Ultima oră
Știri
Forţă multinaţională de menţinere a păcii în Irak
      Administraţia de la Washington a decis împărţirea Irakului în trei sectoare, conduse separat de Statele Unite şi Marea Britanie, în principal, şi de Polonia în plan secundar. În timp ce războiul s-a transformat în plan de menţinere a păcii, soldaţii americani şi britanici abordează diferit populaţia irakiană. Britanicii îi acuză pe soldaţii din marina americană că îi consideră pe toţi oamenii, mai ales pe cei din Bagdad, ca potenţiali răufăcători şi, ca atare, se poartă cu ei ca nişte stăpâni pe moşie. În altă ordine de idei, cetăţenii irakieni sunt conştienţi că avertismentul oficialilor Naţiunilor Unite în legătură cu o potenţială criză umanitară este cât se poate de real şi de grav. (T.I.)
Ortodocşii din Dumitra revin la biserica străbună
      Recensământul populaţiei şi locuinţelor efectuat în anul 2002 a evidenţiat faptul că 25 de locuitori ai satului Dumitra, localitate componentă a comunei Sântimbru, s-au declarat ortodocşi. La cererea acestora, Episcopia Ortodoxă Română Alba Iulia a încredinţat parohia ortodoxă din Dumitra preotului Adrian Moldovan. Deocamdată, în lipsa unui lăcaş de cult, slujba religioasă se oficiază într-o sală de clasă a şcolii din localitate. Consiliul local Sântimbru a atribuit recent un teren pentru înălţarea unui lăcaş de cult destinat credincioşilor ce se întorc la sânul bisericii străbune. De acum înainte se caută sponsori pentru zidirea noii biserici. (S.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tandemul Popa - Jidveianu atacă pe toate fronturile!
Scandalul parcărilor servit "la plic"
      Iniţiatorii procesului anti-parcări cu plată în Alba Iulia, cetăţenii Viorel Jidveianu şi Nicolae Popa încearcă o nouă metodă de sensibilizare a autorităţii locale responsabile de introducerea abuzivă a taxelor de parcare în municipiu. Astfel, astăzi, 5 mai, pe birourile primarului Mircea Hava şi ale consilierilor locali se află plicuri ce conţin sentinţa Tribunalului Alba şi pe cea a Curţii de Apel, ambele conferind succes cauzei susţinute de cei doi cetăţeni. "Aştept mulţumirile lor!" a punctat într-o conferinţă de presă, duminică, 4 mai, Nicolae Popa, avertizând că dacă în termen de 30 de zile nu se vor respecta cele hotărâte de instanţele judeţene vor fi făcute plângeri penale împotriva fiecărui consilier în parte. Cerinţele sunt simple: amenajarea parcărilor numai în locurile stabilite, cu clare obiecţii privind zona blocului 280, zona spitalului judeţean şi staţiile de autobuz. Nu se cere anularea celor două hotărâri, ci doar anularea parcărilor amenajate ilegal pe străzi, bulevarde ori carosabil. De semnalat că iniţiativa împotriva parcărilor din municipiu va fi "împrumutată" şi la Târgu-Mureş, pe baza acestui precedent juridic de succes al celor doi albaiulieni.
Electrica va fi dată şi ea în judecată
      În cursul acestei săptămâni, va fi creionat un nou proces de acţionare în instanţă iniţiat de către Viorel Jidveianu şi Nicolae Popa împotriva SC Electrica SA pentru perceperea în mod abuziv a taxei pe serviciile de radio şi televiziune. Cei doi au precizat câteva motive ale acestei acţiuni într-o conferinţă de presă, duminică, 4 mai, la hotelul "Transilvania" din Alba Iulia": în primul rând, a fost modificat unilateral contractul cu fiecare cetăţean în parte, apoi nu s-a avut în vedere taxarea fiecărui aparat, ci totul s-a luat la grămadă, după modelul "contorul şi taxa", neţinându-se cont că în nici o ţară civilizată o taxă nu se plăteşte de două ori: şi la Electrica, şi la Astral. Partidul Umanist din România, după cum a comunicat liderul municipal Mircea Abrudean, susţine iniţiativa celor doi albaiulieni şi lansează un apel către toţi cetăţenii revoltaţi de situaţia taxei radio-TV să se prezinte la sediul PUR Alba pentru semnături de susţinere. Procesul va fi început la Alba Iulia, însă reprezentând în opinia avocatului Jidveianu un "proces de constituţionalitate", va fi îndreptat apoi spre Curtea Constituţională.
