Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Marea împăcare
      "Pedepsiți Franța, ignorați Germania și iertați Rusia!", așa suna sfatul consilierului american pe probleme de securitate națională Condoleeza Rice către președintele Bush înainte de megaturneul său diplomatic în Rusia, Europa și Orientul Apropiat. Liderul american, se pare, nu a avut prea multă considerație pentru cuvintele sfătuitorului său de nădejde, întâlnirile sale cu președintele francez Jacques Chirac și cancelarul german Gerhard Schroder de la summitul G-8 de la Evian trasând toate datele unei prietenii redescoperite după războiul din Irak. În privința Rusiei, se poate spune că este vorba de mai mult decât de o simplă exonerare din partea Americii: acordarea a 750 de milioane USD regimului de la Kremlin pentru protecția arsenalului nuclear. Viitorul însă nu prea apare pictat în culorile sincere ale prieteniei transatlantice, ci ascunde datele unei reconcilieri forțate, câtă vreme Franța respinge din nou inițiative americano- britanice și tranșează net ideea unei lumi multipolare, fără omniprezentul portret al "jandarmului" planetar de peste Ocean.
     Pentru a afla exact care este miza acestui neașteptat tur de forță al președintelui SUA este suficient să urmărim punctul terminus al acestui turneu: Orientul Mijlociu, unde Bush participă la două întâlniri istorice în Egipt și Iordania pentru mult-discutatul "drum către pace" și chestiunea statului palestinian. Cât de important este acest subiect pentru liderul Americii putem observa din comportamentul prezidentului Bush, care a neglijat ordinea de zi a summitului țărilor puternic industrializate pentru a pune pe tapet ultimele sale idei în sectorul luptei antiteroriste, în dauna unor teme la fel de fierbinți precum relansarea economiei globale și a cursului dolarului ori sprijinirea țărilor sărace. În viziunea americană, soarta economiei planetei mai poate aștepta, în vreme ce statul palestinian care trebuie înființat până în 2005 nu, așa că periplul pan-european al lui Bush junior, început sâmbăta trecută în Polonia, continuat cu vizita la Sankt Petersburg și întâlnirile de la Evian, nu înseamnă decât simple strângeri de mână și culegeri de impresii pentru summitul istoric din Egipt din stațiunea Sharm el-Sheik, supranumită "orașul păcii", unde se poate spune că se desfășoară prima reuniune la vârf pentru relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.
     O schimbare de proporții este desemnarea premierului palestinian Abu Mazen ca purtător de cuvânt din partea Autorității Palestiniene și deci absența lui Yasser Arafat, o mișcare care reprezintă doar prima modificare dintr-o serie de lungi permutări calculate pe drumul către mult-dorita "pace" în zonă. Prezent pentru prima dată în Orientul Apropiat de la venirea sa la putere, George W. Bush caută acum acordul statelor arabe pentru planul de pace în Palestina după terminarea ostilităților în Irak, ținta finală, după întâlnirile cu reprezentanții arabi și premierul israelian, fiind o declarație publică de sprijin pentru acest plan menit să dea undă verde creării noului stat palestinian. Aceasta este adevărata "mare împăcare" după Irak, cea pe care și-o doresc Statele Unite cu lumea arabă și ceea ce urmărește prezidentul american prin suita sa de vizite oficiale. Iar dat fiind că SUA au primit și binecuvântarea Vaticanului în urma întâlnirii secretarului american Colin Powell cu Papa Ioan Paul al II-lea, cele două state: Israelul și viitoarea Palestină sunt singura rezolvare pentru eternul conflict din regiune și care va reprezenta, desigur, o reușită istorică pe care și-o va revendica George W. Bush. Salvarea economiei mondiale, situația dezastruoasă a țărilor în curs de dezvoltare pot să mai aștepte așezate cuminte în coada listei priorităților externe americane. Pentru că, în fond, anul următor este unul pre-electoral pentru americani și ca purtători de grijă pentru soarta lumii, care există și dincolo de mirajul petrolului arab, există deja Organizația Națiunilor Unite și atâtea alte organizații care însă, din nefericire, funcționează mai mult pe hârtie.
Teodora ILINCA