Ultima oră
Știri
Prime dar şi disponibilizări minereşti de sărbători
      Ca în fiecare an, minerii din Apuseni vor primi stimulente de Paşte sub formă de primă, potrivit prevederilor din Contractul colectiv de muncă. Minerii de la Abrud vor primi 1,35 de milioane de lei brut, în timp ce colegii lor din MIN VEST, de la Roşia Montană şi Zlatna vor încasa 1,6 milioane de lei. Din cauza greutăţilor financiare ale societăţii, se pare că minerii de la Baia de Arieş vor rămâne în acest an fără prima de Paşte. Pe de altă parte trebuie spus că în cursul zilei de marţi, la mina de stat de la Roşia Montană s-a oficializat dis­po­ni­bi­li­za­rea la cerere a 195 de salariaţi, urmând ca şi de la Zlatna şi Baia de Arieş să plece la cerere circa 60 respectiv 200 de salariaţi. Deşi iniţial s-a negociat o sumă compensatorie de 120 milioane de lei, se pare că minerii vor primi în prima fază o tranşă de 70 milioane de lei, după care, a doua tranşă va fi eliberată la un termen şi într-un cuantum încă necunoscut. (F.R.)
De Sfintele Paşti
Spectacol folcloric extraordinar
      Marţi, 29 aprilie a.c., în a treia zi de sărbătorire a Sfintelor Paşti după legea ortodoxă şi greco-catolică, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia va avea loc un spectacol folcloric ex­tra­or­di­nar. Intitulat, desigur, "Hristos a înviat", acesta reprezintă întoarcerea creştinilor români la cele ale vieţii de zi cu zi, după ce s-au nevoit (după puteri), în Postul Mare. Intrarea va fi liberă, aşa că toţi cei ce vor simţi nevoia să se bucure de Învierea Domnului o vor putea face alături de artiştii invitaţi pe scenă: Mariana Anghel, Marinela Baba, Mirela Mănescu-Felea, Marius Ciprian Pop, Maria Dan Golban, Adrian Ţiboc, Ansamblul folcloric "Doina Aiudului", Fetele de la Căpâlna şi Orchestra "Crăişorul Munţilor". (I.H.)
In memoriam Valentin Boţa
      Cea de-a 21 întâlnire a membrilor Cenaclului de literatură şi artă al Casei de cultură "Liviu Rebreanu" Aiud, desfăşurată ieri a avut ca temă rememorarea activităţii şi personalităţii unuia dintre cei mai apreciaţi pictori naivi din judeţul nostru - Valentin Boţa. Plecat la cele veşnice la 24 aprilie 2002, Valentin Boţa a fost absolventul Şcolii populare de artă din Alba Iulia, clasa prof. Nicolae Munteanu. Valentin Boţa a avut numeroase expoziţii în întreaga ţară: Alba Iulia, Aiud, Piteşti, Blaj, Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Reşiţa, Bacău, Timişoara. Lucrările sale sunt prezente în colecţii din Austria, Finlanda, Franţa, Germania, SUA, Ungaria şi România. O nouă recunoaştere a artei sale a venit în anul 2001 când Mihai Vintilă l-a inclus în Dicţionarul artei naive din România. Acţiunea de ieri a inclus o dezbatere, dar şi o expoziţie cu lucrările lui Valentin Boţa. (A.D.)
Anul reformei profunde în justiţie
      Ministrul Justiţiei, Rodica Stănoiu, a declarat în cadrul Reuniunii Troicii Uniunii Europene că 2003 este anul reformei profunde în justiţie, prezentând în faţa oficialilor europeni reuniţi la Salonic (Grecia) măsurile luate de România în acest domeniu. Rodica Stănoiu a avut întâlniri separate cu omologul său grec şi cu ministrul italian al Justiţiei, Italia fiind cea care va prelua preşedinţia UE. (T.I.)
