Ultima oră
Știri
Viraj periculos
      Sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 15,45, în municipiul Alba Iulia a avut loc un accident de circulație ce putea avea consecințe grave. Ioan Cunțan, de 66 de ani, din Gârbova, conducea o autoutilitară pe b-dul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. La un viraj lateral pe strada Lalelelor, el nu a acordat prioritate unui motociclist pe care l-a accidentat. Victima, Cosmin Grigore B., de 25 de ani, din Cugir, a suferit un traumatism la genunchiul drept și o fractură la același picior.(F.R.)
Vremea în luna iunie
Caniculă în sudul și vestul României
      Temperaturile medii lunare vor fi ușor mai ridicate decât valorile medii multianuale în vestul și sudul țării, iar în rest se vor situa în limite obișnuite. Regimul pluviometric va fi deficitar în sud-estul țării și pe zone restrânse din sud-vest, excedentar în nordul țării și izolat în zona de munte. În rest, cantitățile de precipitații vor fi normale, dar, în această lună, ploile pot avea și caracter torențial, ceea ce va determina punctiform cantități de precipitații semnificative.
     În prima jumătate a lunii iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind chiar călduroasă în regiunile sudice, unde valorile maxime de temperatură vor ajunge la 35 grade C. Instabilitatea atmosferică, dominantă pentru această lună de vară, se va manifesta, în acest interval, mai ales în cursul după-amiezelor, prin ploi și cu caracter de aversă, descărcări electrice și izolat căderi de grindină, dar aceste fenomene vor fi mai pronunțate în nordul țării și zona de munte. La mijlocul lunii se așteaptă o răcire accentuată a vremii, însoțită de creșterea gradului de instabilitate atmosferică în majoritatea zonelor țării. În această perioadă, ploile căzute pot avea și caracter torențial, iar temperaturile minime cele mai scăzute vor coborî, izolat, în depresiunile din centrul țării până la 5-6 grade C, iar în zona montană înaltă, trecător, precipitațiile vor fi mixte. În ultima decadă a lunii, vara își va intra în drepturi, vremea devenind în general frumoasă și deosebit de caldă. În unele zile, valorile maxime de temperatură vor depăși 35 grade C pe alocuri în sudul și sud-vestul țării, dar frecvența acestor zile va fi redusă.

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Zilele municipiului Alba Iulia - un succes sută la sută
      Hava bucătarSâmbătă și duminică, la Alba Iu­lia s-a des­fă­șu­rat prima ediție a "Zilelor municipiului Alba Iu­lia", o săr­bă­toa­re pe care alba­iu­li­e­nii o aș­teap­tă de mai mulți ani, iar Con­si­liul local și Primăria o gândesc tot cam de-atunci, dar abia acum au reușit să o realizeze. Având în vedere succesul pe care sărbătoarea l-a în­re­gis­trat, putem spune că așteptarea a meritat. A meritat în primul rând pentru că locul de desfășurare este unul deosebit, de care Alba Iulia abia de câteva luni dispune - șanțurile Cetății Vauban, care până nu demult s-au aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, fiind un spațiu cu acces interzis publicului. Consiliul local și Primăria Alba Iulia au dorit să ofere o sărbătoare mai deosebită și au reușit. Stau mărturie impresiile miilor de participanți. Asta chiar dacă au existat unele erori de organizare, cum ar fi programarea cascadei lui Lae Drăghici, care nu s-a putut desfășura în seara zilei de sâmbătă pentru că platoul unde trebuia să aibă loc nu a putut fi eliberat de oamenii care s-au înghesuit la spectacolul de muzică populară desfășurat anterior. Dar nu-i nimic, numai cine nu muncește nu greșește. Suntem siguri că organizatorii și-au luat seama și la edițiile viitoare vor ține mai mult cont de comportamentul mulțimii. O mulțime care credem că a depășit ca număr și implicare în acțiuni și cele mai optimiste speranțe. La aceasta a contribuit din plin programul oferit care a răspuns tuturor gusturilor, dar și faptul că sărbătoarea a fost una fără protocol, fără bariere, fără ecusoane de acces spre zone interzise. A fost o sărbătoare în care principalele ingrediente au fost muzica de bună calitate, mititeii, berea, dar și surprizele, dintre care de remarcat este postura de bucătar a primarului Mircea Hava, care, ajutat desigur, a pregătit 4000 de porții de fasole la cazan ce au fost distribuite gratuit doritorilor. adunare
     Dar nu au lipsit nici momentele e­mo­ți­o­nan­te. Unul dintre acestea a fost chiar des­chi­de­rea festivă a "Zilelor municipiului Alba Iu­lia", care a avut loc la Sala Unirii. Aici, în prezența a numeroși invitați din orașele înfrățite cu municipiul Alba Iulia - Alessandria (Italia), Szekesfehervar (Ungaria), Sliven (Bulgaria) și cetățeni, a avut loc conferirea a 33 de Diplome de Excelență unor oameni care au contribuit la dezvoltarea edilitară, economică și socială a municipiului nostru. Nu-i vom numi acum pe toți, dar spunem că printre premiați s-au aflat doi dintre cei mai vârstnici locuitori ai municipiului - Rozalia Boda (101 ani) și Ioan Iosa, care chiar astăzi împlinește 100 de ani. La mulți ani! O diplomă a primit și cel mai tânăr locuitor, un băiețel care s-a născut în dimineața zilei de sâmbătă. poarta
     Al doilea moment emoționant s-a con­su­mat în finalul spec­ta­co­lu­lui de folclor, când pe zidurile Ce­tă­ții s-au aprins tor­țe­le simbolizând re­a­du­ce­rea lor în sânul comunității și pro­mi­si­u­nea grijii viitoare față de repunerea acestui monument în circuitul turismului cultural prin programele pe care Consiliul local și Primăria Alba Iulia le derulează cu mai multe ministere, dar care fără sprijinul albaiulienilor nu pot avea succes. Momentul a fost întregit de un superb foc de artificii.
     Nici copiii nu au fost uitați. Duminică, de Ziua Internațională a Copilului, mulțimea de concursuri dar și premierea de către Consiliul local a elevilor care au obținut rezultate foarte bune la faza națională a Olimpiadelor și concursurilor la disciplinele de învățământ, a profesorilor care i-au pregătit au arătat grija organizatorilor pentru generațiile viitoare. Vrem să mai remarcăm, ca un fapt pozitiv, decizia ferm respectată și pusă în practică de a nu permite accesul în șanțurile Cetății al comercianților de turcisme, care ar fi transformat sărbătoarea într-un bâlci. A fost frumos, foarte frumos sau așa cum s-a exprimat unul dintre participanți "un succes sută la sută".
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.