Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Emil Constantinescu se întoarce
      Dl. Emil Constantinescu şi-a învins încă o dată "scârba de politică" şi a anunţat că, începând de luni, 19 mai, Mişcarea Acţiunea Populară este legal constituită ca partid politic, avându-l în frunte, evident, pe fostul preşedinte al României. Deşi principiul afişat al noului partid este "cel al uşilor deschise", potrivit statutului în el nu se pot înscrie persoane care au făcut parte din nomenclatura PCR sau care au slujit fosta Securitate în calitate de angajaţi ori de colaboratori. S-ar putea zice că dl. Constantinescu s-a hotărât să aplice, în sfârşit, punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, deşi e greu de înţeles de ce n-a încercat el să-i marginalizeze pe foştii nomenclaturişti şi securişti în intervalul 1996-2000, când se afla pe creasta valului, cu pâinea şi cuţitul în mână.
     De altfel, în emisiunea "Naşul", difuzată luni seara pe postul de televiziune B1, moderatorul l-a întrebat pe dl. Constantinescu ce se mai aude despre lista lui Adrian Severin, pe care (în timpul guvernării cederisto-pedisto-udemeriste) fostul ministru de Externe pretindea că sunt înscrise numele unor lideri de partide şi şefi de ziare care ar fi avut legături cu fosta Securitate. Porumbelul scăpat atunci de Adrian Severin a fost prins din zbor de preşedintele Emil Constantinescu şi băgat în buzunar unde s-a asfixiat, probabil, de vreme ce dl. Emil a refuzat luni să răspundă la întrebarea vizând lista lui Severin, prevalându-se de dreptul său de a tăcea atunci când consideră de cuviinţă. De altfel, pe tot parcursul emisiunii pomenite, dl. Constantinescu şi-a somat gazda să se extragă din trecut cu întrebări cu tot şi să abordeze prezentul şi mai ales viitorul pe care Acţiunea Populară doreşte să le influenţeze din punct de vedere politic. "Dorim o mişcare politică vie, sănătoasă şi dinamică. De aceea promovăm principiul competenţei în interiorul partidului şi al alegerilor interne preliminare", a spus Emil Constantinescu.
     Fără să fim maliţioşi, va trebui să observăm că, în anul 1996, dl. Emil Constantinescu vorbea cu la fel de mult entuziasm despre principiul competenţei pe care l-ar fi încarnat cei 15.000 de specialişti ai CDR, pregătiţi să reformeze societatea românească în numai 200 de zile. Aceştia se pare că l-au părăsit, însă, pe liderul CDR, lăsându-l singur cu dl. Ciorbea, propulsat din fotoliul de primar general al Capitalei în acela de prim-ministru. Dl. Constantinescu n-a apreciat, însă, loialitatea d-lui Ciorbea, fapt pentru care l-a abandonat în favoarea d-lui Radu Vasile, după cum i-a abandonat şi pe ţărănişti taman înaintea prezidenţialelor din 2000, când s-a retras din cursă pe nepusă masă, anunţându-şi retragerea din politică în general. Asta nu l-a împiedicat totuşi să facă diverse jocuri politice, dintre care cel mai periculos a fost lansarea lui Mugur Isărescu în cursa pentru Cotroceni. Acesta nu l-a concurat însă nici pe Ion Iliescu şi nici pe C.V. Tudor ci pe Theodor Stolojan, cu rezultatul dezastruos pe care îl ştie toată lumea. Iar istoria e pe cale să se repete, căci Acţiunea Populară nu se va bate cu PSD pentru voturi, ci cu PNL şi PNŢCD sau mai bine zis cu ce a mai rămas din el. Şi asta într-un moment în care unirea forţelor opoziţiei democratice e singura cale de contracarare a unui PSD ferm hotărât să câştige alegerile cu orice preţ. Cea mai bună dovadă o constituie eforturile titanice depuse de acesta în alegerile parţiale din ultimele două duminici, alegeri în care miza n-au fost cele 22 de primării comunale, ci acreditarea ideii că PSD n-are nici un adversar pe măsură, într-un moment în care sondajele nefardate indică doar 28 la sută din opţiunile electorale pentru partidul d-lor Iliescu şi Năstase.
Maria Lucia MUNTEANU