Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Magia pentru România
      Doar MAGIA, fie ea albă sau neagră, salvează România? Este o întrebare la care sincer căutăm răspunsuri după ce constatăm cu surprindere impactul pe care l-a avut standul vrăjitoarelor deschis în cadrul celui mai mare târg al României, tradus prin prezența masivă a românilor în jurul acestora. Atracția Târgului de Bunuri de Consum, sau prescurtat TIBCO, s-a dovedit a fi Salonul Magiei organizat într-un pavilion separat și care reunește 15 vrăjitoare. Lor li se alătură, la concurență însă, alte 20 care și-au ridicat corturi amenajate în aer liber. Tarifele practicate de vrăjitoare diferă în funcție de "gravitatea" problemei, dar începutul este același pentru orice "cauză" - datul în cărți. Varianta "cip" a cititului în cărți costă 200.000 de lei, iar tarifele cresc proporțional cu gravitatea problemei. Dacă viitorul poate fi aflat atât de ieftin și doar apelând la aceste servicii "profesioniste", pentru ce să mai plătim o grămadă de parlamentari, de miniștri, directori și directorași, un întreg mega-aparat administrativ? Am avea câte o vrăjitoare pentru orice domeniu. Poate că așa "cuplul anului 2000", ne referim aici la frumoșii Alexandra și Adrian Mutu, care, asemeni poveștii celor "1001 de nopți", au ajuns la concluzia că le este mai bine separat decât împreună, nu ar fi ajuns să stabilească un nou record, cel al "divorțului anului 2003"...
     Sau apelând la vrăjitoarea specializată în infrastructură am fi aflat din timp de interesele oculte care stau la baza lucrărilor de pe autostrada București - Brașov. Poate că nu s-ar fi topit zeci de miliarde de euro din bugetul de stat pentru niște interese personale care pot determina mutarea chiar și... a unei autostrăzi. Pentru că iată, în acest caz lucrările încă nici măcar nu au început, dar variantele de traseu au fost schimbate de trei ori. Așa se face că lucrarea are deja întârziere iar forma finală determină cheltuieli suplimentare de milioane de euro. Vă întrebați care este motivul invocat pentru astfel de strategii de infrastructură? "Doar" ocolirea terenurilor de lux din zona Băneasa! Dacă s-ar fi apelat la vrăjitoarea specializată în finanțe, nici parlamentarii ori demnitarii de orice rang nu ar mai fi fost obligați să joace acel penibil joc de x și 0 al declarațiilor de avere, conform noii legi anticorupție.
     Nici premierul nu ar avea acum un stres suplimentar încercând variante de modificare a acestei legi prin ordonanță de urgență și ar fi aflat din timp de marea lehamite și neîncredere națională cu care este văzută de populație aplicarea și mai ales rezultatele aplicării acestui act normativ. Nici prefecții nu s-ar mai perpeli în așteptarea verdictului la întrebarea "A fi sau a nu fi?", la care nici Cozmâncă și nici primul ministru Adrian Năstase nu se prea grăbesc să răspundă. Ar apela simplu la serviciile prezicătoarei specializată în administrație publică și gata, ar ști cu siguranță ce vor păți. Chiar și liderii partidelor politice ar rezolva mult mai ușor ecuația alegerilor locale și parlamentare din sesiunea 2004/2005 iar strategiile electorale ar fi mult mai clare și directe în urma unei ședințe de dat în cărți cu specialista în strategii politice.
     Și uite așa viitorul României nu ar fi incert, ar fi clar și limpede că vorba aceea "Ce ți-e scris, în frunte îți este pus!" sau în cărțile de TAROT?
Dana MOTREANU