Ultima oră
Știri
Pregătirile pentru 1 Decembrie în atenția CJ Alba
      Vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, ne-a informat că au fost demarate lucrările la principalele obiective culturale ale municipiului Alba Iulia pentru aniversarea celor 85 de ani de la Marea Unire de la 1918. Astfel, pentru proiectarea, respectiv reabilitarea Muzeului Unirii s-a făcut licitația, stabilindu-se contractorul, iar la Casa de Cultură, pentru lucrările de interior, a avut deja loc deschiderea ofertelor, urmând ca în cursul acestei săptămâni să fie anunțați și contractorii. "Încercăm să lucrăm cu oamenii din Alba pentru ca banii să rămână în județul nostru", a adăugat vicepreședintele Florea, precizând că și lucrarea demarată pe strada București pentru mutarea într-un sediu nou a Protecției Sociale se desfășoară conform graficului. (T.I.)
Succes la Madrid
Ministrul Geoană - vorbitor principal la summitul NATO
      Ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoană, conduce delegația română care participă la summitul NATO de la Madrid. Șeful diplomației române a participat deja la dejunul de lucru ministerial din 3 iunie și este prezent azi, 4 iunie, și la reuniunea Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic unde susține o intervenție în calitate de principal vorbitor în problemele securității și stabilității globale. (T.I.)
România - democrație parțial consolidată
      Ultimul raport Freedom House privind democrația și statul de drept în țările în tranziție include, între democrațiile consolidate: Polonia, Slovenia, Ungaria, Slovacia, cele trei țări baltice și Cehia. România se află pe lista democrațiilor parțial consolidate urmată de Bulgaria, Croația, Iugoslavia, Albania și Macedonia. Punctajul este între 1 și 7, 1 reprezentând nivelul cel mai bun. Pe primul loc se află Polonia, cu un punctaj de 1,63 la democrație, în timp ce punctajul României este de 3,25. (T.I.)
Atacul - cea mai bună apărare
      SUA și Marea Britanie au lansat la summitul G-8 de la Evian o propunere neașteptată în domeniul neproliferării armelor de distrugere în masă. Planul, la care au aderat și Spania, Polonia și Australia apare în plin scandal legat de armamentul nuclear iranian și este vorba de un acord care să permită interceptarea oricărei nave sau aeroplan suspectat că ar transporta încărcături de armament nuclear, chimic sau biologic. Propunerea- surpriză este considerată un test pentru relațiile transatlantice, deși proiectul este prezentat într-un moment foarte delicat pentru aliați. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Arestați" pentru modificarea Constituției
      În România nemulțumirile legate de mersul politicii în general, de funcționarea Parlamentului sau a partidelor politice în special, sunt vechi și, din păcate, nu par a se da ușor duse. Nu pentru că declarativ, teoretic, politicienii noștri nu ar dori-o, nici vorbă! Ci pentru că practic lucrurile sunt mult mai complicate și este foarte greu să renunți la facilitățile cu care de ani buni deja te-ai obișnuit. Oricum, cu chiu, cu vai, noua lege de funcționare a partidelor politice a apărut în urmă cu un an, iar reînscrierea partidelor politice continuă și astăzi. Nu s-au făcut însă prea mulți pași înainte în ceea ce privește modificarea Constituției României și a Legii Electorale, două legi foarte importante pentru modernizarea și eficientizarea societății românești în ansamblu, prin toate acțiunile care decurg de aici. Cele două legi trebuiau să fie aprobate încă din anul 2002, cu atât mai mult cu cât toate partidele declară că modificarea lor este extrem de necesară și urgentă. Dar vedem acum care a fost voința reală de acțiune. Să reamintim că modificarea Constituției și a sistemului electoral, a atribuțiilor camerelor Parlamentului (atribuții care acum se suprapun și generează atât de hulitele întârzieri în aprobarea legilor și deci scuză avalanșa ordonanțelor de urgență sau simple ale guvernului) au fost subiecte în campania electorală din 2000. Ele au figurat în toate programele propuse atunci de partidele aflate în cursă. Tot acest subiect a fost dezbătut de mai multe ori din 2000 încoace, dar lucrurile au rămas cam în același stadiu. Iar timpul se scurge deja în defavoarea politicienilor pentru că alegerile bat la ușă, iar un nou ciclu electoral cu aceleași metehne nu ar fi benefic, nici măcar pentru interesele lor cele mai înguste.
     Și dacă lentoarea parlamentară nu poate fi depășită decât prin ordine de la guvern, sau de la partid, Delegația Permanentă a Partidului Social Democrat a decis luni organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru dezbaterea și modificarea Constituției. Termenul este 10 iulie, așa că parlamentarii au fost deja sfătuiți să-și facă planurile de vacanță abia începând cu a doua decadă a lunii. Vicepreședintele Partidului Social Democrat, Miron Mitrea, a declarat că cel mai probabil proiectul de modificare a Constituției va intra în plenul Camerei Deputaților săptămâna viitoare, iar președintele Camerei a promis că nu va sta aici mai mult de două săptămâni, iar senatorii par și ei deciși să pună umărul. Asta numai dacă dezbaterile asupra amendamentelor propuse de senatori și deputați vor fi finalizate de către Comisia de revizuire a Constituției, care altfel nu poate înainta proiectul.
