Ultima oră
Știri
CJ Alba preia în administrare trei spitale
      Membrii Delegaţiei Permanente ai CJ Alba au avizat aprobarea protocoalelor de preluare a trei unităţi sanitare: Spitalul judeţean Alba, spitalul de neurologie şi sanatoriul de pneumo-ftiziologie Aiud. Bunurile preluate vor fi atribuite în folosinţă gratuită pe un termen de 5 ani.(F.R.)
Rectificări bugetare
      Delegaţia Permanentă a CJ Alba a luat în discuţie posibilitatea unor rectificări bugetare. Este vorba de alocarea sumei de 40 de milioane de lei pentru repararea podului peste Valea Gârda Seacă, ce asigură legătura între Gârda Seacă şi Plişti, asigurarea sumei de 250 de milioane de lei pentru înlocuirea a peste 700 ml din conducta de aducţiune a apei potabile la Jidvei şi de repararea sediului clubului elevilor din Ocna Mureş, pentru care se solicită 70 de milioane de lei.(F.R.)
Deficit de autovehicule poliţieneşti în judeţ
      În cadrul şedinţei lunare a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba a fost semnalat un deficit de 67 de autoturisme în ceea ce priveşte unităţile de muncă operativă şi patrulare, dintre care 64 numai la posturile comunale. De asemenea, în conformitate cu prevederile OG 80/2001, serviciul logistică al IPJ Alba condus de comisarul şef Radu Aurel nu poate acorda cantităţi de carburanţi mai mult de 350 l carburant/lună pentru fiecare autovehicul. (T.I.)
Subvenţii doar pentru fermele viabile
      Peste 240 de moţi din localităţile Abrud, Vidra, Bistra, Mogoş, Lupşa, Gârda şi Scărişoara, din Munţii Apuseni, s-au înscris la cursurile de pregătire profesională organizate de DGAIA şi OJCA Alba. Moţii sunt conştienţi că numai obţinând o diplomă de absolvenţi ai acestor cursuri pot să-şi organizeze ferme specializate de creştere a animalelor şi pot beneficia de subvenţii substanţiale acordate de la bugetul de stat. Creşterea animalelor este o profesie şi ea trebuie însuşită şi aplicată în practică. (S.T.)
Taxe pentru autovehicule de mare tonaj
      CJ Alba va institui taxe pentru efectuarea de transporturi în condiţiile depăşirii limitelor de greutate şi/sau gabarit de către autovehicule, pe drumurile judeţene. Aceste taxe vor fi folosite la repararea drumurilor judeţene afectate de transportatori. CJ Alba va percepe taxe şi pentru eliberarea avizului de către Direcţia de urbanism necesar eliberării certificatului de specialitate. Banii vor fi dirijaţi înspre bugetul comunei şi al judeţului, în părţi egale.(F.R.)
Casă de tip familial pentru copiii infestaţi cu HIV/SIDA
      DGPDC Alba, în colaborare cu CJ Alba, va pune bazele unei case de tip familial, botezată " Iedera", pentru copiii cu HIV/SIDA, din Alba Iulia. Scopul acestei case îl constituie asigurarea serviciilor de specialitate pentru 8 copii infestaţi cu virusul HIV, grupul ţintă fiind format din trei copii ocrotiţi în sistemul rezidenţial. Investiţia se cifrează la circa 1,4 miliarde de lei.(F.R.)
Costan în ATOPA
      Şeful CGP Alba Roman Costan va face parte din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, în locul lui Iosif Hada, fostul şef al instituţiei. Această schimbare survine la puţin timp după ce Costan a câştigat procesul cu CJ Alba şi a fost reintegrat în funcţie, el primind şi despăgubiri financiare de circa 250 de milioane de lei.(F.R.)
