Curier județean
Rugăciunea de azi
    Din somn sculându-mă, mul­țu­mesc Ție, Preasfântă Treime, că pentru multă bunătatea Ta și pentru îndelungă-răbdarea Ta nu te-ai mâniat pe mine, leneșul și păcătosul, nici nu m-ai pierdut cu fărădelegile mele; ci ai făcut iubire de oameni după obicei; și întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat ca să mânec și să slăvesc puterea Ta. Deci, acum luminează-mi ochii gândului, des­chi­de-mi gura ca să mă învăț cuvintele Tale, să înțeleg poruncile Tale, să fac voia Ta, să-Ți cânt întru măr­tu­ri­si­rea inimii și să laud Preasfânt Numele Tău: al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Iachint; Sf. Ierarh Anatolie al Constantinopolului
Catolic: Sf. Toma, Apostol
Greco-catolic: Sf. Mc. Iacint; Cel între Sf. Pr. Anatolie, arhiep. Const.
Meteo
     ASTĂZI: Deși în partea de nord-vest a țării se va simți o răcire ușoară a vremii, canicula se va menține, temperatura va urca frecvent până în jurul valorii de +30 grade C. Vântul va sufla slab, dar în partea a doua a zilei sunt condiții de producere a vârtejurilor. La munte pot cădea ploi cu caracter de aversă, dar cantitatea de apă nu va fi însemnată.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Anchetă administrativă la CJ Alba
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a dispus efectuarea unei anchete administrative pentru de­sem­na­rea celor vinovați de în­toc­mi­rea incompletă a proiectelor de hotărâre privitoare la depunerea jurământului noilor consilieri și la cel legat de rromi. "Eu îmi mențin punctul de vedere, iar cei care au greșit vor fi sancționați cu 10 la sută din salariu", a declarat Eugen Popa. Cele două proiecte de hotărâre au creat ilaritate printre consilieri, iar președintele chiar s-a enervat, deși este un om liniștit.(F.R.)
Președintele CJ Alba crede că Opoziția vrea să-i restrângă atribuțiile
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a declarat că, prin a­men­da­men­te­le aduse la organigramă, reprezentanții opoziției încearcă să-i restrângă atribuțiile. Scan­da­lul dintre cele două părți a pornit de la faptul că reprezentanții PNL, PD și PNȚCD au reclamat faptul că președintele CJ Alba trebuie să dea mai mult de lucru celor doi vicepreședinți, și nu doar prin dispoziții. Opoziția mai vorbește de o schemă de organigramă in­e­fi­ci­en­tă. De altfel, acest proiect nu a trecut la vot, hotărându-se înființarea unei comisii formată din reprezentanții tuturor partidelor din consiliu. Președintele CJ Alba se apără, susținând că legea îi dă dreptul de a da de lucru vicepreședinților prin dispoziții. Ce va ieși vom afla vineri când va avea loc ședința extraordinară a CJ Alba, pentru că lucrurile sunt departe de a fi lămurite.(F.R.)

Țărăniștii sesizează Prefectura Alba și Consiliul local Alba Iulia, cu privire la o presupusă incompatibilitate
      De-abia instalat la cârma președinției PNȚCD Alba, Voicu Vasile Bora a și luat poziție împotriva unei ilegalități. După cum a promis în ultima ședință de Consiliu local, dânsul a depus deja o sesizare cu privire la prezumtiva incompatibilitate a consilerului local Radu Buda. Redăm mai jos textul sesizării, înregistrată la nivelul Prefecturii în data de 1 iulie a.c.: "Domnului Prefect al județului Alba, Ioan Rus/ Luând în considerare Legea 161/21 aprilie 2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcției publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, art. 88 alin. (1) pct. d, coroborat cu art. 91 pct (4), vă rugăm să vă sesizați asupra stării de incompatibilitate a funcției de consilier local a d-lui Radu Buda, ales pe listele PNȚCD Alba, stare determinată de faptul că numitul îndeplinește funcția de director comercial la Electrica SA- Sucursala de întreținere și servicii energetice Transilvania Sud (Brașov), cu filiala în Alba Iulia.
     Avându-se în vedere că termenul legal alocat pentru sesizarea stării de incompatibilitate a expirat, vă rugăm să procedați de urgență la clarificarea situației prezentate. Solicităm aceasta pentru preîntâmpinarea unor situații care ar permite ca eventuale hotărâri ale Consiliului local Alba Iulia să fie adoptate cu o majoritate determinată de starea de incompatibilitate, ceea ce ar avea ca urmare anularea lor, cu toate consecințele ce derivă din aceasta.
     Menționăm că am înaintat sesizarea privind starea de incompatibilitate și la nivelul secretarului Consiliului Alba Iulia, conform procedurii instituite prin Legea nr. 161/21 aprilie 2003, de unde așteptăm răspuns în termenul prevăzut prin lege. Vă mulțumim... etc."
     Sesizarea redată mai sus este semnată atât de către președintele PNȚCD Alba, Vasile Voicu Bora, cât și de către secretarul executiv, Emil Benga. Și, din câte știm, neacordarea răspunsului într-un termen clar stabilit intră sub incidența "acordului tacit", ceea ce ar atrage după sine transformarea "prezumției" în certitudine și ar impune luarea unei măsuri asupra consilierului respectiv. Oare se poate întâmpla așa ceva la Alba Iulia? (I.H.)
Dorin Sandea: "Procentul de promovabilitate la capacitate este unul normal, rezonabil și echilibrat"
      Inspectorul general al ISJ Alba și totodată vicepreședintele PSD Dorin Sandea, nu este de acord cu aprecierile adversarilor politici în viziunea cărora rezultatele înregistrate la examenul de capacitate la nivelul județului Alba ar fi dezastruoase. "Procentul de promovabilitate de 74 la sută este unul normal, rezonabil și echilibrat. Dezastru ar fi fost dacă se înregistra 99,9% întrucât atunci era clar că ceva a fost în neregulă. Nu se poate spune sub nici o formă că învățământul județean este la pământ dacă ne uităm peste mediile obținute de elevi. Sunt sute cu medii cuprinse între 9.00 - 9.96, o mie au calificative între 8.00 și 9.00 iar tot atâția între 7.00 și 8.00. Ceea ce fac oamenii Opoziției nu este altceva decât terfelirea sistemului de învățământ cu scopul de a-și crea imagine politică".
     Dorin Sandea a mai precizat că în cazul lui nu se pune problema incompatibilității aducând ca și argument un Ordin din 2001 al ministrului MEC, Ecaterina Andronescu prin care conducătorii inspectoratelor județene nu au calitatea de funcționari publici, aceștia având doar un contract de management cu ministerul de resort. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.