Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preasfântă stăpâna mea, de Dumnezeu Născătoare, cu sfintele şi preaputernicele tale rugăciuni, izgoneşte de la mine, smeritul şi ticălosul robul tău, deznădăjduirea, uitarea, necunoştinţa, nepurtarea de grijă şi toate gândurile cele întinate, cele rele şi hulitoare de la ticăloasa mea inimă şi de la întunecata mea minte. Şi stinge văpaia poftelor mele, că sărac sunt şi ticălos. Şi mă izbăveşte de multe rele şi aduceri aminte şi năravuri, şi de toate faptele cele rele mă slobozeşte. Că binecuvântată eşti de toate neamurile, şi preacinstitul tău nume se slăveşte în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Simeon şi Acachie; Sf. Mc. Adrian
Catolic: Sf. Rudolf
Greco-catolic: Sfs. mc. Simeon Persanul şi cei împreună cu el; Pc. pr. Acachie, ep. Melitinei
Meteo
     * ASTĂZI: Vremea se menţine frumoasă, cerul este degajat, atât pe parcursul zilei, cât şi al nopţii. Temperaturile vor atinge maxim 14 g C şi minim 4g C.
     * MÂINE: Apar norii, dar nu se semnalează precipitaţii. Tem­pe­ra­tu­ri­le, în scădere uşoară, vor fi de 14 g C ziua şi 2 g C, noaptea.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La ITM Alba sunt depuse 56.654 carnete de muncă
      În cursul primului trimestru al acestui an, la ITM Alba au fost desfăcute 6.163 contracte de muncă. De asemenea, în ceea ce priveşte carnetele de muncă păstrate şi completate de ITM Alba, numărul acestora se ridică la 56.654, din care numai în primul trimestru al anului au fost completate 5.974 de carnete. La nivelul judeţului îşi desfăşoară în prezent activitatea, cu permis de muncă emis de MMSS, 11 cetăţeni străini. (A.D.T.)
Tineretul Social Democrat se instruieşte
      În organizarea Tineretului Social Democrat Cugir, a avut loc zilele trecute, la cabana "Prislop", o tabără politică în cadrul căreia s-a desfăşurat seminarul cu tema: "Avantajul de a fi tânăr", coordonat de preşedintele TSD Cugir, Flaviu Predescu. Cei aproape 50 de tineri din judeţ prezenţi la reuniune au fost premiaţi cu diplome pentru "spirit de echipă şi dăruire". Tinerii pesedişti mulţumesc Biroului Orăşenesc Cugir al PSD, precum şi directorului general al SC Cugir SA, ec. Cornel Dârjan, care a pus la dispoziţia participanţilor spaţiul de cazare şi mijloacele de transport necesare. (A.D.T.)
Conferinţe: "Nonviolenţă şi comunitate"
      Timp de două zile, 17 - 18 aprilie, Liga Studenţilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia şi Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în domeniul Păcii - Patrir - organizează sesiunea de conferinţe "Nonviolenţă şi comunitate". Ea va fi găzduită joi, între orele 10.00-18.00 şi vineri, între orele 10.00-14.00, în Aula "Dumitru Stăniloaie" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia. Lectori vor fi Sabin Mureşan şi Alex Moldovan. Cu aceste conferinţe, termeni precum pace, conflict, comunitate, nonviolenţă sau mişcări sociale vor căpăta noi sensuri. Tot vineri, 18 aprilie, dar de la ora 18.00, la sediul Ligii Studenţilor va avea loc conferinţa "Conflictul din Irak şi Noua Ordine Mondială". (A.D.)

Anul arheologic 2002
      Sub acest generic se va desfăşura astăzi, de la ora 17.00, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, o seară muzeală. Aşa cum genericul o sugerează, vor fi prezentate şi discutate cele mai importante şantiere ale campaniei 2002 pe care au lucrat arheologii muzeului Alba Iulia, fie în colaborare cu alte instituţii de profil (vezi şantierul arheologic de la Roşia Montană), fie pe baza unui proiect de cercetare propriu - Poarta a III-a a Castrului Legiunii a XIII-a Gemina de la Alba Iulia.
     Desigur că şi inventarul descoperit cu prilejul săpăturilor se va bucura de atenţia organizatorilor şi a celor care vor răspunde invitaţiei. Odată cu evaluarea activităţii arheologice pe anul trecut, va avea loc şi o prezentare a programului pentru anul în curs.
