Curier județean
Rugăciunea de azi
     Cel ce în toată vremea şi în tot ceasul, în cer şi pe pământ eşti închinat şi slăvit, Hristoase Dumnezeule, îndelung-răbdătorule, mult milostive şi milosârde; care pe cei drepţi iubeşti şi pe cei păcătoşi miluieşti. Care pe toţi chemi la mântuire pentru făgăduinţa bunătăţilor ce vor să fie. Însuţi, Doamne, Iisuse Hristoase, primeşte şi rugăciunile noastre în ceasul acesta şi îndreptează viaţa noastră spre poruncile Tale; sufletele noastre le sfinţeşte, trupurile curăţeşte, cugetele îndreptează, gândurile curăţeşte şi ne izbăveşte pe noi de tot necazul celor rele şi al durerii. Ocroteşte-ne pe noi cu Sfinţii Tăi îngeri ca, prin mijlocirea lor fiind păziţi şi povăţuiţi să ajungem la unirea credinţei şi la cunoştinţa slavei Tale celei neapropiate, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Aducerea moaştelor Sf. Nicolae; Sf. Pr. Isaia; Sf. Mc. Hristofor.
Catolic: Înălţarea Domnului; Sf. Pahomie, pustnic.
Greco - catolic: Sf. mare pf. Isaia (s VII î Hr ). Sf mc Cristofor (s. III).
Meteo
     Astăzi: Vremea este caniculară, temperaturile vor depăşi maxima de 30 g C în timpul zilei şi vor scădea până la minima de 17 g C noaptea.
     Mâine: Început de weekend torid, cerul va fi senin pe tot parcursul zilei, iar maximele vor atinge 32 g C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Festivalul Internaţional "Lucian Blaga" este în primul rând al Sebeşului
Interviu cu Mugurel SÂRBU - primarul municipiului Sebeş
      - Domnule primar astăzi începe, cred că pot spune fără să greşesc, cea mai valoroasă manifestare culturală găzduită de municipiul Sebeş - Festivalul Internaţional "Lucian Blaga". În calitate de gazdă ce ne puteţi spune despre programul pregătit, despre satisfacţiile şi necazurile organizatorului?
     - De fapt astăzi are loc deschiderea oficială pentru că invitaţii au venit majoritatea în cursul zilei de ieri şi deci pot spune că pentru noi festivalul a început. Programul este cel anunţat, cu câteva mici modificări pentru ziua de duminică: activităţile vor începe la ora 9.00, la Prefectura judeţului Alba, cu o întâlnire a participanţilor la festival cu oficialităţile judeţului şi cu oameni de cultură din municipiul Alba Iulia. La ora 9.45 va avea loc depunerea de coroane de flori la bustul lui Lucian Blaga din Alba Iulia, urmând ca apoi să ne deplasăm la Lancrăm, la statuia poetului, unde vor fi depuse coroane de flori iar elevii din localitate vor prezenta un scurt moment artistic. La ora 11.30, la Biserica ortodoxă din Lancrăm va fi oficiată o slujbă de pomenire, iar de la ora 12.30 la Casa memorială "Lucian Blaga" va avea loc premierea câştigătorilor concursurilor de creaţie literară, muzicală şi plastică din cadrul festivalului.
     Când am început organizarea festivalului sigur că am plecat de la nişte proiecţii financiare Ele se ridică la 290 de milioane de lei, din care 100 de milioane de lei sunt contribuţia Primăriei şi Consiliului local Sebeş, 100 de milioane de lei avem promişi din partea Consiliului judeţean Alba, 50 de milioane de lei au fost alocate de Ministerul Culturii şi Cultelor, 20 de milioane de lei sunt contribuţia Fundaţiei culturale "Lucian Blaga" Sebeş, iar restul vin din contribuţii ale sponsorilor, în principal societăţi comerciale de pe raza municipiului Sebeş. Nu în ultimul rând, aş dori să precizez că întreaga zi de sâmbătă este susţinută de Consiliul judeţean Sibiu, care s-a dovedit a fi cât se poate de apropiat de noi. Am apelat la dânşii şi s-au dovedit foarte prompţi. De altfel CJ Sibiu a şi fost trecut în rândul organizatorilor.
     - Cum v-a venit ideea?
