Ultima oră
Știri
Ucraina primeşte o felie de Irak
      SUA au invitat Ucraina la împărţirea Irakului: un gest cel puţin neaşteptat având în vedere că acum o lună regimul de la Washington acuza Kievul de trafic ilegal de arme în favoarea Irakului. Fosta republică sovietică a fost chemată să participe la operaţiunile de stabilire a situaţiei din ţară şi se va implica în procesul postconflict de reconstrucţie a Irakului prin intermediul a 20 de companii naţionale, specializate în prelucrarea petrolului şi în construcţii industriale. (T.I.)
După Irak, Iranul?
      Administraţia Bush este îngrijorată de progresele realizate de Iran care are un program nuclear secret şi caută susţinere in­ter­na­ţi­o­nală pentru a susţine oficial că Teheranul a încălcat angajamentele internaţionale. Deşi programul nuclear al Coreii de Nord s-a aflat mai mult în atenţia comunităţii internaţionale, Iranul este o problemă la fel de urgentă deoarece regimul de la Teheran a construit o uzină pentru producerea uraniului îmbogăţit în centrul ţării. (T.I.)
Şomeri între două vârste
      În 2002 în judeţul Alba cei mai mulţi şomeri-2166 aveau vârste cuprinse între 40-49 de ani. Alţi 1893 şomeri aveau vârsta de 50-55 de ani. La polul opus sunt tinerii sub 25 de ani, la această categorie fiind înregistraţi 822 de şomeri.(F.R.)
Fapte, nu promisiuni
      Prin diferite programe anuale, Agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă Alba îşi propune ocuparea, prin eforturi proprii a unui număr de 5449 locuri de muncă în acest an. Pentru anul viitor se prevăd 5721 locuri de muncă, iar pentru 2005 alte 5950 noi locuri de muncă. Sperăm ca aceste cifre să nu rămână la stadiul de promisiuni.(F.R.)
În judeţul Alba
Trăiesc 14502 rromi
      Numărul de 14.502 de rromi reprezintă 3,78 la sută din populaţia judeţului Alba. Majoritatea dintre ei trăiesc în cartiere improvizate, formate din cocioabe şi bordeie, adesea construite fără autorizaţie pe terenuri private sau aparţinând unităţilor administrative.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
CAZANUL POLITICHIEI JUDEȚENE DĂ ÎN CLOCOT
PSD Alba continuă rafalele asupra PD şi liderului său
Preşedintele PSD, Ioan Rus, nu s-a gândit nicicând să renunţe la PSD *A fost parafat un nou protocol PSD-UDMR, ţinând seama de rezultatele benefice din anul trecut
      Având în vedere rezultatele pozitive obţinute în cursul anului 2002, rod al colaborării PSD - UDMR, cele două formaţiuni politice au parafat în data de 6 mai un nou protocol de colaborare. În cursul zilei de ieri, semnatarele acestui document au organizat o conferinţă de presă comună, ocazie cu care liderii celor două formaţiuni politice, av. Ioan Rus şi Racz Levente, au declarat că pe parcursul negocierilor nu au existat divergenţe majore. "Ne-am armonizat punctele de vedere, a spus preşedintele PSD, Ioan Rus, ţinând seama de faptul că protocolul de anul trecut a fost benefic pentru locuitorii judeţului. Din nefericire, nu dispunem de resurse materiale suficiente, dar vom apela la fonduri guvernamentale şi la programe externe pentru renovarea şcolilor şi a obiectivelor culturale din Aiud. În ceea ce priveşte soarta Bibliotecii Batthyaneum, considerăm că este bine ca pe viitor aceasta să rămână în administrarea comună a statului român şi Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, urmărindu-se deopotrivă valorificarea tezaurului naţional de carte veche prin atragerea vizitatorilor români şi străini".
