Prima pagină Ediția din: 22.5.2003
Știri
Deplasări în străinătate ale aleşilor judeţeni
      În perioada 5-6 iulie a.c., vicepreşedintele CJ Alba, Doru Victor Cetean şi consilierul judeţean Iosif Hada vor participa la a doua conferinţă ARE privind politicile regionale, ce va avea loc în Italia, la Calabria. Această deplasare are loc la invitaţia d-nei Laura de Rose, secretar executiv al comisiei de politici regionale din cadrul ARE. În perioada 20-22 iunie, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, va fi prezent la Gyomaendrod, în Ungaria, la invitaţia primarului David Imre. (F.R.)
Conferinţă despre clonarea umană, la Alba Iulia
      Luni, 26 mai a.c., începând de la ora 18,00, Aula "Dumitru Stăniloaie" a Facultăţii de teologie din Alba Iulia va găzdui două manifestări deosebit de interesante. Mai întâi conferinţa "Clonarea umană între mit şi realitate", susţinută de preot prof. dr. John Breck, de la Institutul "Saint Serge" (Franţa), iar mai apoi lansarea cărţii "Sfânta Scriptură în tradiţia Bisericii". Două evenimente în cadrul cărora se vor aborda teme de strictă actualitate, din perspectivă ştiinţifică, teologică şi mistică, precum şi teme aşa-zis "tradiţionale", ţinând de stricta specializare în domeniul teologiei. De fapt două prilejuri de aplecare asupra veşnicelor întrebări ale umanităţii cu privire la marele mister: viaţa! Viaţa biologică şi viaţa creştină,... fără de care cea dintâi este imposibilă. (I.H.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La câteva luni până la 1 Decembrie
Răni şi grimase care sluţesc chipul municipiului Alba Iulia
      Cu amendamentul că unele din mărimile locale se vor supăra, nu putem să nu spunem un adevăr limpede ca lumina zilei: în municipiul Alba Iulia nu s-a făcut pe linie edilitară nici un pas important în ultimii 10 ani. Astfel că nu e de mirare că bătrâna noastră Cetate a rămas cu moştenirea ceauşistă: blocuri şablon, străzi înguste, spaţii verzi insuficiente, absenţa unui centru civic bine conturat. S-a mai construit pe ici pe colo de către unele firme privatizate sau instituţii financiar-bancare. Şi dacă n-au făcut edilii noştri în cei 13 ani de la revoluţie lucruri mari, demne de renumele şi simbolul istoric al oraşului Marii Uniri, au pus la cale în timp ce mintea lor se afla într-un con de umbră, de obtuzitate, ridicarea unor magherniţe în plin centrul oraşului care conferă spaţiului o notă suburbană, demnă de o comună sau de un sat pierdut în provincia judeţului.
     Ziarul "Unirea" a tras în nenumărate rânduri semnale de alarmă, vis-a-vis de aceste adevărate bantustane afro-asiatice, dar noi am zis şi tot noi am auzit. Am bătut, cum s-ar spune, la uşi închise, am bătut toaca la urechea surzilor. Am aflat totuşi că actualul Consiliu municipal a decis în două rânduri, în anul trecut şi în anul în curs, să fie demolate aceste struţo-cămile edilitare, dar practic nu s-a făcut nimic. Ce fac domnii consilieri, ce face domnul primar? Îşi eludează propriile hotărâri? De cine oare le-o fi teamă să intre odată cu buldozerele în ele şi să asaneze locul de asemenea sinistre imagini? Probabil de cei care au "cotizat" sau au dat şpagă. Nu vrem să arătăm pe nimeni cu degetul şi nici să nominalizăm pentru că ne lipsesc datele, dar faptul că ele continuă să existe şi dau o notă sinistră centrului vechi al municipiului, ne conduce la ideea existenţei unei legături oculte între chiriaşii acestor spaţii şi onor Primăria municipiului.
     Azi-mâine vine 1 Decembrie când vom aniversa 85 de ani de la glorioasa Unire şi în loc ca acest spaţiu sfânt pentru toţi românii să fie îmbrăcat în straie noi, moderne, noi etalăm aceste sordide construcţii zămislite în capul cine ştie cărui arhitect. Domnilor edili, dărâmaţi-le odată, pentru Dumnezeu şi semănaţi iarbă verde şi flori în locul lor, dacă altceva nu vreţi sau nu puteţi să faceţi! Va râde istoria de noi! (G.J.)
Potrivit declaraţiei de avere avem
Premier sărac cu nevastă bogată
      Ieri, pe site-ul Guvernului au fost publicate declaraţiile de avere ale demnitarilor. Aici sunt prezentate declaraţiile de avere ale miniştrilor şi secretarilor de stat. Până ieri, pe site-ul Guvernului au fost afişate 27 de declaraţii de avere. Primul ministru Adrian Năstase a declarat că deţine 5 hectare de teren agricol, aproape trei hectare de pădure şi 0,07 hectare de teren intravilan. Premierul are o casă în construcţie şi un autoturism străin, Mitsubishi, de fabricatie 2001. Adrian Năstase a declarat că are depozite în valută de peste 10 mii de euro, creanţe cu valoare mai mare de 10 mii de euro, obligaţii cu o valoare mai mare de 10 mii de euro şi alte bunuri producătoare de venituri nete care depăşesc această sumă. Premierul a mai spus că are fermă la Cornu. Năstase a declarat şi colecţia sa de tablouri şi icoane precum şi cărţile nobile, timbrele şi armele, inclusiv cele de panoplie. Adrian Năstase nu are nici o casă în Bucureşti. Apartamentele pe care le deţine familia Năstase sunt pe numele soţiei şi sunt prezentate în anexa declaraţiei sale de avere. Potrivit acestui document, Dana Năstase a dobândit conform certificatului de moştenitor nr. 84 din 1999, ca urmare a decesului tatălui său, două apartamente, o casă de locuit şi una de vacanţă la Cornu, toate în suprafaţă de peste 800 metri pătraţi. Declaraţiile de avere ale miniştrilor sunt prezente pe site-ul Guvernului şi pot fi accesate la adresa de internet www.gov.ro.
Florin ROMAN

Pentru o zi, guvernul se mută la Alba Iulia
Ministrul Cozmâncă şi nouă secretari de stat pregătesc Ziua Naţională
      În cursul acestei zile, la Alba Iulia soseşte o importantă delegaţie ministerială, condusă de ministrul Administraţiei Publice Locale, Octav Cozmâncă. Domnia sa va fi însoţit de nouă secretari de stat de la ministerele Apărării Naţionale, Interne, Lucrări Publice, Educaţiei şi Cercetării, Culturii şi Cultelor, Tineretului şi Sportului, Administraţiei Publice, Informaţiilor Publice şi Secretariatului General al Guvernului. Comisia ministerială va discuta cu autorităţile judeţene despre organizarea manifestărilor consacrate aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, ce vor avea loc la Alba Iulia.(F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.