Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai slobozit pe iubitul Tău Apostol Petru din legături şi din temniţă, fără nici o vătămare, cu umilinţă ne rugăm Ţie: Primeşte cu milostivire şi rugăciunea aceasta pentru iertarea păcatelor robilor Tăi, ce sunt închişi în temniţă şi cu rugăciunile aceluia, ca un iubitor de oameni, cu dreapta Ta cea întru tot puternică, din tot răul şi primejdia izbăveşte-i şi-i slobozeşte, că bun şi iubitor de oameni Dumnezeu eşti şi Ţie mărire îţi înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.
Praznicul Floriilor
      icoanăAcum două mii de ani, mai înainte de nişte Paşti evreieşti cu cinci zi­le, Fiul lui Dumnezeu, într-un mod ne­spus de sme­re­nie, şezând pe un mânz de asină, însoţit pe jos de nişte ucenici prăfoşi, îşi făceu intrarea în cetatea Ierusalimului şi mulţimea mare de oameni din localitate - minus cărturarii şi fariseii - foarte s-au bucurat. Şi bucuria şi-a manifestat-o ieşind Domnului întru întâmpinare cu fâlfâitoare stâlpări de finic în mâini, aşternând pe cele veşminte şi de pe buze slobozind entuziaste cântări de "osana".
     Domnul Iisus se bucură şi nu se bucură de această solemnă primire ce i se face. Pe El Îl încântă şi nu-L încântă ceea ce împânzeşte văzduhul şi ating dumnezeiescul Său auz. Îl bucură cu adevărat entuziasmul întâmpinător al inocenţilor prunci. Îl încântă cântările de laudă ce ţâşnesc din curatele guri ale copilaşilor de la sânul mamei. Nu-L bucură, însă, entuziasmul solemn întâmpinător al celor vârstnici, pentru că ştie că acest entuziasm este de moment, este trecător, întrucât are drept sursă inimi ticăloase care vor da la iveală, peste vreo trei zile, un altfel de entuziasm, entuziasmul cel cătrănit, entuziasmul turbării, al furiei, al urii cele mai înverşunate. Nu-l încântă pe Fiul Omului osana ce i se adresează de către cei mari, pentru că ea purcede din guri care, în curând, vor pleda în favoarea lui Varava tâlharul şi vor bârfi pe seama nevinovatului Hristos, ca pe seama celui mai mare făcător de rele: "Să se răstignească!"
     Fraţi creştini, în Ierusalimul sufletesc al unora dintre dvs., Domnul Iisus Hristos şi-a făcut intrarea sub forma Sfintei Împărtăşanii. În Ierusalimul sufletesc al altora îşi va face intrarea în curând. Nu mă îndoiesc că, cu bucurie, Îl veţi primi întru cele dinlăuntru ale dvs. Poate fi vorba şi de bucurie din partea Domnului? Da, dacă bucuria dvs. nu-i de moment, dacă ea vă va stăpâni lăuntrul până la sfârşit şi dacă ea se va tălmăci, cu tot dinadinsul, prin psalmodiere a cântărilor de laudă şi de preamărire a Fiului lui Dumnezeu şi prin necurmata fluturare a "stârpărilor" credinţei, dragostei, evlaviei, smereniei... Facă Tatăl Ceresc ca starea de lucruri privind intrarea Domnului înlăuntrul vostru să fie cea care trebuie, cea care-i de lipsă întru binele şi folosul sufletelor voastre.
     "Osana întru cei de sus!"
Preot Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Socrat şi Sf. Pafnutie
Catolic: Sf. Ema; Fericitul Marcel Callo
Greco-catolic: Sâmbăta sf şi dreptului Lazăr
Meteo
     * ASTĂZI: Zi frumoasă, cer degajat, posibil ploaie dimineaţa. Temperaturile se menţin între 14 gC ziua şi 4 g C noaptea.
     * MÂINE: Cerul va fi senin, vremea se păstrează frumoasă, iar temperaturile în creştere uşoară 15 gC ziua şi 2 g C noaptea.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Tinere talente sprijinite financiar
      DP a CJ Alba va propune plenului lărgit acordarea unei sume de 15 milioane de lei, defalcate pe trei luni, pentru Dan Liviu Cernat, elev în clasa a XII-a la violă. Acesta a fost admis din anul universitar viitor la cursurile Academiei Regale de Muzică din Londra.
     Pentru pregătirea tânărului artist, care locuieşte cu bunica lui, sunt necesare unele cheltuieli pe care acesta nu şi le permite.(F.R.)
