Deși va ploua cu miliarde
Aniversarea a 85 de ani de la Marea Unire nu va fi o acțiune electorală

Ieri, în prezența ministrului Administrației Publice Locale - Octav Cozmâncă și a unei pleiade de secretari de stat și directori generali din Ministerul Finanțelor, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței, Ministerului Culturii și Cultelor, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Informațiilor Publice, Ministerului Tineretului și Sportului, a reprezentaților administrației locale și județene a avut loc reuniunea de lucru a Comandamentului care se ocupă de organizarea la Alba Iulia a aniversării a 85 de ani de la Marea Unire și a Zilei Naționale a României - 1 Decembrie. Este un moment important, având în vedere cifra rotundă a aniversării constituirii României Mari și de aceea este explicabilă grija guvernului pentru ca Serbările Unirii din acest an să se deruleze fără greș. Octav Cozmâncă a ținut să precizeze că, deși guvernul PSD este cel care a decis alocarea unor fonduri substanțiale, nu este vorba de o acțiune electorală și a atras atenția că ea nu trebuie interpretată așa cum s-a întâmplat cu demersurile pentru aniversarea de anul viitor a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare. Trebuie să remarcăm în acest context eforturile pe care toți cei implicați le fac pentru ca municipiul Alba Iulia să-și întâmpine oaspeții cu eleganță și prezentând "fața" unui adevărat oraș simbol - obiectiv de interes național, așa cum a fost el declarat în urmă cu doi ani printr-o ordonanță de urgență. De aceea, dincolo de activitățile culturale, sportive, științifice, artistice care vor fi organizate cu acest prilej un accent deosebit se pune pe lucrările edilitare care vor avea loc în pregătirea acestui eveniment. Mai multe instituții din Alba Iulia vor avea astfel ocazia să-și finalizeze construirea unor noi sedii sau să le modernizeze pe cele existente, ele beneficiind de sprijinul financiar substanțial al guvernului: DGFP Alba: 33,6 miliarde de lei, Oficiul județean de cadastru - 10 miliarde de lei, Inspectoratul școlar județean Alba - 10,142 miliarde de lei, Casa de cultură a studenților - 4,2 miliarde de lei... Avalanșa de cereri de finanțare pentru aceste lucrări, dar și pentru altele care nu au fost prinse în hotărârea de guvern prin care s-au alocat peste 220 de miliarde de lei pentru pregătirea evenimentului l-a făcut pe Octav Cozmâncă să remarce cu umor că întâlnirea de ieri ar fi trebuit organizată înainte de emiterea HG. Dar zestrea edilitară a municipiului Alba Iulia se va îmbogăți și cu o fântână arteziană cinetică modernă, iar monumentele istorice din oraș și Catedrala Reîntregirii Neamului vor beneficia și ele de fonduri substanțiale pentru restaurare și conservare. Lucrări ample vor începe și la Gara CFR și în Piața Gării. Dar amănunte despre toate aceste investiții vă vom oferi în ziarul nostru de mâine.
Anca DINICĂ,
Adriana DURIGĂ
Răspunzând unei cereri a președintelui CJ Covasna
Jonathan Scheele s-a pronunțat pentru păstrarea actualei structuri de dezvoltare regională a României
Șeful Delegației Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, s-a pronunțat ieri pentru păstrarea actualei structuri de dezvoltare regională a României, răspunzând astfel cererii președintelui Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, ca reprezentanții Uniunii Europene să sprijine demersurile de înființare a unei regiuni de dezvoltare regională care să cuprindă județele Covasna, Harghita și Mureș.
Demnitarul european a declarat că orice modificare în componența celor opt agenții de dezvoltare regională existente în România ar duce la întârzierea procesului de negociere și de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. Jonathan Scheele a subliniat că Uniunea Europeana are nevoie la ora actuală de o structură regională stabilă, care să fie capabilă să gestioneze în mod eficient fondurile comunitare. "Dacă România se va confrunta cu o perpetuă reformă în acest domeniu, atunci nu va fi capabilă să canalizeze fondurile comunitare în mod eficient pentru dezvoltarea economică și socială".
Președintele Consiliului Județean Covasna, Demeter Janos, a solicitat reprezentanților Uniunii Europene să sprijine demersurile autorităților locale de înființare a unei noi regiuni de dezvoltare regională, care să cuprindă județele Covasna, Harghita și Mureș, pe motiv că Regiunea de dezvoltare 7 Centru, din care fac parte și cele trei județe, este creată artificial și nu răspunde în mod real intereselor locale.
Florin ROMAN