Ultima oră
Știri
Paşaport antitero
      Ţările membre G8 analizează posibilitatea de a introduce un nou tip de paşaport care să permită identificarea infractorilor şi a teroriştilor. Documentele vor conţine un cip cu detalii ale amprentelor şi structurii irisului, urmând a fi introduse prima dată în SUA şi Franţa, până în toamna anului viitor. În declaraţia finală a summitului de la Paris, miniştrii G8 au afirmat că organizaţia Al Qaida continuă să prezinte un pericol, deşi membrii ei au fost siliţi să fugă din Afganistan în Cecenia şi Georgia. (T.I.)
Eugen Popa la Târgu-Mureş
      Astăzi, 7 mai, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, participă la şedinţa de lucru a Comitetului de Bazin Mureş, la sediul DA Mureş. Pe ordinea de zi a întâlnirii se află actualizarea listei lucrărilor de investiţii, avizarea planului de restricţii şi de folosire a apelor în perioade deficitare şi avizul tehnic. (T.I.)
La Crăciunelu de Jos
A fost identificat bărbatul omorât de tren
      Poliţiştii de la Postul TF Blaj l-au identificat pe bărbatul accidentat mortal de trenul rapid Curtici-Bucureşti Nord, în ziua de 1 mai, în zona staţiei CFR Crăciunelu de Jos. Acesta se numeşte Gheorghe Ferencz, avea 45 de ani şi domicilia în Blaj. (N.T.)
A murit din cauza meningitei purulente
      Tânărul de 26 de ani din Straja care a decedat la Spitalul judeţean Alba a murit din cauza unei meningite purulente. Aşa au declarat medicii legişti după efectuarea autopsiei. Rudele decedatului au invocat faptul că ambulanţa a sosit cu întârziere la solicitare. Cei de la Ambulanţa Alba ne-au declarat că solicitarea a fost făcută la 9.24 iar salvarea s-a întors la 10.04.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Adrian Năstase îşi pune miniştrii pe jar
Remaniere sau restructurare?
      Cu forţe proaspete după minivacanţa de Paşte, liderii PSD s-au reunit luni în şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului. Surpriza pregătită colegilor săi de preşedintele partidului, Adrian Năstase, este readucerea în discuţie a unei mai vechi dorinţe - remanierea Guvernului. O idee acum îmbunătăţită cu aceea a posibilei restructurări a guvernului. Aceasta prevede reducerea drastică a numărului de ministere, acum 27, după modelul guvernelor ţărilor din Uniunea Europeană, ajungându-se astfel la 15-18 ministere. Cele mai vizate sunt ministerele unde nu s-a făcut reformă prea multă, dar se dau ca principale candidate la dispariţie Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Turismului şi Ministerul Dezvoltării şi Prognozei. Duminică, la Snagov, miniştrii cabinetului Năstase se vor reuni pentru a creiona restructurarea.
     Dacă restructurarea va avea loc, vom avea în luna septembrie un nou cabinet, cu un nou program de guvernare, în care aderarea la UE va fi declarată prioritate absolută. Chiar şi aşa ideea remanierii (cu rămânerea numărului actual de ministere) nu a fost abandonată. Care variantă se va alege depinde de discuţiile care vor avea loc la PSD, care vor lua desigur în calcul şi beneficiile pentru imagine ale PSD ţinând cont de uşoara scădere în sondaje înregistrată în ultimele luni şi de faptul că anul electoral 2004 este aproape.
Anca DINICĂ

Parlamentarii de Alba rămân pe baricadele politicii
      După cum v-am informat, la începutul acestei săptămâni a expirat perioada acordată senatorilor şi deputaţilor pentru a depune cereri de retragere din activităţile comerciale, optând exclusiv pentru politică sau invers. Din cei 140 de senatori, numai 114 au completat o informare privind incompatibilitatea lor cu funcţia politică, în timp ce la Camera Deputaţilor s-au depus 230 de declaraţii din totalul celor 345. Până la data de 5 iulie, respectiv după termenul de 50 de zile stabilite de lege, Birourile Permanente vor analiza cererile depuse şi vor stabili care sunt senatorii şi deputaţii aflaţi în afara legii. Dar până atunci parlamentarii vor intra în vacanţa de vară iar Birourile Permanente ale celor două Camere vor fi în imposibilitatea de a lua decizii din acest punct de vedere. Din informaţiile noastre toţi cei 8 parlamentari de Alba (6 deputaţi şi 2 senatori) rămân în funcţiile politice, nici unul dintre ei neavând afaceri de anvergură la care să renunţe, doar câteva cenzorate de care se pot dispensa. (D.M.)
