Curier județean
Rugăciunea de azi
     Slăbește, lasă, iartă, Dum­ne­ze­u­le, greșelile noastre, cele de voie și cele fără de voie, cele cu lucrul și cu cuvântul, cele cu știința și cu neștiința, cele din noapte și din zi, cele cu mintea și cu gândul; toate le iartă nouă, ca un Bun și Iubitor de oameni.Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel; Sf. Mitrofan
Catolic: Sf. Francisc Caracciolo
Greco-catolic: Încheierea Praznicului Paștilor. Înainte prăznuirea Înălțării.
Meteo
     ASTĂZI: Vremea se menține în general frumoasă și însorită, cu cerul degajat, iar temperaturile sunt cuprinse între de 27 grade C pe parcursul zilei și 15 grade C în timpul nopții.
     MÂINE: Cerul va fi senin pe tot parcursul zilei și al nopții, păstrându-se aceleași coordonate meteorologice, iar mercurul termometrelor va urca în timpul zile până la 30 grade C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Plombări și asfaltări de drumuri
      În acțiunea de reparare a drumurilor județene s-a început plombarea în unele dintre zonele dificile precum Remetea - Colțești, Horea- Albac, Unirea- Lunca Mureșului, unde se vor turna covoare de asfalt. Precizările au fost făcute în cadrul conferinței de presă săptămânale a CJ Alba de către președintele Eugen Popa, care a declarat că se vor găsi bani și pentru repararea drumului de la Fărău. Astfel, din bugetul autorității județene va fi realizată pietruirea în această zonă, iar restul lucrărilor vor fi efectuate cu ajutorul unui transfer de la bugetul de stat în valoare de 800 de milioane de lei. (T.I.)

În urma închiderii Centrului de plasament Abrud I
36 de copii rezidenți au fost instalați în 7 noi case de tip familial
Această reorganizare este rodul unui proiect aprobat de Comunitatea Europeană, la care Consiliul Județean Alba a contribuit cu 1,591 miliarde de lei!
      După cum vă anunțam în urmă cu aproximativ o lună de zile, un prim obiectiv de pe agenda de lucru a d-nei Lenica Bucur, directoarea DGPDC Alba, a fost atins. Este vorba de închiderea Centrului de plasament Abrud I, proiect integrat în Strategia guvernamentală de protecție a copilului aflat în dificultate prin crearea serviciilor alternative de protecție de tip familial, acceptat și aprobat de Comunitatea Europeană. Beneficiarii proiectului sunt 36 de copii rezidenți în Centrul de plasament Abrud I, pentru care s-au instituit măsuri de protecție în 7 noi case de tip familial. Instituțiile -alternativă au fost create prin achiziționarea a 7 apartamente (trei în Abrud și câte unul în Alba Iulia, Aiud, Baia de Arieș și Câmpeni), care au fost amenajate în mod adecvat și au fost date în folosință luni, 2 iunie a.c.. Bugetul proiectului a fost de 171.891 Euro, din care Consiliul Județean a alocat 19.800 de Euro, pentru mobilarea și dotarea locuințelor respective. (Proiectul este cuprins în bugetul aprobat pe anul 2003 al DGPDC Alba, iar în conformitate cu acesta, contribuția Consiliului Județean este de fapt de 1,591 milliarde de lei, reprezentând cheltuieli de audit, diferență de curs valutar, lucrări de amenjare și dotarea locuințelor.) După cum am fost informați de către DGPDC cu ocazia inaugurării celor 7 case de tip familial, personalul care va asigura buna funcționare a noilor instituții este compus din 35 de referenți și 3 asistenți sociali. Aceștia vor fi plătiți timp de 6 luni din fondurile Phare alocate proiectului, urmând ca, ulterior, potrivit unui angajament ferm, Consiliul Județean să asigure continuarea finanțării pe o perioadă de trei ani. Atât cheltuielile de personal, cât și cele de funcționare a noilor instituții... (I.H.)
Serbările Câlnicului
      Ajunse la cea de-a treia ediție, joi, 5 mai, va debuta seria de manifestări reunite sub genericul "Serbările Câlnicului". Programul pe care organizatorii - Primăria și Consiliul local al comunei Câlnic, Parohia Ortodoxă Câlnic, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba și Asociația Ars Transilvaniae-România vi-l propun este următorul: *Joi, 5 iunie, Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor și Hramul Bisericii Ortodoxe: ora 9.30 - Sfânta Liturghie; ora 12.00 - Parastas pentru Eroii Neamului, Sfințirea Monumentului Eroilor, program cultural-artistic. *Vineri, 6 iunie, ora 12.00, la Centrul cultural Internațional Cetatea Câlnic - Întâlnirea prietenilor Cetății (masă rotundă, proiecții video, audiții muzicale). *Sâmbătă, 7 iunie, la Centrul Cultural Internațional Cetatea Câlnic: ora 16.00 - Muzică de promenadă; ora 21.30 - Concert nocturn cu fanfara lui Gălan (Cugir). (A.D.)
"Filantropia Ortodoxă" a derulat de 1 iunie programul "Suflet de copil"
      Începând din data de 30 mai până la 1 iunie, Asociația "Filantropia Ortodoxă" din Alba Iulia a derulat un program de recreere pentru copiii din sistemul de protecție, program intitulat în mod simbolic "Suflet de copil". În cadrul acestuia, șase voluntari ai asociației, împreună cu reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia și ai Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, au efectuat un periplu pe la toate casele de tip familial și centrele de zi din județul nostru, patronate de Arhiepiscopie. (Casele de tip familial de la Vingard, Aiud, Dumbrava, Almașu Mare, Târsa și Centrul de zi Baia de Arieș). Astfel, toți cei peste 100 de copii din aceste instituții au avut alături de ei, de ziua lor, prieteni și părinți de ocazie, care i-au înconjurat cu toată dragostea și atenția lor. Acțiunea a fost susținută financiar prin Biroul de asistență socială al Arhiepiscopiei Ortodoxe, care a acoperit atât costurile de transport cât și cele pentru cadouri. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.