Curier județean
Rugăciunea de azi
     Slăbeşte, lasă, iartă, Dumnezeule, greşelile noastre, cele de voie şi cele fără de voie, cele cu lucrul şi cu cuvântul, cele cu ştiinţa şi cu neştiinţa, cele din noapte şi din zi, cele cu mintea şi cu gândul; toate le iartă nouă, ca un Bun şi Iubitor de oameni. Amin!
Iisus, tămăduitorul trupului şi al sufletului
      O poiană cu iarbă uscată, o pădure cu frunza galbenă, un pom cu flori ce se usucă sau un om încolţit de boală sunt privelişti care întunecă oricând cerul senin al sufletului. Nici o privelişte nu poate fi mai îndurerată decât aceea unde mulţime de orbi, şchiopi şi uscaţi tânjesc îngrămădiţi la margine de lac, slăbiţi de boală şi de aşteptare. Pridvoarele lacului Vitezda îmbiau trecătorului o privelişte dintre cele mai îngrozitoare. Apa acestui lac avea putere de tămăduire numai atunci când un înger se cobora să o tulbure. Cel dintâi care intra după tulburare se făcea sănătos ori de ce boală era cuprins. Cei sortiţi să mai aştepte îl priveau cu părere de rău şi cu ură. Din pricina aceasta, între nenorociţii celor cinci pridvoare rugăciunile se amestecau cu ocările, implorările cu blestemele, nădejdea cu disperarea şi aerul curat cu izul acru de putregai. Dintre toţi, unul era mai amărât, mai slăbănog. Lipit de patul din pridvor a aşteptat vreme de treizeci şi opt de ani. Dar nimeni nu s-a îndurat să-l bage în scăldătoare. Într-o bună zi un străin îl întreabă: "Vrei să fii sănătos?" Slăbănogul s-a uitat mirat la acest străin, zicându-şi în sine: Ce întrebare? Dacă n-aş voi, n-aş fi aşteptat atâta amar de vreme. Şi apoi a adăugat cu glas domol: "Doamne, nu am om care să mă bage în scăldătoare, aşa că până când merg eu, altul se pogoară înaintea mea". "Scoală-te, ia-ţi patul tău şi umblă" i-a poruncit străinul şi apoi a dispărut. Şi-n clipa aceea cel mai slăbănog dintre toţi slăbănogii s-a facut sănătos. Primul lui gând s-a îndreptat spre Dumnezeu şi cel dintâi pas spre biserică. Aici se întâlneşte cu Iisus care îl sfătuieşte să nu mai păcătuiască, nu cumva să i se întâmple ceva mai rău. Bucuros, aleargă apoi să vestească Iudeilor, care l-au certat că-şi duce patul Sâmbăta, că Iisus este acela care l-a facut sănătos. În loc să se bucure, ei mai vârtos căutau să-l omoare.
     Este slăbănogie trupească, dar este şi slăbănogie sufletească. Neasemuit mai periculoasă e slăbănogia sufletului. Ea naşte din păcate şi trăieşte în toată vremea în fărădelegi. Acest fel de slăbănogie e vrăjmaşul de moarte al mântuirii sufletului. Slăbănogia trupului naşte, aproape întotdeauna, din slăbănogia sufletului. Rodul necredinţei este păcatul. Iar rodul păcatului e boala şi suferinţa. Iisus a zis: Bagă de seamă să nu mai greşeşti, că s-ar putea să-ţi fie mai rău. Slăbănogul e un nefericit şi în viaţa aceasta şi în viaţa viitoare. În viaţa aceasta pământească, în necontenita luptă dintre întuneric şi lumină, dintre bine şi rău, slăbănogul e mereu un învins. Cel tare îl ia pe dinainte, iar el cu fiecare zi ce trece se slăbănogeşte şi mai mult. Zadarnic va aştepta ajutor de la fiii oamenilor, că, asemenea celor de la lacul Vitezda, fiecare îşi vede de propria sa neputinţă. Întâmplarea slăbănogului din Evanghelie se repetă mereu cu toţi slăbănogii din lume. Vorbele lui şi astăzi au aceeaşi valoare: "până merg eu, altul se coboară înaintea mea". Iar Iudeilor le-a zis: Iisus este acela care m-a facut pe mine sănătos.
     Şi aceasta e bine s-o ştie toţi slăbănogii veacului acestuia. Să ţină minte că Iisus e singurul doctor fără de arginţi, care poate să tă­mă­du­ias­că deodată atât neputinţele trupului cât şi cele ale sufletului. Îţi cere doar să vrei. Şi de vrei să fii sănătos, Iisus te va tămădui. Iar odată tămăduit, fă şi tu ca slăbănogul de la lacul Vitezda: Îndreaptă-ţi gândul spre cer şi paşii spre biserică. Acolo, Iisus îţi va spune şi ţie: "Iată, te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai greşeşti". Iar tu, ascultându-l, vesteşte că Iisus e acela care te-a făcut sănătos.
pr. Adrian DOBRIN
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Andronic; Sf. Iunia; Cuv. Nectarie şi Teofan
Catolic: Sf. Pascal Baylon
Greco-catolic: Ss. ap. Andronic şi Iunia din Roma, dintre cei 70.
