Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Găurile negre ale economiei românești sunt patronate de stat
      Vâlva produsă în presa românească de publicarea pe Internet a averilor mărturisite de o parte din demnitarii României, într-un stil calificat de unii comentatori drept tupeu sau ipocrizie, a pus oarecum în umbră o altă listă, cel puțin la fel de interesantă. Este vorba despre lista marilor datornici la bugetul de stat, prezentată miercuri de Ministerul Finanțelor pe pagina sa de Internet. Această listă prezintă un interes deosebit pentru că ea, în toată nuditatea cifrelor care o populează, dezvăluie adevărata față a economiei românești. Izbitor, dar nu și surprinzător, apare faptul că statul este cel mai mare datornic la stat. Și aceasta în condițiile în care el, statul, a acordat pe sprânceană (a se citi șpăgi și comisioane) o mulțime de înlesniri la plată și scutiri de taxe.
     Potrivit secretarului de stat Neculae Plăiașu, valoarea totală a datoriilor neachitate bugetului de stat de "tagma" marilor contribuabili se ridică la 69.400 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 2,15 miliarde de dolari. Situația datornicilor cuprinde 519 companii, ea urmând să fie actualizată trimestrial de către minister. Companiile care reușesc să-și achite integral datoriile către bugetul statului vor fi scoase de pe "răboj" în termen de 15 zile de la data la care efectuează plata. Conform Ordonanței de urgență aprobate de executiv, în categoria marilor contribuabili intră agenții economici care, în 2001, au înregistrat datorii de peste 14 miliarde de lei și a căror cifră de afaceri adunată cu pierderile însumează peste 50 de miliarde de lei. Societățile aflate în lichidare judiciară și cele pentru care se derulează procedura de contestare a datoriilor nu se află pe lista publicată miercuri.
     Printre marii datornici se numără Petromidia Năvodari, Compania Națională a Huilei, Compania Națională a Lignitului Oltenia și RAFO Onești. Datoriile însumate ale agenților economici din județul Alba, care figurează pe lista Ministerului Finanțelor ca mari datornici, sunt în valoare de circa 1.148 de miliarde de lei, cele mai mari "merite" revenind zonei mineritului de stat.
     Lista publicată de Finanțe cuprinde numai datoriile societăților la bugetul de stat, respectiv restanțele la plata TVA, a impozitului pe profit și pe salarii, a accizelor, a țițeiului și gazelor etc. Pe de altă parte, însă, există 458 de societăți, în majoritate de stat, care înregistrează datorii totale în valoare de 19.914 miliarde de lei (circa 618 milioane de dolari) la bugetul asigurărilor sociale. Principalii restanțieri sunt Compania Națională a Huilei și Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase.
     În ciuda tam-tam-ului care s-a făcut la privatizarea SIDEX-ului Galați, prezentată drept o strălucită realizare a guvernării pesediste, această firmă apare pe lista găurilor negre cu o datorie de aproape 1.000 de miliarde de lei. Iar dacă o privatizare de mare succes se prezintă în felul acesta, cum or fi arătând cele mai puțin reușite? Greu de spus, în condițiile în care privatizarea din România s-a produs și se produce într-un stil care, prin comparație, face din Serbia un etalon în materie de transparență. Cine nu crede să citească în "Academia Cațavencu", nr.597, pagina a treia, intitulată "Corupția este mai rentabilă decât privatizarea". În concluzia pe care o trag autorii paginii amintite, diferența de privatizare dintre noi și sârbi nu este una de nuanță, ci de sistem: "Sistemul nostru a fost dezvoltat de Emil Dima și perfecționat de Dumitriu și Sârbu până în epoca SIDEX - Mușetescu. Pe acest fond s-au născut anomalii în privatizare, care au încurajat corupția și ineficiența. La noi, întâi se stabilește cumpărătorul, apoi se dau ordonanțe de ștergere a datoriilor. De exemplu, cazul RAFO-Iacobov, scutit de zeci de milioane de dolari, sau cel al Fabricii Letea, cumpărată de primarul PSD al Bacăului, Dumitru Sechelariu. La sârbi ți se spune de la început: această fabrică are datoriile șterse sau nu le are și le plătești. Evident, o prostie: cum dracu' mai negociezi comisionul cu cumpărătorul?!". Chiar așa, cum să cazi la învoială cu investitorul sub ochii camerelor de luat vederi? Acest tip de negociere, practicat pe scară largă în Serbia, la noi e de neconceput. Excepție a făcut doar Ministerul Turismului, cu vilele de pe Litoral. O excepție de natură să întărească regula.
Maria Lucia MUNTEANU