Distracţie la mare
      Pregătirile pentru deschiderea sezonului estival la mare au intrat în linie dreaptă: peste 50000 de tineri şi-au anunţat prezenţa pe litoral. Programul "1 Mai la mare" se desfăşoară în perioada 1-5 mai când preţul biletelor va fi de 399000 de lei la hotelurile de o stea şi de 499000 de lei la cele de două şi trei stele în staţiunile Neptun-Olimp, Mamaia, Jupiter, Costineşti şi Mangalia. (T.I.)
România implicată în reconstrucţia Irakului
      Firmele româneşti vor putea participa la lucrările de reconstrucţie a Irakului în calitate de sub­con­trac­tori, ministrul Apărării, Ioan M. Paşcu, declarând că implicarea companiilor române în această afacere reprezintă o chestiune de competitivitate. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Michael Guest, a afirmat în acest sens că firmele româneşti care vor să participe la reconstrucţie trebuie să caute parteneri americani puternici deoarece aceştia doresc sub­con­trac­tan­ţi de încredere pentru proiectele de anvergură din Irak. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PSD Alba a declanşat "războiul" împotriva primarului Mircea Hava
      Edilul şef al municipiului este acuzat de manipularea Consiliului local şi de o lipsă de transparenţă privind utilizarea fondurilor
      Ieri, la sediul PSD din Alba Iulia a fost organizată o nouă conferinţă de presă, subiectul fiind acum "atitudinea consilierilor PSD din CLM Alba Iulia împotriva numeroaselor inadvertenţe constatate în promovarea proiectelor de hotărâri, iniţiate de către primarul Mircea Hava". Au participat Mihai Babiţchi, responsabilul cu imaginea al partidului, viceprimarul Marius Rotar şi liderul grupului de consilieri locali PSD, Dorin Sandea. "Am remarcat de mai multă vreme faptul că aleşii locali sunt puşi deseori în faţa faptului împlinit, votul lor fiind pur formal. Această practică durează de la începutul mandatului actualului primar. Este şi motivul pentru care la şedinţa CLM din 22 aprilie a.c., consilierii PSD şi viceprimarul Marius Rotar au cerut ferm întronarea legalităţii în promovarea proiectelor de hotărâri, elaborarea potrivit regulamentelor, a rapoartelor justificative de specialitate, precum şi a informaţiilor scrise privind executarea hotărârilor anterioare ale consiliului", a fost "introducerea" efectuată de M. Babiţchi.
     "De exemplu, au fost trecute pe ordinea de zi emiterea unei noi serii de obligaţiuni municipale în valoare de 24 miliarde lei, casarea unor mijloace fixe (instalaţii şi reţele aferente CT Zonă şi puncte termice) în valoare de peste 5 miliarde lei, precum şi angajarea respectiv plata (cu cca. 1 miliard lei) a unei firme de consultanţă pentru elaborarea strategiei de dezvoltare economică, socială şi urbană. Obiecţia noastră în legătură cu noua emisiune de obligaţiuni a fost că primarul nu a prezentat niciodată o informare scrisă privind derularea anterioarei emisiuni. Nu s-au oferit decât răspunsuri verbale, echivoce unor întrebări legate de dobânda plătită comparativ cu creditele bancare, de structura acţionariatului pentru a se evita orice suspiciuni legate de corupţie, stadiul utilizării sumelor obţinute din precedenta emisiune, garanţia restituirii sumelor fără grevarea ireconciliabilă a bugetelor viitoare etc.
     Nu putem fi de acord pe de altă parte, cu casarea unor mijloace fixe fără elaborarea unui program de valorificare maximă conform legii, a activelor recuperabile. Este absolut inacceptabilă justificarea că aplicarea unui program de valorificare ar împieta asupra traficului urban, sub pretextul că activele sunt îngropate. Consilierii au constatat că acest tip de risipă a fost componenta generală a stilului de gospodărire practicat sub oblăduirea primarului Mircea Hava. În fine, deşi primăria dispune de oameni competenţi, primarul Hava iniţiază un proiect de hotărâre prin care să îmbogăţească o firmă de consultanţă cu sute de milioane lei. Primarul a considerat, probabil, că specialiştii lui nu sunt capabili decât să întocmească fişa de date a achiziţiei, caietul de sarcini şi în final să participe la stabilirea câştigătorului pe care să-l plătească din banii publici cu un miliard lei, cum sugerează fişa tehnică pentru ofertantul de consultanţă", a fost poziţia exprimată de Dorin Sandea.