Teodora ILINCA

Reîmproprietărire în stil românesc
      Foştii proprietari ai imobilelor naţionalizate pot deveni acţionari la 13 societăţi din Alba mai mult sau mai puţin rentabile
      Recent, APAPS a decis să pună la dispoziţia celor interesaţi o listă cu 385 de societăţi la care statul deţine pachete minoritare de acţiuni (sub 30 la sută din capitalul social. Un număr de 13 din aceste societăţi se află în judeţul Alba: Saturn Alba Iulia, Albacarn Alba Iulia, Albapam Alba Iulia, Albafruct Alba Iulia, Comcereal Alba Iulia, Remat Alba Iulia, Herba Alba Iulia, Agromec - localitatea Cunţa, comuna Şpring, Metalochim Vinţu de Jos, Salprest Alba Iulia, Uni Confort Alba Iulia, Uni Son Rom Alba Iulia şi InstaRom Alba Iulia. Cea mai mare parte a acestor societăţi au fost deja privatizate. Unele din acestea obţin profituri substanţiale. În listă au fost incluse şi societăţi, mai cu seamă din agricultură, industria alimentară şi industria prelucrătoare care prezintă mai puţină atractivitate pentru potenţialii investitori. Persoanele interesate pot afla informaţii despre performanţele societăţilor vizate urmărind evoluţia tranzacţiilor pe piaţa Rasdaq şi la Bursa de Valori Bucureşti, unde aceste unităţi sunt cotate. Trebuie spus că potrivit "Normelor metodologice de aplicare unitară a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989", foştii proprietari care nu-şi mai pot dobândi imobilele în natură vor primi titluri de valoare sau acţiuni la societăţile comerciale la care statul mai deţine pachete minoritare de acţiuni. Asociaţia foştilor proprietari mai are încă unele rezerve cu privire la justeţea soluţiei alese de guvern. Cei îndreptăţiţi aşteaptă cu nerăbdare lista societăţilor la care ar putea deveni acţionari sau ale căror acţiuni, odată primite, le-ar putea tranzacţiona pe piaţa de capital. După atâta aşteptare, foştii proprietari doresc să se manifeste maximum de transparenţă şi corectitudine în acţiunea de "reîmproprietărire".
Sebastian TRUŢĂ

În judeţul Alba
Aproape 50 la sută din populaţie este inactivă
      O analiză a situaţiei economice şi sociale a judeţului Alba, realizată de recent înfiinţata Comisie Judeţeană Anti-Sărăcie şi Promovare a Incluziunii Sociale, atestă un fapt îngrijorător - 49,8% din populaţia judeţului este inactivă. Referinţa temporală este 1 ianuarie 2002, dar nu greşim dacă spunem că multe nu s-au schimbat de atunci. Şi oricum nu în bine. Ponderea persoanelor inactive este reprezentată de pensionari. Aceeaşi analiză arată că în judeţul nostru există aproape 20.000 de şomeri, ceea ce face ca raportul dintre persoanele ocupate şi cele inactive să fie de 1/1,22. Este evident un cerc vicios: persoanele inactive sunt cele mai sărace, iar sărăcia (considerată pe ansamblu) se perpetuează din cauza nemuncii. Or, tocmai combaterea acestui fenomen este scopul CJAPIS Alba şi al planului proaspăt elaborat. (A.D.)
La Alba Iulia
Aproape 500 de persoane au primit ajutoare pentru încălzirea locuinţelor
      Din cei 66.369 locuitori ai municipiului Alba Iulia, circa 7000 au vârsta peste 60 de ani. Dintre aceştia, 60 sunt persoane cu handicap grav, 44 beneficiază de ajutor social, 25 primesc hrană la Cantina de ajutor social iar 486 au beneficiat de ajutoare de încălzire pentru locuinţe. La nivelul municipiului Alba Iulia există 12.867 de pensionari. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.