ASCOR se reorganizează
      Studenţii creştini ortodocşi din Alba Iulia s-au întrunit la adunarea generală a ASCOR Alba, unde sub îndrumarea părintelui Nicolae Ignat şi a părintelui Sabin Vodă, consilieri eparhiali, s-a elaborat noua organigramă a asociaţiei. Stu­den­ţii îşi propun să viziteze de două ori pe lună azilul de bătrâni şi centrul de plasament Alba Iulia, iar în perioada 9-11 mai a.c., organizarea unui pelerinaj în ţară la obiective istorice şi religioase.(F.R.)
Completarea domeniului public
      Delegaţia Permanentă a CJ Alba va propune plenului lărgit completarea domeniului public al judeţului Alba cu două noi imobile. Este vorba de Casa de tip familial" Pro Familia" şi de sanatoriul de pneumo-ftiziologie Aiud. În cele două cazuri s-a aprobat trecerea bunurilor în domeniul public al judeţului.(F.R.)

La Primăria Alba Iulia
O nouă manieră de abordare a problemelor cetăţenilor
      Dorind o mai bună corelare între dorinţele cetăţenilor şi deciziile Consiliului local şi Primăriei municipiului Alba Iulia, primarul Mircea Hava a declarat că se va marşa de-acum înainte pe o nouă manieră de lucru. Toate problemele mari, cu impact imediat şi constant asupra tuturor cetăţenilor municipiului, vor fi discutate cu aceştia. De fapt este vorba de o sondare a opiniei lor. Mircea Hava a precizat că nu este vorba de vreun referendum sau o altă consultare costisitoare, ci ea se va face cu sprijinul mass-media, dar şi prin intermediul angajaţilor primăriei sau direct la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul primăriei albaiuliene. Prima acţiune de acest gen a demarat deja şi vizează aflarea opiniei reale a cetăţenilor în privinţa serviciului de parcări publice. În funcţie de rezultatele consultării publice, acest serviciu se va menţine, se va extinde, se va reduce sau se va desfiinţa.
Anca DINICĂ

În pragul Sărbătorilor de Paşti
Femeile şi tinerii pesedişti alături de elevii aflaţi în dificultate
      Iepuraşul a venit mai devreme la elevii beneficiari ai burselor sociale de la Grupul şcolar "Dorin Pavel" şi Grupul şcolar de industrie uşoară nr.4 din Alba Iulia. Joi, 17 aprilie a.c., copiii au primit pachete cu dulciuri, cozonaci şi ouă de ciocolată oferite de femeile şi tinerii pesedişti din Alba Iulia.
     Deseori, organizaţiile neguvernamentale, partidele politice, instituţiile de cult şi cele publice se implică în astfel de acţiuni caritabile.
     Este un semn pozitiv faptul că societatea reacţionează la problemele sale sociale, se solidarizează cu cei aflaţi în dificultate, e o dovadă clară că tot mai mulţi dintre noi sunt preocupaţi de soarta celor din jur. Acum, elevii aflaţi în dificultate pot să se bucure împreună cu noi toţi de miracolul Învierii Domnului. (A.D.T.)
De Sfintele Paşti
Cadouri de la Colegiul Militar "Mihai Viteazul" pentru Grădiniţa nr.17
      Având în vedere apropiatele sărbători ale Sfintelor Paşti, Consiliul elevilor de la Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul", din Alba Iulia, a decis să facă daruri unui grup de copii care prea rar beneficiază de donaţii şi sponsorizări (cu excepţia celor făcute de părinţii lor). Este vorba despre copiii de la Grădiniţa nr. 17, din municipiul nostru, care au şi primit deja (joi, 17 aprilie a.c.) cărţi adecvate vârstei lor, în valoare de aproape 2.000.000 de lei. Micii beneficiari ai bibliotecii constituite de cadrele didactice la această grădiniţă s-au bucurat enorm, promiţând să facă la rândul lor un cadou, după puterile lor (unul artistic, probabil) elevilor şi cadrelor didactice de la "Mihai Viteazul". Deocamdată aceştia au primit în schimb doar mulţumirile şi urările cuvenite de sărbători, din partea educatoarelor. (I.H.)
Paza şcolilor în atenţia Primăriei Alba Iulia
      Deşi patrimoniul mobil al unităţilor de învăţământ, spre deosebire de imobile, nu intră în sarcina sa, Primăria municipiului Alba Iulia se va ocupa de problemele privind paza unităţilor de învăţământ. Primarul Mircea Hava a declarat că în cursul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire cu comandantul Comandamentului judeţean de Jandarmi Alba şi directorii unităţilor de învăţământ pentru găsirea unei soluţii mulţumitoare pentru toată lumea. Este vorba în primul rând de o soluţie financiară. Vor fi vizate în primul rând unităţile şcolare care deţin un patrimoniu mobil valoros - calculatoare, televizoare, laboratoare performante etc. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.