Prima pagină Ediția din: 28.5.2003
Știri
La Alba Iulia
Un milion de lei mp de pământ
      În ultima perioadă, prețul locuințelor și al terenurilor intra­vi­la­ne în Alba Iulia a explodat, lucru datorat în proporție con­si­de­ra­bi­lă despăgubirilor practicate de SC Roșia Montană Gold Corporation, dar și a valutei trimise acasă de românii ce lucrează peste hotare. Astfel, valoarea unui apartament în municipiul reședință de județ a crescut vertiginos, cu greu mai putând fi cumpărate locuințe cu două camere sub suma de 500 milioane de lei. Acest fenomen inflaționist se regăsește și în cazul tarifelor practicate în cazul suprafețelor intravilane con­stru­i­bi­le, valoarea metrului pătrat de teren în perimetrele cele mai căutate situându-se la un nivel extrem de ridicat, după cum urmează: zona Micești între 7-15 Euro, zona Pîclișa 5-10 Euro, apogeul fiind atins în zona Schit, unde s-a ajuns până la 25 Euro! (H.D.M.)
31 mai - Ziua mondială fără tutun
      Într-un comunicat de presă, DSP Alba ne informează că în 31 mai se celebrează, în fiecare an, Ziua mondială fără tutun. Cu acest prilej va avea loc o serie de manifestări care au rolul de a atrage atenția asupra efectelor multiple în plan personal și social, generate de fumat. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății va cere industriei filmlui să nu mai promoveze fumatul și mărcile de țigări. OMS spune că epidemia tutunului omoară anual circa 5 milioane de oameni. În România consumul de tutun înregistrează o creștere importantă în rândul populației tinere.(F.R.)
Vineri, ultima zi de depunere a proiectelor pentru
Programul de dezvoltare a județului Alba
      Mai sunt doar patru zile până la încheierea termenului de de­pu­ne­re a proiectelor în cadrul Pro­gra­mu­lui "Dez­vol­ta­rea județului Alba". Acestea pot fi depuse la sediul ADR Centru până cel mai târziu vineri, 30 mai 2003, ora 14,00. Programul amintit se adresează tuturor firmelor cu capital privat din județ, indiferent de mărimea lor, fiind posibilă obținerea de finanțări ne­ram­bur­sa­bi­le cuprinse între 500 milioane de lei și 5 miliarde de lei. Acest program este accesibil atât fir­me­lor care activează în domeniul urban cât și celor din mediul rural, finanțarea nerambursabilă a­co­pe­rind maxim 50 la sută din totalul costurilor eligibile. "Ca domenii de activitate se finanțează cu precădere sectorul industriei pre­lu­cră­toa­re precum și serviciile hoteliere, cele de poștă și telecomunicații, realizarea de software, spălarea, curățarea și vopsirea blănurilor. Din aceste sume se pot achiziționa mașini, utilaje, instalații și echipamente necesare derulării activității", ne-a declarat directorul ADR Centru, Simion Crețu.(F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ai carte, ai chef de ghidușii
Cum s-a distrat un profesor de matematică cu nervii vecinilor
      Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată luni seară, în jurul orei 19,00 că un bărbat aruncă, de la etajul IV al unui bloc de pe strada Gladiolelor, mai multe sticle și borcane, având drept "țintă", autoturisme și persoane din fața imobilului. Turbulentul nu s-a limitat la atât și a bombardat în continuare cu "muniția" din dotare și casa scărilor. Ajunși la fața locului, polițiștii l-au identificat pe agresor în persoana lui Fănel Eugen Miheț, de 32 de ani, din Alba Iulia, absolvent a trei unități de învățământ superior, în prezent el profesând ca dascăl de matematică. Pentru reținerea sa a fost nevoie de intervenția mascaților de la DPIR Alba, întrucât recalcitrantul a fost extrem de violent, amenințându-i pe vecinii care încercau să-l calmeze. Trei mașini au fost avariate destul de serios, cu parbrize sparte, capote și uși " mototolite", iar o femeie a fost rănită la picior.
