Ultima oră
Știri
Doi șefi la Comisia de expertiză a handicapaților
      În cursul zilei de ieri, consilierii județeni au aprobat modificarea componenței Comisiei de expertiză a persoanelor cu handicap pentru adulți, de la nivel județean. Având în vedere volumul mare de muncă și faptul că unul dintre conducătorii comisiei mai are și un alt loc de muncă, s-a propus și s-a aprobat validarea unui nou membru în acest organism. Persoanele nominalizate pentru a răspunde de activitatea comisiei sunt Simona Cosma și Florina Sicoe.(F.R.)
Decorație pentru șeful agriculturii județene
Comunicat de presă
      Președintele României, domnul Ion Iliescu, dorind să răsplătească meritele importante pentru com­pe­ten­ță, spirit de inițiativă în adoptarea unor mijloace de exploatare agricole moderne și eforturile susținute în vederea dezvoltării agriculturii ro­mâ­nești, a conferit Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler, domnului ing. Gheorghe Lazea, director general al Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară Alba. (Biroul de presă al DGAIA)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Consilierii locali ai PSD înghesuiți între interesul de partid și interesul cetățeanului
      Atacurile lansate de PSD împotriva primarului municipiului Alba Iulia au atins cote înalte la ultima ședință a Consiliului local Alba Iulia, care a avut loc marți, 27 mai. Nu numai că acestea s-au intensificat, dar nu a lipsit mult ca ele să facă "victime colaterale". Pentru că urmărind doar interesul PSD, acela de a-l "demola" pe primarul care se încăpățânează să rămână în Partidul Democrat, consilierii locali ai PSD au ignorat interesul cetățeanului. Adică al celor care i-au votat în consiliu. Întreaga ședință a fost un lung și obositor șir de contre, blocaje, apostrofări, care înspre final au degenerat în altercații verbale destul de dure și de o parte și de alta.
     Dar să revenim la interesul cetățeanului. Reamintim pentru cei care nu sunt obișnuiți cu ordinea de zi a ședințelor de consiliu local că nu există (cel puțin la Alba Iulia) nici o ședință în care să nu se discute Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), necesare pentru obținerea autorizațiilor de construcție. Mai vrea omul să-și facă o casă, un spațiu comercial, sau investiții mai mari, toate contribuind la dezvoltarea economică și socială a municipiului, și pentru toate acestea are nevoie de autorizația de construcție și de PUD. Or tocmai proiectul de hotărâre pentru aprobarea de PUD-uri a stârnit cel mai mare scandal. În practica de până acum a Consiliului local Alba Iulia se iniția un singur proiect de hotărâre cu mai multe puncte, atâtea câte PUD-uri se solicitau de către cetățeni primăriei. În ultimii trei ani și în perioada anterioară s-a lucrat în acest sistem și nimeni nu a avut nimic de obiectat. Acum însă consilierii locali ai PSD au acuzat executivul, mai ales inițiatorul proiectului - primarul Mircea Hava, că nu a prezentat pentru fiecare PUD în parte un proiect de hotărâre separat. Este adevărat că în ședința anterioară avusese loc o discuție asupra acestui subiect, dar nu s-a decis prin vot schimbarea modalității de prezentare a PUD-urilor, așa că în lipsa unei hotărâri de consiliu pe temă, executivul a lucrat ca și până acum. De precizat că ambele modalități de lucru sunt legale. Supărați pe formă, consilierii locali ai PSD au uitat de fond și au boicotat toate PUD-urile prezentate, mai puțin unul, cel referitor la extinderea Hotelului Parc (!). În afară de acesta nici unul nu a fost aprobat. Votul lor negativ nu avea însă la bază, în afară de supărare, vreo deficiență a documentației prezentate de solicitanți. În această situație cei în cauză trebuie să aștepte o nouă ședință de consiliu local pentru rediscutarea documentației propuse, ceea ce se traduce prin timp pierdut. În cazul unora chiar și în bani pierduți. Executivul trebuie să dea răspuns solicitanților, anunțându-i de aprobarea sau respingerea documentației. În cazul respingerii răspunsul trebuie motivat. Dar ce le-ar fi trimis acum ca răspuns executivul?