     Cu menţiunea că toate cele 3 hotărâri la care s-a făcut referire au fost adoptate în cele din urmă de Consiliul municipal, ar mai fi de adăugat că astfel de analize se vor face la Sebeş, Aiud şi la alte primării din judeţ. De asemenea, dezvăluirile consilierilor municipali ai PSD vor continua şi astăzi, presa fiind invitată la o nouă conferinţă de presă.
Răzvan JURCĂ

În perioada sărbătorilor de Paşti şi 1 Mai
Au fost anulate o serie de trenuri pe relaţia Transilvania - Banat
      Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători" S.A. aduce la cunoştinţa publicului călător că în perioada sărbătorilor de Paşte şi a zilei de 1 Mai se vor face o serie de modificări în circulaţia trenurilor de călători. Au fost introduse o serie de trenuri înspre litoralul Mării Negre şi spre mănăstirile din Moldova, dar toate cu plecare din Bucureşti. În ceea ce priveşte zona Transilvania - Banat, în această perioadă au fost anulate câteva curse de tren, cum ar fi: * În ziua de 27 aprilie 2003 trenul Ic 535/536 în relaţia Timişoara Nord - Cluj Napoca; * În ziua de 27 aprilie 2003 trenurile Ic 539/530, 537/538 în relaţia Cluj Napoca -Timişoara Nord; * În ziua de 28 aprilie 2003 trenul Ic 533/534 în relaţia Timişoara Nord - Cluj Napoca; * În ziua de 27 aprilie 2003 trenurile Ic 532 şi 531 în relaţia Cluj Napoca - Bucureşti Nord şi retur; * În zilele de 26/27 şi 27/28 aprilie 2003 trenul rapid 741/744 în relaţia Bucureşti Nord - Satu Mare; * În zilele de 27/28 si 28/29 aprilie 2003 trenul rapid 743/742 în relaţia Satu Mare- Bucureşti Nord; * În ziua de 27 aprilie 2003 trenul accelerat 1629/1622 în relaţia Timişoara Nord- Bucureşti Nord; * În ziua de 28 aprilie 2003 trenul accelerat 1621/1620 în relaţia Bucureşti Nord-Timişoara Nord; * În ziua de 27/28 aprilie 2003 trenul accelerat 1942/1943 în relaţia Timişoara Nord - Sighetul Marmaţiei; * În ziua de 28/29 aprilie 2003 trenul accelerat 1941/1944 în relaţia Sighetul Marmaţiei-Timişoara Nord; * În ziua de 27 aprilie 2003 trenul accelerat 1632/1633 în relaţia Cluj Napoca- Sibiu; * În ziua de 28 aprilie 2003 trenul accelerat 1631/1634 în relaţia Sibiu - Cluj Napoca. În aceasta perioadă circulaţia trenurilor personale se va adapta în funcţie de traficul de călători. Pentru informaţii suplimentare privind circulaţia trenurilor de călători în perioada Sărbătorilor de Paşte şi ziua de 1 Mai călătorilor le stau la dispoziţie serviciul informaţii CFR /tel. 9521 - pentru Bucureşti/ şi staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară. Pentru evitarea aglomeraţiei la casele de bilete, pasagerilor li se recomandă să apeleze din timp la serviciile CFR pentru informare şi procurarea biletelor de călătorie. (F.R.)