Bunuri degradate
      Potrivit legilor în vigoare, anual, autorităţile judeţene sunt obligate să treacă la inventarierea bunurilor ce aparţin judeţului. Deşi deţine numeroase spaţii, judeţul a reuşit să realizeze din închirieri şi concesiuni doar 107,4 milioane de lei. Dintr-un raport oficial rezultă că, în peste 50 la sută din cazuri, starea fizică a imobilelor se prezintă într-o situaţie necorespunzătoare. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Poliţiştii au prins în flagrant mai mulţi elevi care consumau marijuana
      În data de 16 aprilie 2003, lucrătorii Biroului antidrog din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia au prins în flagrant, pe raza municipiului Alba Iulia, pe numiţii Cosmin B., în vârstă de 19 ani şi Răzvan N., în vârstă de 18 ani, ambii elevi în clasa a XII-a la o instituţie de învăţământ din Alba Iulia, primul dintre aceştia având asupra sa cantitatea totală de 102 grame marijuana, ambalată în 49 plicuri confecţionate artizanal din plastic transparent.
     Ulterior, cu ocazia efectuării percheziţiei, la domiciliul lui Cosmin B. s-a mai descoperit, în diferite stadii de preparare, cantitatea de 7 grame marijuana şi mai multe pungi din plastic destinate ambalării. Fiind extinse cercetările, au fost identificaţi şi minorii Mirela C., în vârstă de 16 ani, elevă în cls. a X-a şi Simion C., în vârstă de 17 ani, care au consumat droguri primite de la numitul Cosmin B.. Asupra lui Simion C. a fost găsită cantitatea de 8 grame marijuana. S-a stabilit faptul că drogurile proveneau de la numitul Cosmin B., care, în toamna anului 2002, a identificat plante de cannabis, crescute din flora spontană în apropierea municipiului Alba Iulia, ce au fost uscate, preparate şi ambalate de acesta, fiind destinate consumului propriu dar şi vândute sau oferite, pentru consum, mai multor tineri, doi dintre aceştia fiind minori.
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis împotriva inculpatului Cosmin B., mandat de arestare preventivă, pe timp de 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani.
Andreea RADU

Într-un interviu acordat Agenţiei REUTERS, Lawrence Simon, vicepreşedinte la Gabriel Resources, anunţă
Proiectul de la Roşia Montană va demara producţia până în 2006
      Vicepreşedintele pe probleme de dezvoltare la Gabriel Resources Ltd., Lawrence Simon, a declarat în cadrul unui interviu acordat prestigioasei Agenţii REUTERS că proiectul de la Roşia Montană, realizat de compania canadiană în parteneriat cu Guvernul României, reprezentat de Minvest Deva, va demara producţia propriu-zisă cel mai târziu în anul 2006. "Cu un şomaj de circa 60 la sută în Roşia Montană, localnicii sunt fericiţi să negocieze mutarea cu compania. O treime dintre gospodării nu au apă potabilă sau energie electrică şi nu există practic o piaţă imobiliară, adică sătenii nu au cui să-şi vândă casele. Dacă în 1998, atunci când am demarat activităţi la Roşia Montană, 70 la sută dintre localnici doreau să li se ridice o nouă casă în comună, acum acest procent s-a redus la 15 la sută. Moţii preferă să ia banii şi să se mute în altă parte din ţară", a spus Simon. El a mai precizat că acţiunile la bursă au crescut în ultima perioadă, deşi a fost schimbat managementul companiei, ceea ce demonstrează că investitorii au încredere în proiect. În finalul interviului, Lawrence Simon a concluzionat că prin construcţia minei se vor crea circa 3500 de noi locuri de muncă. Pe lângă acestea vor fi create oportunităţi pentru locuri de muncă indirecte în servicii auxiliare.(C.I.P.)
Administraţiile locale vor învăţa să lucreze împreună
      Vineri, 18 aprilie, la Palatul Victoria, premierul Adrian Năstase, împreună cu şeful delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, au semnat acordul de finanţare şi lansare a programului SAMTID: programul multianual de reabilitare a infrastructurii apei din oraşele mici şi mijlocii ce vizează 230 de localităţi. Oficialul european a menţionat că acest program va duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor cu impact în localităţile respective, la creşterea capacităţii de atragere a creditelor pentru investiţii şi va obişnui conducerile administraţiilor locale să lucreze împreună pentru planificarea resurselor de apă. (T.I.)
