Ultima oră
Știri
Începând de astăzi
Program prelungit la Finanţele Publice
      Pentru organizarea în bune condiţii a campaniei de depunere a declaraţiilor de venit global aferente veniturilor realizate de persoanele fizice în anul fiscal 2002, având în vedere termenul limită de depunere a declaraţiilor - 15 mai 2003.
     D.G.F.P Alba a dispus pre­lun­gi­rea programului de lucru cu publicul al funcţionarilor de la ghişeele din Administraţiile Finanţelor Publice municipale şi orăşeneşti, cu 3 ore peste orele de program, începând cu data de 9 mai 2003. (Biroul de comunicare şi relaţii publice)
Ca la noi la nimeni:
Dreptatea vine de la... Strasbourg!
      Chiar în data de 1 mai (sărbătoare a muncii prin odihnă, după calendarul comunist), pro­pri­e­ta­rii români au mai câştigat două procese la Strasbourg privind restituirea proprietăţilor imobiliare confiscate abuziv de regimul comunist, ajungându-se astfel la un număr de 26 de procese câştigate. După cum am fost informaţi de către ţărăniştii din Alba Iulia (pentru că ţărăniştii au încheiat un protocol la nivel naţional cu asociaţia acestor proprietari, pentru sprijin reciproc), în acest moment la Strasbourg mai sunt pe rol 50 de procese de acest gen, intentate Statului Român, care este obligat să respecte sentinţele, conform convenţiilor internaţionale. În acest context s-a făcut con­sta­ta­rea tristă: "păcat că aceste dosare nu s-au putut soluţiona la nivelul instanţelor româneşti..." (I.H.)
Lansare de carte
      Iubitorii poeziei şi ai artei plastice din municipiul Alba Iulia sunt invitaţi duminică, 11 mai, ora 14.00, la un eveniment cultural ce va fi găzduit de Casa de cultură a studenţilor din Alba Iulia. Este vorba despre lansarea volumului de poezie semnat Adela Teodora Moldovan şi intitulat "Ochi în­lă­cri­maţi din dragoste de viaţă", apărut în condiţii grafice deosebite la Editura "Unirea" din Alba Iulia. Şi dacă cititorii vor remarca un suflet sensibil, dar şi oarecum marcat de melancolii poate prea devreme apărute, cei care vor răspunde invitaţiei vor putea constata acelaşi lucru vizitând expoziţia cuprinzând lucrările plastice ale aceleiaşi Adela Teodora Moldovan. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La mulţi ani, Europa!
      "Ceea ce avem de făcut este să construim o uniune a minţilor şi sufletelor, bazată pe sentimentul de destin comun - conştiinţa cetăţeniei comune europene" declara Romano Prodi, preşedintele Comisiei Europene.
     Afirmaţia liderului european salută celebrarea Zilei Europei. Sărbătorită în fiecare an pe data de 9 mai, Ziua Europei este considerată punctul de pornire al construcţiei europene.
     Obiectivul major al Uniunii este să construiască o Europă care să respecte libertatea şi identitatea tuturor popoarelor care o alcătuiesc, deci inclusiv a României. Cetăţeanul României va avea statut de cetăţean al Uniunii Europene. Toate statele sunt egale din punct de vedere politic, indiferent dacă sunt mari sau mici, dacă sunt de mai mult sau mai puţin timp membre, dacă sunt mai mult sau mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic. Acest lucru înseamnă egalitatea în drepturi a cetăţenilor, aceştia fiind reprezentaţi în toate instituţiile europene.
     România va fi absolut egală în drepturi cu toate celelalte ţări membre. Va avea reprezentanţi în instituţiile europene, iar documentele importante vor fi traduse şi în limba română, care va deveni una din limbile oficiale ale Uniunii Europene. România va rămâne un stat democratic suveran, pentru că Uniunea este compusă din astfel de state. Ca membru al Uniunii Europene va avea acces liber la o piaţă de aproape 500 milioane de locuitori, iar cetăţenii şi firmele româneşti vor beneficia de cele patru libertăţi economice: libera circulaţie a forţei de muncă, a serviciilor, a bunurilor şi a capitalului.
