Ultima oră
Știri
Președintele UAP Alba participă la Tabăra internațională de artă "Europa azi"
      În perioada 26 mai - 3 iunie va avea loc la Veranka (Ungaria) Tabăra internațională de artă "Europa azi", care va reuni artiști plastici din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Ukraina, Anglia România și Voivodina. Filiala Alba a Uniunii Artiștilor Plastici din România va fi reprezentată de președintele său - Traian Mârza. (A.D.)
Aplauze în Catedrala Reîntregirii
Corul "Codex Apulum" concertează în cinstea Învierii Domnului
      Duminică, 25 mai a.c., la ora 18,30 (după slujba vecerniei), corul "Codex Apulum", dirijat de Iosif Fiț (acea "orgă vie" albaiuliană care răsună de 15 ani în municipiul nostru, sub bagheta aceluiași dirijor) va susține un concert în Catedrala Reîntregirii. Primul concert de acest fel a fost susținut în data de 1 decembrie 2002, zi în care, pentru prima dată, Templul Ortodoxiei a răsunat de... aplauze. Pentru or­ga­ni­za­rea, de acum înainte, în bune condiții, a manifestărilor artistice și religioase totodată, Arhiepiscopia Ortodoxă a achiziționat peste 200 de scaune, pentru ca spectatorii să poată asista la ele, sub semnul frumuseții respectuoase și al cu­cer­ni­ci­ei. Acesta este un mare semn de deschidere din partea administrației bisericești ortodoxe care, iată, înțelege în adevărata sa semnificație termenul biblic "osana". Așa cum el este înțeles de multă vreme de lumea catolică... (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pregătiri temeinice în vederea marii aniversări de la 1 Decembrie
Cetatea Marii Uniri - un vast șantier de restaurare și conservare a monumentelor istorice
      De câțiva ani buni în centrul municipiului Alba Iulia, mai exact în zona Cetății Vauban, Ministerul Culturii și Cultelor a deschis câteva șantiere pentru restaurarea și conservarea unor monumente de o mare valoare arhitectonică și istorică. Ne referim la Poarta a III-a și Poarta I-a a Cetății și la Palatul Apor. După ce intervențiile de urgență s-au încheiat eliminându-se astfel pericolul degradării iremediabile a monumentelor în cauză, s-au subțiat foarte bine și fondurile alocate an de an pentru încheierea lucrărilor. Pe șantierul de la Palatul Apor lucrul a și fost întrerupt din această cauză mai bine de doi ani, iar la Poarta a III situația este mai complicată aici fijnd vorba și de neplata proiectanților (ori fără proiect nu se poate lucra), dar și de descoperirea unor noi probleme care necesită soluții și... proiecte pe măsură. Pentru a fi corecți trebuie să spunem că Ministerul Culturii și Cultelor nu poate să aloce bani pe care nu-i are și de aceea s-a apelat la diverse alte surse de finanțare, mai ales că sunt necesare sume destul de mari. Odată cu primul comandament pentru organizarea aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, desfășurat joi la Alba Iulia, în prezența ministrului Octav Cozmâncă, vin și veștile bune: banii necesari s-au găsit.
     Directorul general în MCC - Irina Arabagiu este unul dintre oamenii care s-a luptat cel mai mult în ultimii ani pentru salvarea monumentelor Orașului Marii Uniri. Iar eforturile sale se văd acum: MCC a alocat o sumă importantă pentru finalizarea lucrărilor la Poarta I-a a Cetății, care se dorește a fi dezvelită în preajma aniversării a 85 de ani de la Marea Unire. Profitând de deschiderea cu acest prilej de către guvern a baierilor pungii și pentru celelalte monumente din municipiu s-au alocat sume importante. MCC a alocat pentru amândouă Porțile Cetății 15 miliarde de lei și în plus s-a început proiectarea pentru restaurarea și conservarea tuturor celor 7 porți ale fortificației. De asemenea, la Palatul Apor vor fi reluate lucrările pentru că în sfârșit Ministerul Educației și Cercetării a fost de acord să preia obiectivul de la MCC și să finanțeze în continuare lucrările a căror valoare se ridică la 22,1 miliarde de lei. Să spunem că transferarea a fost necesară conform noi legi a patrimoniului cultural imobil și datorită faptului că Palatul Apor este dorit de Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.
