Curier județean
Rugăciunea de azi
     Dumnezeule, întru tot îndurate, cel ce pe Manase prin rugăciune L-ai slobozit din legături şi din amare închisori, pe robii Tăi, care prin noi acum se roagă, din închisoare slobozeşte-i, din tot răul şi primejdia izbăveşte-i, ca un iubitor de oameni. Ca un izvor al îndurării şi noian al bunătăţii, Hristoase Dumnezeule, nu trece cu vederea pe cei ce sunt în supărări şi în nevoi şi care cu credinţă Te cheamă pe Tine, ci ca un îndurat, miluieşte-i şi din închisoare degrabă slobozeşte-i, ca să cânte Ţie: Aliluia. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mărită Mc. Irina; Sf. Mc. Neofit şi Gaian
Greco-catolic: Sf. înslăvita şi marea mc Irina
Meteo
     ASTĂZI: Vremea se menţine frumoasă şi deosebit de călduroasă pentru această perioadă. Temperaturile vor atinge maximul de 24 g C ziua, iar noaptea vor scădea până la 12 gC.
     MÂINE: Cerul va fi senin, vremea caniculară, iar mercurul termometrelor va urca până la 28 g C la amiază. În timpul nopţii, temperaturile se păstrează la minimul de 12 g C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Viitorul proiectelor feroviare în atenţia Europei
      Al doilea atelier de lucru al Comisiei C din cadrul An­sam­blu­lui Regiunilor Europene (ARE): "Parteneriatul Public-Privat - Soluţia pentru marile infrastructuri de transport", organizat recent la Lyon, Franţa, a prilejuit şi o largă prezenţă românească, din partea CJ Alba luând parte o delegaţie condusă de Victor Doru Cetean, unul dintre vicepreşedinţii au­to­ri­tă­ţii judeţene.
     În cadrul acestui atelier de lucru, s-a stabilit că este necesară participarea comunităţii europene cu cel puţin 20% din necesarul de finanţare al proiectelor feroviare de interes european, iar partea română poate adopta o serie de modele eficiente precum par­te­ne­ri­a­tul public-privat în in­fra­struc­tu­rile de transport, considerat deja cheia colaborărilor reuşite inter şi intraregionale. (T.I.)
PSI la tine... acasă!
      Din cauza numărului mare de incendii din gospodăriile ce­tă­ţe­ni­lor s-a întocmit un Program de Măsuri privind creşterea pro­tec­ţi­ei la foc a gospodăriilor populaţiei care are în vedere înfiinţarea sau după caz reorganizarea Serviciilor Publice de Pompieri Civili din localităţi în conformitate cu prevederile Ordonanţei Gu­ver­nu­lui României nr. 60/1997 şi Criteriile minime de performanţă emise de Corpul Pompierilor Militari. Astfel, s-a întocmit un "Program de măsuri" care a fost aprobat de către Prefectura judeţului Alba şi Consiliul Judeţean Alba, iar pentru punerea în practică a prevederilor acestuia a fost emis Ordinul nr. 110/19.03. 2003 al prefectului judeţului, care stabileşte sarcini şi termene de îndeplinire pentru structurile administrative din subordine, iar pompierii militari vor acorda asistenţă tehnică de specialitate şi vor urmări realizarea măsurilor stabilite în cele două documente pe tot parcursul anului. (N.T.)
Daruri însemnate de Sfintele Paşti!
      Hidroelectrica SA a oferit 98 de milioane de lei copiilor handicapaţi şi bătrânilor singuri din Sebeş
      Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creştinească a Sfintelor Paşti, la Sebeş, o societate comercială a făcut un cadou deosebit. Este vorba de Hidroelectrica SA, sucursala locală, care a primit "undă verde" de la sediul central din Bucureşti să ofere 98 de milioane de lei unor persoane aflate în cea mai mare dificultate. Consultându-se cu primarul oraşului, Mugurel Sârbu, directorul sucursalei Sebeş a SC Hidroelectrica SA a decis să ofere, în limita sumei respective, cadouri pentru două categorii de persoane defavorizate: copiii cu handicap îngrijiţi în cadrul Asociaţiei "Trebuie" şi bătrânii singuri din Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice. Astfel, din cei 50 de milioane de lei puşi la dispoziţia Asociaţiei "Trebuie" s-au făcut pachete pentru 158 de copii şi adolescenţi cu handicap sever (dulciuri, jucării, alimente), iar din cei 48 de milioane de lei puşi la dispoziţia Centrului de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice s-au făcut pachete pentru cei 48 de bătrâni îngrijiţi în această instituţie (de câte 600.000 de lei li s-au cumpărat pijamale, şosete, cămăşi, lenjerie de corp, dulciuri, fructe etc., iar restul sumei de 400.000 ce revenea fiecăruia a fost folosită pentru organizarea mesei tradiţionale de Paşti, cu miel, ouă, cozonac şi vin). (I.H.)