În opinia prefectului Ioan Rus
Aplicarea taxei radio-TV a fost interpretată eronat de către SC Electrica
      În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată ieri la sediul PSD Alba, preşedintele organizaţiei judeţene a partidului de guvernământ, prefectul Ioan Rus, a apreciat faptul că nu guvernul este de vină în ceea ce priveşte mult mediatizatul scandal al taxei radio-TV. "Atât cei de la SC Electrica cât şi conducerea societăţii de radio şi televiziune publice au interpretat greşit conţinutul OG 18/2003 şi a celor două hotărâri guvernamentale nr. 185 şi 186. S-a omis din start faptul că nu toată lumea are un aparat de radio sau tv, cu precădere surzii şi nevăzătorii. Am purtat chiar astăzi (nr. - ieri) o discuţie cu directorul general al SC Electrica, care mi-a promis că situaţia se va remedia. Toţi cei care nu posedă astfel de aparate vor face o cerere scrisă către această societate, declaraţiile lor vor fi ulterior verificate şi, dacă se vor confirma, nu mai trebuie să achite nimic. Ceilalţi, indiferent dacă urmăresc sau nu aceste programe, trebuie să se conformeze. Suntem de acord cu plata acestui serviciu, însă cu respectarea strictă a prevederilor legale", a spus prefectul de Alba.
     Ar mai trebui spus că SC Electrica va fi nevoită să adauge o anexă la contractele încheiate cu beneficiarii în care să se prevadă, în mod expres, obligativitatea plăţii acestui serviciu. Astfel, se vor evita situaţiile în care oamenilor nu li se încasează factura de energie electrică dacă nu achită şi această taxă. Legal, în prezent o persoană nu poate fi obligată la aşa ceva dacă contractul nu conţine şi această clauză.(R.J.)
Reformă în sănătate
Paturi mai puţine, directori mai mulţi
      Ieri, la Alba Iulia, ministrul secretar de stat din cadrul MSF - Sorin Simion şi directorul general al Casei Naţionale de Sănătate, Cristian Celea, s-au arătat optimişti * "Sistemul de sănătate din România va depăşi criza actuală" *Până atunci însă, s-a oficializat reducerea a 539 de paturi din spitalele judeţului Alba
           În urmă cu două zile a sosit la Alba Iulia o comisie de specialitate condusă de ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei dl. Sorin Simion şi directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dl. Cristian Celea, care a concretizat de fapt ceea ce s-a vehiculat în ultimele două luni de zile şi anume reducerea numărului de paturi din unităţile spitaliceşti judeţene în vederea creşterii indicatorilor de performanţă. Pentru detalii a fost organizată ieri o conferinţă de presă la care au participat alături de oficialităţile din Bucureşti, prefectul Ioan Rus, subprefectul Ioan Maier, vicepreşedintele CJ Ioan Florea, directorul DSP Alba Adrian Teodoru, directorul CAS Alba, Gheorghe Ştef, liderul de sindicat Marius Sepi precum şi unii primari de municipii şi oraşe din judeţ. Astfel, pentru eficientizarea activităţii, din evidenţele spitalelor din judeţ vor fi "radiate" 539 de paturi după cum urmează: Spitalul judeţean Alba - 111 paturi cu menţiunea că secţiile chirurgie şi interne se vor comasa, iar Spitalul de Neuropsihiatrie (care se va desfiinţa) va deveni secţie externă a Spitalului judeţean. De asemenea şi Laboratorul de Sănătate Mintală Alba va trebui să părăsească actualul imobil, destinaţia fiind deocamdată necunoscută; Spitalul Aiud - 47 de paturi, vor rămâne 274; Spitalul Blaj - 62 de paturi, vor rămâne 300; Spitalul Abrud - 50 de paturi, vor rămâne 120; Spitalul Câmpeni - 30 de paturi, vor rămâne 145; Spitalul Cugir - 42 de paturi, vor rămâne 177; Spitalul Sebeş - 65 de paturi, vor rămâne 272; Spitalul Ocna Mureş - 45 de paturi, vor rămâne 115; Spitalul Zlatna - 5 paturi, vor rămâne 45. În ceea ce priveşte Baia de Arieş, secţia de psihiatrie se va comasa cu Centrul de Sănătate urmând să fie puse la dispoziţia pacienţilor 55 de paturi. De asemenea, s-a mai decis ca şi în cazul sanatoriilor TBC de pe raza judeţului să se procedeze la reducerea cu câte 20 de paturi fapt ce, în opinia factorilor decizionali, nu va afecta cu nimic activitatea lor. Toate aceste măsuri vor deveni realitate în câteva luni de zile, dar, deocamdată, ele nu vor conduce la disponibilizări de personal, în schimb vor fi blocate eventualele angajări.
