Prima pagină Ediția din: 23.5.2003
Știri
La inițiativa deputatului PSD Constantin Selagea
Județul Alba poate atrage surse europene de circa 26 milioane de Euro
      În cursul acestei zile, începând cu ora 13,00, la sediul Palatului Administrativ din Alba Iulia, va avea loc o întâlnire de lucru cu primarii de municipii și orașe pe tema accesării de fonduri europene prin programul SAMTIT. Acesta va da posibilitatea comunităților urbane din județul Alba să obțină importante fonduri pentru lucrări de alimentare cu apă potabilă, canalizare etc. Deputatul PSD Constantin Selagea ne-a declarat că se depun eforturi mari pentru ca județul Alba să obțină fonduri în valoare de peste 26 milioane de Euro, pe două proiecte, care vizează investiții pe Valea Sebeșului și pe Valea Arieșului.(F.R.)
Astăzi, la Alba Iulia
Bursa locurilor de muncă pentru studenți
      AJOFM Alba, în colaborare cu Liga studenților și Casa de Cultură a Studenților organizează azi, de la ora 9,00, în aula Facultății de Teologie din Alba Iulia, Bursa locurilor de muncă pentru studenți. Manifestarea se desfășoară sub patronajul primului ministru Adrian Năstase și până ieri și-au anunțat participarea 17 agenți economici din județ, ei oferind studenților 160 de locuri de muncă, ne-a informat directorul AJOFM Alba, Aurel Suciu. (A.D.T.)
Prime de angajare pentru absolvenții care își găsesc locuri de muncă
      Absolvenții de licee sau facultăți care reușesc să se încadreze în muncă vor primi, din partea statului, sume cuprinse între zece și 12 milioane de lei, reprezentând prime de angajare, a declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu, după o întâlnire cu sindicatele și patronatele. Primele de angajare sunt prevăzute într-un proiect de act normativ care modifică Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj. "Așa cum am anunțat, vrem să instituim o primă de angajare pentru absolvenții care încheie diferitele cicluri de școlarizare, în așa fel încât să stimulăm și mai accentuat încadrarea lor în muncă. Cu privire la acest proiect, în general, partenerii sociali au avut aprecieri pozitive", a precizat ministrul Marian Sârbu.(N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Deși va ploua cu miliarde
Aniversarea a 85 de ani de la Marea Unire nu va fi o acțiune electorală
      pesedeiIeri, în prezența ministrului Administrației Publice Locale - Octav Coz­mân­că și a unei pleiade de secretari de stat și directori generali din Mi­nis­te­rul Finanțelor, Mi­nis­te­rul Lucrărilor Pu­bli­ce, Transporturilor și Locuinței, Ministerului Culturii și Cultelor, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Informațiilor Publice, Ministerului Tineretului și Sportului, a reprezentaților administrației locale și județene a avut loc reuniunea de lucru a Comandamentului care se ocupă de organizarea la Alba Iulia a aniversării a 85 de ani de la Marea Unire și a Zilei Naționale a României - 1 Decembrie. Este un moment important, având în vedere cifra rotundă a aniversării constituirii României Mari și de aceea este explicabilă grija guvernului pentru ca Serbările Unirii din acest an să se deruleze fără greș. Octav Cozmâncă a ținut să precizeze că, deși guvernul PSD este cel care a decis alocarea unor fonduri substanțiale, nu este vorba de o acțiune electorală și a atras atenția că ea nu trebuie interpretată așa cum s-a întâmplat cu demersurile pentru aniversarea de anul viitor a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare. Trebuie să remarcăm în acest context eforturile pe care toți cei implicați le fac pentru ca municipiul Alba Iulia să-și întâmpine oaspeții cu eleganță și prezentând "fața" unui adevărat oraș simbol - obiectiv de interes național, așa cum a fost el declarat în urmă cu doi ani printr-o ordonanță de urgență. De aceea, dincolo de activitățile culturale, sportive, științifice, artistice care vor fi organizate cu acest prilej un accent deosebit se pune pe lucrările edilitare care vor avea loc în pregătirea acestui eveniment. Mai multe instituții din Alba Iulia vor avea astfel ocazia să-și finalizeze construirea unor noi sedii sau să le modernizeze pe cele existente, ele beneficiind de sprijinul financiar substanțial al guvernului: DGFP Alba: 33,6 miliarde de lei, Oficiul județean de cadastru - 10 miliarde de lei, Inspectoratul școlar județean Alba - 10,142 miliarde de lei, Casa de cultură a studenților - 4,2 miliarde de lei... Avalanșa de cereri de finanțare pentru aceste lucrări, dar și pentru altele care nu au fost prinse în hotărârea de guvern prin care s-au alocat peste 220 de miliarde de lei pentru pregătirea evenimentului l-a făcut pe Octav Cozmâncă să remarce cu umor că întâlnirea de ieri ar fi trebuit organizată înainte de emiterea HG. Dar zestrea edilitară a municipiului Alba Iulia se va îmbogăți și cu o fântână arteziană cinetică modernă, iar monumentele istorice din oraș și Catedrala Reîntregirii Neamului vor beneficia și ele de fonduri substanțiale pentru restaurare și conservare. Lucrări ample vor începe și la Gara CFR și în Piața Gării. Dar amănunte despre toate aceste investiții vă vom oferi în ziarul nostru de mâine.
Anca DINICĂ, Adriana DURIGĂ

Răspunzând unei cereri a președintelui CJ Covasna
Jonathan Scheele s-a pronunțat pentru păstrarea actualei structuri de dezvoltare regională a României
      Șeful Delegației Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, s-a pronunțat ieri pentru păstrarea actualei structuri de dezvoltare regională a României, răspunzând astfel cererii președintelui Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, ca reprezentanții Uniunii Europene să sprijine demersurile de înființare a unei regiuni de dezvoltare regională care să cuprindă județele Covasna, Harghita și Mureș.
     Demnitarul european a declarat că orice modificare în componența celor opt agenții de dezvoltare regională existente în România ar duce la întârzierea procesului de negociere și de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. Jonathan Scheele a subliniat că Uniunea Europeana are nevoie la ora actuală de o structură regională stabilă, care să fie capabilă să gestioneze în mod eficient fondurile comunitare. "Dacă România se va confrunta cu o perpetuă reformă în acest domeniu, atunci nu va fi capabilă să canalizeze fondurile comunitare în mod eficient pentru dezvoltarea economică și socială".
     Președintele Consiliului Județean Covasna, Demeter Janos, a solicitat reprezentanților Uniunii Europene să sprijine demersurile autorităților locale de înființare a unei noi regiuni de dezvoltare regională, care să cuprindă județele Covasna, Harghita și Mureș, pe motiv că Regiunea de dezvoltare 7 Centru, din care fac parte și cele trei județe, este creată artificial și nu răspunde în mod real intereselor locale.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.