     Dar, chiar dacă membrii comisiei vor reuși să se pună de acord și să trimită proiectul Camerei Deputaților săptămâna viitoare, este foarte puțin probabil ca Legea Fundamentală să poată fi adoptată în termenul de două săptămâni promis de Valer Dorneanu, pentru că deosebirile de opinii dintre parlamentari sunt suficient de mari și de bine înfipte, astfel încât cele două treimi de voturi "pentru" necesare în acest caz să fie ușor îndeplinite. Este deci foarte posibil ca derularea procedurilor de modificare a Constituției să se prelungească până în toamnă, iar referendumul să se organizeze probabil în pragul iernii. Trebuie deci să mai avem încă răbdare pentru a vedea care va fi matricea de dezvoltare politică și democratică a României viitoare.
Anca DINICĂ

La Jidvei
Cioban răpit de doi fermieri
Omul a fost eliberat contra sumei de 2,5 milioane de lei, reprezentând contravaloarea unui prejudiciu creat din neatenție
      Toader Hădărean (37 de ani) și fratele acestuia, Ioan (39 de ani) sunt cercetați de polițiștii din Jidvei pentru comiterea infracțiunii de lipsire de libertate, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal cu închisoare de la 5 la 12 ani.
     La Postul de Poliție Jidvei s-a prezentat în ziua de 25 mai a.c., Ioan Cioban, de 46 de ani,... cioban la oile unui gospodar din Jidvei, reclamând faptul că fusese forțat să-și petreacă 3 ore la domiciliul unuia dintre frații Hădărean. În fapt, Cioban(-ul) scăpase oile într-o cultură de porumb din Veseuș aparținând familiei Hădărean, distrugând-o. Proprietarii, supărați - pe bună dreptate - că munca lor de-o jumătate de an fusese distrusă într-o zi, s-au gândit să-și recupereze rapid paguba.
     În consecință, pentru a-și face singuri dreptate, l-au luat pe Cioban și l-au dus cu forța acasă la ei. I-au dat drumul abia după ce stăpânul oilor s-a prezentat la familia Hădărean cu 2,5 milioane de lei, contravaloarea porumbului distrus. Ulterior, polițiștii din Jidvei au aflat de întâmplare și au demarat urmărirea penală împotriva celor doi.
Nicoleta TOMUȚA

4 iunie - Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii
      Preocupată de promovarea și respectarea drepturilor copilului, Asociația "Sprijiniți copiii" din Alba Iulia derulează în perioada 30 mai -6 iunie cea de-a VI-a ediție a Campaniei "Săptămâna copilăriei", care are ca scop promovarea conținutului Convenției Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului. Campania se desfășoară în orașele Alba Iulia, Cugir, Teiuș și Zlatna, prin întâlniri cu reprezentanții administrației publice locale, distribuirea de materiale promoționale, discuții tematice, concursuri, spectacole, carnavaluri etc. În cadrul aceleiași vaste acțiuni, având în vedere că data de 4 iunie este recunoscută ca Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii, asociația va distribui materiale informative în 188 de clase din 15 școli ale județului Alba. Prin aceste materiale, destinate atât copiilor cât și adulților, se atrage atenția că: "Violența este un monstru cu mai multe chipuri. Nu toate formele de violență lasă urme pe corp... Cele mai perfide forme ale violenței sunt acelea care rănesc sufletul copilului, călcându-i în picioare respectul de sine și mândria, distrugându-i interiorul, secerându-i optimismul, independența și spiritul de inițiativă." (Activitățile menționate mai sus sunt cuprinse în cadrul proiectelor finanțate de la Bugetul de stat al României, în baza Legii nr. 34/1998 și a proiectului "Clubul copiilor informați", derulat de asociația respectivă prin autofinanțare). (I.H.)
Consilierul județean Liviu Stoica contestă conducerea "bicefală" a Comisiei de Expertiză a Persoanelor cu Handicap
      În cursul săptămânii trecute, Consiliul județean Alba a aprobat noua componență a Comisiei medicale de expertiză a persoanelor cu handicap la nivel județean stabilind, totodată ca respectivul organism să fie condus de două persoane. Acest lucru a fost și este aprig contestat de către unul dintre consilierii județeni, dr. Liviu Stoica, domnia-sa nevotând de altfel în favoarea deciziei în cauză. "Legea reglementează clar acest aspect, și anume faptul că nu poate fi desemnat decât un singur președinte. Practic această comisie funcționează ilegal. Deja au apărut numeroase disfuncționalități în activitatea acesteia, și mă refer concret la situația jenantă în care a fost pusă o persoană din Vidra, ce în decurs de câteva zile a fost chemată și rechemată de nu mai puțin de 4 ori".
     Liviu Stoica a mai precizat că îi va propune prefectului Ioan Rus atacarea în contencios administrativ a hotărârii, iar în caz că demersul se va materializa, actuala componență a comisiei va fi suspendată până la o decizie finală a instanței. "Dacă se va stabili că totul este legal, atunci nu mai am nimic de comentat", a mai menționat consilierul județean.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.