     Aniversând Ziua Europei, celebrăm o Europă care va putea să-şi controleze destinul şi să joace un rol important în lume, numai unind toate popoarele care o alcătuiesc. La mulţi ani, Europa! (Biroul de presă al Prefecturii judeţului Alba)
     *La Cimitirul Eroilor din Alba Iulia are loc azi, de la orele 11.00, o serie de activităţi destinate omagierii eroilor României. După primirea invitaţilor şi intonarea imnului naţional, va fi oficiată o slujbă religioasă, urmată de depunerea unor coroane de flori. Apoi, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, se va adresa participanţilor la manifestare, iar în continuare va lua cuvântul un reprezentant al veteranilor de război. La final, va putea fi urmărită defilarea gărzii de onoare. Pentru derularea în condiţii optime a manifestărilor, circulaţia auto în zona Cimitirului militar va fi deviată între orele 11,00 şi 12,00. (A.D.T., R.J.)
Între Alba Iulia şi Vinţu de Jos
Moarte şi bani pe linia ferată
      Marţi, 6 mai, în jurul orei 15.45, trenul rapid Intercity Arad-Bucureşti a izbit cu o viteză de 120 km/oră un bărbat care se afla, imprudent, între liniile de cale ferată în zona dintre Alba Iulia şi Vinţu de Jos. Poliţiştii de la Postul TF Alba Iulia în colaborare cu cei de la Vinţu de Jos au descoperit că bărbatul omorât de tren se numea Adam Rujoi, avea 67 de ani şi domicilia în Orăştioara-Hunedoara. Rujoi fusese legitimat de poliţiştii de la TF Alba Iulia luni seara, fiind găsit în gara CFR Alba Iulia, având asupra sa peste 30 de milioane de lei. El le-a povestit poliţiştilor că se certase cu copiii săi, îşi scosese economiile băneşti de la CEC şi s-a îndreptat spre Alba Iulia, cu intenţia de a-şi cumpăra din târg, marţea, o ... pereche de pantofi. Poliţiştii de la TF Alba Iulia i-au recomandat să stea în sala de aşteptare a gării deoarece suma de bani pe care o avea asupra sa putea reprezenta o tentaţie serioasă pentru eventualii infractori.
     Până a doua zi, când a fost împrăştiat pe linia ferată de Intercity, nimeni nu a mai ştiut nimic de Rujoi. Şeful Postului de Poliţie TF Vinţu de Jos, agentul şef Ilie Vinţan, împreună cu doi martori, au cules timp de aproape o oră şi jumătate cele 30 de milioane de lei, împrăştiate pe mai mulţi kilometri de linie ferată. De asemenea, resturile pământeşti ale lui Rujoi au fost strânse şi predate, împreună cu banii, aparţinătorilor care au sosit între timp de la Orăştioara.
Nicoleta TOMUŢA, Florin Roman

La Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
Preşedintele Academiei Române a primit titlul de Doctor Honoris Causa
      Eugen SimionIeri în prezenţa membrilor Senatului Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, a cadrelor didactice, studenţilor, a prefectului judeţului Alba - Ioan Rus, a subprefectului Ioan Maier şi a preşedintelui Consiliului judeţean Alba - Eugen Popa, academicianul Eugen Simion - preşedintele Academiei Române, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii albaiuliene. Decizia de conferire a titlului a fost aprobată în unanimitate la 5 martie a.c. de Senatul universităţii şi este motivată prin rezultatele muncii de ani şi ani a criticului literar Eugen Simion. Laudatio academica, rostită de prof. univ. Octavian Şchiau, readuce în memorie câteva din momentele importante ale carierei ştiiţifice a lui Eugen Simion: profesor la Sorbona între anii 1970-1973, participarea la numeroase congrese şi colocvii în ţară şi în străinătate, iniţierea Caietelor Critice în anul 1983, conduce din 1996 Centrul român de integrare culturală UNESCO. Eugen Simion a devenit membru corespondent al Academiei Române în anul 1991, membru plin în anul 1992 şi preşedinte al Academiei Române în anul 1998. A publicat peste 3000 de studii şi articole şi peste 20 de cărţi fiind un nume apreciat în critica literară, istoria literaturii şi literatură comparată. În discursul de acceptare, Eugen Simion a recunoscut cu sinceritate că "Uneori chiar am nevoie de încurajare pentru că n-am fost un răsfăţat, mai ales după 1990. Mă simt profund onorat. Înţeleg că aţi vrut să onoraţi în primul rând pe academicianul Eugen Simion, dar înţeleg că onoraţi şi criticul literar care sunt, profesorul de literatură care sunt de peste 40 de ani." Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia vine cu câteva zile înainte ca Eugen Simion să împlinească 70 de ani. Un frumos cadou mai ales că Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia este prima dintre universităţile albaiuliene care face acest gest. Vivat Academia!
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.