Anca DINICĂ

De râsul lumii
Orbii puşi să plătească taxa de radio şi televiziune
      Am trăit să o vedem şi pe asta! O unitate din Alba Iulia la care îşi desfăşoară activitatea 26 de nevăzători este obligată să plătească, alături de factura la energie electrică, contravaloarea taxei de radio şi... televiziune. Dacă un radio îl mai pot asculta, este greu de crezut că bieţii nevăzători pot urmări programele TV, aşa cum au decis cei care i-au pus la plată. Preşedintele cooperativei meşteşugăreşti "Unirea", Mircea Tuhuţ, a declarat presei că este o mare aberaţie şi că va contesta factura respectivă. Cei 26 de ne­vă­ză­tori prelucrează cartoane şi con­fec­ţi­o­nea­ză ma­te­ri­a­le de uz casnic.(F.R.)
Hrană pentru suflet - acţiune a femeilor pesediste
      Sub egida: "Cine nu are bătrâni să şi-i cumpere, iar cine-i are să-i respecte", femeile membre ale Organizaţiei PSD Alba Iulia s-au obişnuit să fie mereu alături de cei aflaţi la Căminul de persoane vârstnice al municipiului; aceasta se întâmplă nu doar în pragul sărbătorilor, periodic bătrânilor le sunt oferite cadouri, flori de 8 Martie, au loc spectacole de muzică populară şi romanţe, femeile pesediste preocupându-se ca persoanele de aici să simtă pulsul vieţii culturale a oraşului. Beneficiind de sprijinul d-nei Ileana Ion - preşedinta Organizaţiei de femei a PSD Alba Iulia, şi de cel al primarului comunei Albac, Gheorghe Paşca, vârstnicii au participat la spectacolul organizat de Teatrul Naţional Cluj, cu piesa "Logodnicele aterizează la Paris", avându-i în distribuţie, printre alţii, pe marii actori Florin Piersic şi Melania Ursu. Omul Florin Piersic s-a dovedit a fi la înălţimea actorului, picurând un strop de bucurie în sufletele celor aflaţi la vârsta senectuţii. (A.D.T.)
Termenul limită de depunere a dosarelor de candidat pentru învăţământul militar se prelungeşte
      Biroul Informare Recrutare Alba, singura instituţie a Ministerului Apărării Naţionale, din judeţ, care poate furniza relaţii despre recrutarea, selecţia şi admiterea în învăţământul militar, aduce la cunoştinţa celor interesaţi că termenul limită de finalizare a dosarelor de candidat pentru Colegiul Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia se prelungeşte până în data de 9 mai 2003, datorită zilelor libere din preajma Sfintelor Sărbători ale Paştelui.
     Biroul Informare Recrutare Alba aşteaptă candidaţii în luna aprilie şi în zilele de sâmbătă, până la orele 14.00.
     Adresa biroului este: Alba Iulia, str. Mitropolit Andrei Şaguna nr. 4 Telefon 0258/812370, interior 1158 sau 0258/812291. (Şeful Biroului Informare Recrutare Alba, locotenent colonel Vasile OPRUŢA)
În primele 3 luni ale anului 2003
10 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente de circulaţie
      În primele 3 luni ale anului 2003, IPJ Alba a organizat 492 de acţiuni pe linia prevenirii evenimentelor rutiere, fiind aplicate 22785 sancţiuni contravenţionale. În aceeaşi perioadă de timp au fost suspendate 299 permise de conducere, în medie cam trei şoferi pe zi au fost transformaţi în pietoni, pentru că au încălcat diverse reglementări rutiere.
     Poliţiştii de la circulaţie au constatat un număr de 180 infracţiuni, dintre care 101 la regimul circulaţiei rutiere, 24 de natură economico-financiară şi 12 de natură judiciară. În perioada de referinţă s-au produs 30 de accidente grave, soldate cu 10 morţi, 24 de răniţi grav şi 5 răniţi uşor. (N.T.)
O mult dorită revenire
Astăzi se împlineşte un an de la tragicul accident în care a fost implicat ex-preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan
      În urmă cu un an de zile, pe 17 aprilie, a avut loc un grav accident de elicopter soldat cu rănirea gravă a preşedintelui de atunci al CJ Alba, Augustin Presecan. A urmat o perioadă grea pentru el, cu spitalizări la Târgu Mureş, Viena, Cluj Napoca şi Alba Iulia, dar şi pentru familia sa care i-a fost şi îi este mereu alături. A revenit acasă la sfârşitul anului trecut, înainte de Crăciun şi de atunci urmează tratamentul de recuperare la domiciliu. Medicii care l-au îngrijit pe Augustin Presecan spun că este un miracol că acesta şi-a revenit la o stare mai bună şi destul de repede chiar şi pentru cele mai optimiste pronosticuri. Chiar dacă domnia sa şi-a pierdut mandatul în urma acestui nefericit accident, oamenii obişnuiţi, prietenii apropiaţi, chiar şi adversarii politici nu l-au uitat, rugându-ne să-i transmitem din acest colţ de pagină multă sănătate şi o revenire deplină, cât mai grabnică, printre noi.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.