Prima pagină Ediția din: 9.5.2003
Știri
Spectacol dedicat Zilei Europei
      Anunţăm pe această cale că spectacolul pregătit pentru marcarea la Alba Iulia a Zilei Europei nu va avea loc astăzi în aer liber lângă statuia lui Mihai Viteazul, de la ora 18.00, ci de la ora 19.00, în sala mare a Casei de cultură a sindicatelor. Spec­ta­co­lul va fi susţinut de grupul folcloric al Centrului judeţean al creaţiei populare Alba, soliştii vocali Alina Pinca, Ilie şi Adina Medrea, Mirela Mănescu, Ma­ri­ne­la Baba, Cristian Fodor, folkiştii Vali Şerban şi Daniel Avram, formaţia Atomics din Sebeş, Riff din Sibiu, formaţiile Roxy şi California Road. Dezinformarea a pornit de la faptul că presa a primit din două surse două programe. Rezultatul l-aţi constatat! (A.D.M.)
Comandant nou la Armata Transilvania
      Începând cu această săptămână, generalul-maior Ne­cu­lai Băhnăreanu este noul co­man­dant al Corpului de Armată al Transilvaniei "Mareşalul Con­stan­tin Prezan", iar fostul comandant, Ion Cioară, a fost înaintat la gradul de general - locotenent şi trecut în rezervă. "Mutarea" a fost aflată de fostul comandant de la ziarişti, generalul Ion Cioară precizând că ar fi preferat să demisioneze decât să fie pensionat. Noul comandant a îndeplinit până în prezent funcţia de director al Statului Major al Forţelor Terestre.(D.M.)
Banca Mondială ajută învăţământul de la sate
      România va beneficia de un credit de 60 de milioane de dolari, bani ce vor fi folosiţi pentru ameliorarea sistemului educaţional în zonele rurale. Guvernul va cofinanţa programul, iar împrumutul, rambursabil în 17 ani, cu o perioadă de graţie de patru ani, trebuie să permită îmbunătăţirea formării de profesori şi de funcţionari publici pentru şcolile de la sate, precum şi achiziţionarea de materiale didactice. (T.I.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Investiţiile străine de anvergură bat la porţile Apusenilor o singură dată
      Activitatea Comisiei parlamentare de analiză a proiectului Roşia Montană în judeţul Alba
      Vă prezentăm în continuare noi detalii legate de vizita Comisiei par­la­men­ta­re de analiză a proiectului de dezvoltare minieră Roşia Montană în judeţul Alba. În prima zi a vizitei la Roşia Montană, în plus faţă de cele prezentate, mai trebuie amintit faptul că parlamentarii au fost de acord ca la toate întâlnirile pe care le au, presa să fie prezentă pentru a informa opinia publică. Aşa am reuşit să ne dăm seama că avem de-a face cu o comisie parlamentară serioasă, ai cărei membri au pus peste 100 de întrebări şi au primit tot atâtea răspunsuri din partea investitorului, au acordat mai bine de două ore celor 14 delegaţi de la Alburnus Maior pentru a-şi spune păsurile şi cam tot atât celor circa 200 de reprezentanţi ai asociaţiei Pro Roşia Montană, care au intrat la discuţii în jurul orelor 21,00. Cele două tabere au continuat să-şi susţină punctele de vedere, cu argumente mai mult sau mai puţin solide. Un moment oarecum hazliu a fost oferit de militanta ecologistă Stephanie Roth, care, la intrarea în sala de şedinţe a primăriei, a rămas fără sforicică la pantaloni, şi deci a oferit o panoramă pe care unii dintre localnici au "savurat-o" din... plin. Faptul că membrii comisiei şi-au luat în serios treaba rezidă şi din faptul că parlamentarii nu au mâncat nimic până la miezul nopţii, pentru că au lucrat non-stop. Mai trebuie precizat că preşedintele Comisiei parlamentare, deputatul Alexandru Sassu, a declarat că opinia Academiei Române reprezintă doar un punct de vedere, de care se va ţine seama, academicienii având statutul de invitaţi, însă decizia va aparţine Parlamentului. Domnia sa a adăugat că este vorba de opinia unor academicieni şi nu a Academiei, care nu s-a întrunit în Senatul acestui for pentru a adopta o poziţie oficială. În legătură cu durata de viaţă a exploatărilor miniere, fostul ministru al Industriilor, deputatul Radu Berceanu, a dat citire unei directive a UE, care cere ca perioada de activitate să fie cât mai scurtă şi nu cât mai lungă, aşa cum cer adepţii unei " exploatări raţionale".