     Vorbind de nerăbdarea cu care sunt așteptate de solicitanți PUD-urile, trebuie să spunem că ea a și fost dovedită, tot în ședința de marți a Consiliului Local Alba Iulia, când unul dintre solicitanți, Tamara Hristov - administrator al SC Hristov SRL Alba Iulia, s-a interesat cu rapiditate de soarta PUD-ului depus. Aflând de respingere și de faptul că nu deficiențe tehnice au dus la aceasta, doamna Hristov a venit la ședință. După ce a așteptat cu destulă răbdare încă vreo două ore până la epuizarea ordinii de zi și a punctului "Diverse", dumneaei și-a spus păsul. Mai mult, i-a informat pe consilieri că având în vedere situația creată, care îi aduce prejudicii de sute de milioane de lei, îi va acționa în instanță. De precizat că fiecare consilier în parte răspunde individual de votul dat, iar în procesul verbal al ședinței este consemnat felul în care se votează. Consilierii locali ai PD i-au spus atunci să ceară lămuriri consilierilor PSD, de la care a pornit toată tevatura. Liderul grupului de consiliseri ai PSD - Dorin Sandea, a declarat atunci că ei nu au votat "împotrivă", ci doar s-au "abținut". Numai că după noile reglementări voturile de abținere se contabilizează la cele "împotrivă" deci... Mai mult, domnia sa a și precizat că nu s-au abținut pentru că ar avea ceva împotriva investiției SC Hristov SRL (hală de prelucrare ciuperci), ci pentru că "era vorba doar de o procedură, a noastră, internă." Și tot el a propus ca PUD-ul respectiv să fie rediscutat. Propunerea a stârnit însă protestele consilierilor locali ai PD (care votaseră "pentru" și celelalte PUD-uri). Ei au spus prin vocea președintelui de ședință - Rusu Stoian "ori rediscutăm toate PUD-urile, ori nici unul. Așa este corect!" Ceea ce l-a făcut pe Dorin Sandea să afirme: "Cred că ați chemat-o pe doamna ca să deblocați o situație." Până la urmă au fost rediscutate toate PUD-urile și doar unul a fost respins, din motive întemeiate, ceea ce dovedește că din motive de formă interesele de fond ale unor cetățeni din municipiul Alba Iulia au fost trecute pe planul doi.
     Pentru a evita pe viitor ca interesul cetățeanului să mai fie pus în pericol de orgolii, primarul Mircea Hava a promis că și în lipsa unei decizii de procedură (care nici acum nu există!) va prezenta din ședințele viitoare proiecte separate pentru fiecare PUD.
Anca DINICĂ

Averile parlamentarilor și liderilor județeni
      Continuând acțiunea de interpelare a liderilor județeni vă prezentăm în continuare declarațiile de avere ale prefectului județului Alba, av. Ioan Rus, deputatului PSD de Alba, Codrin Ștefănescu, și primarului municipiului Sebeș, Mugurel Sârbu.
     *Prefectul Ioan Rus și-a depus declarația de avere în data de 20 mai a.c. Domnia sa deține 2,078 ha suprafață agricolă, dobândită succesiv în anii 1986 și 2002 și 0,41 ha teren forestier dobândit în anul 2001, majoritatea suprafețelor fiind moștenite. Apoi, prefectul de Alba mai are în proprietate două apartamente dobândite în anii 1983 și 2003, precum și o cotă parte, prin moștenire, dintr-o casă de locuit. De asemenea, declarația de avere mai cuprinde două spații comerciale și un autoturism Nubira. Nu deține depozite în valută sau în lei, în țară sau în străinătate, mai mari de 10.000 de euro.
     *Deputatul PSD de Alba Codrin Ștefănescu ne-a informat că și-a depus declarația de avere la data de 19 mai a.c. Secretarul executiv al PSD posedă un apartament, o casă de locuit și un spațiu comercial; un autoturism marca Audi, fabricat în 1997. Nu are depozite în valută sau în lei mai mari de 10.000 de euro. În schimb, parlamentarul PSD de Alba deține obligații și alte bunuri producătoare de venituri nete care depășesc echivalentul a 10.000 de euro. Codrin Ștefănescu a mai precizat că este posesorul unei colecții de carte veche românească și europeană, al unei colecții de pictură românească și străină, deține mobilier de epocă stil, este colecționar de cartofilie și numismatică, precum și de alte obiecte de artă decorativă.
     *Primarul municipiului Sebeș, Mugurel Sârbu. Conform declarației de avere, Mugurel Sârbu are în proprietate un autoturism Opel Vectra, din anul 1994, nu are în cont sume mai mari de 10.000 de euro și locuiește într-o casă aflată pe numele părinților.
Adriana DURIGĂ, Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.