Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un pas înainte...
      Deși de alegerile viitoare ne mai despart multe luni de zile, comportamentul partidului de guvernământ indică începerea în forță a campaniei electorale încă de pe acum. Tonul a fost dat de lansarea pe piață a calendarului alegerilor care, în intenția PSD, ar trebui defalcate astfel încât localele să se desfășoare în vara anului 2004, prezidențialele în toamna aceluiași an iar parlamentarele de-abia în primăvara lui 2005. Scopul declarat al departajării alegerilor parlamentare de cele prezidențiale ar fi diminuarea șanselor PRM de a accede la guvernare, în condițiile în care acest partid și-a datorat succesul fulminant din anul 2000 liderului-locomotivă Corneliu Vadim Tudor.
     Admițând valabilitatea acestui argument, va trebui să observăm totuși că PSD va avea cel mai mult de câștigat din defalcarea alegerilor, în condițiile în care el dispune de doi lideri (Adrian Năstase și Ion Iliescu) care își dispută locul întâi în sondaje. Dacă primul ar câștiga fotoliul de la Cotroceni, cel de-al doilea și-ar putea lua partidul înapoi și ar putea încerca să-l tracteze cu forța de locomotivă a sloganului "sărac dar cinstit". Cu mențiunea că atare etichetă pusă pe PSD ar trebui să alerteze Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, cea care pe toate posturile de televiziune ne sfătuiește să citim bine etichetele produselor înainte de a le cumpăra. Spunem asta întrucât circul în care s-a transformat declararea averilor demnitarilor a arătat că elita PSD colcăie de oameni bogați despre care nimeni nu poate spune cât sunt de cinstiți, întrucât faimoasa lege anticorupție nu-i obligă pe politicieni să declare valoarea conturilor mai mari de 10.000 de euro și nici să explice proveniența averilor pe care le-au agonisit cu trudă în timp ce slujeau interesul național. Primarul bucureștean Vanghelie, de exemplu, s-a dat de ceasul morții ca să-i ajute pe săraci prin intermediul SC Economat Sector 5 SRL. Astfel, numai pentru rafturile și mobilierul magazinelor, el a cheltuit 21,6 miliarde de lei. Gospodar și grijuliu, Vanghelie a îmbogățit și parcul auto al sectorului 5, care în anul 2000 nu avea decât trei Dacii, un Cielo și un ARO. Noile achiziții făcute de primarul sectorului 5 al Capitalei sunt: o Nubira Daewoo, un Cielo, o Skoda Octavia 4X4, o dubiță blindată Wolkswagen, un Mercedes Sprinter (de 17 locuri), un Ford de 9 locuri și patru Dacii Super Nova. Pentru magazinele economat s-au achiziționat patru dube de transport marfă, marca Mercedes. Asta da grijă pentru banii contribuabililor. Iar când te gândești câți "vangheliști" sunt în țara asta, ți se face părul măciucă.
     Cât privește banii politicienilor, vom afla date noi dacă astăzi guvernul va adopta Ordonanța de Urgență promisă de premierul Adrian Năstase, după ce președintele Ion Iliescu a cerut ca în declarațiile de avere ale demnitarilor să fie precizate sumele existente în conturile lor bancare. Potrivit lui Năstase, Guvernul va analiza și dacă este necesară declararea sumelor din obligațiuni. "Nu vrem nici să deschidem cutia Pandorei, să reluăm dezbaterea pe o lege pentru care ne-am asumat răspunderea", a declarat Năstase. El a mai spus că în Legea anticorupție sunt și alte elemente care trebuie mai bine formulate, dar deocamdată Guvernul va face modificarea privind precizarea sumelor din conturi, care este esențială. El a dat drept exemplu un alt element care ar putea fi clarificat în legătură cu cadourile primite de către demnitari, arătând că aceste cadouri mai mari de 300 de euro trebuie evaluate.
     Semnalul dat de șeful statului a fost, după cum se vede, mult mai persuasiv pentru conducerea PSD decât amendamentele opoziției la Pachetul anticorupție sau decât criticile dure din mass-media. În sfârșit, poate că cedarea lui Adrian Năstase și a cabinetului său este un pas înainte. Tot ce putem spera este ca el să nu fie urmat de doi pași înapoi.
Maria Lucia MUNTEANU