Prima pagină Ediția din: 30.5.2003
Știri
Consiliul local a aprobat stema și steagul municipiului Alba Iulia
      Reunit în ședință la începutul acestei săptămâni Consiliul local Alba Iulia a aprobat stema și steagul municipiului. De precizat că stema a fost anterior aprobată și de Comisia Națională de Heraldică. Să spunem totuși că la discutarea acestui punct con­si­li­e­rul local PSD - Dorin Sandea a cerut un amendament ca nici stema, nici steagul să nu fie arborate până la publicarea în Monitorul Oficial a documentului de aprobare. În acest context reamintim că în perioada 31 mai-1 iunie la Alba Iulia se vor desfășura "Zilele Orașului" în programul cărora un punct aparte, pregătit cu atenție de Primăria Alba Iulia, este tocmai prezentarea stemei și steagului municipiului! Proiectele de a­pro­ba­re a stemei și steagului mu­ni­ci­piu­lui au primit votul pozitiv al consilierilor fără amendamentul propus. (A.D.)
Înghețată pentru cei mici
      Prichindeii din municipiul Alba Iulia vor primi astăzi un cadou delicios din partea pri­ma­ru­lui Mircea Hava - înghețată. Adrisanții sunt copiii din grădinițe și elevii claselor I- VIII din toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului. Cadoul este o avanpremieră a tuturor celorlalte surprize pe care Primăria mu­ni­ci­piu­lui Alba Iulia le pregătește pentru sărbătorirea Zilei In­ter­na­ți­o­na­le a Copilului - 1 Iunie. Toate acestea fac parte din programul amplu al "Zilelor Orașului". Și pe această cale primarul mulțumește sponsorului SC Alpin 57 Lux Sebeș. (A.D.)
Sub deviza: "Fără tutun!"
Un marș al bicicliștilor
      La inițiativa Direcției de Sănătate Publică Alba, în municipiile Alba Iulia, Sebeș și Aiud, precum și în orașul Abrud se vor desfășura azi, de la ora 18,00, marșuri pe biciclete sub deviza: "Moda e ... fără tutun! Fii la modă!". La Alba Iulia marșul este organizat de Liga studenților de la Universitatea "1 Decembrie 1918", cu sprijinul Asociației "Sprijiniți copiii", Asociației "AS 2001", ISJ, Poliției, Primăriei Alba Iulia și Serviciului Am­bu­lan­ță. Coloana bicicliștilor se de­pla­sea­ză pe traseul B-dul Victoriei, Cartierul Ampoi, str. Tudor Vladimirescu, Centru, str. De­ce­bal, B-dul Nicolae Bălcescu. Tinerii participanți la marș vor purta tricouri inscripționate cu textul devizei. Acțiunea se înscrie în aria mai largă a măsurilor de combatere a fumatului și sensibilizare a consumatorilor de tutun în privința riscurilor la care se expun. (A.D.T.)
Se prelungește termenul de acordare gratuită a îngrășămintelor
      Directorul general al DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea ne-a informat că Senatul României a aprobat proiectul de lege cu termenul de livrare 31 august a.c., a în­gră­șă­min­te­lor chimice gratuite pentru proprietarii de teren arabil în suprafață de până la 2,5 ha. Decontarea contravalorii în­gră­șă­min­te­lor se poate efectua până la 31 octombrie 2003. (A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Corsarii fac legea pe apele Oceanului Indian
Un albaiulian a trăit spaima unui atac pirateresc
      După ce flota românească a devenit o "poveste frumoasă", marinarii români au început să se angajeze plini de frenezie (de fapt, pentru a supraviețui muncind ceea ce se pricep) pe vasele unor companii străine. Și, deși Alba Iulia este la o mare distanță de rutele maritime, în urmă cu câteva zile am avut ocazia să cunosc un veritabil lup de mare care locuiește în municipiul nostru și care s-a întors recent din călătorie. Din motive lesne de înțeles nu vom divulga identitatea acestuia, ci ne vom apleca asupra unei aventuri pe care el a trăit-o în apropiere de coastele Bangladeshului.
