Prima pagină Ediția din: 14.5.2003
Știri
Călin Potor va demisiona din CA al CJAS Alba
      Viceprimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor este unul dintre membri Consiliului de Administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, funcție acum incompatibilă cu cea de viceprimar. Pentru a respecta legea, Călin Potor a declarat că își va înainta demisia din funcția deținută în CA al CJAS Alba, în termenul legal. (A.D.)
Referendum pentru reînființarea comunei Războieni
      În data de 18 mai, pe raza administrativ - teritorială a Primăriei Ocna Mureș se va desfășura un referendum în vederea reînființării comunei Războieni, conform unei hotărâri de consiliu local din aprilie 2003, ne-a informat primarul Vasile Bugnar. În acest context, cetățenii cu drept de vot din Ocna Mureș și localitățile aparținătoare sunt rugați să participe la această acțiune civică. (N.T.)
Poetul Ion Miloș la Câmpeni
      În organizarea TSD Alba, la Colegiul Național "Avram Iancu" din Câmpeni, a avut loc întâlnirea elevilor din clasele XI - XII, profil filologic, cu poetul Ion Miloș, care s-a stabilit în Suedia și acum este prezent în județul Alba cu ocazia celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional "Lucian Blaga". Ion Miloș este primul cetățean de onoare al României și i s-a decernat recent, de către președintele Ion Iliescu, decorația Serviciului Credincios în Grad de Comandor pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea literaturii și culturii noastre în Suedia, precum și în alte țări. Din partea Organizației TSD Alba a participat președintele Nicolae Mera și directorul adjunct al Colegiului "Avram Iancu" din Câmpeni, doamna Felicia Șufană.(R.J.)
La Tărtăria
Armă militară, zidită în peretele casei
      Postul de Poliție Săliștea a fost sesizat luni, 12 mai, de Claudiu Ș. din Alba Iulia, despre faptul că în timp ce demola o casă aparținând tatălui său a descoperit o armă militară, zidită în peretele unei camere. În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au stabilit că arma zăcea în peretele cu pricina de mai bine de o jumătate de secol, proprietarul inițial, acum decedat, fiind combatant în cel de-al doilea Război Mondial. Arma, într-o avansată stare de degradare, a fost ridicată de poliție. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
A fost aprobată Stema municipiului Alba Iulia
      În cursul săptămânii trecute Comisia Națională de Heraldică a reușit să aprobe Stema municipiului Alba Iulia - ne-a informat viceprimarul Călin Potor. Reamintim că demersurile în acest sens au început încă din timpul legislaturii trecute, dar, din varii motive, unele chiar hilare, ca să spunem doar atât, ea nu a reușit să "treacă" la comisie. După mai multe modificări, iată că în preajma Zilelor Orașului - o sărbătoare pe care primarul Mircea Hava și-o dorește memorabilă încă de la prima ediție, municipiul Alba Iulia are în sfârșit stemă. Un element care va figura de-acum pe toate materialele de promovare turistică, economică sau culturală a municipiului nostru. Dar până atunci ea mai trebuie să treacă și de aprobarea Consiliului local Alba Iulia, care se va reuni în ultima decadă a lunii în curs.
Anca DINICĂ

Veniți să ne bucurăm împreună la Serbările Libertății!
Interviu cu Ioan ȘOLEA, primarul municipiului Blaj
      Șolea- Domnule primar, timp de câteva zile municipiul Blaj se va afla în mare sărbătoare. Despre ce este vorba?
     - Așa cum se știe, în fiecare primăvară, în luna mai, acum de fapt vara, la Blaj se sărbătorește Revoluția de la 1848, mai precis Marea Adunare Națională care a avut loc la 3-15 mai 1848 pe Câmpia Libertății. În acest an aniversăm 155 de ani de la acest important eveniment, deci este o cifră rotundă și am dorit să facem ceva mai deosebit pentru această sărbătoare. Și am reușit, cu sprijinul Prefecturii județului Alba, al Consiliului județean Alba și al Guvernului României, să facem o dreptate istorică și să putem dezveli în data de 15 mai pe Câmpia Libertății busturile celor doi episcopi care au participat activ la Revoluția de la 1848 din Transilvania - Andrei Șaguna și Ioan Lemeny.
     - Dar nedreptatea de unde venea?
     - Nedreptatea venea din faptul că atunci când s-a realizat, în anul 1973, ansamblul de busturi ale celor mai importanți conducători ai Revoluției de la 1848, nu s-a acceptat ca busturile celor doi episcopi - unul ortodox și celălalt catolic - să fie amplasate pe Câmpia Libertății. S-au acceptat doar busturile revoluționarilor, să zicem laici.
     - Știm că anul trecut monumentul "Gloria" de pe Câmpia Libertății a fost vandalizat...
     - Da, dar nu a fost un act cu implicații etnice sau politice. Fapta a fost comisă de un tânăr, ușor retardat, care a luat și a vândut la fier vechi câteva dintre literele inscripției de pe monument, pentru a câștiga ceva bani. Monumentul a și fost reparat atunci, imediat.
     - În afară de completarea ansamblului monumental și de dezvelirea busturilor amintite, care sunt celelalte momente de atracție din programul pe care l-ați pregătit?
