Curier județean
Rugăciunea de azi
     Să se scoale Dumnezeu şi să se risipească vrăjmaşii Lui, şi să fugă de la Faţa Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul; cum se topeşte ceara de la faţa focului, aşa să piară dracii de la faţa celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi se însemnează cu semnul Crucii şi zic cu veselie: Bucură-te, preacinstită şi de viaţă purtătoare Crucea Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a Răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos şi S-a pogorât la iad şi a călcat puterea diavolului şi te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea sa, spre izgonirea a tot pizmaşul. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Vasile şi Marcel, Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic
Catolic: Sf. Emil, Sf. Rita
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Înjumătăţirii. Sf. mc. Vasilisc
Meteo
     *ASTĂZI: Cerul va fi parţial noros, temperatura dimineţii se va situa în jurul valorii de +12 grade C. În cursul zilei sunt posibile ploi, mai însemnate cantitativ în zonele de deal şi munte. Mercurul termometrelor nu va urca mai sus de +23, +24 grade C. Vântul va sufla slab, însă pot apărea şi vârtejuri.
     *MÂINE: Vreme răcoroasă, cu cerul parţial noros, temperatura nu va depăşi +19, +20 grade C. Sunt posibile ploi slabe.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Din anul 2000 şi până în prezent
120 de proiecte în valoare de 2 milioane dolari au avut acces la credite FIDA
      La nivelul judeţului Alba, evoluţia documentaţiilor de acces la credite FIDA se prezintă astfel: în cursul anului 2000 au fost depuse un număr de 71 cereri de finanţare, 8 dintre documentaţii au fost trimise la BCR, dar nu a fost încheiat nici un contract de finanţare. În 2001, au primit aviz favorabil 21 de proiecte, iar valoarea totală a investiţiilor a fost de aproape 600.000 de dolari. În anul 2002, din cele 94 de solicitări de finanţare, au avut acces la creditare 66, valoarea acestora depăşind 1 milion de dolari. În luna martie a anului 2003 arealul proiectului FIDA a fost extins cu alte 13 comune şi, prin urmare, toate comunele din judeţ sunt în prezent incluse în acest proiect. De la începutul anului au fost depuse 80 de cereri de finanţare, 75 de documentaţii au fost înaintate la BCR, iar la final doar pentru 33 au fost încheiate contracte; valoarea totală a investiţiilor derulate este de peste 400.000 de dolari, creditele reprezentând 324.228 dolari. Din 2000 şi până în prezent 120 de proiecte au avut acces la finanţare FIDA, valoarea investiţiilor depăşind 2 milioane de dolari. (A.D.T.)
PUR sare în apărarea taximetriştilor
      În opinia PUR Alba, prevederile noii legi privind executarea activităţii de taximetrie sunt " aberante". Umaniştii se referă la: obligativitatea absolvirii unei şcoli de taximetrie, indiferent dacă şoferii sunt noi în branşă sau practică această meserie de 10-15 ani; obligativitatea deţinerii unei frecvenţe radio proprii, ceea ce înseamnă cheltuirea unor noi sume de bani." Dacă până la apariţia acestei legi, activitatea de taximetrie a oferit un colac de salvare pentru cei disponibilizaţi, prin noile prevederi aberante, activitatea de taximetrie va deveni un lux şi va genera noi şomeri", se arată în comunicatul de presă al PUR Alba.(F.R.)

Festivalul Naţional de Artă Speologică "SpeoArta"
      Federaţia Română de Speologie, în colaborare cu Clubul Speologic "Polaris" din Blaj, organizează în perioada 21-25 mai a.c. Festivalul Naţional de Artă Speologică "SpeoArta". Aflat la cea de a XXIII-a ediţie, acesta se desfăşoară în municipiul de pe Târnave, pe mai multe secţiuni: inovaţie în fotografie, reportaj, imagine subterană, imagine din exocarst, video reportaj, video documentar ştiinţific, diason, diaporama, pagini web, grafică, sigle, caricatură, pictură, sculptură (cu tematică speologică, desigur), prelucrare computerizată a imaginii etc. La această ediţie s-au înscris în competiţie 19 concurenţi, personalităţi de renume în speologia românească şi în domeniul artei fotografice (Cristian Lascu, Marcel Albu, Cristian Ţecu, Gheorghe Frăţilă etc.). În programul festivalului mai sunt cuprinse şi alte manifestări interesante: lansarea revistei "National Geographic Romania" (susţinută de Cristian Lascu, redactorul şef al acesteia), lansarea volumului "Crimeea- prin peşterile din Nordul Mării Negre", avându-l ca autor pe Lucian Busu, precum şi o excursie la Peştera Huda lui Papară. (I.H.)
Astăzi, la Almaşu Mare
Câteva instituţii albaiuliene îi vor sărbători pe copiii din Casa de tip familial
      Joi, 22 mai a.c., copiii din Casa de tip familial de la Almaşu Mare vor fi sărbătoriţi, în perspectiva apropierii Zilei Copilului (1 iunie), primind vizita reprezentanţilor unor instituţii din Alba Iulia. Organizatorii acestei manifestări sunt Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" (preot Nicolae Ignat), Şcoala generală nr. 2 (d-na Maria Caraneaga) şi Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga" (prof. Dana Floroian). Organizatorii vor fi însoţiţi joi la Almaşu Mare de un grup de copii de la Şcoala generală nr.2, scopul vizitei lor fiind caritabil, cultural şi educativ totodată. Astfel, cei opt copii îngrijiţi în această casă de tip familial vor primi cadouri (cărţi, jocuri, îmbrăcăminte şi încălţăminte) şi vor participa, alături de colegii lor albaiulieni, la diferite activităţi de animaţie culturală: prezentări de carte, lecturarea unor basme şi vizionarea unui spectacol. Totul se va încheia cu participarea tuturor celor prezenţi la o masă festivă (oferită din fondurile Asociaţiei "Filantropia Ortodoxă"), cu atât mai potrivită cu cât data de 22 mai coincide cu ziua de naştere a unuia dintre copiii de la Almaşu Mare. (I.H.)
Conducere interimară la Liga Studenţilor
      Adunarea generală extraordinară a Ligii Studenţilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, reunită la 20 mai, a ales doi noi membri în Consiliul Director al Ligii. Alegerea a avut loc ca urmare a demisiei preşedintelui Ligii - Liviu Petruţ şi a vicepreşedintelui Dan Opruţa. În urma votului participanţilor, Dan Opruţa a fost ales preşedinte, iar vicepreşedinte este de-acum Cristina Modiga. Mandatul lor este unul cu drepturi depline până la alegerile ordinare care vor avea loc în luna aprilie a anului viitor. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.