     Prietenul nostru albaiulian, având 11 ani de experiență ca marinar, s-a angajat în luna aprilie a acestui an ca timonier pe un petrolier aparținând unui armator grec. Nu-mi amintesc exact ruta pe care acesta a circulat (deși prietenul navigator mi-a dezvăluit-o), destul că vasul grecesc (cu un echipaj format exclusiv din români) a ajuns în zona "sub-continentului" indian și în Asia de Sud-Est. În momentul apropierii de zona respectivă, vasul a fost atenționat printr-un mesaj din partea autorităților militare cu privire la existența... piraților! Ați citit corect: a unor pirați moderni care își fac veacul pe-acolo. Mesajul respectiv, pe lângă localizarea precisă a zonelor în care acționaseră anterior pirații, dădea amănunte de-a dreptul tulburătoare despre modul în care aceștia dăduseră loviturile (în special asupra unor nave comerciale, căci pe petroliere nu ar fi găsit ce să fure, decât obiectele personale ale membrilor echipajului). Ziarul "Unirea" a intrat în posesia acestui mesaj demn de romanele de aventuri, din care redăm câteva informații prin care sunt atenționate navele de pe rutele respective (insulele Anambas și Bintan precum și strâmtoarea Gaspar, din Indonezia, Sarawak, din Malaysia, Batangas, Davao și Manila, din Filipine, Haipong și Vung Tau, din Vietnam etc.). Modul de acțiune a piraților consta în apropierea cu vase sau bărci foarte rapide de "vasul victimă", mai ales în timpul nopții (sau sub masca unor vase pescărești, de mic negoț etc.), urcarea pe frânghii până pe punte, înarmați cu iatagane și arme de foc, și luarea de ostateci, după care urma prădarea vasului de toate valorile... Ca în filme, nu?
     Ei bine, deși avertizat, petrolierul grecesc a aruncat ancora în apropiere de Chittagong (Bangladesh), unde românii noștri (inclusiv timonierul albaiulian) au avut de făcut față unui atac pirateresc. Din fericire, conaționalii noștri (toți bărbați zdraveni) au avut suficientă prezență de spirit și i-au dezarmat pe atacatori, care și-au luat tălpășița în timp record. Și să mai spună cineva că în țara noastră e hoție și banditism. N-ați fost în Asia, fraților...!
Ioan HĂNȚULESCU

Se apropie marea sărbătoare de pe Muntele Găina
Oficialitățile județene au descins la fața locului
      Ieri, s-a consumat un prim pas în ampla acțiune dedicată pregătirii tradiționalei sărbători a Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Prefectul Ioan Rus însoțit de șeful Oficiului Prefectural Câmpeni - Nicolae Puiuleț, directorul Direcției Silvice - Ioan Pașca, directorul Direcției Sanitare-Veterinare - Ioan Dârzu precum și reprezentanți ai Direcției Agricole, SC Electrica, Armatei, Poliției și alții, s-au deplasat în zonă cu scopul de a inventaria problemele existente. Ca de obicei, se va acorda o deosebită atenție căilor de acces, amenajării izvoarelor, grupurilor sanitare ecologice și implicit protecției mediului precum și măsurilor de asigurare a unui cadru civilizat miilor de participanți. De asemenea, a fost stabilit în principiu și țintarul manifestărilor, care vor culmina, ca de fiecare dată, cu acordarea titlurilor de Craiul și Crăiasa a Muntelui. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este programat a se desfășura în zilele de 20 și 21 iulie 2003. (R.J.)