Meteo
     *ASTĂZI: Zi în general frumoasă, cu cer senin. Temperaturile maxime vor atinge 23 grade C. Pe timpul nopţii, nori risipiţi, iar temperatura va scădea până la 7 grade C.
     *MÂINE: În timpul zilei nori risipiţi. Mercurul termometrelor va urca până la 24 grade C. Noaptea, posibil ploaie. Minimele din timpul nopţii - 12 grade C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Examenul de capacitate 2003 la română
      Cei 11 profesori din 4 şcoli albaiuliene s-au bucurat când au aflat că redacţia "Unirea" li se alătură - ca al doisprezecelea truditor în ale educaţiei, prin directorul general, domnul Gheor­ghe Ciul, care a cerut reluarea - continuarea demersului nostru de a oferi modele - prilej de studiu pentru examen.
     Cu începere de luni, 19 mai 2003, cu o lună înainte de proba de română se vor alătura primelor 3 teste alte 7, pentru a oferi şanse egale tuturor candidaţilor la admiterea în liceu, prin obţinerea unor note bune la examen.
     Mulţumim redacţiei, pro­fe­so­ri­lor din Societatea de Ştiinţe Filologice Alba. (prof. Oliviu IACOB, secretar S.S.F. Alba)
Proiectele educative prind viaţă
      În continuarea Orei de religie după întâlnirea cu ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba, la biserica "Bunavestire" Centru, Alba Iulia, audiţia de Pricesne interpretate de grupul "Doxologia" şi pr. Doru Ghiaja, şi a prezentării manualului de religie, autor pr. Dorin Opriş, inspector şcolar, Liga Tinerilor Ortodocşi şi elevii ciclului gimnazial de la Gr. Şc. "Dorin Pavel" din Alba Iulia a realizat ieri un pelerinaj religios la Mânăstirea Râmeţ cu 2 autocare. S-au vizitat Teiuşul şi Geoagiul cu mo­nu­men­te­le lor, cheile Râmeţului, turismul luminat fiind un premiu pentru sufletul de copil oferit de părinţii lor. (O.I.)

Prietenii matematicii în sesiune de comunicări şi referate
      Conducerea Şcolii Generale cu clasele I-VIII Câmpeni, în colaborare cu d-l prof. Ioachim Giurgiu, doctor în ştiinţe matematice, redactor coordonator al revistei "Prietenii matematicii" a organizat vineri 16 mai, orele 12-14, la Şc. Gen. Câmpeni o sesiune de comunicări şi referate ale elevilor din clasele IV-VIII la care au participat 49 de elevi din judeţele Alba şi Cluj, respectiv: Şcoala "Ion Bob", Liceul teoretic "Avram Iancu" din Cluj Napoca; Şcoala "Andrei Şaguna" din Turda; Şcoala cu cls. I-VIII "Ovidiu Hulea" din Aiud; Gr. Şc. "H.C.C." din Abrud, Şc. Gen. din Buninginea (com. Ciuruleasa); Şc. cu cls. I-VIII din Ponorel; Şc. Gen. din Câmpeni. D-l prof. dr. Ioachim Giurgiu a oferit elevilor participanţi premii în cărţi în valoare de 3,5 milioane lei iar directorii Gheorghe Drăgoiu şi Silvia Curtici au oferit diplome elevilor care au prezentat referate şi comunicări. Pentru reuşita acţiunii merită a fi subliniat sprijinul Primăriei oraşului Câmpeni, oficiului Prefectural Câmpeni, BCR Câmpeni, S.C. Rivaly SRL Câmpeni, S.C.Alinpam SRL Câmpeni şi S.C. "Marc Impex" Tavi Pam SRL Albac.
Prof. Gheorghe DRĂGOIU
Director Şc. Generală Câmpeni

Un băiat, o fată şi... întregirea unui înger!
      "De la etajul zece al numelui tău cade zilnic câte un trandafir,/ cine stă să-l culeagă se îmbogăţeşte...". Ce frumoasă declaraţie de dragoste, semnată de un poet ce se autointitula "Inventatorul tristeţii". Şi orice declaraţie de dragoste este premergătoare realizării întregului, a cuplului. Adesea pentru tot restul vieţii. Căci oamenii singuri sunt ca "aplauzele cu o singură mână" şi ca "îngerii incomplet ieşiţi din laboratorul celest, îngeri cu o singură aripă".
     În această duminică, în 18 mai 2003, prietenul şi colegul nostru Răzvan Jurcă îndrăzneşte să se întregească, alături de jumătatea sa complementară de înger, d-ra Lavinia Şerbu, iniţiindu-se în sfânta taină a căsătoriei. Fie ca drumul lor, de-a lungul întregii vieţi, să fie presărat cu trandafirii iubirii, să trăiască împreună în înţelegere, pace şi prosperitate. Casă de piatră! (Redacţia)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.