Uniunea Europeană finanţează formarea mediatorilor comunitari în judeţul Alba
      Prefectura judeţului Alba în parteneriat cu Consiliul judeţean, Inspectoratul judeţean de Poliţie, Inspectoratul Şcolar şi Societatea de Educaţie Contraceptivă Sexuală Alba vor implementa împreună, în cadrul unui program PHARE dedicat îmbunătăţirii situaţiei romilor, proiectul "Impreună pentru Comunitate" în valoare de 38029 Euro. Scopul proiectului este formarea a 46 de mediatori comunitari la nivelul a 13 localităţi din judeţul Alba şi crearea unui parteneriat public-privat pentru definirea mecanismelor concrete de soluţionare a problemelor curente şi viitoare în comunităţile respective.
     Proiectul are o durată de 10 luni pe parcursul cărora se vor desfăşura 13 sesiuni de formare în comunităţile din Sebeş, Aiud, Teiuş, Câmpeni, Cugir, Albac, Câlnic, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Jos, Jidvei, Roşia Montană, Scărişoara şi Unirea. (R.J.)
"Discobolul"- un atelier alchimic modern!
      Îndelung aşteptat de cei a căror existenţă glisează pe ruta temporală după alte repere decât cele aşezate de presa cotidiană (vezi Pogany Csilla- "Întoarce spatele mediei- Trăieşte!"), a apărut, în sfârşit, încă un număr al revistei lunare de cultură "Discobolul". (De fapt un număr care acoperă trei luni: 68-69-70/ ian.-feb.-mar. 2003). Şi numai "meşterii" din redacţia revistei ştiu cât de chinuitoare a devenit naşterea fiecărui număr, oricât de aşteptat ar fi el. Chinuitoare din motive financiare, evident. (Dacă nu ar fi fost generozitatea unor sponsori, "Discobolul" s-ar fi transformat demult într-o figură înţepenită, asemănătoare omonimului său antic de marmură.) Mă rog, bine că a apărut, ca să dea bătaie de cap scotocitorilor de tot felul ce încă mai visează "conspiraţii şi atentate intelectuale" şi să înroşească tovalul unor personaje (încă în viaţă) ce-şi regăsesc portretul caricaturizat în paginile revistei. Nu doresc să nominalizez nici un autor dintre cei ce semnează în acest prim număr al anului 2003.
     Consider că e suficient să semnalez apariţia "Discobolului" ca ultim produs al redacţiei în atelierul ei alchimic modern. Citiţi şi veţi înţelege de ce numesc această redacţie "atelier alchimic", înţelegând totdată în ce constă arderea, complicatele combinări de elemente, ajustările, macerările şi aşteptările transformatoare de plumb în aur... (I.H.)
În această vară
10.000 noi posturi telefonice în Munţii Apuseni
      Directorul Romtelecom Alba, Ioan Pocan, prezent zilele trecute în Apuseni, a anunţat că proiectul "Goldstar" de telefonie modernă pentru această zonă va fi finalizat în această vară. Acest proiect, bazat pe sistemul de acces radio tip Wireless Local Loop, presupune montarea mai multor staţii radio de bază, fiecare cu o acoperire de 15-20 km, conectate prin fibră optică la staţia centrală din Alba Iulia.
     În comuna Horea a fost montat deja pilonul pentru staţia radio şi urmează ca în maximum 2 luni de zile să fie montate toate echipamentele necesare, astfel încât, din această vară, cei aproximativ 600 de abonaţi să se poată bucura de binefacerile telefoniei moderne. Per total, în zona Apusenilor, peste 10.000 de familii vor fi racordate la telefonia modernă.
     De menţionat că întregul proiect are la bază un acord încheiat între guvernele României şi Coreei de Sud. Aceasta presupune acordarea unui credit cu o perioadă de graţie de 10 ani, plus 20 de ani pentru plată.
Tinu MATEŞ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.