Fondatorul hidroenergeticii românești - prof. dr. ing. Dorin Pavel - omagiat la Sebeș
      La Sebeș, se va desfășura în zilele de 30, 31 mai și 1 iunie cea de-a treia Conferință Națională - cu participare internațională - "Prof. dr. ing. Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii românești", programul manifestărilor fiind următorul: * vineri, 30 mai, ora 9,00 - la Casa de Cultură din Sebeș are loc deschiderea lucrărilor conferinței, urmată de expuneri în plen și acordarea unor diplome; ora 12,30 - reculegere la mormântul profesorului Dorin Pavel, binecuvîntarea ÎPS Andrei, depuneri de coroane; ora 15,30 - începerea lucrărilor conferinței, la Colegiul Național "Lucian Blaga", pe secțiuni: 1.Inginerie generală - electric, moderator prof.dr.ing. Mircea Bejan; 2.Inginerie mecanică - hidraulică, moderatori - prof.dr.ing. Ioan I. Pop, prof.dr.ing. Viorel Ispas; 3.Mediu - organizare - învățământ, moderatori - prof. dr. ing. Tiberiu Rusu, prof.dr.ing. Ioan Blebea; 4.Rezistența materialelor - prof. dr .ing. Tiberiu Mănescu, prof. dr. ing. Mihai Tripa, prof. dr. ing. Mărioara Șomotecan; 5. Mecatronică - auto - termotehnică, moderatori - prof. dr. ing. Aurica Căzilă, prof. dr. ing. Vistrian Mătieș; 6. Mașini-unelte - angrenaje, moderatori - dr. ing. Mihai Sudrijan, dr.ing. Ștefan Bojan; 7.Materiale, moderatori - conf. dr. ing. Viorel Dan, șef lucr. Drd. ing. Emil Riți-Mihoc; 8.Tehnologii - procedee, moderatori - prof.dr.ing. George Vermeșan, prof.dr.ing. Mariana Arghir; ora 20,00 - moment cultural la Biserica Evanghelică din Sebeș. * Sâmbătă, 31 mai, ora 8,30, vizitarea Complexului Muzeal Național "ASTRA", din Sibiu, coordonator - prof.dr.Cornel Bucur (director); ora 13,30 - vizită la Casele memoriale Octavian Goga și Emil Cioran din Rășinari; ora 16,30 - vizitarea Schitului Mitropoliei Păltiniș; reculegere la mormântul lui Constantin Noica. * Duminică, 1 iunie, ora 9,30 - vizită la Mănăstirea Strungari și la Biserica de Lemn din Pianu de Sus; demonstrație de golf la Pianu de Sus a profesorului Paul Tomiță; ora 14,00 - închiderea lucrărilor conferinței. Primarul Sebeșului, Mugurel Sârbu ne-a declarat că la manifestări a fost invitat să participe și președintele României, Ion Iliescu, un mare admirator al profesorului Dorin Pavel.
Adriana DURIGĂ

Adunarea generală a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba
Investitorii străini dețin în județ 810 firme cu un capital de 85 de milioane de dolari
A fost ales noul Colegiu de Conducere al Camerei
      Ieri a avut loc la Alba Iulia Adunarea Generală a Membrilor Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba, care a făcut bilanțul activității oamenilor de afaceri din județ pe anul trecut și a stabilit măsurile ce se impun pentru sprijinirea firmelor, reducerea fiscalității și a birocrației. Bilanțul prezentat relevă faptul că în județ există 14.556 de agenți economici, din care 810 societăți comerciale cu participare străină, din 39 de țări, având un capital social de 85 de milioane de dolari, fapt ce situează județul Alba pe locul 9 pe țară. Performanțe bune s-au înregistrat și la alte capitole ce privesc comunitatea de afaceri din județ, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba fiind un factor activ, dinamic în viața firmelor, în stimularea investițiilor și a pieței, în formarea managerilor și promovarea intereselor economice ale companiilor noastre. Acest lucru a fost subliniat și de către prefectul județului Alba, av. Ioan Rus care a apreciat eforturile și rezultatele obținute într-un climat fiscal nu tocmai prietenos și stimulativ pentru oamenii de afaceri.
     A fost ales apoi noul Colegiu de Conducere al Camerei format din: Orzea Corneliu-președinte; Popa Ioan-vicepreședinte; Todoran Radu-vicepreședinte; Burlan Dorel-vicepreședinte; Iviniș Gheorghe-vicepreședinte; Necșulescu Claudiu-vicepreședinte; Vinerean Nicolae, Ciul Gheorghe, Stan Vasile, Duca Alexandru, Costea Alexandru, Moldovan Vasile, Iancău Petru, Gheberta Vasile, Harda Doina, Lazăr Viorel, Câmpean Gligor, Leahu Alexandru, Bogdan Ioan, Babițchi Mihai, Oargă Ilarie - membri.
     Comisia de cenzori este formată din: Gligan Vasile, Nichimiș Mircea, Virag Ioan.
     Secretar general al Camerei este ec. Nicolae Sabău. (A.C.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.