Prima pagină Ediția din: 21.5.2003
Știri
Aviz pentru noua localitate Roşia Montană
      În cursul zilei de ieri, Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre privind validarea avizului unic emis de Comisia tehnică judeţeană de amenajare a teritoriului, urbanism şi lucrări publice pentru documentaţia: "Plan urbanistic zonal- Noua Roşia Montană". Noul centru administrativ va avea în componenţă următoarele dotări: primărie, poliţie, dispensar, farmacie, şcoală, grădiniţă, casă de cultură, bibliotecă, poştă, desfăşurate pe o suprafaţă de 4,34 ha, ne-a informat preşedintele CJ Alba, Eugen Popa.(F.R.)
La Teiuş
Armă descoperită în podul casei parohiale
      Luni, 19 mai, în jurul orei 13.15, poliţia Teiuş a fost sesizată de către Zoltan Incze că, în timp ce făcea curăţenie în podul casei parohiale (nelocuite) aparţinând Bisericii Romano-Catolice din localitate a descoperit o armă, îngropată în pământul de izolaţie. Poliţiştii, sosiţi la faţa locului, au constatat că era vorba despre o armă datând dinaintea celui de-al II-lea Război Mondial, cu ţeava de 80 cm. Poliţiştii au ridicat arma pentru expertiză. (N.T)
Mircea Hava la Cotroceni
      Astăzi primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, va fi la Cotroceni, la invitaţia pre­şe­din­te­lui României - Ion Iliescu. Astfel primarul Hava va participa la lansarea elaborării proiectului pentru "Strategia Dezvoltării Durabile a României - Orizont 2025", organizată de Ad­mi­nis­tra­ţi­a Prezidenţială la Sala Unirii a Palatului Cotroceni. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Declaraţiile de avere ale demnitarilor, la vedere, pe Internet
Averile parlamentarilor şi liderilor judeţeni
      Începând de astăzi, declaraţiile de avere ale parlamentarilor, ale miniştrilor şi prefecţilor vor fi făcute publice prin intermediul Internetului. PSD a hotărât să se treacă deja la etapa publicării averilor, chiar dacă legea mai oferă un răgaz de 30 de zile. Declaraţiile parlamentarilor vor fi găsite pe site-ul Camerei Deputaţilor şi Senatului, ale miniştrilor pe cel al Guvernului. Întrebat în grabă câte case a trecut in declaraţia sa de avere, Adrian Năstase s-a mulţumit să prelungească suspansul şi să spună presei că îi va satisface această curiozitate pe Internet, în ziua de miercuri. Secretarul general al Guvernului, Şerban Mihăilescu, a spus că mai aşteaptă încă unele declaraţii de avere ale colegilor săi, deoarece nu toţi făcuseră încă acest gest.
     Ziarul "UNIREA" a demarat o acţiune de interpelare a liderilor judeţeni pe tema declaraţiilor de avere şi prin urmare vă prezentăm primele situaţii, cu precizarea că vom continua să facem publice averile aleşilor şi numiţilor cu putere de decizie la nivel judeţean. Deşi legea spune că declaraţiile de avere vor fi făcute publice în doar 30 de zile, unii politicieni au acceptat să-şi facă cunoscute aceste liste imediat după depunerea lor, dând dovadă de transparenţă, lucru pentru care le mulţumim.
     *Deputatul PD Alexandru Pereş ne-a informat că şi-a depus declaraţia de avere în 19 mai a.c. Dânsul deţine un apartament cu trei camere în Alba Iulia, acţiuni la SC Apulum Alba Iulia, Favior Orăştie şi Agromec Oarda. Nu are autoturism personal şi nici terenuri agricole. În contul personal, deputatul de Alba are sub 10.000 de Euro.
     *Colegul său de la PNL Alba, deputatul Dan Coriolan Simedru, a declarat că are în proprietate un autoturism Dacia, un apartament de trei camere în Alba Iulia şi sub 10.000 de Euro în cont. Nu deţine terenuri şi livezi.
     *Deputatul PSD de Alba, Constantin Selagea, şi-a depus încă din 15 mai a.c. declaraţia de avere, care arată că deţine următoarele bunuri: o casă în comuna Bistra, construită în 1997, terminată în 2000 şi locuită din 2002, sediul Biroului Parlamentar din Câmpeni, un apartament în Cluj Napoca, achiziţionat după ce deputatul şi-a vândut un apartament din Câmpeni, cu ajutorul unui credit bancar, 1,5 ha teren de fânaţ moştenit de la bunic, acţiuni la Montana Câmpeni şi Confecţii Baia de Arieş.
     *Deputatul Selagea mai are două autoturisme, o Dacia din 1998 şi o Skoda Fabia, cumpărată în leasing în anul 2002.
     *Deputatul Ioan Andrei nu a putut fi contactat, întrucât este plecat într-o vizită de lucru în Suedia, iar senatorul PRM Ioan Paştiu nu a răspuns la telefon.
     *Senatorul PSD de Alba Cornel Filpescu ne-a declarat că deţine un apartament cu trei camere în Alba Iulia, în suprafaţă de 67 mp, moştenire din partea părinţilor, o casă în Hăpria de 85 mp, 40 ari de grădină, 2,87 ha teren agricol, 2,5 ha de pădure, un autoturism Skoda Fabia cumpărat anul trecut în leasing, nu deţine în cont sume mai mari de 10.000 de Euro şi a depus cupoanele la SC Resial Alba Iulia, împreună cu soţia. Alte venituri salariale provin din faptul că este cadru didactic la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.