Solidaritatea, munca nu pot fi concepute fără valorile democraţiei
      Se împlinesc 113 ani de când în România, ca şi în alte ţări, se organizează sărbătorirea zilei de 1 Mai, ca zi a solidarităţii internaţionale a celor ce muncesc.
     Congresul de întemeiere a Internaţionalei a II-a, socialiste, întrunit în anul 1890, la Paris, la care au participat şi câţiva reprezentanţi români, a hotărât " (...) să se organizeze o mare demonstraţie internaţională astfel ca în aceeaşi zi, în toate ţările şi în toate oraşele, masele muncitoare să ceară organelor de stat reducerea prin lege a zilei de muncă la 8 ore şi îndeplinirea hotărârilor Congresului de la Paris". Congresul şi-a însuşit ca dată ziua de 1 Mai care a fost fixată ca zi de demonstraţie internaţională.
     De atunci şi până în prezent, de la an la an, a crescut numărul ţărilor în care s-au organizat manifestaţii dedicate Zilei Muncii, zi a cărei semnificaţie a căpătat dimensiuni şi rezonanţe internaţionale. Cu revendicarea principală iniţială - 8 ore de muncă - s-au interferat, în funcţie cu condiţiile de epocă şi de ţară, şi alte cerinţe, începând de la cele strict proletare până la unele de mai largă cuprindere: antifasciste, antiimperialiste, anti­răz­boi­ni­ce, pentru pace şi înţelegere între popoare. De la o manifestare, la început doar a clasei muncitoare, ziua de 1 Mai a devenit o zi de acţiune şi de sărbătoare pentru categorii tot mai largi: ale intelectualităţii, ţărănimii, funcţionărimii, chiar a întregului popor.
     Prin mişcarea ei muncitorească, socialistă, România s-a aflat între ţările în care, încă din anul 1890, au avut loc manifestaţii de 1 Mai. Iată ce apel a lansat la 3 martie 1890, gazeta socialistă "Munca": "Tot muncitorul să lase lucrul în această zi şi să sărbătorească frăţeşte întâia mişcare uriaşă a muncitorilor din toată ţara, care vor cere cu acest prilej ca ziua de muncă să fie pretutindeni de 8 ceasuri. Ceea ce fac fraţii noştri din toată lumea facem şi noi, avem suferinţe ca şi ei, ca şi dânşii muncim azi mai mult decât dau voie puterile omeneşti".
     În ultimii ani, în general, în România, sărbătorirea Zilei de 1 Mai s-a realizat fără o conducere unitară care să confere dimensiuni spectaculoase manifestărilor, rămânând mai degrabă în zona marginală. În contextul transformărilor istorice ce au avut loc în ultimii 13 ani în România, am asistat la continua depreciere a situaţiei economico-sociale, la depersonalizarea muncii, chiar şi la încercarea de a subestima caracterul social al acesteia. Schimbările structurale aduse în toate domeniile de activitate au generat o criză profundă cu repercusiuni grave asupra nivelului de trai al întregii populaţii a ţării. A rezultat o scădere continuă a calităţii vieţii, o adâncire a discrepanţei dintre diferite straturi sociale şi scăderea veniturilor reale ale populaţiei.
     Ziua de 1 Mai, ziua muncii, trebuie însă să constituie un prilej important, care să evidenţieze adevărata valoare a acesteia. Munca creatoare de valori materiale şi spirituale constituie condiţia indispensabilă şi permanentă a existenţei societăţii omeneşti, toate celelalte componente ale ei nefiind altfel posibile.
     Consecvent acestor principii, Partidul Socialist al Muncii cheamă toate forţele progresiste, patriotice şi democrate din România, la solidaritate şi unitate în cadrul unor acţiuni comune, menite să promoveze valorile democratice şi potenţialul creator al poporului nostru să se angajeze într-o luptă deschisă cu corupţia, cu nedreptatea, cu impostura. Numai în acest fel se poate spera la un viitor prosper.
jurist Alexandru RETEGAN
Preşedintele Comitetul Judeţean Alba al PSM

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.