     - Pentru noi, ca principali organizatori, toate sunt la fel de importante, dar, gândindu-mă la atractivitatea pentru cât mai mulți dintre cetățenii Blajului, am să nominalizez câteva: astăzi la ora 16.00 la Casa municipală de cultură "Iacob Mureșianu" va avea loc deschiderea festivă a manifestărilor reunite sub genericul "Serbările libertății", care va fi urmată de simpozionul "Blajul - trecut, prezent și viitor" prin care vrem să arătăm trecutul și rolul municipiului Blaj în istoria neamului românesc, dar să ne referim și la prezent și la perspectiva de dezvoltare a municipiului nostru. Apoi, imediat după simpozion, câțiva dintre cetățenii care au ajutat mult Blajul în ultima perioadă vor primi titlul de "Cetățean de onoare". Este vorba de Ioan Sălcudeanu datorită eforturilor căruia s-a construit fabrica de bere Bergenbier la Blaj, apoi este Liviu Necșulescu - cel care a salvat viile din zona noastră, de Aurel Crețu - directorul SC Stratusmob SA și Gligor Cîmpean - directorul SC IAMU SA care au reușit să salveze aceste întreprinderi importante pentru dezvoltarea economică a municipiului Blaj și care, trebuie să spunem, sunt printre cei mai buni platnici la bugetul local. În plus vreau să spun că domnul Crețu a înțeles că poate să renunțe la vechea fabrică de tapiserie mobilă, care nu mai era folosită din anul 1990, a vândut acest spațiu unde în prezent funcționează o fabrică de confecții foarte modernă.
     Revenind la program, în data de 15 mai vom dezveli cele două busturi de care aminteam, vom depune coroane de flori la toate monumentele amintind de Revoluția de la 1848 și menționez că avem 41 de asemenea monumente răspândite prin oraș. Nu vom uita niciunul! Va urma apoi, la Casa municipală de cultură, cel mai important simpozion din program "Blajul și Revoluția de la 1848" la care vor participa numeroși profesori universitari din Cluj Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia și Blaj. Simpozionul va avea 2 secțiuni la care s-au înscris câte 15 conferențiari. În data de 16 mai avem o acțiune mai deosebită la Institutul teologic dedicată evocării celor doi episcopi - Andrei Șaguna și Ioan Lemeny. Vor fi prezenți ÎPS Andrei - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia și ÎPS Lucian - mitropolitul Bisericii greco-catolice, care vor primi și ei titlul de "Cetățean de onoare" al Blajului. Sâmbătă va avea loc cea de-a XIX-a ediție a Festivalului coral Interjudețean "Iacob Mureșianu" la care vor participa 11 formații, adică peste 440 coriști. Tot sâmbătă, elevi din Blaj, Alba Iulia, Cîmpeni și Aiud vor participa la un concurs de poezie, iar cei mai buni dintre ei vor fi premiați atât pentru creație, cât și pentru interpretare. "Serbările libertății" se vor încheia duminică, 18 mai, când după slujbele comemorative care vor fi oficiate în toate bisericile Blajului, indiferent de confesiune, va avea loc pe Bulevardul Republicii o frumoasă și pentru noi tradițională paradă a portului popular de pe Valea Târnavelor. Ne vom reuni apoi pe Câmpia Libertății unde va avea loc o serbare câmpenească și un spectacol susținut de Ansamblul folcloric din Orlat, de formațiile folclorice din Blaj, Aiud, Cîmpeni și din toate comunele de pe Valea Târnavelor. Acest moment folcloric va fi urmat de un spectacol pentru tineret susținut de trupele Desperado și Candy. După căderea serii vor fi lansate de la statuia lui Avram Iancu focuri de artificii marcând încheierea manifestărilor. Este pentru prima dată când închidem "Serbările libertății" în acest fel.
     - Alături de organizatorii pe care i-ați pomenit deja, care este sprijinul pe care l-ași primit din partea societății civile din Blaj, fundații sau asociații culturale?
     - Trebuie să remarc în primul rând implicarea deosebită a Despărțământului ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj, dar și a unui număr de peste 20 de societăți comerciale care au răspuns chemării noastre și ne sprijină sub diferite forme. Gândiți-vă numai la masa pe care trebuie s-o asigurăm invitaților, formațiilor artistice. Sunt câteva sute de oameni. Toate acestea se rezolvă prin sponsorizare. Întreaga acțiune costă peste 250 milioane de lei din care Ministerul Culturii și Cultelor a alocat 80 milioane de lei pentru tipărituri, Consiliul județean Alba va contribui cu aproximativ 30 milioane de lei (transportul unor formații artistice), iar restul este sponsorizare. Am reușit să ne descurcăm fără să apelăm la bugetul local. Vedeți deci ce sprijin important primim din partea blăjenilor, cărora le mulțumesc și cu această ocazie.
     - Vorbeați de unele tipărituri. Care sunt acestea?
     - Este vorba de afișe și invitații dar avem și câteva volume importante: "Interferențe cultural-artistice europene" - autor Cornel Tatai-Baltă, "Andrei Mureșanu - poetul Revoluției de la 1848" - autor Ion Buzași, albumul "Revoluționari blăjeni și monumente pașoptiste" - autori Ana Hinescu și Simona Frâncu și desigur un număr special al revistei "ASTRA Blăjeană".
     - Știm că la unele dintre edițiile precedente au participat numeroși reprezentanți ai guvernului, parlamentului... Cum va fi acum?
     - Noi am trimis invitații atât la Președinția României, președinților celor două Camere ale Parlamentului, întregului guvern, primului ministru, paralmentarilor de Alba, tuturor partidelor politice. Deocamdată (marți dimineața - n. red) nu am primit nici o confirmare. Eu regret foarte mult cu atât mai mult cu cât le-am trimis tuturor o scrisoare în care arătam modul în care vecinii noștri știu să sărbătorească evenimente similare în prezența celor mai înalte oficialități, inclusiv în România. Este mare păcat dacă noi nu vom face la fel. Cu atât mai mult cu cât în Transilvania românii sunt mai sensibili la aceste aspecte.
     - Să sperăm că totuși veți avea surpriza plăcută să-i vedeți și la Blaj. Vă mulțumesc!
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.