Ultima oră
Știri
Pacea de la București
      În cursul zilei de ieri, reprezentanții greco-catolicilor din Mihalț s-au întâlnit la București cu ministrul Culturii și Cultelor, Răzvan Theodorescu, pe tema litigiului patrimonial cu biserica ortodoxă. Potrivit informațiilor noastre, ministrul a convenit cu reprezentanții cultului greco-catolic ca aceștia să accepte casa parohială, grădina și terenul în discuție la Mihalț, pentru stingerea diferendului. Contactat telefonic, ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, a declarat că în zilele umătoare se va deplasa la Mihalț pentru discutții cu greco-catolicii, exprimâdu-și speranța că de această dată lucrurile vor decurge normal și că în scurt timp va fi semnat protocolul cu Mitropolitul Lucian al Blajului.(F.R.)
Accident rutier la Zlatna
      Luni, 26 mai, ora 12.55, Poliția Zlatna a fost sesizată că pe raza comunei Izvorul Ampoiului s-a produs un accident rutier. Sosiți la locul faptei polițiștii au constatat că unul dintre protagoniștii accidentului a părăsit zona. Potrivit cercetărilor derulate de poliție s-a constat că, în timp ce Radu Tuhuț (24 de ani, din Budeni-Zlatna) se deplasa cu mașina Dacia 1304 spre Abrud, a "tăiat" o curbă și a acroșat cu oglinda retrovizoare ARO-ul 243 condus din sens opus de Ioan Plic (28 de ani, din Abrud). Șoferul autoturismului ARO a pierdut controlul volanului după acroșaj și a trecut prin gardul de lemn al unei gospodării oprindu-se într-un pom. În urma accidentului a fost rănită pasagera din ARO, Georgeta J. (41 de ani, din Abrud). Radu Tuhuț a fost găsit de polițiști ulterior, la domiciliul său din Zlatna. În cauză, Poliția Zlatna contină cercetările. (N.T.)
Intoxicat cu pesticide
      Luni seara, la Spitalul Județean Alba a fost adus un moț de 56 de ani, Matei Gligor, care a suferit o intoxicație acută cu insecticid, după ce sâmbăta trecută a stropit porumbul. Victima a inhalat substanța extrem de toxică, însă aceasta a pătruns în corpul bărbatului și prin piele. Deși acum se simte mult mai bine, moțul va avea nevoie de operioadă de 7-10 zile de îngrijiri în cadrul secției ATI. Medicii îi sfătuiesc pe cei care desfășoară astfel de activități să folosească mască de protecție la gură, să poarte îmbrăcăminte adecvată și să facă baie imediat după ce termină de stropit.(F.R.)
Neatenția, bat-o vina!
      Alin Viorel Spălnăcean (25 de ani, din Cugir) a decedat la Spitalul Județean Alba după aproape două zile de comă. Spălnăcean a fost victima unui stupid accident de circulație, petrecut duminică pe strada Victoriei din Cugir. În timp ce se deplasa pe bicicletă, nu a observat o autoutilitară marca Roman oprită pe marginea drumului, pe partea lui de mers și a izbit-o din plin. Spălnăcean a suferit atunci o fractură de bază de craniu, intrând în comă de gradul III. A fost transferat la Spitalul Județean Alba unde a încetat din viață. (N.T.) Accidentat grav de o Dacie
     Un copil de 6 ani din satul Laz, comuna Săsciori s-a ales cu piciorul drept fracturat după ce a încercat să traverseze șoseaua în fugă, fără să se asigure. Luni, 26 mai, ora 13.15, minorul Mircea L. s-a angajat în traversarea DN 67C prin spatele unei autobasculante parcate la marginea drumului, moment în care a fost surprins și accidentat de o Dacie condusă de Nicolae Bâgu (33 de ani, din județul Sibiu). Minorul a fost internat în spitalul din Sebeș cu diagnosticul de poli­tra­u­ma­tism prin accident rutier și fractură la femurul drept. (N.T.)
Realimentarea cu energie electrică
Pagubele produse societății de electricitate sunt de 150 de milioane de lei
      Potrivit informațiilor furnizate de directorul SDFEE Alba, ing.Ioan Perju, începând de luni seara, de la orele 18,45, toate localitățile din Apuseni, rămase în beznă din cauza furtunii care a avariat rețelele și peste 100 de posturi de transformare, au fost realimentate la capacitate normală. El a adăugat că societatea pe care o conduce la nivel județean a înregistrat pagube la nivel județean de circa 150 milioane de lei din cauza acestei avarii, paguba cea mai mare fiind cauzată de energia electrică nevândută. Așa cum v-am mai informat, în noaptea de 24/25 mai a.c. o furtună puternică însoțită de căderi de precipitații s-a abătut asupra Apusenilor, lăsând în beznă 78 de localități.(F.R.)
