Ultima oră
Știri
Ambasada Franței plătește internetul pentru copiii din Albac!
      După cum ne-a declarat primarul din Albac, Gheorghe Pașca, cu prilejul sărbătoririi "Zilei Internaționale a Muntelui", pentru internet-ul, ce va fi instalat în sediul școlii generale din localitate, toate costurile vor fi acoperite de... Ambasada Franței. Prin ce fel de relaționări... habar n-avem! Tot ceea ce trebuie să știți, și poate vă mai amintiți, (pentru că acest lucru s-a mai adus la cunoștința dumneavoastră prin paginile ziarului "Unirea") este faptul că toate calculatoarele cu care a fost dotată școala din Albac au fost donate localității de către unul dintre șefii "Eximbank" București, ne­în­tâm­plă­tor... rudă apropiată a primarului Gheorghe Pașca. Mai precis soră. Și iată cum relațiile personale, sau cele de familie (atât de condamnate de "luptătorii anticorupție") pot atrage foloase pentru o întreagă comunitate... (I.H.)
Investitorii FNI vor fi despăgubiți de AVAB
      Judecătorii Curții de Apel București au admis acțiunea comună a 395 de investitori FNI și a obligat AVAB să le acorde despăgubiri în valoare de 49 miliarde de lei. Această sentință este prima care dă câștig de cauză investitorilor, alte acțiuni similare fiind respinse din motive procedurale sau pentru că nu au plătit taxele. Alți 200.000 de investitori FNI se vor adresa probabil instanței după acest episod. AVAB a anunțat că va înainta recurs la Curtea Supremă de Justiție.(F.R.)
Categoriile defavorizate primesc medicamente gratuite pe... compensate
      Categoriile defavorizate de pacienți au primit o lovitură din partea CNAS care, practic, le-a restrâns accesul la medicamentele gratuite. Potrivit Contractului-cadru pentru 2003, care reglementează acordarea asistenței medicale, ve­te­ra­nii de război, văduvele veteranilor de război, persoanele cu handicap, femeile însărcinate, deportații, re­vo­lu­ți­o­na­rii și persecutații politic beneficiază de gratuitate doar pentru medicamentele înscrise pe lista de compensate și, dintre acelea, au voie să ia gratuit cel mai ieftin produs care corespunde unei categorii. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) aproape le anulează bolnavilor defavorizați dreptul la tratamente gratuite pe care le oferă prin însuși faptul că a impus farmaciilor plafoane în onorarea rețetelor gratuite și compensate.(F.R.)
A intrat în vigoare noul Cod de procedură penală
      Noul Cod de procedură penală a intrat în vigoare marți, fiind astfel eliminate multe dintre contradicțiile legilor anterioare și armonizate textele cu cerințele europene. Noutatea absolută în Codul de procedură penală este modificarea celebrului articol 148-litera h, pe care procurorii îl invocau frecvent în motivarea arestării unei persoane: "inculpatul a săvârșit o infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de doi ani, iar lăsarea în libertate ar prezenta un pericol pentru ordinea publică". Noul articol 148, litera h va avea următorul cuprins: "inculpatul a săvârșit o infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa detențiunii pe viață alternativ cu pedeapsa închisorii sau pedeapsa închisorii mai mare de patru ani și există probe certe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică".(N.T.)
     Prezumția de nevinovăție este un articol nou în CPP, până acum aceasta era prevăzută doar în Constituție. De prezumția de nevinovăție, potrivit articolului 5 indice 2, beneficiază orice persoană care este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă.
Reducerea CAS cu cinci procente
      Guvernul intenționează să reducă nivelul contribuțiilor pentru asigurările sociale (CAS) de la 52% la 47%, întrucât costurile forței de muncă sunt foarte ridicate, a declarat recent ministrul delegat Marian Sârbu. "Costurile pe forța de muncă sunt uriașe în România", a recunoscut Sârbu, menționând că subiectul va sta în atenția guvernanților în cadrul unei întâlniri programate pentru săptămâna viitoare. Oficialul guvernamental a apreciat că salariile din România sunt foarte mici și, atât timp cât munca nu este remunerată, oamenii nu au cum să fie motivați să muncească. Executivul a redus, la începutul acestui an, contribuțiile totale pentru asigurări sociale de la 57% la 52% din salariul brut. Contribuțiile se ridică la 35% în cazul firmelor și 17% în cazul salariaților, fiind printre cele mai ridicate din Europa.