parlamentariIeri, la primele ore ale dimineţii, par­la­men­ta­rii s-au întâlnit cu reprezentanţii SC Roşiamin Roşia Mon­ta­nă, după care au fost audiaţi re­pre­zen­tan­ţii Primăriei şi Consiliului local Abrud. Au urmat apoi discuţiile cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Roşia Montană. În timp ce preoţii din Corna şi Abrud, pr. Sicoe şi pr. Câmpeanu au declarat că enoriaşii vor decide asupra viitorului lor, adăugând că majoritatea sunt de acord cu investiţia, preotul Ioan Mera din Cărpiniş a declarat că este împotrivă şi că "De astăzi trec la PRM şi-i fac campanie lui Vadim Tudor. Chiar dacă preoţii nu au voie să facă politică, eu o fac de capul meu". Un alt preot prezent la întâlnire, Dan Mera, de la Parohia Roşia Montană II a precizat că nu înţelege cum sunt avantajaţi oamenii din zonă, dacă el, care este localnic, nu a fost angajat atunci când a dorit ca mediator de conflicte, deşi spune că a îndeplinit toate condiţiile. Parlamentarii au vizitat carierele actuale Cetate şi Cârnic, exploatate de SC Roşiamin Roşia Montană, după care s-au deplasat la cariera de la Roşia Poieni. Ajunşi între timp în satul Corna, parlamentarii s-au oprit la rugămintea deputatului PRM de Alba în locul unde va fi ridicat barajul, pentru a discuta cu oamenii. Din păcate, lucrurile au cam scăpat de sub control, atunci când un localnic aflat în evidentă stare de ebrietate a proferat injurii şi ameninţări la adresa unor parlamentari. El a fost potolit de către un localnic, care l-a tras mai la "spate" pe turbulent. Printre cei care şi-au exprimat împotrivirea, din grupul celor 10-15 oameni, se afla, întâmplător sau nu şi fratele deputatului PRM de Alba. Deputatul a recunoscut acest lucru şi a spus că nu vede nimic rău în faptul că fratele său, care este şi consilier local în Abrud, să fie acolo. Senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, i-a reproşat colegului său de la PRM că a creat o "manifestaţie peremistă". În cele din urmă, incidentul a rămas la acest stadiu iar parlamentarii au putut pleca în voie spre Alba Iulia.
     În jurul orei 16,00, Comisia parlamentară de analiză a ajuns la sediul Palatului Administrativ, unde a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii Prefecturii şi CJ Alba, în prezenţa prefectului Ioan Rus şi a preşedintelui Eugen Popa. Aici parlamentarii au solicitat punctul de vedere al autorităţilor judeţene, iar prin vocea celor doi lideri judeţeni, concluzia desprinsă a fost că investiţia de la Roşia Montană este necesară şi că se vor respecta toate prevederile legii. Prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, a declarat printre altele că decizia de susţinere a investiţiei se bazează pe numeroasele întâlniri şi dialoguri cu cetăţenii, pe criterii ale economiei de piaţă, pe decizii ale celor 22 de primari din zonă şi pe nevoia evidentă de atragere în judeţ a unor investitori care aduc bani. "Eu cred că sub 5 la sută din populaţia comunei Roşia Montană se opune acestui proiect. La început au fost mai mulţi împotrivă, dar ei s-au răzgândit şi majoritatea a preferat să ia bani de la companie pentru case şi să se mute. Trebuie să înţelegem clar că mineritul de stat nu mai poate supravieţui, acest lucru fiind confirmat şi de raportul Andersen, iar noi trebuie să ne gândim că aceşti oameni au nevoie de locuri de muncă şi de alternative sociale. Dacă nu vor veni investitori străini cu bani, mineritul din Apuseni, nu numai cel de la Roşia Montană, va avea de suferit. De aceea noi am decis la nivel de judeţ că investiţia este necesară, însă ne vom supune deciziei Guvernului. Cine critică proiectul să vină şi cu soluţii viabile, mai ales că mulţi dintre opozanţi vin din alte părţi, adică de la Cluj, Bihor sau chiar din Ungaria. Ei anunţă mari mitinguri, iar printre ei sunt doar 10-20 de localnici, de la Alburnus Maior. Vrem să se înţeleagă foarte clar că în ceea ce ne priveşte acţionăm conform legii".
     O poziţie similară a fost exprimată de preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, care s-a declarat un susţinător coerent al investiţiei din Apuseni. Chiar şi unul dintre contestatarii proiectului, deputatul PRM de Alba, Crişan, a declarat ieri la Prefectură că: "Nu am rezerve faţă de partea economică, dar am semne de întrebare în ceea ce priveşte problemele sociale şi de mediu în cazul proiectului de la Roşia Montană". El a negat că micul incident de la Corna ar reprezenta o manifestaţie peremistă.
     Înainte de a părăsi judeţul Alba, membrii Comisiei parlamentare urmau să se întâlnească ieri seară cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi Romano-Catolice. Concluziile Comisiei parlamentare vor fi prezentate plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor până la sfârşitul acestei luni, urmând ca Parlamentul să prezinte un punct de vedere unitar asupra proiectului de dezvoltare minieră de la Roşia Montană. Nu este exclus însă ca şi concluziile acestei comisii, ca al multor altora care au trecut prin zonă să fie contestate şi să avem parte din nou de fel de fel de "comiţii şi comitete". (C.A.B.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.