     - Ideea are, ca să zic aşa, două surse. Practic, zona limitrofă Sebeşului şi în general judeţul Alba - şi Râmeţul, şi Strungarii şi Cioara, şi Valea Sebeşului şi Munţii Apuseni - au fost valorificate în cadrul ediţiilor precedente ale festivalului. Am dorit acum ceva nou. Iar Sibiul a oferit această posibilitate fiind şi relativ aproape de Sebeş. Pe de altă parte fondurile sunt destul de subţiri şi a trebuit să găsim şi aici o soluţie. Am apelat la preşedintele CJ Sibiu care s-a dovedit deosebit de receptiv.
     - Aţi lăudat receptivitatea preşedintelui CJ Sibiu. Ce puteţi spune despre felul în care receptează cetăţenii Sebeşului acest festival?
     - Noi am încercat în fiecare an să facem modificări în programul festivalului, să venim cu ceva nou în dorinţa de a evita rutina. Pentru că în ultimele două ediţii sesiunea de comunicări a fost oarecum mai dezordonată, încercăm acum să punctăm mai bine această latură foarte importantă a festivalului. În municipiul Sebeş, cei care sunt interesaţi de cultură, de opera blagiană în special, s-au constitit de-a lungul ediţiilor precedente într-un nucleu care participă cu plăcere la activităţile propuse. Desigur că noi dorim să aducem noi adepţi, mai ales în rândul tinerilor...
     - Chiar au existat unele critici. Voci, e adevărat mici, au spus că an de an vin la festival aceleaşi persoane, iar tinerii sunt oarecum ignoraţi.
     - Noi am trimis invitaţii tuturor unităţilor şcolare din municipiu, Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia... Chiar şi pentru participarea la sesiunea de comunicări. Nu putem să facem pentru toată lumea invitaţii speciale, dar cei interesaţi - masteranzi, doctoranzi - trebuie să vină ei să-şi propună colaborarea. Nu i-ar fi refuzat nimeni. Deci este vorba şi de o oarecare "bucătărie internă" în unităţile de învăţământ. În plus, printre personalităţile invitate s-au aflat mult mai mulţi decât cei care au confirmat participarea. Pot să-i nominalizez pe Nicolae Manolescu, Adrian Păunescu... dar poate au alt program. Oricum cei care vin la noi au dovedit din plin că-l iubesc pe Blaga.
     Trebuie să spunem că în general lumea în ţară dar şi în Sebeş uită că festivalul acesta, în condiţii în care nu-şi permitea nimeni să amintească de Blaga, a început la Sebeş, cu curaj din partea autorităţillor de atunci, atât de la nivel local, cât şi de la nivel judeţean. Membri ai partidului comunist de atunci şi-au luat inima în dinţi şi au demarat în 1980 festivalul. Sigur că după '90 s-au arătat mulţi viteji, care încet, încet au încercat să minimalizeze acest festival şi să dea o amploare mai mare manifestărilor de la Cluj. Nu vrem ca Blaga să fie confiscat de Sebeş, dar eu cred că este bine să scoatem în evidenţă faptul că Sebeşul a fost la un moment dat singurul loc din ţară unde se vorbea de Blaga şi de opera sa.
     - Aceasta este singura nemulţumire?
     - Nu. În primul rând privind din perspectiva unuia dintre organizatori, mie mi se pare că este necesar să se stabilească odată pentru totdeauna un coordonator al activităţilor. După cum aţi remarcat, au existat modificări de ultim moment ale programului... lucruri care pot fi evitate, atunci când există în permanenţă cineva care coordonează totul. Acum suntem mai multe moaşe care se încurcă una pe alta. Unii plătesc, alţii comandă... şi altele, dar deocamdată le păstrez pentru mine. Primăria municipiului Sebeş s-a dovedit un bun organizator: s-a văzut cu ocazia Colocviilor "Dorin Pavel", a Festivalului "Felician Fărcaşu" dar mai ales la Zilele Sebeşului.
     - Ce aţi dorit să faceţi pentru această ediţie şi nu aţi reuşit?
     - Încercăm să facem un lucru cu adevărat nou. El va fi anunţat în cadrul festivalului, dar nu se va putea materializa decât la toamnă. Este vorba de dorinţa Consiliului local Sebeş de a acorda o bursă pentru doctorat, pentru cercetare în opera blagiană, sub îndrumarea profesorului Mircea Tomuş de la Sibiu. Dar admiterea la doctorat este abia la toamnă.
     -Vă mulţumesc şi vă urez mult succes dumneavoastră şi participanţilor! A consemnat
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.