Recital de chitară clasică
      Astăzi, 28 mai 2003, începând de la ora 20,00, Casa de cultură a studenților din Alba Iulia va fi gazda unui recital de chitară clasică purtând semnătura lui Dragoș Dobre, de la Filarmonica de stat din Arad. Intitulat "Virtuozii con­tem­po­rani ai chitarei", recitalul este cuprins în manifestarea organizată de Filarmonica din Arad sub genericul "Zilele muzicii de chitară clasică", aflată la cea de a X-a ediție. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Între Prefectură și Consiliul Local Municipal miroase a praf de pușcă
Șapte hotărâri ale CLM Alba Iulia contestate de prefectul Ioan Rus
      În primul rând este vorba despre Hotărârea nr. 137/2003 prin care Consiliul local Alba Iulia a stabilit printre altele tarifele privind transportul în regim de taxi. Prefectul Ioan Rus o consideră parțial nelegală, contestând creșterea tarifului minim la peste 7000 lei/km față de 5500 cât este în prezent fiind astfel ignorate alte oferte de a se practica tarife sub nivelul celor impuse de hotărâre. Este de asemenea contestată și diferența mică între nivelul minim și cel maxim, de numai 1000 lei, între 7000 și 8000 lei/km ceea ce conduce la "restrângerea și denaturarea concurenței dintre persoanele fizice autorizate și juridice care desfășoară transporturi publice de persoane în regim de taxi". O altă hotărâre, considerată de această dată total nelegală este nr. 128/2003 prin care CLM Alba Iulia aprobă un schimb de terenuri între autoritatea locală și Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
     Prefectul Ioan Rus a menționat că au fost astfel încălcate dispozițiile Legii 18/91 republicată și ale HG 1172/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire a comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. "Printre atribuțiile comisiilor locale de fond funciar prevăzute la art. 5 din Regulamentul aprobat de HG 1172/2001 nu se regăsește și cea privind efectuarea de schimburi de teren cu persoane fizice sau juridice" se mai arată în expunerea de motive.
     În fine alte 5 hotărâri ale CLM Alba Iulia nr. 120, 121, 122, 123 și 124/2003 sunt catalogate ca fiind nelegale. Conform acestora, Consiliul local parcelează sau unifică imobile proprietatea municipiului Alba Iulia, schimbă ramura de folosință a acestora din alei de acces și zone verzi în teren construibil și concesionează fără licitație publică, prin negociere directă parcelele nou înființate în favoarea unor societăți comerciale. "Hotărârile sunt nelegale, deoarece nu sunt în concordanță cu dispozițiile legii 215/2001 care prevăd obligația autorității locale de a acționa pentru protecția și refacerea mediului înconjurător coroborate cu cele ale art. 61 lit. "d" din legea 137/1995 care stabilesc că în procesul de dezvoltare social economic... consiliile locale răspund pentru adoptarea elementelor arhitecturale adecvate ... concomitent cu menținerea și dezvoltarea spațiilor verzi", a declarat șeful administrației publice județene.
     Prefectul Ioan Rus a solicitat Consiliului local reanalizarea hotărârilor cu pricina și revocarea lor, în caz contrar ele urmând a fi atacate în contencios administrativ.
Răzvan JURCĂ

PD acuză dubla unitate de apreciere folosită de PSD Alba
      Războiul dintre rozele social-democrației de pe meleagurile județului Alba continuă cu destulă îndârjire. În acest context vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel i-a și găsit un nume "Războiul de 300 de zile". Poate pentru că aproximativ atâtea zile au mai rămas până la alegerile locale din anul 2004. Dar trecând peste partea umoristică a situației el a afirmat că acest "război de 300 de zile" pe care prefectul Ioan Rus l-a pornit împotriva cetățenilor municipiului Alba Iulia "doar pentru a-l pune în corzi pe primarul Mircea Hava, nu are șanse de reușită." Asta, explică el, pentru că cetățenii sunt destul de inteligenți pentru a nu se lăsa îmbrobodiți de dubla unitate de măsură cu care lucrează PSD. Argument: o decizie a Consiliului local Alba Iulia (unde PD este puternic și care decizie ar ajuta în activitate primarul PD) este catalogată drept proastă și ineficientă, dar brusc devine salutară o decizie similară a CJ Alba (organism păstorit de PSD). Iată și exemple: *Consilierii locali ai PSD Alba Iulia s-au opus cu strășnicie angajării de către Primăria Alba Iulia a unui nou împrumut prin metoda emisiunii de obligațiuni municipale, dar la câteva zile după această întâmplare la Consiliul județean, vicepreședintele Ioan Florea a venit cu propunerea ca printr-o acțiune similară CJ Alba să facă un împrumut de 4 miliarde de lei. "Deci PSD are voie, dar PD nu!" *Primarul municipiului Alba Iulia a solicitat Consiliului local aprobarea executării unui studiu de dezvoltare durabilă a municipiului Alba Iulia prin angajarea unei firme specializate care să ofere astfel lucrării garanția unui lucru bine făcut. Evident consilierii locali ai PSD s-au opus cu toate forțele. Nu la fel s-au opus consilierii județeni ai PSD la o idee similară. "Și atunci care este unitatea de măsură? Dar corectitudinea și grija față de cetățean?"