     În cea de-a doua parte a întâlnirii cu presa, liderul PSD a confirmat căderea de imagine a primarului Hava, replicând apoi: "Biroul de presă al PD comunica recent că am dorit să mă înscriu în acest partid, însă am fost refuzat. Orice om de bună credinţă înţelege că nu am absolut nici un motiv să merg spre PD. Am fondat FDSN şi am fost în PDSR de la începuturi; nici nu-mi trece prin gând să părăsesc acest partid. Sunt un om demn, îmi respect cuvântul dat şi am toate motivele pentru a nu accepta să fiu călcat în picioare. Am ţinut piept fostei puteri, iar apoi am reuşit să câştigăm alegerile. Nu ţin cu dinţii de funcţia pe care o am; mă simt bine şi în cea de avocat, practicându-mi cu plăcere meseria". În continuare, Ioan Rus a precizat că PSD este un partid îndeajuns de puternic pentru a se lupta şi a câştiga fotoliul de primar la Alba Iulia. În ceea ce-l priveşte pe primarul Mircea Hava, preşedintele PSD Alba a afirmat: "Hava a dorit să vină la PSD, împreună cu Potor şi alţi pedişti, ne-a contactat încă din toamna anului 2002 şi ne-a rugat să-l sprijinim în realizarea unor investiţii; pot dezvălui şi funcţia pe care ar fi dorit-o - cea de prim-vicepreşedinte, iar pentru Potor - preşedinte al Organizaţiei municipale a PSD. L-am ajutat, dar mai târziu am constatat duplicitatea lui şi am decis că nu merită încrederea pe care i-am acordat-o. Avem persoane mult mai capabile în PSD, care pot candida cu succes la funcţia de primar".
     Vorbind despre coaliţia PD, PNL, PNŢCD, liderul PSD Alba a remarcat că era nevoie de opoziţie în judeţ, cu care să se poarte un dialog constructiv. "Coaliţia a funcţionat demult, dar acum înţelegerea a fost oficializată. Am aşteptat acest moment şi iată că în sfârşit PD a căzut în capcană; noi am respectat protocolul, PD însă a călcat strâmb. Consecinţele: avem majoritate în rândul consilierilor judeţeni, iar în Consiliul local vor fi 12 membri care vor vota cu PSD, deci ne vom putea opune iniţiativelor anumitor grupuri de interese". Abordând problema managementului defectuos practicat la SC Cugir SA de Teodor Atanasiu, Mihai Babiţchi, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că "liderul PNL are de-a face cu o serie de procese şi anchete în legătură cu activitatea desfăşurată în vechea guvernare, deci este normal să fie stăpânit de un oarecare disconfort psihic; să nu uităm că a făcut parte din echipa celor 15.000 de <>. Acum, când PSD ia măsuri severe împotriva corupţiei, înţelegeţi de ce Atanasiu este stăpânit de teamă, teroare şi multe altele". Mihai Babiţchi a mărturisit cu satisfacţie că i-a sugerat cândva lui Marcel Simion să devină credibil, iar acum el i-a ascultat sfatul şi s-a aliat cu PNL şi PD, atenţionându-l totodată pe liderul PNŢCD să nu investească prea mare încredere în Mircea Hava, pentru că îşi uită deseori promisiunile. Concluzia vicepreşedintelui PSD, Eugen Popa a fost exprimată clar: "Un partid care este călăuzit de minciună, denigrare şi trădare, precum PD, nu va deveni nicicând credibil, deci nu poate avea un viitor". La final, toţi cei prezenţi ne-au asigurat că rafalele asupra obiectivelor stabilite vor continua, fiind concentrate toate eforturile până la obţinerea victoriei finale.
Adriana DURIGĂ

"PSD-ul se pregăteşte de opoziţie, organizând proteste de stradă"
Au apreciat Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba şi Dan Simedru, deputat PNL de Alba
      În conferinţa de presă desfăşurată ieri, preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu a apreciat că "mitingul de protest al puterii a reprezentat un gest unicat în politica internă şi internaţională". Atanasiu şi-a exprimat nedumerirea vizavi de gestul PSD-ului, partid aflat la putere care, în loc să iniţieze un proiect de hotărâre menit să anuleze "taxa-Hava" (votată de altfel fără regrete şi de reprezentanţii PSD-ului în consiliul local), au preferat să claxoneze în stradă. De asemenea, preşedintele PNL a remercat că inclusiv consilierii PSD care au votat această taxă au ieşit zilele trecute în stradă, pentru a protesta împotriva ei. "Este un lucru bun şi demn de remarcat că PSD-ul a început din timp să se pregătească de opoziţie", a subliniat Atanasiu. Referindu-se la semnalele trase de primarul Mircea Hava vizavi de prestaţia viceprimarului Marius Rotar, Teodor Atanasiu a solicitat, în numele partidului pe care îl conduce, demisia alesului local PSD. Apreciind exigenţa consilierilor locali PSD, care au votat demiterea fostului viceprimar Radu Coclici pentru abateri mult mai uşoare, Atanasiu a făcut apel din nou la obiectivitatea aceloraşi consilieri, cerându-le să voteze, alături de consilierii opoziţiei, demiterea lui Marius Rotar, de această dată din motive mult mai grave.