     În continuare ministrul Sorin Simion a spus că în viitorul apropiat la toate unităţile de sănătate din judeţ vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de directori, actualii fiind numiţi cu delegaţie. Ca o noutate, vă mai putem informa că în cadrul Spitalului judeţean Alba se pare că va fi creat şi postul de director adjunct. Strategia de sănătate mai prevede şi clasificarea spitalelor pe stele, la fel ca hotelurile unul dintre criterii fiind calitatea serviciului medical. "Recunoaştem că sistemul de sănătate este în criză, dar trebuia să vină cineva odată şi odată cu decizii ferme care s-au lăsat aşteptate mai bine de 12 ani. Avem de gând să creăm performanţă la nivelul sistemului de sănătate din România şi vom face tot ce depinde de noi, indiferent de acuze, care sunt de cele mai multe ori fără suport", a concluzionat Cristian Celea, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Răzvan JURCĂ

Cea mai scumpă apă potabilă din judeţ se bea la Ocna Mureş
      SC APA CTTA SA solicită CJ Alba aprobarea tarifelor la apa potabilă din sistemul centralizat. Potrivit datelor din raport cea mai scumpă apă potabilă o beau locuitorii din Ocna Mureş-9061 de lei/mc, urmaţi de cei din Câmpeni-7352 de lei/mc şi Sântimbru-3332 de lei/mc. Preţurile respective s-au determinat pe baza influenţelor reale primite în costuri până la nivelul lunii februarie 2003.(F.R.)
Ortodocşii decişi să ofere casa parohială din Mihalţ
      IPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, ne-a informat că s-a trimis o adresă câtre Mitropolia Blajului prin care ortodocşii oferă casa parohială din comuna Mihalţ. Cu toate acestea, credincioşii din Mihalţ conduşi de preotul lor, Petru Stânea, protestează la Bucureşti, susţinând că dreptatea este de partea lor.(F.R.)
Frumoasă surpriză de Sfintele Paşti
      Existăm într-o lume a informaţiei şi astăzi ne este greu să ne imaginăm că putem trăi fără calculator, un obiect minune fără de care suntem condamnaţi, de vrem, de nu vrem, la necunoaştere. Apropiindu-se Sfintele Paşti, iepuraşul în persoana domnului prefect Ioan Rus le-a adus elevilor de la Grupul şcolar "Horea, Cloşca şi Crişan" Abrud un minunat cadou, drept răsplată a rezultatelor pe care ei le-au obţinut la concursurile şcolare: 25 de calculatoare Pentium IV, donaţie din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Datorită acestei donaţii a putut fi echipat la standard european Laboratorul de Informatică al acestei unităţi de învăţământ. Întregul colectiv de elevi şi cadre didactice îşi exprimă gratitudinea faţă de domnul prefect Ioan Rus, fără intervenţia căruia visul oricărui elev de a învăţa, de a avea acces mai rapid la cunoaştere nu ar fi devenit realitate. (Liviu Marius TOMUŢA)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.