     Pentru că trecutul nu trebuie să împiedice dezvoltarea, ci s-o impulsioneze, un model de coexistență a vechiului cu modernul o va reprezenta noua fântână cinetică, ce va lua locul celei existente acum în parcul din fața Catedralei Reîntregirii Neamului. Vorbim de o fântână realizată din nichel și sticlă de Murano, dar și despre intenția ca odată cu realizarea fântânii să fie puse în valoare și zidurile vechi ale Cetății - pentru că se știe, sub parc sunt o serie de spații subterane. Și acest obiectv este programat să fie finalizat pentru 1 Decembrei 2003, iar toată lucrarea va costa circa 10 miliarde de lei. Tot în lunile care au mai rămas până la 1 Decembrie vor fi deschise șantiere pentru refațadizarea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia - 12 miliarde de lei și Catedralei Reîntregirii Neamului - 8,8 miliarde de lei. Se anunță deci un an bun pentru monumentele din municipiul Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Stația CFR Alba Iulia - complet modernizată
      Vă informam de curând că Gara CFR din Alba Iulia va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Proiectul pentru această lucrare a fost executat de SC Proiect Alba SA și aprobat de MLPTL, care a inclus gara Alba Iulia pe lista priorităților din acest an. Modernizarea gării, care se va face în sistem de Eurostație, este destul de laborioasă pentru că nu este vorba doar de clădiri, ci mai ales de linii și de accesele subterane ale călătorilor. De aceea lucrările nu vor putea fi încheiate pentru 1 Decembrie 2003, așa cum s-a propus.
     Dar începerea lor nu va fi nici amânată, după cum a sugerat la Alba Iulia reprezentantul MLPTL, care a propus o cosmetizare elegantă a gării pentru evenimentul aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, urmând ca lucrările efective să fie începute în ianuarie 2004. Dilema a fost tranșată de Octav Cozmâncă, care a decis că lucrările vor începe așa cum trebuie. Să mai spunem că pentru modernizarea Gării se vor cheltui 2.000.000 EURO, din fonduri externe, iar alte 31 de miliarde de lei au fost alocați prin hotărâre de guvern pentru modernizarea și refuncționalizarea Pieței Gării.
Anca DINICĂ

În vederea accesării fondurilor europene
CJ Alba și consiliile locale și-au dat mâna
      În cursul zilei de ieri, la sediul Palatului Administrativ a avut loc întălnirea inițiată de deputatul PSD de Alba, Constantin Selagea, la care au participat reprezentanții CJ Alba și ai consiliilor locale de la municipii și orașe, având ca temă programul SAMTIT. Cu această ocazie s-au constituit două noi organisme, Asociația APA Alba, formată din CJ Alba, CL Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Ocna Mureș, Blaj și Cugir; Asociația Valea Arieșului, alcătuită din CJ Alba, CL Abrud, Baia de Arieș și Câmpeni. Deputatul Selagea ne-a declarat că proiectele vor fi depuse la ADR Centru până la 14 iulie a.c., dar că până atunci vor mai avea loc și alte întâlniri tehnice. Valoarea unui proiect este de maxim 13,5 milioane de Euro. O parte reprezintă finanțare externă iar restul va fi accesat sub forma unui credit, ce va fi rambursat într-o perioadă de 5-15 ani.(F.R.)
Casieră CFR anchetată pentru delapidare
      Ofițerii de la Poliția TF Alba au început urmărirea penală împotriva unei funcționare, angajată a Regionalei CFR Brașov în Gara Alba Iulia - Mirela Minerva Nemeș (30 de ani, din Alba Iulia), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de gestiune frauduloasă, delapidare, fals intelectual și uz de fals. Nemeș, casieră la CFR, a încasat în perioada noiembrie 2002 - februarie 2003, bani de la pensionarii CFR, pentru obținerea noilor permise de călătorie gratuită pe tren. Deși încasa în medie câte 50.000 de la fiecare pensionar, casiera nu întocmea chitanțele necesare și nici nu trimitea documentația necesară la Regionala CFR Brașov, pentru obținerea permiselor. A delapidat în acest mod 23,67 milioane de lei, lăsându-i, la vremea respectivă, pe pensionarii CFR din Alba fără permise de călătorie. Pensionarii au fost nevoiți să-și întocmească și să-și depună din nou actele la casieria CFR Alba pentru obținerea permiselor. Regionala CFR Brașov s-a constituit parte vătămată în vederea recuperării prejudiciului. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.