În numai două zile
Şase cai au fost omorâţi de tren
      Poliţia TF Alba atrage atenţia proprietarilor de animale că, pe lângă paguba imensă, ei riscă şi amenzi pentru punerea în pericol a siguranţei circulaţiei feroviare
      În decurs de numai două zile, şase cai au fost sfârtecaţi de trenuri accelerate şi personale, deoarece proprietarii patrupedelor le-au lăsat să pască neglijent în zona căii ferate. Duminică seara, în zona Miraslău, trenul personal Teiuş - Cluj Napoca a omorât doi cai aparţinând lui Tiberiu Lăcătuş din Podeni-Cluj Napoca. Acesta venise cu caii la un târg de ţară care a fost anulat. La Sântimbru, în noaptea de 4/5 mai, trenul accelerat Iaşi-Timişoara a izbit în plin alţi patru cai, omorându-i pe loc. Proprietarii lor, din Scărişoara, veniţi cu lemne la vânzare în zonă, au suferit o pagubă de circa 150 de milioane de lei. Demonstrând că proprietarii de animale nu conştientizează pericolul iminent la care îşi expun patrupedele, lăsându-le la păscut în calea trenului, ieri dimineaţă, chiar în zona gării CFR Alba Iulia, un roib se plimba nestingherit printre traversele de cale ferată. Pentru a-l feri pe proprietar de pagubă, poliţiştii de la Postul TF Alba Iulia au "garat" calul într-un parc din apropiere, în aşteptarea stăpânului animalului. În acest context, poliţiştii îi avertizează pe proprietarii de animale că, pe lângă paguba imensă provocată de un eventual accident mortal de tren, aceştia riscă şi o amendă, prevăzută de lege, pentru punerea în pericol a traficului feroviar.
Nicoleta TOMUŢA

La Vinţu de Jos
Un bărbat a fost omorât de un tir turcesc
      Luni, 5 mai, în jurul orei 10.30, pe DN 7, pe raza comunei Vinţu de Jos, s-a produs un accident rutier în care un bărbat a fost foarte grav rănit. Conducând un autotractor Iveco cu remorcă, cetăţeanul turc Fidanci Gursel (35 de ani) a intrat în depăşirea unui biciclist care circula în faţa sa. Deoarece nu a estimat corect distanţa în depăşire, turcul l-a acroşat pe biciclist cu remorca Iveco-ului, rănindu-l grav. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 55-65 de ani, cu identitate rămasă încă necunoscută la ora accidentului, a fost transportat de urgenţă la spitalul din Deva unde a fost diagnosticat cu comă de gradul III. În urma rănilor grave suferite, acesta a decedat la scurt timp după internarea în spital. În cauză, poliţia rutieră Alba continuă cercetările, existând o ipoteză potrivit căreia bărbatul ar fi din comuna Pianu. (N.T.)
La Blaj
800 de milioane de lei pentru "Serbările Libertăţii"
      În perioada imediat următoare, judeţul Alba va deveni un real pol cultural de rang naţional prin manifestările de mare anvergură ce vor avea loc aici. Ulterior Festivalului Internaţional "Lucian Blaga" de la Sebeş, la Blaj se vor desfăşura în perioada 14-18 mai a.c. "Serbările Libertăţii" dedicate împlinirii a 155 de ani de la marea Adunare Populară de pe Câmpia Libertăţii. Primarul municipiului Blaj, Ioan Şolea, a prezentat ieri la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, detalii privind programul acţiunilor cultural - sportive, în care la loc de cinste se va afla dezvelirea busturilor episcopilor Ioan Lemeny şi Andrei Şaguna, eveniment ce se va produce joi 15 mai a.c., de la ora 10.00, pe Câmpia Libertăţii. Această acţiune a presupus cheltuieli în valoare de 500 de milioane de lei la care se vor adăuga, pentru întreaga organizare 200 milioane lei de la bugetul local, 80 milioane lei din partea Ministerului Culturii, urmând să mai contribuie financiar şi Consiliul judeţean Alba. Ioan Şolea a mai precizat că municipiul este pregătit şi din punct de vedere edilitar pentru această manifestare şi că se aşteaptă la Blaj şi participarea unui reprezentant de marcă al Guvernului României.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.