     "Dacă Hava a produs ilegalităţi, până acum, când l-a "demascat" PSD-ul, atunci prefectul este incompetent", a apreciat deputatul PNL Dan Simedru. Acesta şi-a motivat afirmaţia aducând în discuţie articolul 122 din Constituţia României, în care se prevede că prefectul poate ataca posibilele acte ilegale aprobate de un primar. "Dacă aceste lucruri nu s-au întâmplat până acum, înseamnă că prefectul este incompetent", a concluzionat Simedru. El a făcut cunoscut faptul că "protestatarii" au fost aduşi la miting pe baza listelor întocmite de şefii lor, PSD-işti care, la rândul lor, au fost convocaţi pe linie de partid. "Vârfurile de lance ale mitingului au fost "incompatibilii" Rotar şi Sandea, care au venit să dea lecţii de morală", a mai precizat Simedru.
Nicoleta TOMUŢA

Specialiştii au analizat
Studiul-pilot pentru revitalizarea Cetăţii Alba Iulia
      Ieri s-a încheiat la Alba Iulia simpozionul "Reconversia funcţională a zonelor protejate" la care au participat peste 100 de specialişti - preponderent arhitecţi din ţară dar şi din Franţa, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, ai Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, Asociaţiei Naţionale a Oraşelor şi Regiunilor de Artă şi Istorie, viceprimarul oraşului Bayonne. Cu acest prilej a fost discutat Studiul-pilot "Reconversia funcţională a zonelor speciale (militare) aflate în zone construite protejate".
     Primarul municipiului Alba Iulia a afirmat că prin acest studiu, care va sta la baza realizării unui Plan Urbanistic Zonal, se încearcă "introducerea vieţii în Cetate, pentru că acum ea este doar un spaţiu de trecere pentru cetăţeni" lipsindu-i funcţiunile unei adevărate agora. Asta deşi este amplasată în chiar centrul municipiului. Studiul va fi prezentat în mass-media, dar va putea fi şi consultat de cetăţenii care sunt interesaţi de evoluţia comunităţii. De fapt consultarea populaţiei este unul dintre paşii viitori ai programului. Colaborarea cu partea franceză a demarat în cursul anului 2002 la iniţiativa secretarului de stat din MLPTL - Ileana Tureanu în vederea încheierii unui acord cu MCC francez pentru colaborarea în domeniul valorificării zonelor construite protejate. Chiar dacă sunt cu câţiva ani înaintea noastră în aceste demersuri s-a subliniat faptul că avem de învăţat unii de la alţii. De aceea un arhitect albaiulian va participa la un stagiu de pregătire la Bayonne, iar un specialist francez va veni la Alba Iulia pentru a contribui la realizarea PUZ-ului amintit. Acordul între MLPTL şi MCC francez a fost semnat în anul 2001 şi tot atunci au fost prezentate proiectele a 12 oraşe din România doritoare să intre în această colaborare. Au fost alese doar trei: Alba Iulia, Târgovişte şi Bucureşti, iar seminarul de la Alba Iulia este o etapă a acestui program care se va derula etapizat. Prezent la conferinţa de presă cu care s-a încheiat seminarul, prefectul judeţului Alba a precizat că Primăria Alba Iulia "care va fi vioara întâi în acest demers datorită faptului că acum este administratorul cetăţii" se va bucura de tot sprijinul administraţiei publice judeţene pentru că problema este mult prea importantă pentru a lăsa ca disputele politice să împieteze în vreun fel asupra succesului dorit.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.