     Contribuția pentru asigurările sociale de pensii este, în cazul angajaților, de 9,5% din salariul brut. Salariații mai plătesc o contribuție de 6,5%- asigurările de sănătate și de 1% pentru fondul de șomaj. În ceea ce privește firmele, contribuția la asigurările sociale este de 24,5%, cea pentru fondul de sănătate de 7%, iar pentru șomaj se plătește 3,5% din salariul brut.(D.M.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Conform ultimului sondaj Metro Media Transilvania
Cetățenii județului sunt nemulțumiți de nivelul de trai, dar votează tot cu actuala putere
      În cadrul conferinței de presă a PSD Alba, desfășurată în cursul zilei de ieri, au fost prezentate rezultatele unui recent sondaj de opinie efectuat în județul Alba de Institutul Metro Media Transilvania cu sediul la Cluj Napoca în intervalul 17-23 mai 2003. Au fost intervievate 262 de persoane cu vârsta minimă de 18 ani, marja de eroare fiind de +/- 6,1%. Astfel, dacă în această perioadă, ar avea loc alegeri parlamentare, cetățenii județului Alba ar vota în proporție de 47% cu PSD, următoarele opțiuni fiind PRM - 23%, PNL - 12% și PD - 10%. A surprins la această întrebare numărul foarte mare de indeciși - 35%.
     La fel ar sta lucrurile și în cazul unui eventual scrutin local, actualul partid de guvernământ conducând detașat cu 48% urmând apoi PRM - 17%, PNL - 16% și PD - 12%. De asemenea, alegătorii ar opta pentru un primar PSD în proporție de 54%, PRM - 17%, PNL - 15% și PD - 11%. Personalitatea politică în care conjudețenii noștri au cea mai mare încredere este Ion Iliescu - 52%, pe următoarele poziții situându-se Adrian Năstase - 44%, Theodor Stolojan - 27%, Traian Băsescu - 26%, Corneliu Vadim Tudor - 23% și Victor Ciorbea - 8%. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, voturile ar fi îndreptate spre Adrian Năstase - 30%, C.V. Tudor - 26%, T. Stolojan - 20%, T. Băsescu - 16% și M. Geoană - 3%.
     O serie de alte întrebări au vizat unele aspecte privind administrația locală, numai 51% dintre subiecți considerând-o ca fiind bună sau foarte bună. Cetățenii au fost solicitați să-și exprime opțiunile și cu privire la cele mai importante două probleme ale localității de reședință și ale lor, personale. Răspunsurile au fost foarte variate și au cuprins printre altele sănătatea proastă, lipsa investițiilor, starea proastă a drumurilor, corupția de la nivel local, lipsa banilor, lipsa locurilor de muncă, mizeria, gunoaiele sau proasta gestionare a fondurilor. Nu în cele din urmă, aproape 70% dintre cei intervievați și-au exprimat nemulțumirea față de nivelul de trai, doar 7% declarându-se foarte mulțumiți.
Răzvan JURCĂ

Prefectul Ioan Rus a mai adăugat un nume pe lista "indezirabililor"
După Hava, Atanasiu și Potor a venit și rândul lui Ion Dumitrel
      Prefectul Ioan Rus, împreună cu președintele CJ Alba Eugen Popa au organizat ieri la sediul Prefecturii o conferință de presă comună în care au replicat recentelor acuze aduse de liderii PD conform cărora, județul Alba ar fi fost abandonat de guvern prin prisma faptului că investițiile de anvergură sunt minime. "Amintim domnului Dumitrel un vechi proverb românesc și anume că înainte de a se apuca să lanseze acuzații stupide asupra altuia să privească mai întâi în curtea lui, mai concret spus «realizările» din timpul PD-ului. Să rememoreze dl. Dumitrel starea drumurilor din timpul guvernării partidului lui, când singurele lucrări care se făceau era plombarea pe ici pe colo a gropilor din șosele, care se deteriorau pe zi ce trece. Domnia-sa menționează că nici în privința locuințelor pentru tineret și a sălilor de sport situația nu este prea roză. Aberațiile d-lui Dumitrel pot fi demolate prin date concrete pe care le punem la dispoziția opiniei publice. Până la ora actuală a fost licitată execuția pentru 12 săli de sport, s-au încheiat contractele cu antreprenorii generali, urmând ca în scurt timp să demareze lucrările efective. În ceea ce privește programul de construire de locuințe pentru tineret, ministerul de resort finanțează execuția în acest an a 204 apartamente din care 22 în Alba Iulia au și fost recepționate. Toate sunt în fază avansată de execuție, având condiții de a fi finalizate în acest an. De asemenea, până la data de 15 septembrie vor mai fi construite alte 8 școli. Aș mai aminti și de programul de radio - telefonizare Goldstar din Apuseni, în valoare de 18 milioane USD, de electrificările realizate pe vremea guvernării noastre și nu în cele din urmă de uriașa sumă de 217 miliarde lei alocată de Executiv în vederea Marii Sărbători Naționale de la 1 Decembrie. Nu știu cum a dedus alde Dumitrel cum că guvernul a abandonat județul Alba. Acesta, ca de altfel întreaga țară, a fost abandonat de guvernul țărănisto-pedisto-liberal și se vede ce-au ajuns. Nu negăm că există și greutăți, dar nici nu am promis că vor rezolva totul peste noapte" a spus prefectul Ioan Rus. La rândul său președintele CJ Alba a catalogat drept infantile afirmațiile lui Ion Dumitrel și a oferit ca exemplu lucrările care se efectuează în aceste zile pe o serie de drumuri județene cum ar fi Aiud - Rimetea, Unirea - Războieni - Lunca Mureș, Aiud - Hopârta, Alba Iulia - Berghin, Blaj - Jidvei sau Mihoiești - Avram Iancu.
