Prima pagină Ediția din: 7.5.2003
Știri
Canicula umple spitalele de bolnavi
      Din cauza temperaturilor ridicate şi neobişnuite pentru luna mai, numeroşi cetăţeni s-au prezentat la Spitalul judeţean Alba, solicitând îngrijiri medicale. Cei mai afectaţi de încălzirea vremii au fost cardiacii şi persoanele cu hipertensiune arterială, care s-au expus mai mult la soare. Medicii de la serviciul de Urgenţe şi de la Ambulanţa Alba au acordat asistenţă de specialitate unui număr de peste 20 de cetăţeni, care au suferit diferite afecţiuni din cauza căldurii. Celor care sunt mai sensibili la acţiunea razelor solare li se recomandă să evite circulaţia pe stradă la orele amiezii, să consume multe lichide şi să poarte îmbrăcăminte uşoară.(F.R.)
Eugen Simion - Doctor Honoris Causa al Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
      Aula Mare a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia va găzdui astăzi de la ora 18.00, prelegerea "Nichita Stănescu" susţinută de prof. univ. dr. acad. Eugen Simion, preşedintele Academiei Române. Prelegearea este dedicată studenţilor de la Facultatea de Istorie şi Filologie a universităţii albaiuliene, cadrelor didactice şi tuturor iubitorilor de poezie. Rectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia - Iacob Mârza ne-a informat că joi, 8 mai, ora 10.00, tot în Aula Mare va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa din partea Facultăţii de Istorie şi Filologie academicianului Eugen Simion. Titlul este decernat pentru merite deosebite în cercetarea istoriei literaturii române, în domeniul criticii, teoriei literare şi al literaturii comparate. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Mitingul anti-parcări cu plată a scos în stradă peste 200 de autoturisme
      mitingIeri după-amiază, la Alba Iulia, peste 200 de proprietari de autoturisme au răspuns chemării PSD pentru a protesta împotriva taxei de parcare impuse albaiulienilor de autorităţile locale, ma­ni­fes­ta­rea îndreptându-se cu precădere îm­po­tri­va pri­ma­ru­lui Mircea Hava. Pe o căldură aproape in­su­por­ta­bi­lă, de peste 30 de grade, coloana a străbătut de două ori traseul anunţat iniţial, respectiv Casa de Cultură a Sindicatelor - B-dul "1 Decembrie 1918" - B-dul Ferdinand - strada I.C. Brătianu, cu opriri în faţa Primăriei, unde timp de 5 minute s-a claxonat din greu. La al doilea tur, primarul Hava s-a întâlnit în faţa Primăriei cu coloana protestatarilor. Marşul automobilistic a continuat ulterior pe ruta str. T. Vladimirescu - B-dul Victoriei - str. Cloşca, cu revenire în punctul iniţial. Pe lângă poluarea "fonică", participanţii au avut lipite pe parbrize afişe cu inscripţii de genul: "Hava şi pedişti lui, spaima municipiului", "Nu faci străzi, nu faci trotuare, dar iei taxe de parcare", mulţi cetăţeni şi conducătorii auto aflaţi în traficul curent întâmpinând anumite dificultăţi în deplasare. La un sumar calcul, se poate spune că cheltuielile şoferilor prezenţi s-au cifrat la circa 16 milioane de lei, echivalentul a peste 600 de litri de benzină consumaţi, adică în jur de... 1000 de zile de parcare! Cu privire la acest eveniment a fost organizată aseară o conferinţă de presă de către PSD Alba, asupra căreia vom reveni.
     * Referitor la marşul de protest, primarul Mircea Hava a declarat: "Nu este vorba de o anumită ci de plata unei prestaţii de servicii, hotărâtă de Consiliul local Alba Iulia. Culmea este că tocmai cei care au organizat mitingul au hotărât şi introducerea taxei, eu fiind de mai multe ori "taxat" pentru amânarea ei. Mai cinstit era dacă făceau un miting politic PSD împotriva PD-ului decât o asemenea mascaradă în fruntea căreia au fost mai mulţi directori ai unor servicii subordonate Prefecturii. Prietenii ştiu de ce." (R.J., A.D.T.)
