Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Exorcismul politic" versus opinia publică
      Așa cum a promis șeful său, Adrian Năstase, executivul a decis modificarea condițiilor de declarare a averilor demnitarilor, instituind obligativitatea declarării sumelor exacte pe care aceștia le au în conturile bancare. Cu toate acestea, critici față de conținultul Legii anticorupție s-au făcut auzite în continuare, atât din partea presei cât și a opoziției politice. Dacă opoziția poate fi suspectată că trage focul sub oala ei, vocile din presă sunt mai credibile mai ales când în paginile acesteia apar opiniile unor personalități independente. Analistul politic Cristian Pârvulescu, de exemplu, crede că una dintre marile lipsuri ale ordonanței guvernamentale este faptul că în declarațiile de avere nu apar colecțiile de artă și bijuteriile, care constituie mijloace importante de tezaurizare. El a mai spus că șansele de controlare a veridicității declarațiilor sunt practic nule atâta vreme cât în lege nu este menționată nici o instituție îndrituită să facă o evaluare. Prin urmare, numai demnitarii care comit infracțiuni pot fi controlați cu adevărat. La rândul lui, analistul economic Daniel Dăianu a subliniat că "doar onestitatea celui care face declarația poate duce la declararea averii reale, întrucât o bancă nu are voie să declare cât are o persoană fizică în cont, dacă nu s-a comis un act antisocial". Cu alte cuvinte, și cu noul text în coastă politicienii pot sta liniștiți, mai ales că numărul de acțiuni deținute și valoarea lor contabilă rămân ascunse privirilor. Asta ca să nu mai vorbim de averile trecute pe numele soțiilor, copiilor, mamelor, soacrelor, finilor ș.a.m.d., prin gesturi menite să facă din marii bogătași politici ai României niște demnitari mai săraci chiar decât dl. Ion Iliescu.
     În sfârșit, după atâta tevatură, premierul s-a arătat vineri iritat de insistențele celor care își afirmă nemulțumirea față de Legea anticorupție. "Formulele de exorcism politic, pe care le sugerează unii sau alții, au devenit penibile. Am încercat să ținem seama de liderii partidelor din opoziție, care acum ne tot dau sfaturi. Poate că ei nu au alte griji." Noi nu știm ce griji are sau n-are opoziția, dar ne-a devenit clar că toată clasa politică are motive să-și facă probleme din pricina modului în care românii îi privesc pe îmbogățiții tranziției. Astfel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul de Studii Sociale (ISS), în perioada 15-22 mai, majoritatea populației crede că marile averi s-au realizat în România prin furt, trafic de influență, pile și noroc, doar 9 la sută dintre cetățeni considerând că succesul financiar și bunăstarea au fost obținute prin muncă și merite personale. Aproape jumătate (48 la sută) dintre intervievați consideră că averile au fost realizate prin încălcarea legii, 27 la sută nominalizează relațiile ca mijloc de înavuțire, iar 9 la sută norocul. Potrivit sondajului, există o dispersie destul de mare a factorilor pe care lumea îi consideră generatori de corupție. Între aceștia, o cotă însemnată, de 26 la sută, este înregistrată de legislația necorespunzătoare. Cu 22 la sută este nominalizată implicarea actualei Puteri în anumite acte de corupție, 16 la sută dintre cetățeni arată cu degetul înspre Justiție, alți 16 la sută indicând obiceiul de a face "cadouri" în schimbul "anumitor servicii". Ineficiența poliției a fost acuzată de 11 la sută dintre intervievați iar criza din economie de numai 9 la sută.
     În asemenea condiții să ne mai mirăm că, în numai jumătate de an, partidul de guvernământ a pierdut 15 procente în opțiunile electorale ale cetățenilor, deși pentru a-și cosmetiza imaginea a pus la bătaie mijloace propagandistice pe cât de numeroase și de imorale pe atât de costisitoare? Nu ne mai mirăm, după cum nici acei politicieni care-și bat joc de opinia publică mințind-o în față, fără să clipească, n-ar trebui să se mire când se vor trezi aruncați de pe cal în mocirla morală din care au ieșit după decembrie 1989, întinând tot ceea ce atunci a fost pur și plătit cu mult prea mult sânge nevinovat.
Maria Lucia MUNTEANU