Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sistemul sanitar în colaps!
      De câteva luni criza sistemului sanitar din România ține cu succes prima pagină a ziarelor, a tuturor jurnalelor de știri, la televiziune sau radio. O celebritate nedorită, mai ales că ea are repercusiuni neplăcute, uneori chiar deosebit de grave asupra stării de sănătate a românilor. Ca întreg, ca națiune, suntem în pericol de a nu mai putea fi o națiune sănătoasă. Vom ajunge în viitorul apropiat să ocupăm locuri "fruntașe" în statisticile Organizației Mondiale a Sănătății, la diverse maladii. Și pentru toate acestea va fi vinovat un sistem sanitar și de asigurări de sănătate cumplit de ineficient, mortal de ineficient! Lipsa banilor din sănătate a devenit cronică. Este adevarat că unii contribuabili nu plătesc sumele datorate și casele de asigurări de sănătate nu reușesc să încaseze tot ceea ce li se cuvine, dar și așa, puținii bani existenți pe ce se cheltuiesc? Pentru că nu sunt bani, spitalele au trecut printr-o drastică reducere a numărului de paturi, ceea ce înseamnă o diminuare a costurilor cu zilele de spitalizare. Pentru că banii caselor de asigurări de sănătate sunt puțini, spitalele au trecut forțat în administrarea comunitaților și așa mai departe. Ne-am fi așteptat ca, din banii economisiți, farmaciile spitalelor să se umple din nou de medicamente și materiale, iar bolnavii să nu mai fie nevoiți să vină cu ele de-acasă. N-a fost să fie așa.
     Problemele sunt departe de a se fi rezolvat, mai mult, ele se tot adună. O veste stupefiantă, dar exemplară pentru judecarea întregului sistem sanitar din România, ne vine de la Sebeș. Telefoanele Spitalului municipal au fost suspendate de Romtelecom pentru o datorie de 25 milioane de lei. Ce vor face bolnavii? Dacă o unitate sanitară bine cotată, dintr-un municipiu în plină expansiune economică, poate ajunge într-o astfel de situație, vă puteți imagina ce se întâmplă prin alte zone, mai bătute de soartă? Mai ales că, de când i-a trecut "în parohie", Primăria municipiului Sebeș a investit deja în spital câteva sute de milioane de lei.
     Nici medicii de familie, cei care asigură asistența medicală primară, nu o duc mai bine și, pe cale de consecință, nici pacienții aflați pe lista lor. După ce scandalul listei medicamentelor compensate părea să se fi stins, apare la orizont o nouă belea: Ministerul Sănătății a redus drastic numărul formularelor de prescriere a rețetelor compensate sau gratuite pe care are voie să le elibereze lunar un medic de familie, aproximativ 60 la circa 800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie. Este adevărat că nu toți asistații se îmbolnăvesc deodată, dar oricum numărul formularelor este departe de a acoperi necesarul. Ele se termină în primele zile ale lunii. Dacă ai ghinionul să te îmbolnăvești mai târziu, nu există altă soluție decât plata integrală a medicamentelor prescrise. Și așa se ajunge în situația aberantă, în care contribuabili cu plata la zi a asigurărilor de sănătate, nu beneficiază de drepturile pe care banii vărsați în conturile caselor li le oferă conform legii. Este acesta un atac la drepturile omului? Vom avea însă timp să mai dezbatem această problemă pentru că CNAS tocmai a anunțat că a decis să modifice lista medicamentelor compensate atât de greu născută și publicată deja în Monitorul Oficial pentru că a constatat mari erori între nomenclatoare și listele aferente cu prețurile de referință pe baza cărora se face decontarea. Lista corectată se preconizează să intre în vigoare abia luna viitoare. Pe bună dreptate medicii și pacienții se întreabă: încotro se îndreaptă sistemul sanitar românesc?
Anca DINICĂ