Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O țară de tăietori de frunză
      Încerc de mai multă vreme să scap de o idee și anume aceea că în România se muncește foarte puțin, motiv pentru care n-ai cum să faci pași înainte, că politicienii și guvernanții ce au datoria de a asigura membrilor societății o creștere a productivității, a bunurilor de consum și de aici un trai cât de cât rezonabil, ca să nu spunem decent, întrucât ni s-a strepezit sufletul de câte ori l-am auzit, au sufletul foarte larg. De unde o viață îndestulătoare când o ducem numai într-un repaos? Cred și sunt convins că suntem țara în care se muncește cel mai puțin, unde se taie frunză la câini, suntem țara cu cei mai mulți paraziți sociali, delincvenți, cerșetori și munca este pur și simplu disprețuită de tot mai mulți români. Zilele fără muncă, scăldate în miasme de mititei și fluvii de bere ni le dă biserica prin calendarul său plin de sărbători cu nume de sfinți, ni le dă tătucul stat drept recompensă pentru că tăcem, nu mârâim, nu mișcăm în front.
     Iată, îmi vin în minte două exemple elocvente, ilustrative pentru punctul meu de vedere, dar nu numai al meu, ci al tuturor celor ce robotesc zi și noapte pentru a-și încropi un trai acceptabil: în decembrie 2002 - ianuarie 2003 Guvernul i-a cadorisit pe români cu aproape trei săptămâni de tras pe dreapta; în 2003, am avut un Paște lung, spre bucuria soboarelor de preoți și un întâi mai foarte muncitoresc, românul primind un cadou de aproape zece zile. Să adăugăm luna de concediu legal și aritmetica ne spune că fiecare om al muncii din România beneficiază de șaizeci de zile libere, plus cincizeci și două de duminici, plus cincizeci și două de sâmbete libere, ca să nu mai punem la socoteală "vinerile scurte" pentru a nu fi acuzați de meschinărie. Se pare că Guvernul vrea să-l copieze pe Jules Verne cu celebrul său roman: "Doi ani de vacanță".
     Straniu mi se pare că zilele de repaos au fost decretate de Guvern ca obligatorii. Patronii s-au temut să lucreze în aceste zile de teamă să nu fie amendați. Și asta se întâmplă nu în Germania, în Japonia sau Coreea de Sud, nici pe vremea lui Stahanov, ci în dulcele, ondulatul și somnorosul nostru plai mioritic. Să impui măsuri într-o țară cu tot mai puțini muncitori și din ce în ce mai mulți pensionari, într-o lume unde productivitatea muncii tinde spre zero, mi se pare a fi un sabotaj pe față. Dacă prin adiționare ajungem la respectabila cifră de una sută șaizeci și patru de zile de antren și voie bună, cum să crească PIB-ul, cifrele de afaceri, beneficiile, întreprinderilor de stat ca să-și poată achita obligațiile la buget și să putem menține în stare de funcționare sectorul sanitar, de învățământ, cultura și armata?
     Nu zicem că românii n-ar fi obosiți și că au nevoie de recuperări mai lungi decât semenii lor cruțați de trauma comunistă, dar nici chiar așa. În nici una din ex-colegele noastre de lagăr bolșevic nu vei întâlni ca la noi disprețul față de muncă. Într-o tranziție normală, după o revoluție netrucată cum susțin unii politicieni, nu se face așa ceva. Acestea sunt gesturi sinucigașe nici măcar pe termen lung ci imediat. Negăsind soluții viabile guvernanții se pierd în improvizații ce seamănă cu bacșișuri date populației în încercarea disperată de a le perverti conștiințele. Din păcate, la așa clasă conducătoare, așa popor. Dacă i-ai explica românului că trăiește prost pentru că muncește prost îți faci din el un dușman de moarte. Dacă spui că treburile merg prost în țară din cauza celor care o conduc, riști să fii făcut "defăimător de țară", că aduci "ofensă autorității". Vor vedea autoritățile când vom fi o țară de șomeri și pensionari cine îi va salva de presiunea socială.
Gheorghe JURCĂ