Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Căldură mare, mon cher!
      Căldura ne tărbăcește cu totul de cap, ne schimbă lanțurile neuronale și face să ne crească azotul din sânge încât o luăm razna și nu mai gândim normal. Auzim, stupoarea stuporilor, aberația aberațiilor, culmea atașamentului și căldurii față de cei săraci și supuși criogeniei, că locatarii apartamentelor vor plăti la iarnă căldura ce vine de la vecini prin pereți și prin conducte ce traversează betoanele noastre primite în dar de la Ceaușescu. Se știe că cheltuielile foarte mari cu întreținerea, pe care trebuiau să le suporte în fiecare iarnă, i-au determinat pe foarte mulți români să renunțe la sistemul centralizat de încălzire și să-și monteze centrale termice de apartament. Cum tot atât de adevărat este și faptul că pe alții i-a convins să apeleze la instalarea de centrale proprii faptul că beneficiau de un confort termic sporit în apartamentele lor, pentru că așa e civilizat să tindem și noi spre normalitate, spre prosperitate. Plus că instalându-ți o centrală de apartament nu vei mai plăti și căldura risipită prin canalele și conductele sparte ce n-au mai fost reparate de 30 - 40 de ani, ci doar cât consumi. O logică elementară și de bun simț. Bieții administratori ai țării nu se gândeau acum 4 - 5 ani că se va înmulți numărul centralelor de apartament și că vor rămâne pe cap cu cei ce nu-și pot permite acest mic lux, de fapt o banală necesitate și acum riscă să n-o poată scoate la capăt cu eficiența regiilor, cu salariile barosane pe care le încasează numeroșii directori și limuzinele ce le stau la dispoziție. Fenomenul debranșării s-a diseminat ca un cancer și tot mai puțini sunt cei care își pot plăti factura de încălzire.
     S-a studiat de către specialiști că doar ce au altceva de făcut decât să găsească soluții, stratageme de a salva regiile de stat furnizoare de servicii publice de la faliment. Iată, s-a făcut apel la fizică, la termodinamică, luându-se în considerație principiul care spune că agentul termic se propagă prin pereți, fie ei de sticlă, cărămidă, beton sau lemn. Și uite așa s-a găsit salvarea de la pieire a regiilor, punându-l pe cetățean să plătească cheltuielile prin sistemul centralizat de încălzire. Dragul nostru de centralism socialist, democratic și birocratic, nu ne putem debarasa atât de ușor de el. Domnul stat trebuie să controleze tot, să-și vâre nasul în toate. Oare de ce statul nu ne pune să plătim și căldura ce ne-o dă soarele? Nu s-ar putea găsi oare un principiu ca și banii să se propage de la un buzunar burdușit la altul gol, ca și inteligența de la cei deștepți la cei săraci cu duhul?
     Logica găsită e înspăimântătoare și are ca substrat ideea generoasă a protecției sociale. Chiar dacă afară sunt zero grade, locuințele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire beneficiază de o temperatură minimă de circa 15 grade Celsius, asigurate de conductele de transport apă caldă care fac legătura cu apartamentale conectate la acest sistem, dar și de căldura ambientală provenită de la locuințele vecine. S-au întrebat oare, măcar așa de bun simț, ce căldură ambientală primesc cele de la ultimul etaj sau cele care se află la exteriorul blocului? Hotărârea de guvern a mai stabilit o enormitate: costurile pentru încălzirea locuințelor vor fi stabilite, chipurile, în funcție de numărul de elemenți ai caloriferelor dintr-un apartament și nu după suprafața utilă în metri pătrați ai locuinței ca până acum. În virtutea acestei hotărâri, proprietarul unei locuințe cu o suprafață de 80 metri patrați și cu un calorifer cu zece elemenți va plăti mai puțin decât cel al unui apartament de 30 metri pătrați dar care are un calorifer cu 40 de elemenți. Sperăm ca valurile de căldură să treacă și să ne vină mințile la cap!
Gheorghe JURCĂ