     Matematicianul a aruncat cu sticle și spre curțile din apropiere, dar din fericire nu a mai provocat și alte pagube. Dus la Poliție, tânărul și-a recunoscut fapta, însă a replicat că nu regretă nimic. El a declarat în timpul anchetei că a ascultat muzică timp de trei zile la o intensitate care i-a deranjat pe vecini. Aceștia au chemat sectoristul, care i-a cerut să dea muzica mai încet. Miheț a neglijat și acest avertisment, iar unul dintre locatari a oprit furnizarea energiei electrice de pe scară. Iritat de "afrontul" care i s-a adus, turbulentul și-a constituit un adevărat arsenal de sticle și borcane, pe care le-a aruncat de pe balcon. Pagubele estimate la prima strigare au fost cifrate la 15 milioane de lei, însă păgubiții cred că distracția vecinului lor i-a costat mult mai mult, ca să nu mai vorbim de sperietura pe care au tras-o.
Nicoleta TOMUȚA, Florin ROMAN

Lista funcționarilor publici incompatibili
Intră sub incidența Legii 161/2003 106 per­soa­ne, care au ca termen limită de "reglare" a conturilor data de 20 iunie 2003
      Prefectul Ioan Rus a comunicat Ministerului Administrației Publice și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici lista aleșilor locali și a funcționarilor publici care intră sub incidența incompatibilităților prevăzute de Legea 161/2003. Numărul aleșilor locali incompatibili din județ este de 54 după cum urmează: 17 intră sub incidența art. 88 al.1lit.c - funcția de consilier local sau județean este incompatibilă cu calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al CL, CJ sau Prefecturii; 5 sunt incompatibili conform aceluiași articol dar la lit.d - funcția de consilier este incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director ... cenzor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local sau județean; 15 intră sub incidența art. 94; 17 sub cea a art. 87 lit. d, f, g, k. Tot la acest capitol sunt de menționat demisiile primarului Mircea Hava și a viceprimarilor Marius Rotar și Călin Potor din funcțiile deținute în cadrul unor societăți comerciale pentru a intra în legalitate. Același lucru este de așteptat să se producă și în cazul primarului și respectiv vice­pri­ma­ru­lui municipiului Aiud.
     În ceea ce privește funcționarii publici din aparatul Prefecturii, al Consiliului județean, al consiliilor locale și al instituțiilor publice aflate în coordonarea sau subordinea acestora care intră sub incidența incompatibilităților prevăzute de lege, numărul lor este de 52 din care 15 dețin funcții de conducere iar 37 de execuție. În cazul Prefecturii Alba este vorba de 2 persoane (conducere + execuție), numele acestora nefiind deocamdată dezvăluite. În cadrul aparatului propriu al CJ Alba situația se prezintă în felul următor: 7 persoane cu funcții de conducere (Perța Floarea, Vesa Iosif, Hogman Aurelia, Cosneac Vasile, Bian Silviu, Breaz Dorina și Zaharie Vasile); 5 persoane cu funcții de execuție (Iuga Iulius, Ceteraș Nicolae, Miclea Arghir, Dehelean Mih Mihaela și Bâscă Ioan). În cazul ultimului situația este oarecum hazlie, domnia - sa deținând doar funcții onorifice neproducătoare de venit. La consiliile locale există un total de 27 funcționari publici incompatibili (3 cu funcții de conducere, 24 de execuție) iar în cadrul instituțiilor publice sunt 11(4 - conducere, 7 - execuție).
     O parte dintre cei enumerați mai sus au renunțat deja la sursele "colaterale" de venit în timp ce restul mai au timp să o facă până pe data de 20 iunie a.c. Ulterior, Prefectura va demara un control cu privire la incompatibilități.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.