     Tot ieri, dar cu două ore mai devreme, a avut loc o conferință de presă și la sediul PSD din Alba Iulia, președintele Ioan Rus răspunzând altor atacuri venite din partea reprezentanților Opoziției. Demn de menționat este mesajul transmis primarului Mircea Hava care ar încerca prin intermediul CLM revocarea din funcție a vicelui Marius Rotar. "Pasărea mălai visează. Această propunere trebuie să fie acceptată de cel puțin 2/3 dintre consilieri ceea ce nu este cazul, având în vedere că PSD - ul are 10 consilieri, la care se mai adaugă și alții care sunt alături de noi. Hava să stea liniștit, nu mai poate face ce vrea ca înainte".
Răzvan JURCĂ

Fântâna "Unirii" prezentată Consiliului local Alba Iulia
      Se știe că în această vară în muncipiul Alba Iulia se vor executa o serie de lucrări de reparații la monumente istorice existente, dar se vor ridica și construcții noi, toate menite a asigura un cadru cât mai propice pentru aniversarea a 85 de ani de la Marea Unire și a Zilei Naționale a României - 1 Decembrie. Printre construcțiile noi se va afla și o fântână arteziană realizată din sticlă și nichel. Macheta acestei fântâni a fost prezentată, în absența sculptorului, de arh. Gheorghe Lăncrănjan. De preciat că s-a schimbat amplasamentul fântânii. Inițial ea trebuia construită pe locul actualei fântâni, dar pentru că în spațiile de sub aceasta va fi deschisă o discotecă și deja s-au constatat infiltrații, s-a decis ca fântâna existentă să fie dezafectată, iar fântâna nouă să fie amplasată în rondoul din centrul Parcului Unirii. Adică pe locul unde în urmă cu câțiva ani se preconiza ridicarea Monumentului Unității Naționale. Banii necesari pentru ridicarea fântânii sunt alocați prin hotărâre de guvern, din bugetul statului. De precizat că datorită schimbării amplasamentului fântânii, lucrările deja începute de pavare a aleilor parcului vor fi stopate în zona centrală, iar cele două lucrări vor fi corelate astfel încât până la 1 Decembrie ambele să fie finalizate.
Anca DINICĂ

În județul Alba există o apă în care nici un metal nu rezistă!
      Chiar dacă nu vă vine să credeți acest lucru, în județul Alba există o apă în care nici un metal nu rezistă prea mult. Este vorba despre apa ce străbate Almașu Mare, la doi pași de instituțiile administrative locale, care aduce cu ea toate aluviunile de la mina Haneș. După cum ne declara un localnic (dl. Emilian Achim), "...dacă lași un briceag în apa asta, după câteva zile mai găsești doar plăselele, din pricina efectului coroziv...". Și această declarație a fost făcută în timp ce interlocutorul nostru ne arăta apa cu pricina, tulbure și mâloasă, care ajunge aiurea, cu tot ce duce ea și afectează sănătatea noastră.
     N-am verificat încă veridicitatea celor afirmate, la IPM Alba, dar ceea ce am văzut ne-a fost de-ajuns. Poate că "parametrii" de poluare în care această apă se încadrează se află în limitele "standardelor românești", dar ne permitem să ne îndoim că sunt în conformitate cu cele internaționale. Și, chiar dacă ar fi așa, viitorul turismului românesc nu se construiește cu... ape tulburi! (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.