică, să fie apt din punct de vedere psihologic şi să fi absolvit un curs de instruire teoretică. Cei care întrunesc aceste condiţii vor primi autorizaţie pentru cel mult două arme de apărare şi pază, fie pentru un număr nelimitat de arme din România şi câte o singură armă din străinătate, pentru fiecare călătorie în afara ţării.
     Un capitol separat este dedicat deţinerii şi folosirii armelor şi muniţiilor de către societăţile specializate de pază. "În cazul activităţilor de protecţie a persoanelor , armele de apărare şi pază pot fi utilizate numai pentru protecţia demnitarilor, magistraţilor din cadrul Curţii de Apel, CSJ, Curţii constituţionale, a diplomaţilor, a membrilor Parlamentului, a şefilor partidelor parlamentare, conducătorilor societăţilor cu statut de monopol de stat, şefilor de bănci centrale, personalităţilor din domeniul cercetării, personalităţilor din conducerea Academiei Române, şefilor societăţilor centrale de radio, televiziune, presă şi telecomunicaţii" reiese din proiectul actului normativ. Nerespectarea prevederilor acestei legi se pedepseşte cu amenzi între 1 milion de lei şi 300 de milioane de lei, cât şi răspunderea penală.
     În primul trimestru al acestui an, IPJ Alba a avizat un număr de 64 de persoane pentru permis de port-armă, dintre care 30 pentru Corpul Gardienilor Publici şi 26 la nivelul unor societăţi comerciale din teritoriu. Tot în primele trei luni ale anului, poliţiştii de la Biroul A.E.S.T. au ridicat în vederea confiscării 7 arme de foc, militare, 4 arme de vânătoare, un pistol cu gaze, o armă cu aer comprimat, o armă de foc pentru casare, 219 cartuşe, 38,4 kg amestec pirotehnic, 0,5 kg pulbere pentru cartuşe de vânătoare şi 10 capse de iniţiere.
Nicoleta TOMUŢA

Credincioşii greco-catolici protestează la Bucureşti
      Credincioşii greco-catolici din comuna Mihalţ au protestat, începând de ieri, la Bucureşti, nemulţumiţi că, după mai mulţi ani de procese, problema retrocedării bisericii nu a fost rezolvată. Protestul credincioşilor din Mihalţ se desfăşoară în faţa Ministerului Culturii şi Cultelor. Preotul greco-catolic Petru Stânea a declarat că, în prezent, credincioşii greco-catolici participă la slujbe în incinta şcolii generale din localitate. După proteste în faţa Prefecturii Alba, greco-catolicii recurg acum la un protest mai amplu în Capitală, iar dacă nici acesta nu va avea efect, credincioşii greco-catolici din Mihalţ au anunţat că vor ocupa biserica pentru slujba de Înviere. Greco-catolicii sunt nemulţumiţi pentru că, susţin ei, deşi în comună există o casă parohială abandonată de 20 de ani, aceasta nu poate fi folosită drept lăcaş de cult deoarece ortodocşii au condiţionat cedarea imobilului de semnarea unui protocol prin care catolicii să nu primească şi terenul aferent. Reprezentanţii ortodocşilor afirmă că, de fapt, cei care blochează discuţiile de reconciliere sunt chiar greco-catolicii care, în loc să accepte un dialog, preferă mişcările de stradă. Cele două culte şi-au revendicat, de-a lungul anilor, în instanţă, dreptul de proprietate asupra bisericii din Mihalt, însă, potrivit unei decizii definitive şi irevocabile, lăcaşul aparţine ortodocşilor. Dosarul se află la Strasbourg, unde Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie să se pronunţe în termen de un an.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.