     *Deputatul PRM de Alba, Emil Crişan, deţine un apartament cu trei camere în Abrud, un autoturism Dacia 1310 din 1996 şi circa 10.000 de Euro în cont. Nu are firme şi declară că nu este acţionar la firme.
     *Subprefectul Ioan Maier deţine un autoturism Dacia din 1991, un apartament cu trei camere în Alba Iulia, 6 ha de teren agricol în judeţele Hunedoara şi Bistriţa Năsăud, mai puţin de 10.000 de Euro în cont, acţiuni la SIF şi o editură care şi-a suspendat activitatea în anul 2000.
     *Preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, are două apartamente, unul în Aiud şi altul la Cluj Napoca, cumpărat în rate prin accesarea unui credit pe 10 ani, în care locuieşte fiica sa, un autoturism Renault Clio, achiziţionat anul trecut având ca sursă de finanţare un credit, un alt autoturism, Dacia 1310, fabricat în 1983, folosit de fiica din Cluj. În declaraţia de avere au mai fost trecute 0,13 ha teren arabil şi 0,6 ha teren neproductiv moştenit de la părinţi. D-l Popa este acţionar la SC Aitrans Aiud şi la radio Eveniment din Aiud. Valoarea sumei din contul personal nu depăşeşte 10.000 de Euro.
     *Vicepreşedintele CJ Alba, Doru Victor Cetean, ne-a declarat că are un apartament în Alba Iulia şi un altul în care locuieşte mama dânsului, la care se adaugă o casă în construcţie în Alba Iulia. Chiar ieri, vicepreşedintele CJ Alba, a accesat un credit de 7.000 de Euro pentru finalizarea lucrărilor la casă. El mai deţine un autoturism Espero din 1996 şi o autodubiţă Toyota din 1981 şi este acţionar la SC Alsting Alba Iulia, unde deţine cupoane de 3,6 milioane de lei.
     *Celălalt vicepreşedinte al CJ Alba, Ioan Florea, deţine în proprietate o casă la Gârda, un autoturism Dacia 1307 din anul 2002, 56 ari teren agricol şi este acţionar la Albatros Gold SRL.
     *Primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, are un apartament cu 4 camere, 0,45 ha teren agricol, un autoturism Dacia Super Nova, nu deţine în cont sume mai mari de 10.000 de Euro, este membru în CA la Ediltrans Aiud, funcţie la care va renunţa în iunie, deţine acţiuni la SC Metalurgica, achiziţionate în baza Legii 58.
     *Un alt ales care şi-a declarat averea este consilierul judeţean Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba: el are două apartamente în Alba Iulia şi Cugir, un autoturism Opel şi altul Cielo, un cont cu o sumă sub 10.000 de Euro şi este acţionar la două SRL-uri. Vom continua.
Florin ROMAN, Adriana DURIGĂ,
Anca DINICĂ, Nicoleta TOMUŢA

În 23 mai a.c.
Bursa locurilor de muncă pentru studenţi la Alba Iulia
      Sub înaltul patronaj al premierului Adrian Năstase, AJOFM Alba, în parteneriat cu Liga studenţilor şi Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia va organiza la data de 23 mai a.c., începând cu ora 9,00, în aula Facultăţii de Teologie, o bursă specială a locurilor de muncă pentru studenţi, în special pentru cei din anii terminali. Angajarea studenţilor înainte de terminarea studiilor constituie un real sprijin pentru piaţa muncii, angajatorii reuşind astfel să pregătească personalul la standardele cerute şi să-l menţină după terminarea studiilor. Acţiunea are rolul de a preveni dezvoltarea şomajului în rândul tinerilor cu studii superioare şi împreună cu alte măsuri de informare şi consiliere profesională conduce la întărirea legăturii dintre sistemul educaţional şi cel ocupaţional. Până în prezent, AJOFM Alba a contactat 85 de angajatori, şi-au anunţat participarea 17, aceştia oferind studenţilor 140 de locuri de muncă. Agenţii economici pot comunica ofertele lor la AJOFM Alba, până joi, 22 mai a.c., ora 13,00, ne-a informat Emilia Suciu, purtătorul de cuvânt al agenţiei. (A.D.T.)
În perioada 30 mai-1 iunie
Zilele municipiului Aiud
      În perioada 30 mai-1 iunie, în municipiul Aiud vor fi sărbătorite "Zilele Aiudului", manifestare care va fi susţinută financiar atât de la bugetul local, cât şi prin donaţii importante venite din partea unor sponsori. La sărbătoare vor fi prezente ansambluri folclorice - "Doina Aiudului", "Mugurelul" şi "Dor Transilvan" din judeţul Cluj, precum şi formaţia de dansuri maghiare din Lopadea Nouă.
     Nu vor lipsi nici soliştii de muzică populară Marinela Baba, Nicoleta Beca, Mihaela Pintea, Nicolae Mureşan, Adrian Ţiboc, Mircea Târziu şi Petre Paul, ne-a informat primarul municipiului, Liviu Octavian Rusu.
     Va avea loc de asemenea şi o serie de concursuri, printre care şi cel de frumuseţe - "Miss Aiud 2003" iar tinerii se vor putea bucura de concertele formaţiilor Spitalul de urgenţă, EXIT, Hi-Q, Compact, dar şi ale celor din municipiul Aiud, Magic şi Instinct.
Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.