Anca DINICĂ

Ministrul Mediului Petre Lificiu anunță două comisii de specialiști pentru evaluarea proiectului minier de la Roșia Montană
Pe baza raportului specialiștilor se va întocmi proiectul pentru eliberarea Acordului de Mediu
      În cursul zilei de ieri la audierea în fața Comisiei parlamentare de analiză a proiectului de dezvoltare minieră de la Roșia Montană, ministrul Mediului, Petre Lificiu, a declarat că vor fi constituite două comisii de experți care vor analiza oportunitatea exploatării zăcămintelor auro-argentifere din Apuseni, de către investitorul româno-canadian - Roșia Montană Gold Corporation. O comisie va fi alcătuită din specialiști români, mai exact din decani de la facultățile de specialitate din țară, de la profile ca biologie, minerit sau arheologie. O a doua comisie va fi formată din specialiști străini. În acest sens, Lificiu a declarat că deja s-a luat legătura cu specialiști din țări precum Australia, Japonia, Spania, Canada și SUA care se vor pronunța în legătură cu acest poiect. Lucrările celei de-a doua comisii vor fi finanțate din fonduri guvernamentale.
     Cele două comisii își vor desfășura activitatea în paralel, după care vor întocmi un raport comun ce va fi depus la Ministerul Apelor și Protecției Mediului. Pe baza lui se va întocmi proiectul pentru eliberarea Acordului de Mediu, a mai spus ministrul Lificiu. Înainte de a se decide forma finală a documentului respectiv, Petre Lificiu se va consulta cu membrii Comisiei parlamentare de analiză pe al cărei sprijin l-a apreciat ca fiind "esențial" în viitorul acestui proiect.
     Comisia parlamentară urmează să-și formuleze un punct de vedere unitar până la sfârșitul acestei luni, însă din cauza volumului mare de muncă și al celor audiați este posibil ca raportul final să fie întârziat cu circa două săptămâni, ne-au informat surse parlamentare din comisie.(B.U.)
"Zilele Orașului"
Programul manifestării de la Alba Iulia
      În acest sfârșit de săptămână la Alba Iulia va avea loc prima ediție a unei sărbători care se dorește să devină emblematică pentru municipiul nostru - "Zilele Orașului". Organizată de Primăria și Consiliul local Alba Iulia, manifestarea va avea ca principal loc de desfășurare șanțurile Cetății Vauban de la Alba Iulia, după următorul program: *Sâmbătă, 31 mai: ora 9.00 la Sala Unirii - Deschiderea festivităților, înmânarea diplomelor de excelență pentru câțiva dintre cetățenii care au contribuit substanțial la dezvoltarea municipiului Alba Iulia, vernisajul expoziției fotografice "Alba Iulia acum 75 de ani", concert cu fanfara Corpului de armată al Transilvaniei "Mareșal Constantin Prezan"; ora 10.15 - Deschiderea porților și intrarea în șanțurile Cetății - Parcul Maria; ora 11.30 - Distracție pentru fiecare, concursuri și multe, multe surprize; ora 19.00 - "Alba Iulia, inimă de țară" spectacol folcloric susținut de Ionuț Fulea, Laura Lavric, Florica Zaha, Dinu Iancu Sălăjanu, Adrian Stanca, Florentina și Petre Giurgi, Niculina Stoican, Mariana Deac, Leontina Fărcaș, Mirela Mănescu, Adrian Țiboc, Alina Pinca, Alexandru Pârgaru, Grupul instrumental "Crai Nou", Grupul Instrumental "Codru de România", Orchestra "Crăișorul Munților", Ansamblul folcloric "Transilvania" din Câmpia Turzii; ora 22.00 - Aprinderea torțelor, prezentarea Stemei și a Steagului municipiului Alba Iulia; 22.30 - Suspans cu Lae Cascadorul, Focuri de artificii, Megaconcert cu formațiile Sistem, Spitalul de Urgență, HI-Q, discotecă în aer liber. *Duminică, 1 iunie, în șanțurile Cetății: ora 10.00 - Desene pe asfalt, concursuri de biciclete, triciclete, role, simultan de șah; ora 11.00 - Muzică de promenadă cu fanfara corpului de armată al Transilvaniei "Mareșal Constantin Prezan"; ora 12.00 Aplauze pentru olimpicii albaiulieni (premierea celor mai buni elevi și a cadrelor didactice care i-au îndrumat); ora 13.00 - divertisment: magie, muzică, karaoke, dans, umor; ora 17.00 - spectacol folk cu Vali Șerban și invitații săi; ora 19.00 - megaconcert cu Andreea Bălan, Exit, Candy, Desperado. Spectacolul va fi urmat de o discotecă în aer liber. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.