Munţii Apuseni între capitalizare şi pauperizare
Comisia comună de analiză a proiectului de dezvoltare minieră Roşia Montană descinde azi în Ţara de Piatră
Parlamentarii, academicienii şi moţii trebuie să aleagă între şomaj şi sărăcie sau dolari şi bogăţie
      Începând de astăzi o comisie formată din 13 parlamentari va fi prezentă la Roşia Montană pentru a analiza proiectul de dezvoltare minieră din această localitate. Comisia de analiză s-a constituit la solicitarea premierului Adrian Năstase, iar hotărârea finală a aparţinut parlamentarilor reuniţi în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi al Senatului în 27 martie a.c. Membrii comisiei urmează să formuleze un punct de vedere unitar legat de problemele sociale, economice, culturale şi de mediu referitoare la acest proiect. Comisia, formată din 13 parlamentari, senatori şi deputaţi, îi are în componenţă pe: Alexandru Sassu - preşedinte, Ion Florescu, Alexandru Ţibulcă, Constantin Selagea, Avram Crăciun, Cornel Filipescu - toţi PSD, Emil Crişan - vicepreşedinte, Gheorghe Dinu, Constantin Bâciu - toţi PRM, Radu Berceanu - PD, Gheorghe Flutur, secretar - PNL, Antal Istvan - UDMR, Petru Mirciov - Grupul minorităţilor naţionale. După cum se poate observa, din comisie fac parte şi trei parlamentari de Alba, doi de la PSD şi unul de la PRM. Astăzi, de la ora 9.30, membrii comisiei vor lua parte la întâlnirea cu reprezentanţii investitorului româno-canadian, Roşia Montană Gold Corporation, care vor face prezentarea proiectului. Vor urma apoi discuţii cu membrii Consiliului Local şi cu primarul Virgil Nariţa, la sediul primăriei, cu reprezentanţii "Alburnus Maior", care se opun proiectului şi ai "Pro Roşia Montană", care doresc realizarea investiţiei. La discuţii vor mai fi prezenţi aleşii locali din Abrud, conducătorii minei de stat şi lideri sindicali din minerit. Preşedintele Asociaţiei "Pro Roşia Montană", dr. Andrei Jurca a declarat că cei peste 250 de membri ai acestei organizaţii se pronunţă pentru "relansarea mineritului din Roşia Montană prin investiţii autohtone sau străine, pentru a putea fi aplicate tehnologii moderne la standarde internaţionale, cu scopul îmbunătăţirii nivelului de trai al moţilor". El susţine că 80 la sută din totalul locuitorilor sunt în favoarea investiţiei, 10 la sută sunt indecişi şi alţi 10 la sută se opun. În schimb, cei de la "Alburnus Maior" susţin că se opun proiectului de strămutare şi nu investiţiei în sine.
     În aceeaşi zi, la Câmpeni va avea loc o altă întâlnire, organizată de primarul Viorel Sicoe, cu membrii Academiei Române, for ştiinţific care şi-a manifestat deja un punct de vedere potrivnic investiţiei din Apuseni, fără a prezenta însă şi alternative reale şi viabile de eradicare sau reducere a şomajului şi sărăciei din zona munţilor noştri. Poate, cine ştie, vom afla astăzi aceste soluţii de îmbunătăţire a nivelului de trai din Apuseni, pentru că academicienii nu trebuie să uite de realităţile din zilele noastre că doar şi ştiinţa trece prin ... stomac. Cel mai greu le este însă oamenilor care trebuie să aleagă între şomaj şi sărăcie sau dolari şi bogăţie. Mai mulţi moţi din Roşia Montană au rămas surprinşi de faptul că întâlnirea academicienilor are loc la Câmpeni şi i-au invitat pe aceştia să vină în mijlocul lor pentru a le cunoaşte păsurile şi poziţia faţă de proiectul minier. Cine îi cunoaşte pe moţi ştie că aceştia sunt ospitalieri, dar şi orgolioşi atunci când se discută despre problemele lor în altă parte, chiar dacă întâlnirea Academiei Române are loc la Câmpeni, vechea capitală a Ţării Moţilor, care urmează să-şi piardă această postură în favoarea noului oraş. Mai trebuie spus că, în cursul zilei de mâine, membrii Comisiei parlamentare se vor întâlni cu reprezentanţii autorităţilor judeţene, de la Prefectură şi CJ Alba, dar şi cu responsabili ai cultelor religioase. RMGC intenţionează să investească peste 420 de milioane de dolari în vederea exploatării zăcământului auro-argintifer de la Roşia Montană, considerat a fi cel mai mare din Europa. (B.I.U.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.